Gospina trava ili kantarion |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 345 |
Korisnik | |
Zvjezdana ![]() Trajnica ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Da i to jako dobro, i ulje i čaj i tinktura itd.
Hvala Ivane što si naglasio da mora biti u tamnoj bočici tako da nebude više rasprave oko toga mada ja uvijek koristim tamnu bočicu... ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
administrator ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
nisam nikada koristio gospinu travu!
Šta je stvarno dobro u liječenje rana, posjekotina, udaraca i opekotina???
|
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
|
|
![]() |
|
Zvjezdana ![]() Trajnica ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
Ima logike staviti u tamnu jer se bočica jače zagrije, ali možeš ju staviti i u prozirnu, nije pravilo ja stavljam u tamnu...
|
|
![]() |
|
mima ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 320 |
Mislim da se cvjetove i ulje stavlja u prozirnu staklenku i ostavi na suncu 28 dana. Zaista nema logike stavljati u tamnu bocu i držati na suncu. U tamnu bocu se stavlja pripravak kad je proces gotov
![]() |
|
![]() |
|
andrea01 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Koliko smo već ožiljaka sa ovim uljem uklonili!!!
U kućnoj apoteci je obavezno! ![]() |
|
![]() |
|
![]() Gospina trava (poznata i pod imenom kantarion) zeljasta je korovska biljka (visoka 30 - 70 cm). Raste uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice. Vrhovi grančica puni su kitnjastih cvatova sa žutim cvjetovima. Gospina trava cvate u vrijeme cijeloga ljeta, od svibnja do rujna, ali najviše u srpnju. Bere se gornji dio biljke dok je u cvatu. Pripravci od gospine trave upotrebljavaju se izvana – za liječenje rana, posjekotina, udaraca, ozljeda mišića, opekotina, hemoroida i čireva, a iznutra – za liječenje bolesti želuca, jetre, žučne vrećice, crijevnih parazita, glavobolje (naročito kod migrene), noćnog mokrenja u krevet, proljeva, upale maternice, astme, bronhitisa i katara pluća. Također pospješuje cirkulaciju krvi i podiže opće (psihičko) raspoloženje. Dokazani su njeni lagani sedativni i antidepresivni učinci. Upotrebljava se za pripremu čaja, a posebno je poznato i cijenjeno ulje od gospine trave. Ovako ja radim ulje od gospine trave: Svježe ubrane cvjetove (najbolje u podne, tada je najveća koncetracija eteričnih ulja) stavimo u tamniju staklenu bočicu (bočica mora biti puna cvjetova) i u nju ulijemo maslinovog ulja. Bočicu dobro začepljenu držimo na suncu oko mjesec i pol. Ulje je odlično za rane, opekotine (kad god se opečem samo namažem tim uljem i ne napravi mi se plik a ni ne peče i brzo prođe), hemeroide (vanjske)... NEMOJTE ga koristiti za sunčanje jer ćete izgoriti... jako pigmentira kožu kada je namazana s njim pa nije dobro ni rane mazane s njim izlagati suncu.. I da ulje je crvene boje Za čaj možete koristiti i lišće i cvjetove... Najlakše ćete ju prepoznati po tome što cvjetovi kada ih protrljate među prstima puštaju crveni sok.. Ovo je biljka koju ja svake godine berem i stvarno je jako ljekovita.. Preporučam svakome da si napravi ovo ulje jer je stvarno jako jako korisno. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 345 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |