Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Orhideje i mesožderke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Mesozderke (muholovka i S. purpurea)
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Mesozderke (muholovka i S. purpurea)

Odgovori Odgovori Stranica  <12345 10>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
_Aurora_ View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Status: Offline
Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje _Aurora_ Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Svibanj 2011 u 11:03
I ja sam posijala sjeme prije dva i pol tjedna pa još ništa...
znam da sam pogriješila što sam zemljom pokrila sjeme,
ali ipak se nadam da će nešto izniknuti....:)
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
nemanjav View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje nemanjav Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Svibanj 2011 u 21:03
da li je neko sadio seme ? koliko joj traba da iznikne ?
prosle su dve nedelje od sadjenja i jos se nista ne vidi . . . .   ima li nade ili ne, mozda sam samo nestrpljiv . . . .
Na vrh
marinjo View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 1
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje marinjo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Ožujak 2011 u 00:34
ima li ko malo perlita i treseta za donirat ili prodat? treba mi cca 20 dk svakog. Treću sezonu mi je Dionaea u istoj posudi, čak se sama podjelila na 3 biljke. Sad su dvije pred odumiranjem zbog gustoće (doduše jedna i nakon cvijetanja...), pokuša bi spasit šta se spasit dade...

Lokacija je Zg. Unaprijed hvala...
Na vrh
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Bodovi: 2055
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zvjezdana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2011 u 15:47
ne mora znaciti da je uginula probaj ju u prolejce iznesti van po mozda potjera mlade iz korijena niej niti to iskljuceno ja svoju i pustim da  joj se osuse stare pa onda potjera mlade van
Per aspera ad astra.

Na vrh
aleks View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 40
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aleks Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Siječanj 2011 u 14:17
Hmm, pa ipak probaj NE-odustati. U mojem slučaju, bio sam odstranio gotovo 80% lovki (samo najmanje, crvenkaste su bile ostale) i nakon što sam ju iznio van u ožujku, biljka se prosto uzdigla iz mrtvih! Dakle, s krajem veljače (ako ovako topli dani potraju) iznesi ju van, pa ćeš već vidjeti... Smile

Inače, što može biti: pretpostavljam da si se pridržavala ovih smjernica:
1) zalijevati isključivo kišnicom i/ili destiliranom vodom za pegle, auta itd.
2) zalijevati odozdo (u pliticu), ne izravno na površinu zemlje
3) zimi zalijevati tek kada se površinski sloj počne sušiti (ne previše, dakako... Wink)
4) biljku držati na što svjetlijem mjestu (najbolje južni prozor)
5) na drugoj je temi (http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=5502) Pavle još stavio da ih je dobro svakodnevno orosavati - ja svoje nisam do sada, no primjenit ću ovo pravilo, pa vidjeti rezultate... Smile

Eto, još jednom ponovljenih nekih pravila, da ne bude zgoreg...
Na vrh
Poison_Ivy View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 14
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Poison_Ivy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Siječanj 2011 u 11:17
Pozdrav aleks!
Slike tvojih biljkica su mi potvrdile da ipak moje sarracenije nisu zive... Moje su se osusile do kraja, ne samo gornji dio njih:(... Ne znam što je pošlo po krivu s obzirom da sam se za njih brinula kao i za ostale mesožderke...
Ali hvala što si mi pokazao slikice...
Na vrh
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zvjezdana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Siječanj 2011 u 13:19
da takav je cvijet i moja imala i to jos dvije stabljike iz jedne i mislim da ju je to bas izmorilo tako da ove godine necu pustiti da ima cvijet

saraceniej mi imaju predivan cvijet ja imam sa zutim i nekim crvenkastim trebala bi samo zemlju nabaviti  :( neznam di
takod a ako je netko voljan prodati  nek se javi
Per aspera ad astra.

Na vrh
aleks View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aleks Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Siječanj 2011 u 10:47
Što se cvijeta konkretno venerine muholovke tiče, ovako je to u proljeće 2010. (muholovkina 2. godina) izgledalo kod mene:

Zanimljivo je koliko je energije utrošeno na dugačku stapku (da potencijalne oprašivače ne bi sama pojela... :-))))

U svakom slučaju, prilično impresivan (i jako lijep) cvijet... Big%20smile

Rosika i saracenija mi nisu (još) cvjetale, tako da me baš zanima... Smile

Na vrh
aleks View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aleks Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Siječanj 2011 u 10:14
Pozdrav Poison_Ivy! Evo, ovako je to izgledalo u ožujku 2010 (dakle, kada sam ju prvi put bio iznio nakon zime ponovo van):

Kao što vidiš, mnoge su se lovke bile posušile pri vrhovima. Funkcionalno, i dalje se fotosinteza može odvijati preko njih, no ne i "lov" kukaca... Ja sam ih bio (ove najviše "pogođene") jednostavno odstranio, i biljka je počela tjerati nove. Dva mjeseca kasnije, to je izgledalo ovako:

Sad, u vezi odstranjivanja lovki/cvijeta: u načelu se slažem s Pavlom - u prirodi nitko ne reže iste, no s druge strane u prirodi biljke imaju više kvadratnih metara zemlje oko (i nekoliko ispod) za crpsti vodu, dok su joj u kalju prostor (a time i mogućnosti) ograničene, pa mislim da je ljudska intervencija ipak potrebna; ako ih netko želi zasaditi u vrtu (pored nekog vrtnog jezerca ili na kakvom drugom vlažnom području) - onda druga stvar. Osobno sam ZA rezanje cvijeta, ako je biljka (očigledno) preslaba (obično prva godina, nakon kupovine), no opet ostavljam svakome izbor neka sam proba...  (i naravno, izvjesti nas o rezultatima!)
Na vrh
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zvjezdana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2011 u 17:34
tako da odrezi cvijet nije bas nesto (ako mislis na venerinu muholovku)
sarracenije ne rezem cvijet jer mi je bas lijep poseban
Per aspera ad astra.

Na vrh
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zvjezdana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Siječanj 2011 u 17:33
moje su cvjetale prosle godine bas puno i nisam rezala cvijet a trebala sam jer to iscrpi biljku jako jako puno  bila je bas neka mala ove godine 
Per aspera ad astra.

Na vrh
Pavle View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 4
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pavle Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Siječanj 2011 u 20:56
drosera i sarracenia su odlično, muholovka je izbacila predivan cvijet( čitao sam da bi ga trebalo odrezati?)

Mislim da nije potrebno rezati cvjet,jer ko joj u prirodi reze?Mada potrazi jos neciji savjet,jer ja uvek idem na sto prirodniju varijantu.
Na vrh
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Poison_Ivy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Siječanj 2011 u 17:48
Nažalost nemam kako staviti sliku... nemam kabel za mobitel... Pa bih molila da ako mozes, onda ti postavis sliku da vidim... Makar kažem, mislim da su jako male sanse da je ziva, isla sam joj i korijenje pogledat i stvarno ne izgleda dobro...
Na vrh
aleks View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aleks Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2011 u 08:31
Originalno poslano od člana Poison_Ivy Poison_Ivy napisao:

Mislim da je moja zbilja uginula:(((... Sve su joj se lovke osušile do kraja, a ne znam zasto... Imam uz nju  3 mesožderke i sve su u redu osim nje...

Hmm... Možeš li staviti neku fotku ovdje, da vidimo kako to izgleda (i usporedim sa svojom). Ja ću u međuvremenu staviti fotku moje.
Možda jošnije sve gotovo... Wink
Na vrh
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Poison_Ivy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Siječanj 2011 u 20:17
Mislim da je moja zbilja uginula:(((... Sve su joj se lovke osušile do kraja, a ne znam zasto... Imam uz nju  3 mesožderke i sve su u redu osim nje...
Na vrh
aleks View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aleks Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Siječanj 2011 u 09:59
Mda, to je i mene bilo mučilo je li kod saracenije prirodno ili ne. Naime, ja sam se za sve 3 mesožderke koje imam (muholovka, rosika i saracenija) primjenjivao isto zimsko pravilo: zalijevati tek kad se površinski sloj zemlje počne sušiti. Međutim, dok su muholovka i rosika samo smanjile svoju bujnost (broj lovki), kod saracenije su se lovke počele izrazito sušiti. Niti pojačano zalijevanje nije pomoglo.
Na proljeće sam bio iznio biljke ponovo na terasu, jednostavno odstranio osušene lovke, te počeo ljetni režim zalijevanja (tj. da je zemlja stalno vlažna) , i biljka je počela tjerati nove!
Ove zime se priča ponavlja, tako da mislim da bi to trebalo biti ok (a i Aleksandar potvrđuje Smile)...
Na vrh
Aleksandar View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Autor: biljke mesožderke

Bodovi: 43
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Aleksandar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2011 u 21:00
Originalno poslano od člana Poison_Ivy Poison_Ivy napisao:

Da li je normalno da se listovi sarracenije u ovom periodu počnu sušiti? Kupila sam ju sa malo posušenim vrhovima...

Normalno je. Mesožderke umjerenog pojasa (saracenija, muholovka) idu u zimsko mirovanje krajem rujna pa sve do ožujka/travnja, ovisno o tome da li živiš na kontinentu ili uz obalu.
Na vrh
Pavle View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pavle Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Siječanj 2011 u 00:06
1:biljke treba stavljati na svetla mesta
2:svaki dan ih orosavati
3:naj bolje ih je drzati na vlaznim mestima
///////////////////////////////////////////

Dodavajte i vi savjete!!
Na vrh
Pavle View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pavle Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Siječanj 2011 u 23:57
Da li ima netko ko bi mi prodao semenje venerine mesozderke?
Na vrh
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Poison_Ivy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2010 u 20:19
Da li je normalno da se listovi sarracenije u ovom periodu počnu sušiti? Kupila sam ju sa malo posušenim vrhovima...
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12345 10>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.