Božićni kaktus - Zygocactus |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2627282930 41> |
Korisnik | ||
alkemicar ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Kolovoz 2007 Lokacija: suncani jug :) Status: Offline Bodovi: 1384 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Wow super
oj je imao još pupoljaka ali je odlučio da neće više cvjetati ipak
nema veze
odradio je svoje pa se umorio
|
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
lana2 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
|
moj božićnjak je jako vrijedan, cvjetao je u kolovozu (naravno samo nekoliko cvjetova), početkom 11. mj. je bila glavna cvatnja, a evo ga slikanog sinoć
![]() |
||
![]() |
||
gogica ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 23 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 512 |
|
ja se nisam ni nadala pa ipak je tek stigao zahvaljujući Shashi
|
||
![]() |
||
dina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
|
Arwen nece ni moj
![]() ![]() ![]() |
||
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
||
![]() |
||
Arwen ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 02 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 1192 |
|
moj božićnjak ipak neće cvjetati ove godine.......
![]() |
||
|
||
![]() |
||
dina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
|
jesam aglaja ja inace sve reznice prvo stavim u vodu da puste korjene i onda ih sadim
|
||
koga ,kome i šta... |
||
![]() |
||
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
|
Dina, hvala ti na fotografijama.
![]() Sada mi je jasno sta mislis pod ‘sam se razmnozava’. Moze se bozicnjak razmnozavati i deljenjem. A pokazalo se da ‘mladi’ bozicnjak ipak postoji. Za njega i pitam. Jesi li i te reznice prethodno drzala u vodi? Buduci da kazes da si reznice ovog velikog na taj nacin zakorenila. Poz. |
||
Aglaja
|
||
![]() |
||
aurora2 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
|
pa to nije normalno koliko su ovi kaktusi lijepi ... e ako ja danas odolim...
|
||
![]() |
||
|
koga ,kome i šta... |
||
![]() |
||
|
aglaja
pokusam ti prikazati slikicom kako se je iz par grancica stvorio citav zbun sve je nastalo od sasvim malog pelcera (slicnom onome iza clematisa) |
||
koga ,kome i šta... |
||
![]() |
||
|
koga ,kome i šta... |
||
![]() |
||
|
pa iz korjena mu rastu nove mladice
na to sam mislila da se sam razmnozava ostavim ti poruku kod clematisa |
||
koga ,kome i šta... |
||
![]() |
||
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
|
Vise ne znam kada se samnom salite, a kada ste ozbiljni.
Alkemicar, onaj prvi je 'novembarski' (Schlumbergera truncata). To se vidi i po cvetu i po clancima koji rastu sa tendencijom 'prema gore' i 'zupcasti' su. Ovaj drugi izgleda kao bozicnjak, ali izgleda i da nece procvetati ove zime. Koliko vidim, pored toga sto ima jako lepu boju i sjaj, ima i mladih clanaka. Oni jos nisu sposobni za proizvodnju cvetnih pupoljaka. To je zato sto je bio na toplom. A evo nam i pravog bozicnjaka. Dina ima i uskrsnjeg i bozicnjaka. Ovo je njegov pravi cvet, pa sad uporedjujte! Ko ne vidi razliku, nista mu ne mogu. Tamo negde gore postoje i vece fotografije Dininih 'praznicnih'. Pozdrav. P.S. Dina, zanima me sta je ono sto raste pored Clematisa? I sta tacno mislis kada kazes da se tvoj bozicnjak sam razmnozava? Poz. |
||
Aglaja
|
||
![]() |
||
|
slikano prosle godine
inace bio je pun cvjetova |
||
koga ,kome i šta... |
||
![]() |
||
|
koga ,kome i šta... |
||
![]() |
||
|
alkemicar ja sam shvatila da je
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
koga ,kome i šta... |
||
![]() |
||
alkemicar ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Kolovoz 2007 Lokacija: suncani jug :) Status: Offline Bodovi: 1384 |
|
ako sam dobro shvatila, ovo je božićni kaktus
![]() ![]() a ovo je taj 'uskrsni'
![]() ili?
|
||
![]() |
||
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
|
slažem se aglaja s tobom u cijelosti...
|
||
![]() |
||
|
nema reznica aglaja on se sam razmnozava slikam sutra pa da vidis |
||
koga ,kome i šta... |
||
![]() |
||
|
Autor iz Fridine knjige ima u vidu upravo ove krizance koji se nude u nasim cvecarama.
Ali, mislim da nam on zeli reci jos nesto - da ne mozemo pridati jedno takvo ime kaktusu, ime kao sto je bozicnjak (decembar), uskrsnji kaktus, novembarski ('zahvalni') – koje ga fiksira u vremenu cvatnje. Decembar moze procvetati i u januaru, februaru, ‘zahvalni’ u oktobru, uskrsnji u martu, aprilu, maju. A procvetace mozda i jedan decembar u avgustu! ![]() Pozdrav! |
||
Aglaja
|
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2627282930 41> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |