Abutilon theophrasti, europski mračnjak |
Odgovori |
Korisnik | |
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 30 Srpanj 2007 u 17:37 |
e hvala vam svima vec se je osjemenao mada cviijet jos nisam uspjela slikati
ali bice i to sad kad sam kuci ako neko zeli sjeme ovog "korova" tu sam ja cu ga definitivno razmnoziti za sljedecu godinu |
|
Sponzorirani linkovi | |
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Gore na slici je Abutilon theophrasti - karantinski korov u soji, zovu ga i lipica zbog listova koji su slični lipi.On je iz familije Malvaceae. Jedna biljka proizvede od 1800 do 20000 semenki. Klija i niče u aprilu i maju, korovska je vrsta u okopavinama, strnim žitima i na ruderalnim mestima. Poreklom je iz kine i veoma je rasprostranjen.
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
goga
Novo sjeme Pridružen: 02 Lipanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 30 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ahm i ja malo guglala. Dina, čini se da si uzgojila Abutilon theophrasti, europski mračnjak. Pogle slikicu jel cvate ovako:
Ako da, radi se o udomaćenom jednogodišnjem korovu koji kod nas raste po poljima i ljudi nikako da ga se riješe.
Hoću reći, lijepo ti je porastao, ne moraš ga vaditi, pusti da ti cvate, ali mu ne dozvoli da ti se osjemeni jer ćeš iduće godine imati problema.
I nedaj se smesti ako ti se netko smije da uzgajaš korov umjesto cvijeća, većina suptropskih biljaka je u svojim staništima korov, a mi ih čak uzgajamo u teglama
|
|
goga
Novo sjeme Pridružen: 02 Lipanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 30 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne, ne moraš u kuću s njim, bar ne zasad. Uživat će ti vani do prvih mrazeva, a onda ga malkice poreži, iskopaj, u veliku vreću od smeća i u garažu do proljeća.
Ajde molim te, slikni ga kad se pupoljci otvore, baš me zanima o kojem se abutilonu radi.
Da, još nešto, recni mu vrh da ti se počne granati i stvarati grm!
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
shasha pomoc jeli to znaci da je moram na jesen unjeti u kucu
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I meni se čini da je Goga u pravu.Nemojte misliti da znam latinske nazive i sl.samo sam u tražilicu ubacila to ime i skoro sam 100% sigurna da je to Dinino Abutilon.
|
|
goga
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mene ova biljčica podsjeća na neki od abutilona i po listu i po sjemenim čaškicama. Možda da slikneš cvjetić kad se pupoljci otvore? |
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |