Početna stranica Početna stranica > Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću > Četinjače i zimzelene vrste
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Četinjače - identifikacija
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Četinjače - identifikacija

Odgovori Odgovori Stranica  <1 16171819>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
sequoiadendron View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Status: Offline
Bodovi: 137
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sequoiadendron Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Svibanj 2010 u 17:23
Nije mi poznat taj bor, ali nije to. Izvor biljke je Japan. Nije bor, nego prije je bio u familiji Taxodiaceae, ali ga je sada DNA-analiza dala u svoju grupu bez bližnjeg fodjaka, u kojoj je jedini predstavnik. Ta je vrsta jedna izmedju najstarijih predstavnika biljaka na Zemlji pored ginka, araucarie, cycas, metaskvoje, diksonije.
Odogovor slijedi sledečoj poruki
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Svibanj 2010 u 16:21
Pinus bungeana
Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sequoiadendron Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Svibanj 2010 u 15:02
Lijepo si to napisao.
A sada ima ja jedno pitanje za tebe , Pinus. Da vidim, očeš li pogodit. Koje stablo je to :
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Svibanj 2010 u 13:27
Da, da to lijepo drvo je Calocedrus decurrens.
Prirodno stanište Calocedrus decurrensa se proteže od planinskih šuma južnog Oregona, kroz Kaliforniju, zapadnu Nevadu, do poluotoka Baja California. Calocedrus decurrens je važan sastavni dio mješovitih crnogoričnih šuma toga područja. C. decurrens je zimzeleno stablo koje može u svom prirodnom staništu narasti do 60 m. Na visokim nadmorskim visinama i na suhim izloženim položajima stabla su mala i zakržljala. Krošnja mladih stabla je gusta, simetrična piramida s granama koje leže do tla.
C. decurrens je jednodomna četinjača kod koje proizvodnja sjemena varira po godinama. Drveće proizvodi sjeme u izobilju svake 3 do 6 godina. U nekim godinama stabla uopće ne proizvode sjeme. Disperziju sjemena C. decurrensa vrši vjetar. Sjemena su lagana i imaju veliko krilo , do 25 mm. Sjemena padaju polagano i može ih se naći na prostoru i do 60 m od stabla roditelja .
U kontroliranim uvjetima klijavost varira između 20% i 40%. Optimalna temperatura za klijanje je 20 C. Potrebna je stratifikacija na temperaturi 3 do 5 C u trajanju od 8 tjedana. U pogledu tla nije izbirljiv ali mu najbolje odgovaraju duboka, dobro drenirana pješčana i glinena tla. C. decurrens je otporan na sušu i dobro podnosi niske temperature.
Kod nas je slabo zastupljen kao ukrasno drvo. Što je čudno s obzirom da mu odgovaraju klimatski uvjeti. Ne znam što bi mogao biti razlog za to ?
Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sequoiadendron Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Svibanj 2010 u 05:32
Pa da, i to je moguče, kalifornijska kalocedra. Na nju sam zaboravio. Ona sigurno podnosi te temperature. Slične luske ima kao Thuja, pačempres, thujopsis...
Na vrh
muhlenbergia View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2241
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje muhlenbergia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Svibanj 2010 u 00:34
Calocedrus decurrens?
Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sequoiadendron Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2010 u 14:35
onda sigurno nije iz roda Cupressus. Onda je možda iz rodova Chamaecyparis ili Thuja. Jer rod Cupressus ne izdrži takve nizke temperature.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2010 u 13:42
Nisi pažljivo pročitao što sam napisao, citiram sam sebe:
Originalno poslano od člana Pinus Pinus napisao:

Ova četinjača pripada obitelji Cupressaceae ali ne pripada rodu Cupressus.
To nije čempres. Najbolje uspijeva u klimatskim zonama USDA zone 6 – 8. ( min. temp. – 30 C). Znam da raste u botaničkom vrtu u Ljubljani, arboretumu Volčji potok itd.
Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sequoiadendron Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2010 u 13:14
Da, zar uspijeva u Zagrebu. Jer čempresi su više manje mediteranska stabla. Koja vrsta bi to onda bila, Cupressus sempervirens možda?
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2010 u 11:17
Ovaj puta si jako blizu. Ova četinjača pripada obitelji Cupressaceae ali ne pripada rodu Cupressus.
Prirodno stanište ove četinjače je Sj. Amerika. Oblika krošnje ove četinjače varira sa klimom u kojoj raste. Tamo gdje su ljeta topla i umjereno vlažna a zime svježe i relativno suhe stabla razvijaju svoju najužu (columnar) obliku. Na prostoru mediterana, gdje su ljeta vruća i suha, a zime tople i relativno vlažne stablo razvije široku otvorenu krošnju. To je jedan od razloga da ju je teže identificirati. U Zagrebu najljepši primjerak raste na groblju Mirogoj. Visok je oko 25m i prsnog promjera 80 cm. Dok ga ne slikam postavljam još jednu sliku sa neta da vidite kako je to lijepa četinjača.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sequoiadendron Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2010 u 04:50
Može biti kakva vrsta čempresa, ili Thuja ocidentalis ili Thuja plicata ili kakva pačempres. Nisam siguran
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Svibanj 2010 u 21:57
Ovo je uistinu krasno drvo. Popularno je kao ukrasno drvo i cijenjeno zbog svoje tolerancije na sušu. Slika je sa neta. Zna li netko o kojem drvetu se radi?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Svibanj 2010 u 21:43
Slažem se sa sequoiadendronom da bi to mogla biti Pančićeva omorika.
Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sequoiadendron Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Svibanj 2010 u 01:12
To bi mogla biti Pančičeva smrika ili omorika iz Srbije, ona je avtoktona samo tam uz Drinu i planinu Tara. Ona može da iszraste jako visoku , i vrlo je uska.
Na vrh
muhlenbergia View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2241
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje muhlenbergia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Svibanj 2010 u 00:38
Abies magnifica?
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Travanj 2010 u 22:52
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Travanj 2010 u 22:52
Taj link Golemi mamutovac u zagrebačkim parkovima je sigurno zanimljiv za ljubitelje drveća iz Zagreba i okolice. Hvala!

Volim rekreativno hodati. Povremeno uzmem sa sobom fotoaparat i uz put „lovim“ zanimljivo drveće. Evo što sam nedavno „ulovio“. Prepoznaje li tko o kojem drvu se radi ? (sumnjam ali nisam siguran da znam o kojem drvetu se radi)

Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sequoiadendron Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Travanj 2010 u 15:46
Da, oobe je posadio prof.Malin. Ona što suhi vrh, nju je udario grom. Ali ima u zagrebu još više S.giganteuma. Jedna je 1962 a druga je par godina mladja. Tu pored Malinovog parka kod neke crkve so još 2-3komada, polije u Tuškancu ih ima nekoliko. To sam ja lani u 8.mjesecu sve obišao.
Ima ih ja doma jednu S.giganteum staru oko 6 godina, koju sam uzgojio iz sjemena. Visoka je oko 1,70

Evo linka sa popisom zagrebaških sekvoja :
http://sumlist.sumari.hr/pdf/199600470.pdf
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Travanj 2010 u 14:12
Dobro došao sequoiadendron.
Kod identifikacije Araucaria herophile ( Araucaria excelsa, Australska araukarija) si bio brz i točan. Članak Južne četinjače je bio poticaj da postavim sliku Arucarie na post. Meni je ona jako zanimljiva. Da budem iskren nisam ni u snu pretpostavljao da će ju netko tako brzo prepoznati s obzirom da ne raste u našim krajevima.

Tvoje slike Sekvoja su krasne !
Vidim da je jedna od zagrebačkih sekvoja bolesna. Ostale Sekvoje su sasvim OK. Nadam se da će i moja uspješno rasti. Premalo vlage i premalo oborina je ono što me čini negotovim kada je u pitanju moja Sekvoja.

Ps. Postaviti ču tvoju sliku zagrebačke Sekvoje direktno na forum, vjerujem da nećeš zamjeriti. Dali su to Sekvoje koje je posadio dr. Ivan Malin 1862 g. ?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Zagrebačke Sekvoje
Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sequoiadendron Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Travanj 2010 u 09:31
Evo nekoliko S.giganteum iz Slovenije, Austrije i Zagreba :

Bad Gleichenberg :

Zagreb, Malinov park :

Ptuj :

Rimske toplice :

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 16171819>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.