Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt > Moj povrtnjak
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Spremanje povrća za zimu
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Spremanje povrća za zimu

 Odgovori Odgovori Stranica  12>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
tyipe View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 15 Srpanj 2010
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 9
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tyipe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Spremanje povrća za zimu
    Objavljeno: 23 Rujan 2010 u 18:09
i ja sam tak mrkvu spremila ove godine,narezanu. smrznutu ju stavljam direkt u lonac.
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 17 Rujan 2007
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 3399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Travanj 2010 u 01:39
 Ja mrkvu ledim tako da je isiječem na kockice i u vrećicu...kad je upotrebljavam ( u juhama, gulašima i sl) stavim iz vrećice koliko mi treba, ne odleđujem prije... ona jest gumasta kad se odledi, ali zato je ne ledim cijelu nego u kockicama...isto radim i s peršinom......špinat i cikoriju blanširam..a lani sam imala dosta artičoka i jednu sam vrećicu spremila blanširane, a jednu ne..mogu reći da nisam primijetila razliku kad sam ih kuhala...ove cu ih godine bez blanširanja spremiti...
Na vrh
malamaca View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 20 Svibanj 2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 25
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje malamaca Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Ožujak 2010 u 13:58
Ja sam jesenas spremila mrkvu po Silvekinom receptu, u dravski pijesak, ali mi je već za mjesec dana skoro sva izgnjilila. Pa ne znam što ću ove godine, bilo mi je jako žao koliku sam mrkvu bacila. I pašternjak.
Na vrh
winnetou View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 22 Svibanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 46
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje winnetou Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Veljača 2010 u 22:08
Da, to je riječni pijesak. Stvar je u vlagi, slažem se. Naime, ovaj običan pijesak je daleko krupniji pa slabije zadržava vlagu i treba češće zalijevati, dok je ovaj drugi skroz sitan i od jeseni kad sam spremala, niti jednom još nisam zalijevala, i vlaga je gotovo ista kao tad.
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 16 Veljača 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Veljača 2010 u 20:44
Mislim da stvar je u optimalnoj vlagi, ne u materijalu - lako se i pijesak malo polije vodom ako se isuši - sitne dlačice su zapravo korijenje koje je u potrazi za izvorom vlage, to se i kod mene događa, a ovdje sam opisala kako ju spremam i stvarno mi dugo drži.Wink

http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=275
Budi promjena koju želiš vidjeti.
Na vrh
winnetou View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 22 Svibanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 46
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje winnetou Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Veljača 2010 u 23:42

Ma onaj riječni pijesak. Osnovna namjena mu je za nabacivanje donjeg dijela kuće, pojas od fasade do zemlje.. a jesam objasnila..Confused... pitat ću MM kako se još zove.. Ostalo mi od nekih davnodanih radova..

Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 16 Veljača 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Veljača 2010 u 10:05
Što je botovac?
Budi promjena koju želiš vidjeti.
Na vrh
winnetou View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 22 Svibanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 46
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje winnetou Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Veljača 2010 u 07:16

Jučer sa išla u mali pregled stanja u podrumu i - spremila sam mrkvu u običan pijesak i u botovac. Ova iz botovca je kao da si ju sad ubrao, samo ima malo sitne dlačice po sebi, a ova u pijesku je počela trulitiCry Ne kužim.. Ali kužim da više neće u obični pijesak.. Možda zato jer se obični pijesak više suši..?

 

Na vrh
TaTjana43 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 12 Ožujak 2009
Status: Offline
Bodovi: 1520
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje TaTjana43 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2009 u 17:03
pošto moja kćer ne voli "trave" i kiselinu, sve povrće osim korijenastog i krastavaca, očistim,posušim u kuhinjskoj krpi, narežem i spremim u škrinju. "kiselinu" kupujem. sve što se može tutnem u škriknju. zima je ipak duga, a sve je skupo.
tak da i u zimi ima svega..čak i "pečene"paprikesmile50i kukuruz.
Na vrh
TaTjana43 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 12 Ožujak 2009
Status: Offline
Bodovi: 1520
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje TaTjana43 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2009 u 16:58
Originalno poslano od člana radosnica radosnica napisao:

Da li kelj spremate za zimu  i kako?


ne blanširam ga. očistim, operem i pobrišem suhom krpom. pa u vrećice i škrinju.
Na vrh
malamaca View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 20 Svibanj 2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 25
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje malamaca Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2009 u 16:05
SilveK, ajvar neću raditi jer ga ne jede nitko osim mene, a to je previše posla zbog jedne osobe. Ali dati ću prijateljici za ajvar. Dobila sam recept za kiseljenje repe.
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 16 Veljača 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Kolovoz 2009 u 21:44
Originalno poslano od člana malamaca malamaca napisao:

I još pitanja za djevojke od zimnice,  trebam recept za kiseljenje repe i ideju što raditi s gomilom patliđana. Puno hvala.


Od patliđana možeš napraviti ajvar, recept nažalost neznamSmile
Na vrh
winnetou View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 22 Svibanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 46
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje winnetou Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Srpanj 2009 u 07:42
A krastavce vrlo jednostavno možeš i kiseliti pa ih imaš cijelu zimu za salatuSmile
Na vrh
katruža View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 12 Kolovoz 2007
Status: Offline
Bodovi: 787
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje katruža Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Srpanj 2009 u 18:07
Originalno poslano od člana malamaca malamaca napisao:

... čitala sam da se oni ne mogu zamrzavati, baš šteta.

Malamaca, ja sam i krastavce zamrznula, samo sam stavljala u 3 vrečice, zbog mirisa. Koristim ih za čušpajz sa krumpirom, za salatu s mljevenom paprikom, a dobri su i sa vrhnjem.
 
Na vrh
malamaca View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 20 Svibanj 2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 25
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje malamaca Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Srpanj 2009 u 15:28
Tikvice me okupirale, svaki tjedan na meniju je varivo od tikvica i bučnica, a već san cijelu ladicu u frizeru zatrpala ribanim i narezanim tikvicama, i nisam ih blanširala. Vidjeti ću kakve će biti. Još sam smrzavala i mahune ali njih sam blanširala. Ako bude dovoljno paradajza, čitaj: ako preživi napad plamenjače, budem ga kuhala, prvi put u životu. A da, imam cijeli džunglu krastavaca, samo sam ih sinoć ubrala 12 kom. i njima zatrpavam susjede, čitala sam da se oni ne mogu zamrzavati, baš šteta.Ako mii konačno nikne koja cikla probati ću Silvekin recept za preživljavanje preko zime. 
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 25 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Srpanj 2009 u 22:29
Ahaaaaa:5:,e sad kužim(a štaš,plavuša u duši:nails:)
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 16 Veljača 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Srpanj 2009 u 22:17
Joj, možda sam bila malo nejasna - pijesak stavljam samo na dno kante da drži vlagu, a gore samo mrkvu jednu do druge i na drugu -ne sipam pijesak na njih nego su gore samo mrkve, i taj način mi je puno bolji nego da mrkve zatrpam cijele s pijeskom. 
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 25 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Srpanj 2009 u 22:07
SilveK,čitam tvoju poruku već 5 puta i nikak skužiti....zatrpaš pijeskom....a na kraju veliš da ti je taj način bolji nego onaj sa pijeskom??!Pa ovaj je sa pijeskom,koji je onda onaj"sa pijeskom "koji nije tako dobar?:?:
I mi tako spremamo,u pijesak,samo kod mame jer ja nemam podrum.Nešto ubacim u škrinju no u pravu ste,mrkva je gumena ali grašak,recimo,mi je ok iz škrinje.
Na vrh
winnetou View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 22 Svibanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 46
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje winnetou Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Srpanj 2009 u 07:20

Nisam probala smrzavati korjenasto.. može biti da ogumeni.. Sandrizmo, možeš probati, stavi sad jedan paketić u škrinju pa za mjesec dana izvadi i probaj skuhati.. Razmišljam, možda bi bilo dobro mrkvu, npr. malo prokuhati pa onda staviti u škrinju. Pa onda usporediti okuse..

Spominjala sam negdje da ja blanširam karfiol, mahune, brokulu i tikvice, prokuham u vodi minutu, naglo ohladim vodom i u škrinju i okus mi je kao iz vrta. Ali sam recimo, primjetila, da kad karfiol ne blanširam (jednom mi se žurilo pa sam ga na brzinu frknula u škrinju), da je gumenjak! Ne znam..

A možda je malo problem i u tim vrećicama za zamrzavanje. One bi trebale biti propisane debljine (ne znam koliko mikrona, mislim da sam to našla u knjizi Gospodarskog lista pa ću potražiti poslije) da bi zadržavale okus i kvalitetu smrznutih namirnica, međutim, kako je po tim trgovinama sve više "šrota", tako su i te vrećice sve tanje i tanje, da bi se dobila što niža cijena pa možda malo okus ima veze i s tim, ili sigurno ima.

Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 16 Veljača 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 22:10
Ja mrkvu spremam na ovaj način: napunim limenu kantu nekih 5-10 cm pijeskom. pa onda gore poslažem okomito mrkvu, po potrebi i 2 reda visine, pijesak prije toga zalijem, a kantu pokrijem na 3/4 nekim poklopcem i sve ostavim u podrumu - na ovaj način ostaje okusa kao ubrana sve do proljeće. Ponekad se dogodi da poneka počne gnjiliti pa ih tu i tamo provjeravam i takve maknem. Jako je bitno cimu ne odrezati sve do korijena, nego ju ostaviti nekih 1-2 cm. Ovako spremljena mrkva mi je puno boljeg okusa nego u pijesku, u pijesku nakon nekog vremena jednostavno izgubi okus.
Za cilku i rotkvu imam jedan mali dio na podu podruma ograđen ciglama i napunjen pijeskom - ciklu i zimsku rotkvu stavljam u mokar pijesak kao da ih sadim - poslažem ih jedno pored druge i lagano utišćem u pijesak (samo donja trećina je u pijesku)- također su do proljeća kao "nove".

Naravno, i jedno i drugo malo polijem vodom ako se isuši, mada mrkva u kanti jako dugo drži vlagu, jedino onaj kutak u podrumu po potrebi zalijem.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  12>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.