Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Vrtno cvijeće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Nocna frajla- mirabilis jalapa
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Nocna frajla- mirabilis jalapa

Odgovori Odgovori Stranica  <1 34567 12>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
alad View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Status: Offline
Bodovi: 790
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alad Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Kolovoz 2011 u 21:07

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
alad View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alad Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2011 u 10:51
Ispravak: samp-samo
Na vrh
alad View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alad Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2011 u 10:51
Prelijepe su.Sad sam tek skužila da ih i ja imam .Samp moje su u vrtu.
Na vrh
Kiki-ko? View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6667
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Kiki-ko? Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2011 u 09:09
Imam jedan grm koji već drugu godinu ne cvate i valjda nema namjeru.Kako to?Genetska greška?
Da imam rep mahala bi s njim
Na vrh
dijana7566 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

DONATOR

Bodovi: 3643
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dijana7566 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Srpanj 2011 u 00:32
Frajle lijepo napreduju iako su posadjene u kaljeve

Na vrh
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Lipanj 2011 u 08:58
Čekamo da procvatu..
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans
Na vrh
nada123 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 28
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje nada123 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Svibanj 2011 u 21:23
Thumbs%20Upbok natalija  evo malo sam gledala u nazad i našla sam da imaš raznovrsne noćne frajle pa akoih imaš još molimte da odgovoriš ili pošalješ poruku 
Na vrh
nada123 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 28
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje nada123 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Svibanj 2011 u 21:18
Clap
Originalno poslano od člana natalija natalija napisao:

prekrasne su

kod nas ima bijelo-roze, spricane i mjesane
i zuto crvene, isto mix boja

na jednom mjestu sam vidjela i cisto bijele, ali nije jos bilo sjemena
Na vrh
vila2 View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 904
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vila2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Svibanj 2011 u 00:43
Zar nigdje kod nas nema sjeme matthiole bicornis za kupiti?molim Vas neki link ako može gdje nabaviti sjeme...unaprijed hvala
Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Ožujak 2011 u 23:29
Originalno poslano od člana alisa alisa napisao:

Triša te šarene kao trubice što imaju cvjet su druga vrsta nočne frajle,i ja sam ih imala prošle godine ,valjda niknu i ove,jer se sjeme samo zasije.Ovo što ima Semira(sad i ja zahvaljujući njoj),je opet druga vrsta-Kod prve vrste sjeme je kao veće zrno bibera,a kod druge sjeme je sitno i bude u mahinucama malim..Ta se zove- nocna frajla-matthiola bicornis

Eto takve sam N. frajle naručila s ebaya...sjeme je stiglo za 4 dana  - iz Litve! Kolegica ih je već posijala i nikle su..ja još nisam sijala...a mogla bih ovih dana...

Na vrh
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dijana7566 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Ožujak 2011 u 15:05
Hvala na savjetu. Udvoruštu imam samo veeelike kaljeve u koje sadim cvijeće, Nadala sam se da bi frajle u tome mogle živjeti. Sad sam razočarana
Na vrh
Yoyo1 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 426
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Yoyo1 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Veljača 2011 u 08:28
Noćne frajle se ne siju u teglama već direktno u zemlju.Pokušala sam i ja sijati u tegle ,ali kada dođe vrijeme presađivanja one se tada ne prime, jer nemaju razgranat korijen, korijen im više sliči na nekakav gomolj sa sitnim korijenčićima. Mogu narasti do 1 met. u visinu (što ovisi koliko im odgovara zemlja ,gnojivo,...),pa u tegli i ne može ostati,jer bi se prelomile od visine i težine. Ove što ti još nisu proklijale ,ne moraš se brinuti, niknut će kasnije.
Na vrh
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dijana7566 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Veljača 2011 u 22:13
pokupila sam sjeme u Valbandonu i u osijeku i posijala u tegu na prozru. Izniklo ono iz osijeka, iz valbandona ne. Mozda mu je jos prehladno?
Na vrh
Yoyo1 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 426
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Yoyo1 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Veljača 2011 u 14:04
Sijala sam jednobojne noćne frajle,ali nikada takve nisu niknule, bile su šarene od rozi,žutih,bijelih boja.Jedne godine dominirala je roza boja sa malo žutim šarama, druge godine dominira bijela,dok prošle su mi bile najljepše žute sa tu i tamo rozih šara ili bijelih. Ne znam o čemu ovisi promijena boje jer zemlja je uvijek ista kao i gnojivo koje koristi prilikom zalijevanja.
Na vrh
Heliofit View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 459
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Heliofit Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Veljača 2011 u 19:25
Na temu rasprave različitih boja cvjetova, jedne iste vrste (u ovom slučaju noćne frajle)....
Ako ste uzeli autentično sjeme, a u vašem dvorištu se pojacio cvijet druge boje, genetika je ''fenomen'' koji se sekundarno može navesti kao razlog...Glavni razlog pojave druge boje je promjenjena pH vrijednost u uslovima u kojima biljka raste, u vašem slučaju moguća je varijabilnost u pH vrijednosti zemljišta, pa je frajlin cvijet nijansiran ili je druge boje..
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Veljača 2011 u 13:40
kiki,  kad se ona jednom uhvati, teško se iskorijeni, tako da se nećeš trebati previše truditi, ona će sve i sama napraviti

gomolji prezime u zemlji pa svake godine nanovo izbija iz njih, a da ne govorim koliko sjemena posije svake sezone iz kojih opet dogodine rastu nove biljke
Na vrh
Kiki-ko? View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6667
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Kiki-ko? Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Veljača 2011 u 09:20
Pun grad je crvenih,žutih,bijelih i šatiranih(a dogodi se i da je pola grma jedne boje,a pola druge).Ja sam prošle godine posijala par sjemenki.Niknu mi 3 biljke.Dvije žute i jedna prekrasno roza.Sačuvala sam par sjemena.Probaću je razmnožiti.
Da imam rep mahala bi s njim
Na vrh
bubica. View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 618
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bubica. Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Prosinac 2010 u 10:25
Originalno poslano od člana sonicpixie420 sonicpixie420 napisao:

Moje iskustvo je da boje ne ovise o sjemenu nego o sastavu zemlje.
Imam uglavnom žuto-roze šatirane i nekoliko bijelih koje su na drugoj vrsti zemlje. Nisam nikada vidjela svjetlo roze kao na prvoj stranici teme.

mama je htjela na balkonu bijele i posijala je sjeme od moje vrtne bijele biljke, a kad ono u kopovnoj zemlji ispale čisto tamnoružičaste i žute.
Mislim da je u pitanju genetika biljke tj. da se ne zna koje će boje biti biljka iz sjemena... Naravno, i oprašivanje ima uticaja. Meni su bile posijane na više mjesta, bilo je različitih boja kod biljaka koje su sađene u grupi (na 10-15 cm je vjerovatno isti sastav zemljišta)... a vidim da je tako i na linku koji je postavila SilveK na prethodnoj strani...

Boja cvijeta se može pretpostaviti po boji stabljike mlade biljke. Bijele i žute imaju zelenu stabljiku, crvene - pomalo roskastu, a ljubičaste - primjetno crvenkastu stabljiku...

Nadam se da će ovo nekome koristiti Wink

smile136
Na vrh
Lovro View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4174
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lovro Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Listopad 2010 u 22:35
Bili smo na ljetovanju u Orebiću, i svaku večer  je nekaj prekrasno mirisalo. Otkrilo se da su to noćne frajle. Naravno, uzeli smo par sjemenaka, i sad u ljeto, podvečer, i naš vrt prekrasno miriše!
Varaždin, stari moj grad!
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Siječanj 2010 u 11:08
Kod nas u Primorju, ova je biljka prisutna baš u svakom dvorištu, naravno imam je i ja.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 34567 12>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,250 sekundi.