Biovrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1213141516 43> |
Korisnik | |
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja se baš oduševilia krumpirima!U kutu grunta prošle godine sam bacala malo lišća,pokošene trave,korova počupanog,krtičnjaka-sve u cilju da poravnam teren.Taj komad je sada bez trave,vile se lagano zabadaju do kraja.Na to sam bacila malo Plantele organic i gore polutrulo lipovo lišće.Kada dobijem slamu,stavim ju gore,razgrnem rupu i krumpir stavim na dno tj. na lišće.To je moj detaljni plan, jedino ne znam kako rijetko(ili gusto) se sade krumpiri.
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Na poljoprivrednoj emisiji nedeljom je Kornelija izvodila eksperiment sa tri vrste uzgoja krumpira. Klasično u zemlji, pod slamom i komposteru. Najbolje rezultate je pokazao krumpir u komposteru, a slama nije imala neke specijalne rezultate.
U komposteru ima vlage, od truljenja biljaka hranjiva i temperatura truljenja mu pogoduje. I sama mogu potvrditi da mi je krumpir koji je slučajno narastao u komposteru bio najbolji i najveći koji je u 3 godine sađanja narastao. Još da nije voluharica ![]() Mislim da bi se krumpiru koji se uzgaja na klasičan način mogao napraviti efekt kompostera ( ipak kad se sade veće količine teško je imati komposter 10×10 metara). Negdje sam čitala da krumpir podnosi i kiselije tlo, pa bi se možda moglo dodavati šumsko lišće ili još bolje od voćaka. Pa tako veću količinu lišća dodati u jesen i možda to ukopati u zemlju. Ovo je samo moje mišljenje, možda i griješim ![]() Ova tvoja ideja je dobra i treba eksperimenitrati i podjeliti iskustvo, zajedno možemo imati bolje rezultate ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Ako ti nije problem, napiši kako to uzgojiš. Na zemljište (može bit i travnjak), rastegneš slamu ili suhu travu, čak i lišće (možeš i sve miješano). Ako imaš trulo još bolje. To ti uništava korov ispod a ujedno služi kao hrana za tvoje biljke. Čim prije i više rastegneš, to će ti sakupit dovoljno vlage za uzgoj. Kada dođe vrijeme sadnje, napraviš malu rupu u tom pokrovu, ubaciš krumpir i samo malo pokriješ. Da, da, krumpir ne ide u zemlju! Nakon šta ti izađu biljke van, onda možeš svu svježu travu od košnje oko kuće stavljat oko njih. Tako sprječavaš rast korova, a samo truljenje trave tjera nametnike. Nakon šta ti biljke ocvatu, lagano otkriješ travu i nađeš krumpire. Tada uzmeš one deblje, a manje pustiš da se dalje debljaju. Dakle ne vadiš biljku. Velika većina biljki preživi ljeto i onda cvate još jednom u 9. mjesecu. Tada nastavlja rast novih krumpira. Tako uzgojeni krumpiri su vrlo glatki imaju tanku kožicu a najbitnije - strahovito su ukusni.Evo uspjela sam kopirati originalni recept!Možda će netko biti zainteresiran![]() ![]() |
|
![]() |
|
Pozdrav svima.Naišla sam na nešto zanimljivo,možda mnogi znaju,ali evo:uzgaja se krumpir u slami.Travnjak se zastre ( novinama,sjenom,lišćem-što vam je pri ruci) da ne raste korov,na to može kompost i 30cm sloj slame.U slami se razgrne rupa i stavi se na dno krumpir s klicom.Iz klice biljka raste kroz rupu u slami.Ne treba okapati,zaljevati,ništa samo se dodaje malč povremeno tako da sloj ostane dovoljno debeo.Kad dođe vrijeme slama se malo razgrne i oberu se debeli krumpiri.Oni sitni se ostave,slama se nagrne i dalje rastu.Više o tome ima na forumu Pijani tvor. Ja ću pokušati pa što bude.
![]() |
|
![]() |
|
osbourne ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 336 |
super je uopće kad čovjek dođe do tog nivoa da sebe i prirodu podari svojim stavovima i djelovanjima. umjetni gnoj super je samo proizvođačima, uništavamo zemlju, njene stanovnike i na kraju sebe..:)
svu sreću želim i stojim na raspolaganju koliko god mogu pomoć |
|
![]() |
|
Drug Mile ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 22 Studeni 2010 Status: Offline Bodovi: 58 |
Da, tako nešto ću i početi raditi. Čak pomišljam zasaditi malo trske u vlažnijem dijelu vrta, kažu da je odlično za malčirati (brzo raste, sporo se razgrađuje), možda ne kao jedini materijal, nego kao "poklopac" na brzo razgradiv materijal. Isprobavat ću malo kad dođe vrijeme za to.
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 336 |
čuj, naajbolje ti je ako znas neku staricu koja više ne može sama ponudit joj da ćeš održavat površine i uzimat otkos.
ja na žalost živim u selu gdje je livada nepoznanica pa sam primoran orati i pljeviti jer više velike količine sijena ne mogu nabaviti. jbg... |
|
![]() |
|
Drug Mile ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 22 Studeni 2010 Status: Offline Bodovi: 58 |
Čini mi se zgodna metoda zatrpavanja korova sijenom kako to Osbourne radi. Ima netko ideju gdje nabaviti jeftino sijeno u Gorskom kotaru, možda Ogulinu? Svi nude "prvoklasno", a to su bale po 10 i više kuna. Meni treba jedno 100 bala, ako je vjerovat preporukama, za 900 m2. Što će mi prvoklasno, čim trulije tim bolje, ne?
|
|
![]() |
|
Plitki ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3 |
ovaj forum se odnosi isključivo na pristup kreiranja bio-vrta u što uzgoj u plastenicima ne spada |
|
![]() |
|
Smail ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2010 Lokacija: Dugo Selo Status: Offline Bodovi: 2345 |
Dobar dan, od danas sam nova na forumu, i jako sam zadovoljna što sam postala član ovako divne družine, čitala sam više od šest mjeseci vaše članke. U devetom mjesecu ću dobiti mali plastenik za povrće, interesira me da li netko od članova ima plastenik i iskustva u uzgoju povrća u plasteniku, naravno ne ništa za prodaju samo za vladite potrebe. |
|
Zadržite samo vesele prijatelje.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Brankom ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 13 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5 |
Budemo vidjeli kako će proći s ovim potencijalnim neverinima.
|
|
![]() |
|
Brankom ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 13 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5 |
kaj ovo po ovim vručinama još radi?
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
p.s. ne znam zasto je tekst ovakav..isprika
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
evo i mene nakon duuugo vremena. ah...svasta se izdesavalo.....vrt mi je los ove godine..ne stignem...jurim svuda, radim, upisao sam fax...na planinama sam, berem trave, jurim za leptirima,....na 1000x sam strana... uglavnom, izorali smo ( :((((((((((((((((((((((((( ) ali smo morali jer sam nepripremljen sa malčom. Jako me
impresionira način sijanja među zeleni pokrivač...bijelu djetelinu. Ima netko
iskustva? Sije se prvo ona ili povrće? Treba li zalijevati povrće i što s njom kad počne cvasti i množiti se? |
|
![]() |
|
Pozdrav nakon dugo vremena!Sad malo ovrtu.Posadila rajčicu,paprike,mahune,blitvu,krastavce,tikvice ijoš ponešto.Zaljevala gnojivom od koprive i prskala juhom od preslice.Rajčicama donji listovi ipak dobivaju smeđe fleke,požute ija ih pokidam.Upravo pripremam novu juhu od preslice za prskanje.Muče me krastavci-naraste 2cm,još ima cvijet na vrhu iveć požuti i otpadne.Zna li netko nešto o tom problemu?A tikvice cvatu već mjesec i pol,ali nema ploda.Na vrećici sjemena piše plodne,rodne.Ne znam u čemu griješim. |
|
![]() |
|
sandrizmo ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 20 Lipanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11 |
pa, probat cu ovo s pepelom/piljevinom, ali ovo furenje - to ipak nemam srca!
hvala!
|
|
![]() |
|
iverica ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 11 |
vele da to djeluje ali ima i jednu lošu stranu jel koliko ih uništava toliko ih privlači iz susjedstva :( pepeo, piljevina se pospe oko biljaka pa navodno ne ide na njih, pa staviš jednu dasku navečer oni se tu uvuku da prespavaju ujutro ih pokupis u kanticu preliješ vrelom vodom i s tom vodom spricas biljke pa oni bješe, soc od kave ih navodno tjera :) sve sam to čitala ali iskreno nisam probala jel na sreću za sad s njima nemam problema a ti odaberi :) sretno!!
|
|
![]() |
|
sandrizmo ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 20 Lipanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11 |
bok svima nakon dugo vremena!
moj vrtek je preživio kišnu sezonu i sad lijepo napreduje, no moram se požaliti: posijala u mali rasadnik raznorazno povrće i začinsko bilje radi presađivanja, sve lijepo krenulo, kad jedan dan imam šta za vidjeti - nekoliko puževa se zavaljalo u rasadnik i pojelo mi listiće cvjetače, brokule, cinija... zanimljivo kako su njih odabrali, tj. valjda im je slatko, s obzirom da čubar, mažuran i poriluk ni takli nisu!!!
da li da pored tog mog rasadnika postavim čašu s pivom da na nju idu? hoće li to djelovati?
|
|
![]() |
|
iverica ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 11 |
prvi put čujem ovo sa sečerom pa me zanima kad se s tim sprica i jel to preventiva ili lijek ? i još jedno pitanje dali netko zna gdje se moze kupiti kameno brašno?
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1213141516 43> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |