Mandarina |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567> |
Korisnik | |
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pratim ovu temu od ranije, dugo nije nitko ništa pisao, pa me je ugodno iznenadio novi post...Vidim da se traže savjeti za manderinu i to za područje Rijeke....Ja sam isto iz Rijeke i imam 3 manderine u vrtu već nekoliko godina...Dobro su napisale Jurica i Terezija .....Treba presaditi u proljeće po napisanim uputama....Moje su manderine ove godine imale dosta plodova, bili su slatki i vrlo ukusni....Sunca nije nedostajalo..Evo jedne slike zrelih plodova manderine, slikano u listopadu prošle godine...
![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Jurica ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 16 Prosinac 2009 Status: Offline Bodovi: 234 |
Moje iskustvo isto nije neko,ja sam svoju mandarinu iz tegle prošlo proljeće presadila u vrt(južna strana,zaštičena od bure),imala je plodove(možeš pogledati u mom vrtu),a sad čekam da vidim kako će dalje.Na proljeće ću dodati kompost,malčirati,a pognojim ju folijarno(preko lista).Stavi slikicu pa da pratimo što se događa.Inače isto sam u primorju(Jadranovo).
|
|
![]() |
|
Terezija ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 233 |
Ne znam kakva su iskustva drugih uzgajivača agruma u Rijeci, ali mislim da za uzgoj nedostaje topline. Najbolje je presaditi na jesen ali pažljivo sa cijelim blokom zemlje i nastojati da blok bude kompaktan odnosno da se zemlja ne raspe. Presaditi ga u dosta veliku rupu u koju treba dodati 5 lopata zrelog stajnjaka i malo više od pola kg (zavisi koliko je stablo) umjetnog gnojiva N:P:K=7:14:21Dodano gnojivo izmješati sa zemljom, pažljivo staviti stablo na istu razinu kako je i bilo ranije, dobro ugazti nogama da se zemlja zbije i zaliti.
Presađuju se u pravilu mlađa stabla (2-3 god) Možeš pokušati isto krajem veljače. Uspjeh zavisi najviše o tome hoćeš li ga upjeti iskopati sa čvrstim blokom zemlje. Držim fige! Ako uspije, na proljeće mu se može dodavati ono specijalno gnojivo za agrume. ![]() |
|
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Može li mi netko reći kada je najbolje vrijeme za presaditi mandarinu? Iz Rijeke sam.. Moja je zasađena prije dvije godine, slabo napreduje jer joj valjda fali sunca ali je ipak dala 3 mala ploda. Muči se ona a i ja sa njom gledajući je kako slabo napreduje.. ![]() |
|
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Vidim da od lani nitko nije posjetio ovu temu.Kako ja u vrtu imam 3 manderine koje imaju lijepe plodove eto stavljam jednu slikicu za sada zelenih manderinki.....
![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
bondi ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 15 Studeni 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 20 |
Mislim da ih u Rijeci nema puno.
|
|
![]() |
|
bondi ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 15 Studeni 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 20 |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Evo da se pohvalim, imam i ja jednu malenu mandarinku, kupljenu prošle godine, sadnicu sam pronašla u jednom supermarketu, došla sam po kruh, a otišla kući sa kruhom i sadnicom mandarine. Cijelo ljeto sam ju marljivo zalijevala, i obradovala me sa osam preslatkih mandarina!
|
|
![]() |
|
Citrus reticula ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 6 |
Naravno. ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Dobro došla, mandarino.
![]() Pokaži nam sliku tvojih mandarina, sigurno ih imaš ![]() |
|
![]() |
|
Citrus reticula ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 6 |
![]() |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
...i ne samo za dolinu...
![]() |
|
![]() |
|
Točno. Iako znam da su se ljudi u Neretvi rugali kad je Stanko Parmač donio mandarinu....a to su bila ipak neka zlatna vremena za dolinu...pa što god mislili. |
|
![]() |
|
Prvenstveno dr.Gatina i njegove ekipe stručnjaka i entuzijasta. |
|
![]() |
|
Da...i Stanka Parmača. ![]() |
|
![]() |
|
Terezija ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 233 |
Fermina, bravo! oduševljena sam izgledom i urodom. Slažem se s tobom da je ovako nešto moguće samo u Neretvi, na plodnom aluvijalnom tlu.
Ali, svega toga ne bi bilo da nije bilo stručnjaka entuzijasta bivšeg PIK"Neretva" Opuzen koji su introducirali mandarinu u Neretvi. |
|
![]() |
|
U mojima nigdje ni jedne sjemenke.
![]() |
|
![]() |
|
Mandarina Unshiu koja se kod nas masovno sadi i koju sam vidjela na slikama nema potrebe za oprašivanjem .Ona zameće plodove bez oplodnje što se zove partenokarpija. Plodovi su bez sjemenki ali ,ako su pored nje drugi agrumi može se dogoditi da ima sjemenku. |
|
![]() |
|
Znate pošto ih proizvođač prodaje?- od 1.5 kn/kg malih do 2.5 kn/kg većih.
![]() |
|
![]() |
|
Ovo je moj nasad mandarina.Naravno, gdje nego u Neretvi.Samo tamo mogu
biti ovako dobre mandarine.Imat ću ih 4-5 000 kg, ekoloških.Znate zašto?
Jer nismo stigli ni pognojiti ni poprskati ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |