Početna stranica Početna stranica > Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću > Grmlje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Hortenzija - Hydrangea
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Hortenzija - Hydrangea

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2627282930 38>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
lilie View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Status: Offline
Bodovi: 2319
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lilie Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Travanj 2010 u 20:43
Prekrasne su vam hortenzije. Ne znam koja je ljepša.
Kada bude reznica da li bih mogla dobiti koju?smile149
znati mnogo ne znači biti mudar
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
luna View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 59
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje luna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Travanj 2010 u 08:01
Da li su bijele hortenzije osjetljivije na zimu i vremenske uvjete?
Na vrh
makk View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1162
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje makk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Veljača 2010 u 21:41
Natalija, nemoj da sumnjaš u svoje sposobnosti što se tiče objašnjavanja.
Jeste, ovo je jedna od moje 3 hortenzije. Za mene je to roza, ali slika najbolje pokazuje koja je boja. To je neka kombinacija roze, pink i crvene.

http://cvjetnaoaza.blogspot.com/
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Veljača 2010 u 20:45
makk hvala
uvijek mislim da sam nerazumljiva ljudima oko sebe
(ali to je već za neku drugu temu Wink)

ova na slici je pretpostavljam tvoja
prekrasna je
i ja imam takvu nijansu, ali za mene je crvena, jer imam i onu dosta svjetliju - rozu

bijelu još nemam, ali znam gdje ima (bar je bilo lani) pa ako mi baš dođe želja Embarrassed...

vidim da imaš blog, idem baciti pogled kakvo još bogatstvo gajiš Smile
Na vrh
makk View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1162
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje makk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Veljača 2010 u 20:32
Natalija, u jučerašnjem postu si donatinu hortenziju super opisala. Tu hortenziju u Njemačkoj zovu Tellerhortensie, što u prevodu znači tanjirasta hortenzija. Ja imam jednu tanjirastu, koju ću na proljeće iz saksije presaditi u baštu i 2 Hydrangea macrophylla: roza i bijelu.

http://cvjetnaoaza.blogspot.com/
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Veljača 2010 u 08:50
nikad nisam ni pokušala poplaviti cvjetove, iako obožavam plavo cvijeće
nekako uvijek smetnem s uma kad je vrijeme za to
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Veljača 2010 u 08:49
evo slike s donatinog posta na prvoj stranici teme o hortenzijama

http://i159.photobucket.com/albums/t159/vlasta_2007/darko051.jpg

to je ova koju sam zadnju spomenula, kažu da joj je ime vrste Hydrangea cinerea

Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Veljača 2010 u 08:40
ja imam: jednu crvenu - u vrtu, sjeverni dio iza kuće pa je uglavnom u hladu, osim rani ujutro, ima lijepe, velike cvjetne glave;
- rozu, ona je do nedavno bila u pitaru i dosta je slabije cvjetala od crvene, a i grane su joj puno krhkije u odnosu na crvenu
sad je i ona u vrtu i baš me zanima hoće li joj grane išta očvrsnuti

- imam i malecku paniculatu, bar je tako pisalo na pitaru kad sam je lani uzela, ona je još u pitaru, vidim da bi bilo dobro ubrzo je orezati
još je neću saditi u zemlju jer ne znam gdje bi je smjestila
lani nije cvjetala, bila je premlada, a sumnjam da će i ove godine
mislim da sam negdje čitala da cvjeta teka nakon par godina (oko 3) ili sam nešto pobrkala

- umalo zaboravih da sam bila ubrala granu one vrste što ima (pazi sad opisa) tanjurasti oblik cvjetnih glavica, a cvjetovi se otvaraju nasumično, ne u isto vrijeme
bila je i slika tu na forumu, moram ja potražiti
i ona je još nejaka, iako ima par godina da sam je zakorijenila - nikako s njom na zelenu granu, krene, propupa pa odjednom svene i onda opet pušta iz korijena...

Na vrh
hamara View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3204
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hamara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Veljača 2010 u 23:45
ja imam 4 hortenzije: 2 u teglama (velikim) na popriličnom suncu - recimo 80% dana - i cvatu prekrasno, prepune su cvjetova. Ne orezujem ih - samo u rano proljeće odrežem lanjske, sad suhe, cvjetove. Ostale 2 (bile su čak 3, jedna nestala) swu po preporucu posađene u polusjeni, naše tko je ionako kiselo - i jedan il nijedan cvijet! Ovo proljeće ih presađujem. Vidjet čemo dalje... inače sve su "obične" roza 
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Siječanj 2010 u 20:28
Zabotravila sam napisati o svom iskustvu sa "farbanjem" hortenzija kojih imam više grmova.
Kako obožavam plavu boju, htjela sam i njih pofarbati - i pretprošle godine kupila preparat za plavljenje. Toliko sam ga sipala kroz cijelu sezonu rasta da sam se pobojala da će ih spržiti. I ništa- bile su roza.
Prošle godine sam ponovila istu stvar - i dalje su ostale roza. Kako sam do sada potrošila sigurno 2 -3 kilograma tog preparata, a tamo se govori o par žlica svakih mjesec dana, to sam shvatila da ih neću moći pofarbati - JER RASTU NA ALKALNOM TLU!
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Siječanj 2010 u 20:13
Sve naprijed napisano odnosi se na velelisnu ili vrtnu hortenziju (Hydrangea Macrophylla). Ponovit ću da se hortenzije u pravilu NE orezuju - osim održavanja "higijene" grma (proljetno odrezivanje suhih cvatova, smrznutih i starih uzdužno raspucanih grana, tankih kržljavih izbojaka, gornjih dijelova zimom oštećenih izboja).

Prirodno ima roza cvijetove (za postizanje plave boje tlo mora biti kiselo pH 4 - 4,5 sa  dovoljno željeza - da bi mogla asimilirati dovoljno aluminija u obliku al. sulfata potrebnog za stvaranje plave boje. Ako je tlo alkalno, neće se moći postići plava boja). Preparat za plavljenje hortenzija može se naći u trgovačkim centrima koji imaju odjele za vrt.
Uz gore navedenu vrstu, evo nekih značajnijih koje se i kod nas sve češće sreću:
Šumska hortenzija (H. arborescens) - krembijela.
Metličasta hortenzija (H. Paniculata) bijela, naraste i do 3 m, cvate od 7. mj.
Penjačica (H. Petiolaris) - bijelog cvijeta
Treba napomenuti da za razliku od prve vrste, H. Arborescens i H. Paniculata cvatu na mladim ovogodišnjim granama - stoga ju treba u rano proljeće drastično orezati.

Sve hortenzije se mogu prihranjivati gnojivom za rododendrone - prihranjivanje završiti najkasnije krajem kolovoza - da stignu sazreti vršni dijelovi grančica, jer će inače zimi stradati.

Iako dobro podnose kontinentalnu zimu, zbog relativno plitkog i osjetljivog korjenja dobro je staviti malč (može i od suhog lišća) i ne saditi ih na izložene i  mokre položaje.
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Bodovi: 13777
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Travanj 2009 u 13:34
ova nažalost nije moja, nego je iz jednog kataloga, ali je neobična i prekrasna
hortensia pinky winky
a druga je hortensia bavaria

Panicle%20Hydrangea%20Pinky%20WinkyPatio%20Hortensia%20Bavaria
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Travanj 2009 u 20:38
Hvala Frida. I lantana je jako lijep cvijetWink
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Travanj 2009 u 19:13
smrcko bas je lijepa...podsjecamalo na lantanu samo s većim cvjetnim glavama...
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Travanj 2009 u 18:39
Ovo je moja.

Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
rose View Drop Down
*Moderator Foruma
*Moderator Foruma
Moderatorica

Bodovi: 5598
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rose Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Travanj 2009 u 20:24
predivna je smile71
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Travanj 2009 u 18:21
Ova je za mene nova, i predivna
Na vrh
jasminaaa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 534
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jasminaaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Travanj 2009 u 18:17
Ovo je moja najnovija hortenzija-hydrangea quercifolia.Kupljena je kao vrlo mala i veoma dobro napreduje.Ovako trenutno izgleda

A kada izraste trebala bi da izgleda ovako (slika sa neta)

Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Veljača 2009 u 11:21
Originalno poslano od člana OTOK OTOK napisao:

Ako malo pregledate internet, bit ćete potpuno zbunjeni. Negdje piše da su hortenzije za sjenu, negdje da su za sunce. Što se orezivanja tiče naći ćete da se orezuju nakon cvatnje, ali i u proljeće.

E, pa moje su hortenzije u hladu, ispod stabla paulovnie. Ljepše su mi i bujnije one koje su u većoj hladovini. Orezujem ih nakon cvatnje i to uglavnom mlade grančice, stare samo toliko da oblikujem grm. Na proljeće orežem ako ima suhih grana.
Razmnožim ih u proljeće, te od prošlog proljeća su sada pune listova i cvjetat će ovog ljeta.
I treba im jako puno vode

Mislim da je tvoj tretman najbolji.Baš orezivanje.
Očito i mjesto. Što oni s vazama mogu birati. Ja nažalost više ne, jer je zaštita "pala".
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Veljača 2009 u 10:09

Ako malo pregledate internet, bit ćete potpuno zbunjeni. Negdje piše da su hortenzije za sjenu, negdje da su za sunce. Što se orezivanja tiče naći ćete da se orezuju nakon cvatnje, ali i u proljeće.

E, pa moje su hortenzije u hladu, ispod stabla paulovnie. Ljepše su mi i bujnije one koje su u većoj hladovini. Orezujem ih nakon cvatnje i to uglavnom mlade grančice, stare samo toliko da oblikujem grm. Na proljeće orežem ako ima suhih grana.
Razmnožim ih u proljeće, te od prošlog proljeća su sada pune listova i cvjetat će ovog ljeta.
I treba im jako puno vode

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2627282930 38>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.