Hortenzija - Hydrangea |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2627282930 38> |
Korisnik | |
lilie ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Belišće Status: Offline Bodovi: 2319 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Prekrasne su vam hortenzije. Ne znam koja je ljepša.
Kada bude reznica da li bih mogla dobiti koju?
![]() |
|
znati mnogo ne znači biti mudar
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
luna ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 02 Rujan 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 59 |
Da li su bijele hortenzije osjetljivije na zimu i vremenske uvjete?
|
|
![]() |
|
makk ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
Natalija, nemoj da sumnjaš u svoje sposobnosti što se tiče objašnjavanja.
Jeste, ovo je jedna od moje 3 hortenzije. Za mene je to roza, ali slika najbolje pokazuje koja je boja. To je neka kombinacija roze, pink i crvene. http://cvjetnaoaza.blogspot.com/ |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
makk hvala
uvijek mislim da sam nerazumljiva ljudima oko sebe (ali to je već za neku drugu temu ![]() ova na slici je pretpostavljam tvoja prekrasna je i ja imam takvu nijansu, ali za mene je crvena, jer imam i onu dosta svjetliju - rozu bijelu još nemam, ali znam gdje ima (bar je bilo lani) pa ako mi baš dođe želja ![]() vidim da imaš blog, idem baciti pogled kakvo još bogatstvo gajiš ![]() |
|
![]() |
|
makk ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
Natalija, u jučerašnjem postu si donatinu hortenziju super opisala. Tu hortenziju u Njemačkoj zovu Tellerhortensie, što u prevodu znači tanjirasta hortenzija. Ja imam jednu tanjirastu, koju ću na proljeće iz saksije presaditi u baštu i 2 Hydrangea macrophylla: roza i bijelu.
![]() http://cvjetnaoaza.blogspot.com/ |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
nikad nisam ni pokušala poplaviti cvjetove, iako obožavam plavo cvijeće
nekako uvijek smetnem s uma kad je vrijeme za to |
|
![]() |
|
evo slike s donatinog posta na prvoj stranici teme o hortenzijama
http://i159.photobucket.com/albums/t159/vlasta_2007/darko051.jpg to je ova koju sam zadnju spomenula, kažu da joj je ime vrste Hydrangea cinerea |
|
![]() |
|
ja imam: jednu crvenu - u vrtu, sjeverni dio iza kuće pa je uglavnom u hladu, osim rani ujutro, ima lijepe, velike cvjetne glave;
- rozu, ona je do nedavno bila u pitaru i dosta je slabije cvjetala od crvene, a i grane su joj puno krhkije u odnosu na crvenu sad je i ona u vrtu i baš me zanima hoće li joj grane išta očvrsnuti - imam i malecku paniculatu, bar je tako pisalo na pitaru kad sam je lani uzela, ona je još u pitaru, vidim da bi bilo dobro ubrzo je orezati još je neću saditi u zemlju jer ne znam gdje bi je smjestila lani nije cvjetala, bila je premlada, a sumnjam da će i ove godine mislim da sam negdje čitala da cvjeta teka nakon par godina (oko 3) ili sam nešto pobrkala - umalo zaboravih da sam bila ubrala granu one vrste što ima (pazi sad opisa) tanjurasti oblik cvjetnih glavica, a cvjetovi se otvaraju nasumično, ne u isto vrijeme bila je i slika tu na forumu, moram ja potražiti i ona je još nejaka, iako ima par godina da sam je zakorijenila - nikako s njom na zelenu granu, krene, propupa pa odjednom svene i onda opet pušta iz korijena... |
|
![]() |
|
hamara ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 25 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3204 |
ja imam 4 hortenzije: 2 u teglama (velikim) na popriličnom suncu - recimo 80% dana - i cvatu prekrasno, prepune su cvjetova. Ne orezujem ih - samo u rano proljeće odrežem lanjske, sad suhe, cvjetove. Ostale 2 (bile su čak 3, jedna nestala) swu po preporucu posađene u polusjeni, naše tko je ionako kiselo - i jedan il nijedan cvijet! Ovo proljeće ih presađujem. Vidjet čemo dalje... inače sve su "obične" roza
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zabotravila sam napisati o svom iskustvu sa "farbanjem" hortenzija kojih imam više grmova.
Kako obožavam plavu boju, htjela sam i njih pofarbati - i pretprošle godine kupila preparat za plavljenje. Toliko sam ga sipala kroz cijelu sezonu rasta da sam se pobojala da će ih spržiti. I ništa- bile su roza. Prošle godine sam ponovila istu stvar - i dalje su ostale roza. Kako sam do sada potrošila sigurno 2 -3 kilograma tog preparata, a tamo se govori o par žlica svakih mjesec dana, to sam shvatila da ih neću moći pofarbati - JER RASTU NA ALKALNOM TLU! |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Sve naprijed napisano odnosi se na velelisnu ili vrtnu hortenziju (Hydrangea Macrophylla). Ponovit ću da se hortenzije u pravilu NE orezuju - osim održavanja "higijene" grma (proljetno odrezivanje suhih cvatova, smrznutih i starih uzdužno raspucanih grana, tankih kržljavih izbojaka, gornjih dijelova zimom oštećenih izboja).
Prirodno ima roza cvijetove (za postizanje plave boje tlo mora biti kiselo pH 4 - 4,5 sa dovoljno željeza - da bi mogla asimilirati dovoljno aluminija u obliku al. sulfata potrebnog za stvaranje plave boje. Ako je tlo alkalno, neće se moći postići plava boja). Preparat za plavljenje hortenzija može se naći u trgovačkim centrima koji imaju odjele za vrt. Uz gore navedenu vrstu, evo nekih značajnijih koje se i kod nas sve češće sreću: Šumska hortenzija (H. arborescens) - krembijela. Metličasta hortenzija (H. Paniculata) bijela, naraste i do 3 m, cvate od 7. mj. Penjačica (H. Petiolaris) - bijelog cvijeta Treba napomenuti da za razliku od prve vrste, H. Arborescens i H. Paniculata cvatu na mladim ovogodišnjim granama - stoga ju treba u rano proljeće drastično orezati. Sve hortenzije se mogu prihranjivati gnojivom za rododendrone - prihranjivanje završiti najkasnije krajem kolovoza - da stignu sazreti vršni dijelovi grančica, jer će inače zimi stradati. Iako dobro podnose kontinentalnu zimu, zbog relativno plitkog i osjetljivog korjenja dobro je staviti malč (može i od suhog lišća) i ne saditi ih na izložene i mokre položaje. |
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Hvala Frida. I lantana je jako lijep cvijet
![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
smrcko bas je lijepa...podsjecamalo na lantanu samo s većim cvjetnim glavama...
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Ovo je moja.
![]() ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
rose ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() Moderatorica Pridružen: 16 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 5598 |
predivna je
![]() |
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Ova je za mene nova, i predivna
|
|
![]() |
|
jasminaaa ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 03 Prosinac 2008 Status: Offline Bodovi: 534 |
Ovo je moja najnovija hortenzija-hydrangea quercifolia.Kupljena je kao vrlo mala i veoma dobro napreduje.Ovako trenutno izgleda
![]() ![]() |
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Mislim da je tvoj tretman najbolji.Baš orezivanje.
Očito i mjesto. Što oni s vazama mogu birati. Ja nažalost više ne, jer je zaštita "pala".
|
|
![]() |
|
Ako malo pregledate internet, bit ćete potpuno zbunjeni. Negdje piše da su hortenzije za sjenu, negdje da su za sunce. Što se orezivanja tiče naći ćete da se orezuju nakon cvatnje, ali i u proljeće. E, pa moje su hortenzije u hladu, ispod stabla paulovnie. Ljepše su mi i bujnije one koje su u većoj hladovini. Orezujem ih nakon cvatnje i to uglavnom mlade grančice, stare samo toliko da oblikujem grm. Na proljeće orežem ako ima suhih grana.
Razmnožim ih u proljeće, te od prošlog proljeća su sada pune listova i cvjetat će ovog ljeta.
I treba im jako puno vode
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2627282930 38> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |