Mesozderke (muholovka i S. purpurea) |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 45678 10> |
Korisnik | |
arbor ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 01 Listopad 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 25 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ako smijem nadodati da mi je to sa perlitom malo čak pretjerano, ja svoje biljke sadim u čisti bijeli treset i nije im ništa....i tako već 3 godine za redom....biljka se neće predati samo tako...neće ju ubiti čisti treset....samo treba paziti na zaljevanje destiliranom vodom i ne prihranjivati....i to je to...
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Zoom ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2 |
@arbor pa da istina al ono zaš bi mučio biljku da se ona muči ak mogu nabavit stvari koje joj olakšavaju život. Mislim da to nije trenutak di bi trebali biti lijeni.
|
|
![]() |
|
arbor ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 01 Listopad 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 25 |
U prirodi te biljke rastu u tresetu u kojem neme ničega(niti perlita)....a ako mislite saditi bilke u mješavnu sa prelitom- ne preporučujem više perlita od 40%.... |
|
![]() |
|
Zvjezdana ![]() Trajnica ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
ma ja svoju zaljevam obicnom vodom ili onom iz susilice kako kada i sve mi dobro napreduju...
treset cu pokusati nabaviti do iduce godine jer cu ih morati presadjivati... |
|
Per aspera ad astra.
|
|
![]() |
|
strela ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Travanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1 |
pozdrav svima!!! nova sam medju vama tek stigla,mesozderku planiram vec duze vrijeme,vidim da ima dosta ljubitelja takve vrste "ljubicice"
![]() |
|
![]() |
|
SweetRevenge ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 18 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 23 |
tanarri! ja sam presadila sve u tu iz kalije za rododendrone i smješala sa vulkanskim pijeskom. sve do reda su krepale.
![]() aleks eto sad imam nephentesa kojeg pod hitno trebam posadit jer je prek zime tak naraso da mi ga je žao gledat u onoj teglici, i moram pod hitno nabavit pravi treset ! čula sam da u bauhausu ima treset al nije bijeli i gore je nacrtano povrće. jel bi to bilo ok? |
|
![]() |
|
aleks ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 28 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 40 |
@tanarri, predobre fotke & biljke na njima!
![]() @SweetRevenge: pa, u biti ono na što bi trebala paziti je da je kiselost istog pH = 3.5 - 4.5, sad kako su taj treset komercijalno nazvali, nije bitno. Ne znam kakav si vulkanski pijesak stavljala, probaj nabaviti perlit nekako... Inače, meni je isto saracenija (skoro) krepala, izgleda da je za nju potreban režim svakodnevnog zalijevanja I preko zime (a ne kao kod muholovki i rosika, kad se gornji sloj treseta počne sušiti - govorim o zalijevanju preko zime), no kasno sam to shvatio... :-( Sad su se otvori većine lovkica osušili :-(, pa je u biti nesposobna za lov, ali je dobra vijest, otkako sam ih prije cca. mjesec dana opet iznio van, da sve tri tjeraju opet nove klopke / lovke! ![]() Rosika trenutno ponajbolje izleda, postat ću uskoro nove fotke ovdje... |
|
![]() |
|
SweetRevenge ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 18 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 23 |
a kaj mogu stavit nephentesa van več?
mislim, prek dana mu je super al me brine po noći da mi ne umre |
|
![]() |
|
MacBeth ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 02 Svibanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 4 |
Može mi netko pomoći?
Kupila sam muholovku, zdrave boje, sa dosta lovki, rastu nove... Ali su listovi polegli. Vjerojatno jer je u Bauhausu dosta tamno za njih (afaik obožavaju izravno sunce). To je zeznuto jer je supstrat stalno vlažan i dolazi do truljenja manjih lovki pod većim listovima. Kako pomoći da se listovi sa lovkama dignu? Smještena je na južni prozor i kad je sunčan dan, izrazito se prži. |
|
![]() |
|
MacBeth ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 02 Svibanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 4 |
Čitam po raznim raspravama savjete za klijanje muholovki - jedni taj proces nazivaju izrazito zahtjevnim i nikako za početnika, dok drugi kažu da je dovoljno držati treset vlažnim i na toplom.
Želim kupiti sjeme i probati, no zanima me, što vi mislite o tome? Što ste radili da ste dobili zdrave male mesožderčice? |
|
![]() |
|
arbor ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Stavi je na sunčano mjesto, zalijevaj destiliranom vodom, novi listovi rastu uvijek-sve dok ima dovoljne količine svjetlosti tako da se ne moraš brinuti o starim listovima...i bilo bi odlično kada bih je presadila u novi supstrat. U vrtnim centrima nemaju pojma o uzgoju tih biljaka-vjerojatno ih zalijevaju i vodovodnom vodom. Najbolje bi bilo da je staviš vani, nikako sa unutarnje strane prozora, jer svjetlost kada prođe kroz staklo može spaliti listove.
|
|
![]() |
|
Presađena je odmah po dolasku u treset:perlit.
Hvala za savjet za držanje vani. |
|
![]() |
|
aleks ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 28 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 40 |
@SweetRevenge: nephentesa je tropska mesožderka, pa je za nju uzgajanje malo drugačije od ovih uobičajenijih vrsta (muholovke, rosike, itd...). Ovdje imaš nešto više o njoj (ukoliko u međuvremenu nisi pronašla). A i sada su dani (a i noći) već topliji, tako da ne moraš brinuti o tome... ;-)
http://www.cvijet.info/biljke_mesozderke/tropski_vrcevac___nepenthes_/109.aspx http://www.orhideje.net/tropski_vrcevac.php |
|
![]() |
|
Znam znam sve, negdje krajem 9. mjeseca je uščla u stan, i bila cjelu zimu na prozorskoj dasci, i sad sam ju šiknula van samo me brinulo da joj po noći nebude hladno
|
|
![]() |
|
Zvjezdana ![]() Trajnica ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
neznam ja sam dobila sjeme od svoje saracenije prosle godine sjeme sam dala tati ali niej mu niklo mada ga nije u treset sijao tako da neznam... ja sama nisam probala ga sijati imam jos jednu cahuru sa sjemenom ali mislim da nema potrebe za sijanjem kad imam u tegli ih i razmnoze se i ovako vidjet cu hoce li biti sjemena od ove godine jer su mi procvjetale ove jedna sa zutim cvjetovima druga sa crvenkasto smedjim
|
|
Per aspera ad astra.
|
|
![]() |
|
arbor ja svoje zalivam s vodom iz vodovoda ako nemam one iz susilice i nis im nije dapace evo cvjetaju mi sve i dobro se razvijaju
|
|
Per aspera ad astra.
|
|
![]() |
|
arbor ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Ja svojima kupujem destiliranu vodu, ali kada nemam kišnice...odlično napreduju...Nisam siguran baš za vodovodnu vodu, ali tko zna....
|
|
![]() |
|
maiwuti ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4 |
nisam se dugo javila, ali vas pratim cijelo vrijeme. moje ljubimice su konačno živnule. preselila sam ih na balkon tako da se sunčaju svako jutro. drosera i sarracenia su odlično, muholovka je izbacila predivan cvijet( čitala sam da bi ga trebalo odrezati?) a nepenthes je konačno izbacio malene vrčeve:) hvala stručnjacima na savjetima, uskoro stavim slike da se malo hvalim, mada pored tanarri ne znam kolko ima smisla
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Icecaffee ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1 |
Pozdrav!!!!
Ja sam potpuno nova i upravo krečem u uzgoj mesožderki!! Naručila sam si sjeme dvije Dorsera Capensis i Sarracenia. Zanima me nešto o sadnji sjemena, a i ako netko ima sjeme Darlingtonia californica, Nepenthes i Dionaea MUSCIPULA za udijelit bila bi vrlooooooooooo zahvlna ![]() |
|
![]() |
|
maiwuti ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4 |
pozdrav! sjeme darlingtonie californice ima Lolo, kontaktiraj ga na pm
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 45678 10> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |