Dipladenia |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4041424344 46> |
Korisnik | |
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Evo i moj prilog temi.
Nemam još ovu predivnu biljku ali sam skupila dosta informacija sa neta pa možda bude od koristi:
Dipladenia, Mandevilla ili brazilski jasmin je tropska biljka koja uspjeva u 9--11 temperaturnoj zoni.
Prema tome, prema njoj se ponašamo kao prema tropskoj biljci koja ne uspjeva ispod nule.
Treba biti posađena u dobro dreniranu zemlju i, začudo, bolje raste u pitaru nego u vrtu.Lijepo izgleda u visećoj košari kad se splete oko žice.
Nije zahtjevna po pitanju dohranjivanja.Potrebno ju je malo prihraniti svaka 2-3 tjedna.
Zalijevati je treba redovito do zimskog razdoblja.Ljeti ne smije ostati bez vode jer to za nju može biti fatalno.Zimi se zalijeva vrlo malo i rijetko.
Da bi cvjetala potrebno joj je 6-8 sati sunčevog svjetla dnevno.Može biti smještena na sunčano ili polusunčano mjesto u vrtu ili na terasi.
Zimi, u našim uvjetima, vani će preživjeti samo na jugu Dalmacije i na otocima tamo gdje temperatura ne pada ispod nule.Ako nismo u mogućnosti unijeti je u kuću treba joj zaštititi korijen, pokriti sijenom, lišćem i sl.
Ona će tako u proljeće opet krenuti.
Ako je unosimo u kuću skoro će sigurno izgubiti lišće.
Da to spriječimo trebalo bi je smjestiti ispod najosunčanijeg prozora a pomoglo bi i umjetno svjetlo koje bi trebalo uperiti u biljku oko 4 sata za vrijeme noći.Ali ni to ne garantira da neće izgubiti listove.
Međutim, najvažnije je da preživi pa kad u proljeće zatopli oreže se, ako treba i drastično i ona će, čim zatopli, krenuti.
|
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
sonja50 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 256 |
Manči, grančica ti se zakorijenila zar ne? U 9. mjesecu je bilo dosta toplo i pogodno za zakorijenjivanje.
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
od Sonja50
Trebala bi i to vrlo brzo. Naravno, ako si poskidala listove s dijela grane koja je sada u zemlji, posadila barem 4 cm duboko i pazila da u zemlji bude onaj dio grane koji nosi pup
...od svega nabrojenog sam samo pazila da je u zemlji dio izdanka sa lisnim pupom....kako se izdanak sam namjerio na zemlju u visećem pitaru , pustila sam da vidim što "priroda" radi uz moju minimalnu pomoć....
...stavit ću sliku kako sad izgleda....
|
|
![]() |
|
sonja50 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 256 |
Nina, ide stvarno vrlo jednostavno, zar ne? Do sada sam ih 10-tak razmnožila položenicama/povaljenicama, s nedavno sam u ono improvizirano toplo klijalište stavila i reznice, pa ćemo vidjeti.
Fatka ne drži je u toplom, naročito ako je vani dobro zahladilo a ti je unijela u prilično toplu prostoriju. Ako si htjela da ti i zimi cvjeta, trebala si je postepeno prilagođavati na višu temperaturu u kući. Ja osobno više volim da joj dam malo odmora, onda je na proljeće jača. Ja bih je sad stavila negdje na hladnije, na temperaturu oko 12-15 C, ali pazi da ti nije mokra. Moje su prošlu godinu prezimile na otvorenoj terasi ali zaštićene od kiše i bure, zalila sam ih možda 3 puta tokom cijele zime. A prošla zima je u Dalmaciji bila dosta hladna ( bilo je podosta dana sa temperaturom spod 10 C ), čak smo i snijega imali cijelih 8 dana |
|
![]() |
|
Fatka ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Moja dipladenia je u toplom pa vidim da joj lisce pocelo zutiti i opadati.Da li ce joj biti bolje u hladnoj prostoriji?Ne bih zelila da ostanem bez nje.
|
|
![]() |
|
nbjelovu ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
He, he, dobar savjet zlata vrijedi!
Sonjicka, prve su vec zakorijenjene, cak i u ovo jesensko vrijeme. Zaista brzo i efikasno. Ne razumijem zasto su tako skupe, kad se tako lagano razmnozavaju i tako brzo rastu.
I jos nesto, super se drzi na ovome padu temperature, ni listic ostecen,je li i kod ostalih tako??
|
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
![]() |
|
Pa tko mi je obrisao tekst o dipladeniji?
Nema veze, idemo iz početka. Ljetos sam stavila granu dipladenie na ukorjenjivanje i sad imam mlade biljčice. Evo kako izgledaju. Ne obraćajte pažnju na bijele mrlje, to je od prskanja/kupanja fungicidom - napale ih neke gljivice. Oporavit će se, moraju! Na posljednjoj slici je i majka dipladenia sa sjemenim mahunama. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Mira,držim ti palčeve da uspije pelcanje i da prezimi.Nemam je pa ni ne znam nešto o prezimljavanju no valjda će proviriti i netko ko zna.
|
|
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Nova sam i volim biljke!!!! Nabavila mladicu, reznicu bijele predivne biljke Dipladenia-Mandevilla. Neznam hoće li mi se zakorjeniti, probat ću i sa hormonom. Neke upute sam dobila kroz vaše komentare pa ću vam javiti. Nadam se da je dobar period za ovo što radim. Imam slična ili ista pitanja kao i Mirna pa vas molim da nam odgovorite. Držite mi fige da uspije!! Hvala! ![]() |
|
![]() |
|
nbjelovu ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Ja imam rozu sa zutom sredinom, jedna od rijetkih biljaka koje "me bas nece". Od lani nije skoro nista narasla, cvate ali nije to nesto. Stoji na suncu, u plasteniku, pored prozora...Ne znam sta grijesim. Morat cu malo experimentirati sa zemljom, mjestom, itd. Da li vi svoje prihranjujete?
|
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
![]() |
|
mirna ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 231 |
Ja sam ovu prekrasnu biljku uočila tek ove godine. Nekako mi se čini da je bila veća ponuda pa je to možda bio razlog. Zapravo sam ju uočila na moru. Vidjela sam ju posađenu na dosta mjesta i svaki put me oduševila koliko bi narasla od vikenda do vikenda. Neumorno i bogato cvjeta.
Zanima me što radite s izbojima kad ode u visinu. Mislim, na kraju cvatnje. Da li se u jesen ili proljeće odrežu pa biljka ponovno pušta izboje ili u proljeće nastavlja rasti u visinu. Ja bi ju mogla spremiti na stubište ali ako ide stalno u visinu, ne znam kako bi to izvela.
|
|
![]() |
|
Trebala bi i to vrlo brzo. Naravno, ako si poskidala listove s dijela grane koja je sada u zemlji, posadila barem 4 cm duboko i pazila da u zemlji bude onaj dio grane koji nosi pup |
|
![]() |
|
Fatka ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
wauu crvena je vise nego lijepa.Oci mi ostadose na njenim prelijepim cvjetovima.
![]() |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
...divne su vam diplice....moja je crvena kao u bromelije....pustila je dugi izdanak sa novim listovima pa sam ga pričvrstila u zemlju visećeg pitara koji joj se našao na putu tj. u zraku......pokus - da li će se ukorijeniti.....
|
|
![]() |
|
lana2 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Moja nije velika kao vaše iako se od proljeća gotovo udvostručila. Posebno mi je draga jer me od svibnja neprestano uveseljava svojim cvjetovima.
|
|
![]() |
|
wauuu sto je crvena lijepa a i bijela isto.
![]() |
|
![]() |
|
Lili 68 ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 114 |
![]() |
|
![]() |
|
bromelija ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() No.3 Najljepše orhideje2014 Pridružen: 09 Svibanj 2009 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3292 |
evo ovako izgledaju moje, jako sam zadovoljna cijelo vrijeme cvijetaju
![]() ![]() |
|
![]() |
|
bromelija ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() No.3 Najljepše orhideje2014 Pridružen: 09 Svibanj 2009 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3292 |
![]() |
|
![]() |
|
Semira ![]() Pustio korijenje ![]() Pridružen: 22 Siječanj 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 429 |
Jagoda, odličan prilog temi. Još nisam vidjela da neko ima ovakve cvjetove. A biljka izgleda tako zdrava.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4041424344 46> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |