Ciklame - Cyclamen |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1314151617 37> |
Korisnik | |
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Možda tako s njima ide...par godina su dobro i to je sve...ne znam šta reć.Znamo samo da ću se sljedeći put više potrudit pa ćemo vidjet gdje grješimo...
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Silvestra ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
![]() |
|
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Zbilja ti ljepo lijepo i zdravo izgledaju,imaju dovoljno mjesta i na svijetlom su položaju...ako ih prihranjuješ ,trebale bi cvasti...
Čudne su to biljke... ![]() |
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Ali sad nije sezona cvatnje ciklama,stavite ih negdje u hlad i čekajte jesen.
|
|
![]() |
|
Silvestra ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
Da i ja mislim da zato ne cvatu jer im nije sezona cvatnje ,zato sam ih metnula u hlad i pomalo ih zaljevam i nek čekaju jesen.
![]() |
|
![]() |
|
Sve u svemu Silvestra,jako su ljepe i imat će sigurno jako jako puno cvjetića kad im bude vrijeme...
![]() |
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Ja svoje bacim u najdeblju hladovinu,i ne zaljevam do jeseni,izgube sve lišće kao i drugi gomolji,a na jesen ih počnem zaljevati i one se probude.
|
|
![]() |
|
Sad i ja znam kako ću kad kupim nove...Mali kaktus,pokušat ću i ja tako.Ja sam ih vjerojatno preforsirala,jer sam ih non stop zaljevala odkad sam ih dobila i puštale su povremeno 3,4 cvjetića.Bit će da je i u neadekvatnom mirovanju bio problem...
|
|
![]() |
|
dmirce12 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3162 |
Vidim ja tu puno problema oko ciklama.Pa sad redom malo su mi žučkasti listovi,a tako mora biti jer su pri kraju i to oni donji koji i prvi odpadnu.Moje ciklame koje ja imam već su u stanju mirovanja stoje konstantno na istom mjestu i zimi i ljeti one moje predhodne dvje su stare preko pet godina.Ove sitne su nabavljene krajem trečeg mjeseca i neznam kako će se održati do sljedeće sezone,ali još eto cvjetaju.Kada im otpadne cvjet i list postepeno ih prestajem zaljevati i ljeti zalijem malo kad se sjetim.Ništa posebno.Nisam ih probao premještati na neko drugo mjesto pa neznam kako bi to podnjele.Evo bit će i sjemena.Svega kod mene,a što se tiće cvjetanja neznam šta im može biti kad se pojave pupoljci pa da propadnu možda prevelika vlaga ja moje nekad zalijem kad se listovi skroz objese.a sad ću uslikati jednu moju lukovicu ciklame koja miruje pa stavim na forum da vidite.Evo lukovice u mirovanju i ciklame koje još cvjetaju
|
|
![]() |
|
Ja sam definitivno pogrjesila sa svojom ciklamom jer joj nisam dozvolila mirovanje,nisam razmisljala o tome,nazalost.Vjerojatno sam ju i preforsirala i sigurna sam da sam ju trebala i presaditi jer je zemlja u tegli bila komasticna,odozgo tvrda i suha a odozdo vlazna.I mama mi je primjetila da nekaj ne valja al ocito sam prekasno reagirala.No sad znam za drugi put i drugi put cu drugacije.
Ipak mi je to prva ciklama i ocito je da nisam imala dovoljno iskustva i znanja. |
|
![]() |
|
dmirce12 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3162 |
Moguče Tea da je tako zato se svi čude kad ja kažem da moje ciklame zaljevam odozgo i tako je cijeli supstrat u kojem živi vlažan.Naravno imaš ti još vremena da uzgojiš drugu ciklamu evo vidiš moje stare su sad sve u stanju mirovanja kao ova prva lukovica,a ove još malo cvjetaju,a vidi se i suhi list klivije baš sam nemaran nisam ga sredio prilikom slikanja.I da one druge lukovice nisam ni slikao jer su kao i ova tu na slici,a tu sad čeka novu sezonu cvjetanja uz povremeno zaljevanje.Silvestramislim da ih sad u stanju mirovanja nebi trebala prehranjivati
|
|
![]() |
|
Bez brige nije to frizura da ju prije slikanja treba urediti,šta se tiče klivije.Što se tiče ciklame,probat ću ih uzgojit sljedeći put na drugačiji način.Ima još vremena a bit će i materijala
![]() |
|
![]() |
|
Dmirce što je na kraju s tvojim ciklamama?Jesi se raspitao kod uzgajivača kako dalje s mladicama???
|
|
![]() |
|
Samo naprijed netreba odustati od uzgoja sad će brzo nova sezona,a već si skupila dovoljno podataka da ba se možeš upustiti u uzgoj,a i mi smo tu da ti pomognemo zar ne...?
|
|
![]() |
|
I kaj sad ako moje ciklame imaju lišće i nisu prošle fazu mirovanja kad im kažete i lišće otpadne NEČE CVJETATI.?sAD MI NIŠ NIJE JASNO,JEL BOLJE DA IMAJU LIJEPO ZELENO LIŠĆE I DA IH DRŽIM TAKO DO JESENI ILI DA IH PUSTIM DA OĆELAVE ,PA IH OPET POČNEM NA JESEN ZALJEVATI DA BI CVALE?
![]() |
|
![]() |
|
Ja bi ju na tvom mjestu prestala zaljevati i pustila na mirovanje (ako nema ni jednog cvjetića).Ja mislim da s tim ne možeš pogrješiti.Ona će ponovo puštat lišće kad izađe iz mirovanja....
|
|
![]() |
|
Moja se zapravo i bunila i tražila mirovanje kad je odbacivala listove nakon cvatnje al ja nisam "odgovorila" njenim zahtjevima jer nisam razmišljala o tome da bi i ona trebala na pošten odmor i tako sam ju zaljevala i zaljevala-što je očito bilo pogrešno.
Silvestra ako Tvoja cikama nije cvijetala duže vrijeme odnosno ako ima tu i tamo koji pup najbolje je da ju pustiš da se odmori.To Ti je moj savjet.I bez brige,nemoj žaliti za onim listovima,izaći će ponovo kad Ti se ciklama odmori ![]() |
|
![]() |
|
Ja sam odlućila da je ne prihranjujem do jeseni,tako je neću forsirati na cvatnju,novu zemlju je dobila,zaljevat ću manje i to odozgora zaljevam ali ne po listovima,nisko ispod listova lijevam vodu.Ako ona ne pokazuje interes za odbacivanjem listova neću je na silu zanemarivati i tjerati na mirovanje,a ako se to ne pokaže OK.na godinu u ovo doba idu pajkiti na silu.
![]() |
|
![]() |
|
Nisam se raspitivao kako dalje postupiti sa sjemenjem,ali hoču.A Silvestra neznam za tvoje ciklame jel su cvjetale obilno ili sam malo jer mislim ako su cvjetale onda su se malo umorile pa im treba mirovanje.Moje same polako odbacuju lišče i tako ostane lukovica koju si nadam se vidjela na slici.Možeš ti njih postepeno zaljevati,a ja mislim da će one svejedno odbaciti lišće još jedino je možda greška što si ih sad presadila pa su dobile novu zemlju pa si im poremetila njihov rast.U ostalom vidjet češ kako će dalje biti.E da možda tvoje sad i procvjetaju jer vidim da ih ima još u trgovinama za kupit.Pa im malo kasnije odgodiš vegetaciju te ti nagodinu opet procvjetaju u ljeto.Želim ti uspjeh u tome.
|
|
![]() |
|
Silvestra bez brige.One ako će trebati mirovanje same će Ti to pokazati kad počnu odbacivati lišće.Nema frke i samo uživaj u njima kao i dosada.Možda Si malo pogrješila sa novom zemljom,ali kako dmirce kaže,možda pomakneš cvatnju sljedeće godine što je pozitivno (ako tako želiš)...
Držim fige daTe ne razočaraju ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1314151617 37> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |