Yamadori |
Odgovori ![]() |
Stranica <12 |
Korisnik | |
Mario ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Nedavno posijan ![]() Pridružen: 17 Listopad 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 88 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Korijen mu je ogroman i zovem ga brijest šlapa. Nisam mu dirao korijen ove godine, no nadam se da će biti dovoljno sitnih žilica koje će mu omogučiti preživljavanje u prvoj sezoni, koristit ću i hormon za ukorjenjavanje. Uglavnom ću mu srezati svo debelo korijenje na nekih 30 cm Fi. Sadit ću ga direktno u bonsai posudu, no to mi se može izjaloviti ako ne bude dovoljno sitnih korijena. Uglavnom, nadam se uspjehu !
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
krasan je,a nije mu to malo veliko korjenje? Mislim ako tamo veliko korjenje porežeš da bi prije mogao uginuti nego kad je manje(ili tanje?!)
(vidi me sad pametne!!!)
Koliko ćeš veliku teglu za njega trebati,jer koliko ovako mogu ocjeniti,nebari(ahaaa,sam zapamtila) je poprilično velik?
Ajde ga,molim te,uslikaj kad ga izvadiš da vidim koje ćeš mu,i kako,korjenje porezati.
|
|
![]() |
|
Mario ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Nedavno posijan ![]() Pridružen: 17 Listopad 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 88 |
Evo jedan prmjer kako izgleda drvo pripremano za vađenje. To sam prakticirao prije, no sada se držim sistema, vidim/vadim, a pripremam ga i uređujem doma, ako se primi. Brijest je orezan ovog ljeta, a fotka je s kraja ljeta, vidi se da je brijest dobro odreagirao na rezidbu, sad još samo da dobro odreagira i na vađenje i nitko sretniji od mene. |
|
![]() |
|
Mario ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Yamadori je naziv za sakupljanje drva iz prirode. Večinom su to zakržljala drva koja više liče na grmove nego na drva, a mi u njima prepoznamo potencijal za možebitni uzgoj bonsaia. Da bi se našao prikladan primjerak, potrebno je imati iskustva i nešto znanja o izgledu budučeg bonsaia. Korijenov vrat koji zovemo Nebari, bi trebao biti naglašen i znatno jači od početka debla, deblo bi trebalo biti konusnog oblika tako da se proporcionalno stanjuje prema vrhu. Glavne grane trebaju biti proporcionalne debljini debla i po mogučnosti bi trebale rasti naizmjenično, rijeđe pri dnu, a gušće pri vrhu drveta. To su neka od pravila, a na svakom je da svoj slobodni izričaj prenese kao potpis na drvo.
Prve potrage za prikladnim drvima rezultiraju nebrojenim pogodnim primjercima koje uočavamo svuda kud se krečemo, no s vremenom kriteriji rastu i dobrih drva je sve manje. Nakon puno prohodanih kolometara stekne se i ponešto iskustva, a drva koja smo do tad izvadili i brinuli se o njima postaju primjerci koji više liće na drške od metle sa zabijenim čavlima nego na mini drvo. To je možda i neizbježno, no svakako doprinosi izoštravanju pogleda na potencijalno drvo i povečava broj kvalitetnih drva, pa zadovoljstvo postaje veče sa jednim pravim nego sa desecima na brzinu odabranih. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <12 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |