Biserak - Symphoricarpus |
Odgovori ![]() |
Stranica <12 |
Korisnik | |
iris ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
i meni se jako sviđa...dobila sam ga od monne i jedva čekam da naraste
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Lantana ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ovo moj Biserak - Symphoricarpus, meni jako draga biljka. Dugo sam je gledala kod susjede i divila se tim kuglicama, dala mi je jedan mali izbojak i evo Biserak poslije tri godine. Ljeti cvate malim ružičastim cvjetićima, a u jesen je pun bijelih kuglica koje se tako lijepo vide i po noći. Ja ih često koristim u aranžmanima.
Biserak u društvu sa cinijama ![]() Aranžman s kuglicama Biserka ![]() Tekst uzet s net-a Biserak
Latinski naziv: Symphoricarpus albus (L) Blacke Sinonimi: S. racaemosa Narodna imena: Bijeli biserak, paimela, bijeli pucek, grozdasti biserak Razgranati listopadni žbun, visok 1-2m s tankim šibljastim, žuto smeđim,
fino dlakavim granama. Listovi su nespremni okruglasto ovalni 1- Biljka potiče iz sjeverne Amerike. Kod nas je često gajena dekorativna vrsta
po parkovima, vrtovima i gradskim nasadima kao pojedinačni žbun, u grupama ili
u živoj ogradi. Često i podivlja. Ima privrednu vrijednost kao značajna
dekorativna i medonosna biljka. Na osnovu do sada zabilježenih slučajeva trovanja i podatka u literaturi,
plodovi se mogu smatrati otrovnim. Plodovi imaju čvrst spoljni omotač pa, kada
se stisnu između prstiju, pucaju uz prasak. Djeca se rado time zabavljaju, što
nije ni malo bezazleno. Sok iz mesnatih bobica može da izazove na koži slabiju
upalu i plikove. |
|
život je more
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <12 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |