Malina - Rubus idaeus |
Odgovori ![]() |
Stranica 123 4> |
Korisnik | |
xenia64 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 752 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 26 Lipanj 2013 u 22:58 |
Moje crne počele zoriti.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
![]() |
|
xenia64 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 752 |
Ne jednorodne rezati do kraja nakon berbe, one rode na dvogodišnjim grančicama. Ja ih orežem tek ujesen kad grane koje su imale rod postanu smeđe. Dvorodne režem tek u proljeće isto samo smeđe grane. Do zemlje. A zelene grane samo malo skratim, toliko da ih mogu obrati, a da ne moram uzimati ljestve
![]() |
|
![]() |
|
wookowaratz ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 21 Svibanj 2013 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 92 |
jel moze neko objasnit rezanje maline, za dvorodne i jednorodne
ako sam dobro shvatio jednorodne se nakon branja srezu skroz do poda, i onda na proljece jednom 10 cm, a dvorodne nakon zadnjeg roda do zemlje a inace na proljece i ljeto po 10 cm? |
|
![]() |
|
khan ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 03 Siječanj 2013 Lokacija: Marsonia Status: Offline Bodovi: 91 |
crne sam posadio ove godine, pa ćemo vidjeti. neke su na suncu, neke u sjeni.
|
|
Ako ne možeš biti visok dva metra, budi pametan dva metra.
-Miles Vorkosigan |
|
![]() |
|
Crne i žute još nisam probala pa ti ne mogu ništa reći. A i crvene se okusom razlikuju od sorte do sorte. Imam ove dvorodne koje su sitnije, svijetle boje kad su zrele i one jednorodne, krupne koje su slatke tek kad budu tamno crvene boje.
Što se uvjeta tiče maline su ti baš jednostavne za uzgoj, kad ih jednom "useliš" u vrt teško ih je iskorjeniti pa ti je preporuka da ih staviš negdje gdje ti neće ugroziti druge biljke. Kod mene prođu ispod zida od ograde, ispod dvije betonske trake za auto i pobjegnu u susjedov vrt ![]() |
|
![]() |
|
wookowaratz ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 21 Svibanj 2013 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 92 |
koje su razlike crne i crvene? okus, izgled biljke, uvjeti?
cuo sam za zute da kazu da su sladje i da ih ptice nece, a neke da vuku na limun i ananas iako mislim da je to samo u glavi :)
|
|
![]() |
|
Možeš je kupiti preko Njuškala u blizini Slavonskog Broda.
|
|
![]() |
|
Moje dvorodne, tj. jesenske maline su veći dio dana u sjeni između dvije kuće i sasvim dobro rode. Prošle jeseni posadila sam i crnu malinu, isto u sjenu. Dobro je prezimila i trenutno cvjeta.
|
|
![]() |
|
ima li tko rodnu malinu u blagoj sjeni ili samo s popodnevnim ili jutarnjim suncem?
koliko čitam crnu malinu je moguće obrati i s malo sunca, ali nisam siguran kako ona prezimi jer nije autohtona za europu, a i ne znam gdje ju pronaći, također i kupine bi trebale bit manje zahtjevne, ali problem je što bi ja baš malinu :D
|
|
![]() |
|
Nino Kupinko ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 02 Kolovoz 2011 Status: Offline Bodovi: 9 |
http://www.hr-omega.com/malinabalkon1.jpgMalina kao cvijetni ukras na balkonu ili terasi. Mnogi neznaju da se može lijepo uživatiu procvaloj Malini na terasi ili balkonu a pri tom imati vrlo hranjivu i ljekovitu biljku. Pogledajte slike one sve govore. i sam znaš što si napisao u nastavku. Pročitaj Pravila foruma i nadalje imolim pridržavaj ih se. |
|
![]() |
|
gospina trava ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
to su ti mjesečarke, već si ju i trebala posaditi. Sadi i za početk zalijevaj ako nema kiše. Ima više vrsti mjesečarki ja imam Autumn Bliss. O dvorodnim sortama malina pročitajte ovdje :
http://www.agroklub.com/vocarstvo/dvorodne-sorte-malina/768/ |
|
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Ja sam dobila jednu sadnicu od susjede, dala mi je zasađenu u važu. Nezna koja je sorta ali kaže da rode prve godine i daju plod do kasno u jesen. Imam pitanja: koja bi to sorta mogla biti i dali da je zasadim u vrt sada?
|
|
Rijeka
|
|
![]() |
|
*lady750* ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 26 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 56 |
nije baba, covjek je tu iz grada koji se dugo bavi vockama.
kalemi ih da uspijevaju i u lici neke osjetljivije vocke i slicno... i ipak, plac u gs nije ko i plac u zagrebu ![]() drugih ljudi koji se tim bave, nazalost u gospicu nema... a ovaj osim sto prodaje na rasadniku prodaje i na placu, tako da ne vidim razliku kupila ovdje ili tamo... |
|
Freedom is just another word for nothing left to lose...
|
|
![]() |
|
viridarivm ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 22 Studeni 2010 Status: Offline Bodovi: 224 |
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
malina se u biti ne grana, to je moja greška, nego izbija iz korijena, vjerujem da se biti još izboja, ukoliko nije mjesečarka nek ostane tak kak je.
|
|
![]() |
|
*lady750* ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 26 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 56 |
nije uopce razgranana, smao je jedna grada/sadnica?
|
|
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
maline mogu biti i u polusjeni, što se tiće visine trebali bi znati koja je sorta, osobno mislim da ukoliko je lijepo razgrana niste pogriješili
|
|
![]() |
|
posadila ja prvi put ove godine nesto, izmedju ostalog i maline. kupila na placu s korjenom i usadila. da li im smeta sto nisu na full suncanoj strani? da li da ih vezem uz kolac ili? mislim da sam ih mozda trebala skratiti, jeli previsoko da su ostale jedno do pol metra visine? i jel kasno da im to odrezem sad 4 dana nakon sadnje?
malo sam pocetnik pa ne zamjerite mozda na glupim pitanjima... ![]() |
|
|
|
![]() |
|
viridarivm ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 22 Studeni 2010 Status: Offline Bodovi: 224 |
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |