Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Gospina trava ili kantarion
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Gospina trava ili kantarion

Odgovori Odgovori Stranica  <1 345
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Status: Offline
Bodovi: 2055
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zvjezdana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Siječanj 2008 u 14:07
Da i to jako dobro, i ulje i čaj i tinktura itd.

Hvala Ivane što si naglasio da mora biti u tamnoj bočici tako da nebude više rasprave oko toga mada ja uvijek koristim tamnu bočicu...Smile
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
administrator View Drop Down
administrator
administrator
tata-mata foruma ©

Bodovi: 6910
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje administrator Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Siječanj 2008 u 12:39
nisam nikada koristio gospinu travu!

Šta je stvarno dobro u  liječenje rana, posjekotina, udaraca i opekotina???
Na vrh
Ivan View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Autor ljekovitog bilja

Bodovi: 1213
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ivan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Siječanj 2008 u 11:36
Originalno poslano od člana Zvjezdana Zvjezdana napisao:

Ima logike staviti u tamnu jer se bočica jače zagrije, ali možeš ju staviti i u prozirnu, nije pravilo ja stavljam u tamnu...
MORA biti u tamnoj bočici !!!
Na vrh
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zvjezdana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Siječanj 2008 u 20:25
Ima logike staviti u tamnu jer se bočica jače zagrije, ali možeš ju staviti i u prozirnu, nije pravilo ja stavljam u tamnu...
Na vrh
mima View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 320
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mima Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Siječanj 2008 u 20:11
Mislim da se cvjetove i ulje stavlja u prozirnu staklenku i ostavi na suncu 28 dana. Zaista nema logike stavljati u tamnu bocu i držati na suncu. U tamnu bocu se stavlja pripravak kad je proces gotov Big%20smile
Na vrh
andrea01 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5238
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje andrea01 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Siječanj 2008 u 19:27
Koliko smo već ožiljaka sa ovim uljem uklonili!!!
U kućnoj apoteci je obavezno! smile126
Na vrh
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zvjezdana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Siječanj 2008 u 19:06

Gospina trava (poznata i pod imenom kantarion) zeljasta je korovska biljka (visoka 30 - 70 cm). Raste uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice.
Vrhovi grančica puni su kitnjastih cvatova sa žutim cvjetovima.  Gospina trava cvate u vrijeme cijeloga ljeta, od svibnja do rujna, ali najviše u srpnju. Bere se gornji dio biljke dok je u cvatu. Pripravci od gospine trave upotrebljavaju se izvana – za liječenje rana, posjekotina, udaraca, ozljeda mišića, opekotina, hemoroida i čireva, a iznutra – za liječenje bolesti želuca, jetre, žučne vrećice, crijevnih parazita, glavobolje (naročito kod migrene), noćnog mokrenja u krevet, proljeva, upale maternice, astme, bronhitisa i katara pluća. Također pospješuje cirkulaciju krvi i podiže opće (psihičko) raspoloženje. Dokazani su njeni lagani sedativni i antidepresivni učinci. Upotrebljava se za pripremu čaja, a posebno je poznato i cijenjeno ulje od gospine trave.

Ovako ja radim ulje od gospine trave: Svježe ubrane cvjetove (najbolje u podne, tada je najveća koncetracija eteričnih ulja) stavimo u tamniju staklenu bočicu (bočica mora biti puna cvjetova) i u nju ulijemo maslinovog ulja. Bočicu dobro začepljenu držimo na suncu oko mjesec i pol. Ulje je odlično za rane, opekotine (kad god se opečem samo namažem tim uljem i ne napravi mi se plik a ni ne peče i brzo prođe), hemeroide (vanjske)... NEMOJTE ga koristiti za sunčanje jer ćete izgoriti... jako pigmentira kožu kada je namazana s njim pa nije dobro ni rane mazane s njim izlagati suncu.. I da ulje je crvene boje

Za čaj možete koristiti i lišće i cvjetove...

Najlakše ćete ju prepoznati po tome što cvjetovi kada ih protrljate među prstima puštaju crveni sok..
Ovo je biljka koju ja svake godine berem i stvarno je jako ljekovita.. Preporučam svakome da si napravi ovo  ulje jer je stvarno jako jako korisno.

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 345
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.