Surfinija - Surfinia |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1415161718 46> |
Korisnik | |
pepy ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 24 Lipanj 2011 Status: Offline Bodovi: 1 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ej bok ekipa! imam jedan problem imam surfinije prvu god...i pocelo mi je zutiti listovi i slabije rastu ja sam njih zalijevala 7 dana s gnojivom pa me zanima da li su od toga one takve i imaju na listovima kao da ih nesto jede tj...kao da su pogrickane. molim pomoc!!
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Silvestra ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
![]() |
|
Silvestra ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
![]() |
|
AAnčica ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 13 Lipanj 2011 Status: Offline Bodovi: 55 |
Ljepe su Silvestra
![]() |
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() ![]() Evo ja se držim ovih pravila prilikom uzgoja surfinija,petunija, calibrahoa i calipetita. Osnovno je supstrat. Surfinijama i srodnim biljkama odgovara malo kiseliji supstrat pH vrijednosti 5,5 – 5,8. Ako pH vrijednost supstrata raste povećava se vjerojatnost da se pojavi kloroza (nemogučnost da biljka uzima iz supstrata ione željeza i drugih mikroelemenata, lišće surfinija požuti i surfinija slabo cvate) Gnojenje Uvijek dodavati samo kompleksno gnojivo. NPK plus mikroelementi ( jedan od mikroelemenata je željezo). Na početku vegetacije sa većim postotkom dušika a kasnije uravnoteženo. Nije bitno komercijalno ime gnojiva. (Supstral,cvetal,pikolon, florion, kristalon .....) Sva su zadovoljavajuća pod uvjetom da uz tri glavna elementa sadrže i MIKROELEMENTE. Osobno gnojim svaki dan po malo. Tjednu dozu gnojiva razdijelim na 7 dijelova. Ako vidim da sam slučajno pretjerao sa gnojivom nekoliko dana ne gnojim. Voda Supstrat se ne smije posušiti. Održavajte zemlju vlažnom. Idealno je zalijevanje ujutro. Položaj. Što više direktnog sunca surfinija je ljepša. Silvestra, mislim da ti ne gnojiš pravilno svoje surfinije ili ti one rastu u neadekvatnom supstratu. Sada je špica sezone i one bi morale biti puno bujnije. Osim toga vidim da je lišće na tvojim surfinijama žućkasto, nešto im fali. |
|
![]() |
|
Pinus ,stavljam im željezo koje otapam u vodi i gnojim kristalonom,redovno držim zemlju vlažnom,a posađene su u šumsku zemlju gdje ima i pjeska i humusa.
|
|
![]() |
|
morena ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 30 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 193 |
Pinus ,prekrasne surfinije!!!!!
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Pinus mogu li i ureu,konkretno FLORIN7,otopiti isto tako u toploj vodi,pitam zato jer se bojim da uništim gnojivo odnosno da se izgubi njegovo svojstvo.
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Možeš nema problema. Urea je dobro topiva u vodi. Otapanjem u toploj vodi nećeš „uništiti“ gnojivo. Ureu možeš otapati i u hladnoj vodi ( 20 C, otopina je zasičena kod približno 1 litra vode na 0,5 Kg Uree)
|
|
![]() |
|
Pinus,hvala Ti na brzom odgovoru upravo sam
čitala sve Tvoje preporuke o gnojenju lončanica poglavito surfinija,petunija i sl...odlučila sam da ću sada na 5 l vode otopiti 3/4kg NPK granulata i 1/4 kg KAN-a u granulama i tu otopinu dodati u vodu kod svakog zaljevanja u omjeru od otprilike 1 mala čašica od aperitiva na 1 l vode.Ako nisam pogodila omjer ispravi me...jedino u početku vegetacije radit ću koncentrirano gnojivo u omjeru pol pol dakle na 5 l vode otopit ću 0;5 kg NPK gnojiva i 0,5 kg KAN-a. ![]() |
|
![]() |
|
Na početku vegetacije kreni ovako u :5 l vode otopiti 3/4kg NPK granulata i 1/4 kg KAN-a. Poslije preko ljeta samo NPK .Dobro je da su U NPK-u prisutni mikroelementi. Kada tako pripremim gnojivo, uzimam približno 0,5 dcl te otopine na 20 litara vode. Fuksije, surfinije, i sl biljke gnojim svaki dan prilikom zaljevanja. Važno je da GLEDAŠ svoje biljke. One ti same svojim izgledom dadu do znanja dali su zadovoljne.
|
|
![]() |
|
Super,tako ću napraviti kako si me savjetovao,PUNO TI HVALA PINUS.
![]() |
|
![]() |
|
Tratincica44 ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 04 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 49 |
Pinus, i mene zanima ovaj način prihrane koji ste savjetovali Silvestri. Zanima me koji NPK koristite? Koji brojevi su ispisani na njemu?
Usput zahvaljujem se Silvestri za savjet s Antracolom. Za sad sam pošpricala oštećene biljke (tuča) s Baycorom i sljedeće špricanje će biti s Antracolom. Čini mi se da je već i sada bolje.
Pozdrav svima!
|
|
![]() |
|
Tratinčice ,ako se ne varam Pinus je rekao NPK 15-15-15 sa mikroelementima.A Antrakol je ok,za ruže ja špricam svakih 15 dana.
|
|
![]() |
|
severina ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 28 Lipanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 30 |
prekrasne surfinije i jako puno s njima posla i živaca,ali prava je uživancija kad tako lijepo cvatu
|
|
![]() |
|
severina ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 28 Lipanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 30 |
bok društvo nemam baš puno iskustva,ali jako volim surfinije i voljela bih da mi do kraja ljeta budu lijepe Htjela bih pitati dal mi neko može pomoći kak se stavljaju slike ?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Možeš na nekoliko načina staviti sliku. Pogledaj ovdje
|
|
![]() |
|
![]() |
|
AAnčica ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 13 Lipanj 2011 Status: Offline Bodovi: 55 |
Ljepe su ti severina izgledaju zdravo i veselo
![]() |
|
![]() |
|
hvala nadam se da će takve i ostati.Jedino su i moje počele malo žutiti,ali ja se ipak oslanjam na željezo i za par dana se oporave
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1415161718 46> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |