pod steljom... |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3456> |
Korisnik | |
pomme dor ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Već proklijao ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 158 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ne bi se trebala staviti piljevine pogotovo ne ona iz pilane, tko zna sto se sve u toj piljevini moze naci. Bolje bi bilo, ako bas mora biti nesto slicno piljevini, staviti tek posjecene usitnjene grane drveca (naprimjer vocaka iz vlastitiog vocnjake ili zivice, a i pokosena trava odlicno pali. |
|
Pomme
http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice. |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
osbourne ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 336 |
piljevina je kisela i ja je nebih stavljao iako autorica veli da ona stavlja oko tek niklih biljaka. radije bi namocio krton i oblikovao. ili papir a mogu usitnit sijeno i isto obložit okolo
|
|
![]() |
|
Dalmax22 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Priznajem da nisam citala do kraja ali me zanima jedno: ja sam pokusala (ovdje u dalmaciji to je prkasa ) nako sijanja posuti sve piljevinom pa onda zaliti jer ta piljevina drzi vlagu.
Medjutim sta se desilo: kad bi ubrala spinat ili blitvu uvjek bih osjecala okus te piljevine, nekad nisam mogla ni isprati pa bi se nasao komadic u loncu...Ugl miris piljevine mi se nije svidjao. jel ima neko iskustva s tim? |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 336 |
razumijem to sa zicom imam isto jednu sliku u knjizi no mislimd a je to rpevise zraka, za mreza
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Vjerojatno je razmak prevelik ali se zato može dodati koja daska da spriječi to ispadanje. Moram pronači tu knjigu ! Uz slike sve se lakše raazumije.
|
|
Pomme
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
nije li razmak među letvama na peleti prevelik? ne pada li biomasa van?
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Komposter koji imamo je kupljen nažalost ali namjeravam dodati još jedan tipa "uradi sam".
Može se napraviti od istih tih paleta, čak se te palete ne moraju niti rastavljati previše, nego se od 4 napravi komposter, jedino se za poklopac mora nešto smisliti. Neki stave stari tepih, drugi neku plastiku. Treba se isprobavati. Vidjela sam da ljudi rade i od obične žičane ograde. Zabiju 4 kolca oko njih stave žicu i eto ti kompostera. Mislim da u jednoj knjizi imam koju fotografiju pa ću poslati na forum. U svakom slučaju je dobro po velikim vručinama malo zaliti kmpost da se ne osuši. To nam se desilo prije dvije godine tako da smo kompost čekali i čekali a on nikako da sazrije. |
|
Pomme
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Napravila sam od "paleta" na kojima se u velikim dučanima obično prevozi roba, a koje smo sakupili po tim trgovačim centrima. Uslikati ću pa ću staviti na forum.
Prošle godine je taj moj izum služio kao neka vrsta plastenika za mlade biljke i stajao je na terasi. Tako je koncipiran da se može rastaviti i premiještati po miloj volji. Na vrhu ima 2 poklopca, svaki po 1m x1m. Na taj način sam uspjela osloboditi prostor u kući koja je postala pravi rasadnik. U trečem mjesecu SVI VAN ! ![]() Sada je u vrtu, stoji prazan dok ne donesemo kompost. Namjeravam izdubiti rupu od kojih 50 cm u nju najprije staviti stajsko gnojivo, na to kompost i na kompost zemlju za sijanje. Posijati sjemenke, sve pokriti poklopcem. Budući da se stavi dovljna količina gnojiva (koje nije potpuno razrađeno) ono grije zemlju i na taj način ubrza klijanje. To je za sada u teoriji, vidjet ćemo kako će to ispasti u praksi. ![]() |
|
Pomme
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
od cega ces napraviti komposter?
ja sam spojio 4 stare rolete- grilje. gore prekrio najlonom.
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Imaš pravo, no kad si početnik onda sve pokušaš.
Onaj dio zemlje ispred oraha smo jednostano ostavili orahu neka se njome bavi. Mislim da ću dati još jednu šansu orahu i tu smjestiti jednu "kazetu" od 2m x 1m i u nju staviti kompost i finu zemlju za sijanje, pa kad mlade biljke budu dovoljno jake onda ih jednostavno presaditi u vrt na definitivno mjesto. Kazeta je već napravljena jedino moramo dovuči kompost. Tada ću stvarno vidjeti da li blizina oraha, pa makar to bilo u kazetama, smeta drugim biljkama. |
|
Pomme
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
da napomenem da biljke takodjer imaju svoje hirove..autorica knjige napomenula je da je jedne gopdijne sadila paprike i da su propale. ne samo njoj vec svima. iskusni vrtlari su to obrazložili kao "loša godina" za biljke.
ja sam odustao da ukopavam pjesak i sta sve ne... rekao dam da cu kupiti kubik zemlje iskopar gredice gdje zelim mrkvu i ciklu sijat i u tu rupu nasut rahlu zemlju! mislim da je to najlakse, gdje bi bio kad bi prepravljao kakvoću zemlje na površini 46x10m?
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Ovdje u francuskoj je trenutno u modi tehnika koju nazivaju BRF. Radi se o komadićima grana drveća koje se stave na tlo na isti način kao i sijeno. Sve je potpuno isto, ono što je važno je da se te grane usitne zajedno sa liščem koje je još na njima jer upravo to lišće hrani zemlju. Gdje nabaviti grane ... e to je drugo pitanje. Budući da u vrtu imam i voćke, u vrijeme kad se voćke mogu rezati grane koje režemo ja lijepo usitnim i pospem po zemlji, na isti način se može postupiti i sa živicama oko kuće kad se obrezuju.
Jedna važna stvar. Ako prvi put stavljamo sijeno ili taj francuski BRF obavezno zemlju navlažiti prije stavljanja, ta vlaga će se održavati puno lakše. Nemoram vam govoriti koliko se uštedi vode preko ljeta i koliko se sačuvaju leđa od mikotrpnih nanašanja kanti vode ! ![]() |
|
Pomme
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Oh konačno netko tko vrt obrađuje kao što i ja pokušavam. Dobrodošao osbourne !
![]() Konačno ću s nekim moći izmijeniti iskustva. Jedan odgovor na pitanje zašto ne stavljati lišče oraha. U vrtu ima 4 stabla oraha i početak vrta se nalazi točno ispred jednog od njih. Tlo ispred tog oraha smo pognojili, stavili kompost, dodali malo pijeska, dobro ga obradili da zemlja bude rahla i da se korijenje biljaka nemora mučiti sa teškom i glinastom zemljom koju imamo. Usprkos svih tim muka ista sorta rajčice posađena u dijelu koji je udaljen od oraha i u dijelu vrta pored oraha i dala je STVARNO RAZLIČITE REZULTATE. ![]() ![]() ![]() ![]() Osim oraha treba se izbejgavati i bor koji ukiseljuje zemlju. To je jako dobro za borovnice ali za ostale biljke to je pravi pakao. ![]() |
|
Pomme
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
triša..ako se odlučiš nakupi malo sijena i lišća okolo (možeš bacit i ostatke iz kuhinje ( vodik) no mojoj mami to ružno izgleda pa ne bacam hehe. ali recimo može se bacit pa prekrit sa malo sijena da se ne vidi.
recimo probaj sa rajčicama, posadi flance i zagrni ih sijenom u pomjeru 50ak cm. ali nemoj stisnut biljku da se ne uguši. kasnije kad naraste možeš i oko stabljike zagurati stelju nije bed. prije stavljanja stelje zalij. ako stavis ddosta debel sloj (opet toliko da ne ubijes biljku) neces morat zalijevat i neces imati korova. a nakon par godina vidit ces humus od sijena na zemlji;)!
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
čitao sam da je lišće hrasta kiselo i da zakiseljuje tlo. opet u knjizi ruth stout citam da moze... meni je zemlja ionako sva jadna i glinovita i imam dosta problema pa izbjegavam hrast. a orah.. ne sjećams e točno što ima u sebi ali da se ne stavlja ai akoimate orah iznad vrta da pograbite otpalo lišće. imao sam zabilješku no nemogu je naći gledao sam mozda sam i bacio?
slobodno pitajte što god vas zanima reći ću sve što znam. neka se ova tema ekspanzira:) jer je način vrtlarenja odličan! ja već 3 ili 4 godine tako radim.
hvala na komplimentima
![]() |
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Možda osbourn zna ili Ivan,šta to smeta.Ja samo znam da to ne-ne
![]() |
|
![]() |
|
mima ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 320 |
A ja sakupljam lišće hrasta i bacam na kompost, grrrrrrrrrrrr...sigurno smeta tanin
|
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
![]() |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Vidiš Osbourne, ne hvalim te samo ja, svi su skužili tko si i kakav si.
Malčiranje sam još prije pročitala što si pisao i sve mislim kako bi mogla probat u jednom djelu vrta. Još ćemo mi o tome raspravljati.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
dada28 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2265 |
Da čovjek ne povjeruje svojim očima...tako mlad, a tako vrijedan!
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3456> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |