Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt > Moj povrtnjak
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Biovrt
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Biovrt

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1415161718 43>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Status: Offline
Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Prosinac 2009 u 21:28
Kako sve više istražujem pronalazim samo loše vijesti.... GMO tehnologija se gura sa sve strane u naše živote, nije samo u vidu hrane, već i u cjepivima - od 2007 godine obavezno je cjepljenje novorođenčadi protiv hepatitisa B u Hrvatskoj i to GMO cjepivom. Žalosno je što javnost uopće nije upoznata s time, niti da zapravo cjepiva mogu uzrokovati mnoge bolesti, kao što su multipla skleroza, epilepsija....i da ne nabrajam, strašno. Najgore od svega je što hepatitis B niti nije smrtonosna bolest niti postoji opasnost od pandemije - s druge strane, znači sigurnu zaradu farmaceutskoj industriji koja je progurala zakon o obaveznom cjepljenju - i to mic po mic uvode sve više obveznih cjepiva protiv bolesti radi kojih ne moramo strahovati, a kod svakog cjepiva postoji opasnost da uzrokuje gadne poremećaje kod ljudi...baš krasno.
Uvođenjem codexa alimentarius biti će dozvoljeno puno otrova u hrani koju kupujete, a količine vitamina i hranjiva biti će smanjene...što će u globalu uzrokovati mnogo bolesti kod ljudi, a što opet znači veliku zaradu farmaceutskoj industriji.

Što želim reći - većina bolesti današnjice može se spriječiti pravilnom prehranom i jedenjem zdrave, organske hrane bogate vitaminima i mineralima. Postoje brojne studije kako vitamini mogu izliječiti određene bolesti, problem je zapravo što nitko ne može patentirati vitamine pa nisu zato profitabilni, dok se sintetski ljekovi mogu patentirati i na njima se može zaraditi.

Zato toplo preporučam svima - trošite čim manje prerađene hrane i probajte si uzgojiti čim više svoje hrane. Ako i nemate svoju zemlju, uvijek imate tegle u kojima se barem nešto može uzgojiti - pa čak i rajčice - pogledajte odličnu Andrejovu ideju na ovom forumu:
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3404

I još jedna ideja - ako vam je preskupo kupiti parcelu zemlje koja vam je možda i prevelika, može se uvijek više vas povezati i zajedno kupiti parcelu i podijeliti ju u manje dijelove za obrađivanje, napravite si društveni vrt.Smile
Vrtlarenje je pravi užitak i nemojte se bojati posla, kad nešto radite s užitkom, tad zapravo uživate u poslu. Nemojte si dozvoliti masovnu propagandu koja vas uvjerava da je glavni cilj u životu čim više zaraditi i onda do mile volje shoppingirati - čovjek je toliko više od toga!!! Zar vas uistinu novi mobitel ili TV može zadovoljiti toliko koliko vidjeti rezultat vlastitog rada, učenje novih stvari i očuvanje vlastitog zdravlja. Čovjek je dio prirode, tamo pripada...probajte se vratiti korijenima i ne dozvoliti si biti samo marioneta u službi kapitala...možete toliko više od toga!! Smile
Budi promjena koju želiš vidjeti.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Prosinac 2009 u 21:16
Budi promjena koju želiš vidjeti.
Na vrh
MGrubi View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 137
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MGrubi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Studeni 2009 u 19:32
di ste ih kupili?
autosjedalica glavu čuva
Na vrh
janiczsa View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 19
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje janiczsa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Studeni 2009 u 21:39
da malo razvedrim temu...

bili smo danas u rasadniku i kupili smo starinske sorte jabuka... sutra dolazi bager kopat rupe (imamo tvrdu ilovaču) i onda slijedi sadnja

na vrtu već imamo jagode, luk i češnak i sad samo treba dočekat prve plodove na ljeto
Na vrh
winnetou View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 46
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje winnetou Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Studeni 2009 u 19:20

Evo, članak u najnovijem broju Agroglasa, br.222, str. 9.:"EU  DOZVOLILA UVOZ TRI VRSTE GMO KUKURUZA; US Grains Council (USGC) priopćio je 5. studenoga da je EU odobrila tri vrste genetski modificiranog kukuruza za hranu, prehranu stoke, uvoz i obradu. Dvije tehnologije GM kukuruza razvijene su od strane Monsanto Company-YieldGard VT Pro (MON 89034) i YieldGard VT Rootworm/RR2 (MON 88017) dok je treća vrsta, Herculex RW sa Roundup Ready Corn 2 (također poznat kao 59122/NK603) zajednički razvijen od strane članova tvrtki Pioneer, DuPont Business i Dow AgroSciences LLC...(...) Navedeni kukuruzni proizvodi sada su dozvoljeni za uvoz u EU.

"Vrlo smo zadovoljni kad smo čuli da ovi proizvodi imaju odobrenje u EU, nakon što je Europska agencija za sigurnost prehrambenih proizvoda izdala pozitivno mišljenje o sigurnosti tih proizvoda", rekla je Rebecca Fecitt, USGC direktor Biotehnoloških Programa. "Postoji još proizvoda koji čekaju na odobrenje od strane EU, te se nadamo da će ih uskoro dobiti", prenosi TISUP sa stranica World-Grain.com"

Eto, drage(i) moje, izgleda da se događa i prije nego smo možda ozbiljno shvatili.. 
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2009 u 23:24
Činjenica je nažalost ta da javnost previše nezna niti o Monsantu, niti o GMO-u, niti što nam rade naši političari.

A postoje i alternativna rješenja zakonu - slobodne zone od GMO-a

http://www.zamirzine.net/spip.php?article2077&var_recherche=dalje

Na vrh
floraifauna View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 110
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje floraifauna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2009 u 10:52
 ovo je udruga koja čuva sjeme starih vrsta voća,povrća,cvijeća...http://www.rustica.hr
 ne bismo smjeli dozvoliti, ali oni koji sade najveći dio biljaka nisu adekvatno educirani o gmo-u već im se serviraju kojekakve priče...

Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Studeni 2009 u 21:38
Hvala MGrubi na linku za dokumentarac.Smile

Ljudi, stvarno nam se crno piše, ovo si ne bismo smjeli dozvoliti

http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=30350

http://www.zelena-akcija.hr/content/view/993/227/lang,hr/
Na vrh
MGrubi View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 137
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MGrubi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Studeni 2009 u 20:41
ima na Yotubu: svjet prama Monsatu
http://www.youtube.com/watch?v=fubrjBdWLEM

pretužno

RH se zadužila u SAD-u za 1,5milj. dolara = usvojen novi zakon o GMO nasadima + izmjena istog zakona

čuvajte svoja orginalna sjemena
autosjedalica glavu čuva
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Studeni 2009 u 12:13
Pronašla sam jedan super članak o Monsantu, za one koji žele znati više o GMO-u i prijetnji koju predstavlja ova korporacija:

http://radicalelement.info/2006/09/27/monsanto-corporation-–-lesinar-u-nasem-dvoristu/
Na vrh
niho View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 9297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje niho Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Studeni 2009 u 22:38
Ma legendo svaka čast -ovo je pravo -znala sam da će biti dobro ali ovo je fantastičan izviještaj. Samo tako nastavi
** Svaki miris novog cvijeta uljepša mi dan.**
Na vrh
janiczsa View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 19
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje janiczsa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Studeni 2009 u 21:49
silvek, slažem se s tobom i nadam se da moja djela ipak čine razliku...
Na vrh
slonica View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje slonica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Studeni 2009 u 21:07
Silvek puno hvala na korisnim savjetima i linkovima Wink
Na vrh
slonica View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje slonica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Studeni 2009 u 06:50
Pozdrav svima,

Evo da se i ja napokon javim i da vas obavijestim da upravo jedemo mladu mrkvicu iz vrta Smile To je ona koju smo sijali ljetos (čini mi se početkom 8 mj - trebala bi vidjeti svoj post) i eto uspjela je, jedino što je još dosta sitna pa će mo je slijedeće godine posijati mjesec dana ranije.
Inače i moj vrt je spreman za zimski san. Sve sam počupala i očistila ostala je samo blitva, par zelja, zimska salata te špinat i češnjak posijani u jesen koji su tek niknuli. To sam pokrila liščem da se baš ne smrzne ak će biti jačeg mraza  neznam dali je trebaloEmbarrassed.

Čitala sam i o ovom kodeksu i moram vam reči da me straše ovakve priče. I ovak muku mučim da uzgojim svoje biljke bez kemije,a sad ću morat pazit kako doć do sjemena Confused Znam pokupit sjeme sa špinata, salate, blitve, ali neznam kako pokupit npr. sjeme mrkve, peršina, kupusnjača... 
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Studeni 2009 u 22:07
Floraifauna, ono što ja smatram, ako će i kada doći do toga da će netko htjeti saditi GMO usjeve u našoj zemlji, trebo bi postojati organizirani pritisak javnosti da se to ne dozvoli... a do tad možemo probati informirati i osvjestiti čim više ljudi o tom problemu...a ako i kada bude i potreba, dignuti čim više ljudi na noge da se zajedno izborimo da se to ne dogodi...ljudi su u našoj zemlji prepasivni i previše si toga dozvoljavaju da im se nameće, a zapravo ne mora biti tako.

Karmela, pogledala sam članak, pa zapravo ako iz otpada masline dolazi kvalitetan kompost, ništa te ne košta probati, samo prati kako će ti biljke reagirati na takvu steljuThumbs%20Up
Na vrh
Karmela View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 34
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Karmela Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Studeni 2009 u 20:24
U Dalmaciji se rezu masline i ogromna kolicina lisca i tankih grancica se odreze. Vecina ih pali te hrpe i zapali se okolina. Vec postoje upute za kompostiranje
http://www.agroklub.com/vocarstvo/eko-maslinarski-kompost/63/
Ja bih pokusala direktno na zemlju, kao stelju!
Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje floraifauna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Studeni 2009 u 19:51
ako nešto znači, Silvek uz tebe sam..
 a kako onda sačuvati svoje sjeme kad gmo biljke zagade ostale?

Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Studeni 2009 u 18:22
Karmela, probaj malo istražiti po netu sastav lišća masline, da li vegetacija raste ispod maslina? Koliko se brzo lišće razgrađuje, da li sadrži tanine - znam da su listovi masline tvrđi... Kompost od lišća je lagano kisel, pa je dobar za kulture koje vole blago kiselu zemlju (uglavnom bobičasto voće)..probaj u tu mješavinu pomiješati sve do čega dođeš, otpatke iz kuhinje, preostale suhe biljke, cvijeće...

Floraifauna, mislim da je sad na snazi zakon da GMO hrana i sjeme mora biti označeno, a uvođenjem ovog codexa to više neće biti obavezno. Znam da je GMO hrana uzela velikog maha u SAD i Kanadi, pa kad spazim nešto od voća a porijeklom odonud, ni u ludilu ne kupujem.
Najbolji način - nabaviti staro domaće sjeme i imati svoju zalihu sjemenja svake godine. I ovo što je kod nas uglavnom u prodaji je ok, rijetko je kad tretirano i i dalje se dobro razmnožava, ali je pametno dobro pročitati oznake na pakiranju.
Ja se osobno uglavnom odričem kupnje voća i povrća i trudim se sama sebi čim više toga uzgojiti, mislim, ne samo da postoji mogućnost da je GMO, da je špricano herbicidima i pesticidima sve u 16, već je i u transportu i trgovinama još dodatno tretirano svim i svačim - da duže stoji, protiv mušica...recimo bobičasto voće - ruku na srce, kad ga svježe ubarete, koliko digo stoji da ne počne propadati??? Pa kak su onda tak lijepe maline i kupine u prodaji u trgovačkim lancima - tretiraju ih kemikalijama za to.
A ono gore što još slijedi - usjevi GMO biljaka - ništa ne može spriječiti pelud tih biljaka da se ne križa s običnim biljkama i onečisti DNK autohtonih biljaka. Postoji slučaj gdje je Monsanto uzgajao usjeve pored usjeva biovrtlara i gmo pelud je oprašio biovrt - Monsanto je tužio biovrtlara za krađu i taj je sudski spor - DOBIO - to je strašna stvarnost. I ne samo to, GMO usjevi su izazvali masovni pomor životinjskog svijeta koji se veže uz određene biljke.
Postoji jedna dobra rečenica u knjizi Sjeme obmane: Ako u prirodi nipošto ne postoji mogućnost da gen rajčice i ribe mogu biti pomiješani, postoji jako dobar razlog za to!!!
Obmanjuju nas da genetskom inženjeringom neće biti gladi - a dogoditi će se upravo suprotno. Već i sad na svijetu hrane ima dovljno, samo nije pravilno raspoređena. A još k tome da se ne koriste masovne površine za uzgoj biljne hrane za uzgoj životinja i gube katastrofalne količine pitke vode pritom (za uzgoj 1 kg mesa treba potrošiti 5-50 kg biljne hrane i velike količine vode), a o zagađenju amonijakom da ne govorim, ne samo da bi hrane bilo više nego dovoljno, nego bi se iz biomase mogle zadovoljiti i sve energetske potrebe svijeta.
Ali, najjači lobiji su upravo mesni i mliječni...a eto, stiže nam i GMO
Vele da je najlakše imati cijelu svjetsku populaciju pod kontrolom preko vode i hrane...baš krasno. Ali opet - ne moramo si to dozvoliti. Velika je zabluda da pojedinac ne može ništa - već sam negdje napisala da se svijet sastoji od 6 miljardi pojednica, a velike promjene počinju upravo promjenema pojedinaca...da li ćemo dopustiti biti nečije marionete ili uzeti stvar u svoje ruke i biti ona promjena koju želimo vidjeti ovisi o nama - o svakom pojedincu. Ne možete očekivati da se svijet promijeni ako vi ništa ne učinite. Pa koliko god malo bilo...i to je velika stvar za našu planetu.
Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje floraifauna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Studeni 2009 u 10:38
 Super tekst Silvek!
Ovo proljeće sam kupila sjeme luka srebrenca na čijoj je vrećici bilo istaknuto da nije genetski modificirano..hm...znači da već kupujemo gmo sjeme ili mi stvarno nije jasnoStern%20Smile što se tu pobogu događa.
Koliko znam da kod nas još ne moraju posebno isticati gmo prizvode (nisam 100% pa me ispravite ako griješim) i kako onda znati što sadimo i jedemo??
  Odlično da si ovo ovdje stavila, nisam do sad čula za  to,ali svi s kojima dolazim u kontakt će saznati za to. Silvek,stvarno si legenda, dobro svi vele za tebeClap
Na vrh
hana View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4007
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Studeni 2009 u 21:37
Silvek ovo je prestrašno !!!!!
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1415161718 43>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,266 sekundi.