Vilac - Cobaea scandens |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 11121314> |
Korisnik | |
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cvijet je u početku bio bijeli, baš sam mislila da imam neki rijetki primjerak sa bijelim cvijetom. A onda je drugi dan bio lila, pa onda ljubičast, bilo ga je vrlo zanimljivo pratiti
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Otok, baš se čudim da je netko otvorio temu o toj lijepoj biljci koncem 10. mj. Razlog toj kasnoj cvatnji je što si je sijala kasno. Normalna je pojava da su cvijetovi u ranoj fazi zelenkasti, a kasnije poljubičaste, iako postoji varietet s bijelim cvjetovima. Vidjela ga u literaturi, znatiželjna kakav će biti uživo, samo se moram sjetiti posijati na vrijeme, daleko je 3. mj.
|
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Ja sam dobila par sjemenki, jedna je izniknula. Biljčica je lijepo rasla i napredovala. Ali od cvijeta ništa. Kad sam već izgubila svaku nadu, pojavila su se dva pupoljka. Iz jednog se razvio cvijet, vjerovali ili ne prvi cvijet je procvao 25.10. I što je najbolje traje već tri dana (valjda zato što nema ljetnih vrućina). Ima još jedan veliki pupoljak koji se počeo otvarati i pono malih koji su se tek počeli pojavljivati (i za koje ne vjerujem da će stići procvasti).
Sad sam malo pročitala što ovdje piše o cobaei, očito je da je moja prekasno posađena (u 6. mjesecu), ali tada sam dobila sjemenke. Pošto sam na moru, možda uspijem biljku održati i za drugu godinu, to bi bilo krasno jer me je oduševila ljepota cvijeta. |
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Sad sam prilično zbunjena....cvijet dok se razvije (otvori i postane iz zelene boje u ljubičastu), nakon toga traje samo 1 dan, za sad su mi prva 2 cvjeta drugi dan pala s biljke, još u "savršenom" stanju....je li to normalno?
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Vau nadam se da će jednog dana biti takva i moja. - predivno.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Cobaea mi ima jako zanimljivi pupoljak, pošto će mi ove godine prvi put cvasti i nemam iskustva s njom fascinantno mi je pratiti ju, a pupoljak me je tako zbunio jer je takav već mjesec dana i ništa da sam već počela sumnjati da je to pupoljak
![]() ![]() ipak je, danas se je otvorio ![]() ostatak razvoja cvijeta su prikazali Božikovine na prijašnjoj strani. ![]() |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
...hvala Triša što misliš na mene...u međuvremenu sam našla sjemenke za kupiti, pa zaboravila na kartelu i kasno posijala....niknule su i imaju tek 4 listića....ha, ha....to će biti neka jesenska cobea....
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Dobila sam ovu prekrasnu biljku od kat.ree, ali koliko sam shvatila bolje da je donesem u Rijeku, jer sumnjam da bi mi preživila na kontinentu. Ima predivno lišće a tek cvijet, oduševljena sam, sve mi je prekrcano, ali naći ćiu mjesta za ovu ljepoticu.
Manči razmnožit ćemo je nekako za tebe.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
adenium ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 25 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 203 |
Ja sam sijala Cobeu prošle godine i nije mi cvijetala,a baš mi se sviđa.Isto sam ju sijala u vazu .
|
|
![]() |
|
Lantana ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Kako mi sijanje u pitare nije išlo ja sam dvije sjemenke zabola direktno u zemlju i i obje su izrasle u roku od 14 dana. Božikovine da li je to to?
![]() |
|
život je more
|
|
![]() |
|
kontesaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
ove godine sam slučajno naišla na sjeme u baumaxu (čini mi se) i kao totalnu nepoznanicu,kupila,nadam se da će biti jednako lijepa kao vaša
![]() |
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
![]() |
|
Božikovine ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Razvoj cvijeta Cobaee:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Kat.rea, kod nas je Cobea jednogodišnja biljka dok je uz more višegodišnja.
Za eksperiment smo posadili jednu u teglu i ostavili smo je na zaštićenom mjestu (ispod strehe) pa ćemo vidjeti dali je preživjela. Sjeme se može nabaviti u Plodinama a mislim da ga i mi imamo, moramo provjeriti. |
|
![]() |
|
kat.rea ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Božikovine, vaša cobea je bila prekrasna. Je li bila u tegli ili vrtu? Jeste ju pospremali ili je "uginula"?
|
|
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Manči, Cobea scandens je tropska biljka, pa bi se u Dalmaciji jako dobro snašla. Govorim to iz iskustva. Moja susjeda ju je odnijela kao sadnicu i za probu posadila u vrt vikendice u blizini Crikvenice. Penjala se po kamenom zidu. Nije prošao nijedan turist a da se nije pokraj nje slikao. Bila je puno ljepša i bujnija nego na isti način uzgojena u Zgb. Za velikih vrućina treba je obilno zalijevati. Ako nemaš vrt može se uzgajati i u velikoj tegli. Vrijedi isto: propusno, vlažno, hranjivo tlo, sunčan položaj. Piše u knjizi da može u tegli prezimjeti u zaštićenom prostoru,
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
pa to je super! a snaći ćemo se mi za prijevoz! frendica mi radi u zg-u...nju ću angažirati...
e sad...naš vrt je još u početničkoj fazi pa baš i nemamo puno toga za zamjenu, ali moja mama ima botanički vrt u malom...šta bi ti bilo interesantno? e da...trebala bih ipak znati adresu i tel. broj da se dogovorimo. |
|
![]() |
|
Ovo s namakanjem mi kod Cobee nije poznato, ona sasvim ljjepo niikne i bez toga, ali korisno je znati, hvala. Ako si u Zagrebu dam ti jednu od pola metra. Raste kao luda. Pozdrav
|
|
![]() |
|
lana2 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
na netu sam našla podatak da ne podnosi temperaturu nižu od +5C zimi,
predivna biljka, koja odlično uspjeva na sunčanom položaju
|
|
![]() |
|
gioiaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
Cobaea je prelepa...nazalost nemam ama bas nikakva iskustva jer je jos uvek nisam nabavila...a nadam se da hocu
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
I meni se sviđa, tko zna kako bi se snašla u Dalmaciji.....
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 11121314> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |