Božićni kaktus - Zygocactus |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2324252627 41> |
Korisnik | |
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Bodljica ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 16 |
Zribal prekrasan je... jedva čekam da moj tako naraste (ako mi se uopče primi..), a ako ne mogu Ti biti prijateljica?
|
|
![]() |
|
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Rado, zašto ne. Trenutno imam jedan mali, ožilio se i ovog proljeća bi trebao naprdnije rasti. Evo, ostajemo u vezi, čuvam ga za tebe.
|
|
![]() |
|
Klimatis ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 20 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 1360 |
Naši su počeli cvjetat.
![]() ![]() |
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
pupa031 ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 30 Studeni 2010 Status: Offline Bodovi: 40 |
![]() |
|
Klimatis ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 20 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 1360 |
stari koji se opravlja, valjda će cvasti kroz neko vrijeme kad dođe sebi
![]() ![]() Rozi Crveni ![]() |
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Klimatis predivni su. Stalno čitam o tim predivnim kaktusima, i kako inače obožavam kaktuse, s ovim nemam sreće, nemam pojma zašto. Dali mu je prehladno, ili mu je prevruće, gdje da ga stavim pa da pokušam iz početka ne micati ga. Neću ni stavit sliku jer je baš jadan.
Kratko mi recite, kolika temperatura bi bila ok.
Koliko zaljevati tjedno ili više, ili manje,
Dali dohranjivati sada.
Dali na prozorsku dasku južnog prozoraa - kod mene sunce piči i po zimi - Rijeka, imam samo južne prozore.
Klimatis konkretno što ti radiš s njim
![]() |
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Na proljeće sa svim kaktusima i sukulentima vani ga iznesem. Na kralju ljeta ih prestanem zalijevat. Onda ih unesem u kuću čim vani postane prehladno i stavim na toplo uz balkonska vrata(na zapadu), počnem redovito zalijevat i prihranjivat čim se pupovi pojave.
Šteta za ovog velikog jer je pokisnuo previše, a pošto je zahladilo bilo nije se stigao osušit. Skoro je istrunuo, ali sam ga na vrijeme maknula u suhu zemlju. Valjda će cvasti kad se oporavi. Mogu biti na jugu, bez problema. Počni prihranjivat čim se stvore pupovi, i nemoj ih premještat. |
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Puno ti hvala, dakle ide na južni prozor, no računaj da kod mene temperatura nikad nije ispod 22, a kroz južni prozor bit će mu i toplije, ali probat ću, pa što bude.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
Naši su u dnevnom boravku, na toplom, prema zapadu i ništa im ne fali već godinama.
|
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
Dakle i kod tebe je toplo, ok valjda će me nagradit cvijetom.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
A moji su uvijek vani i lijepo mi cvjetaju. Znači da im ne smetaju ni niže temperature (oko 5 stupnjeva)
|
|
![]() |
|
Samo što je kod tebe Otok klima drugačija, bez jutarnjih mrazeva. Ja u Zg. čim temperature počnu padat sve sklanjam unutra jer sam par puta zakasnila pa je bio pomor.
|
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
Ja već godinama imam Božićni kaktus i uzgajala sam ga u različitim klimatskim uvjetima. Na jugu zemlje - boravio je cijelo ljeto na južnom balkonu gdje bi bilo jako vrelo preko ljeta, a on ipak malo zasjenjen ili zidom ili drugim biljkama. Ako ne bi bio zasjenjen što mi se jednom dogodilo dobio je opekotine. Smeđe fleke na listovima na kojima se vidjelo da je spržen, a ako ne bi bio redovito zalijevan smežurao bi se od dehidracije. Obično bi se oporavio nakon par dana obilatog zalijevanja. Ja sam tada potapala cijelu saksiju u posudu s vodom, a kad se zemlja dobro natopljena ostavim da se cijedi. Poslije ovakvog tretmana nekoliko dana ne zalijevam. Nakon što biljka ponovo dobije sjajne listove nastavim zalijevanje ljeti 1 x tjedno, zimi 2 x mjesečno. Preko zime bi boravio u haustoru zgrade koji je ostakljen s dvije strane.
Sada, u Osijeku, imam novu biljku (na slici gore) koju zbog nedostatka balkona u stanu stalno držim u ostakljenoj lođi. Čini mi se da mu je tu dobro, mada ne cvjeta obilato kako je to činio gore opisani cvijet. Zalijevam ga kao na isti opisani način. Lijep je i zelen, trenutno ima male pupoljke, čeka Božić da nas razveseli. Najbolje mu je odabrati jedno mjesto za ljetovanje, a drugo za zimovanje i kada se tamo postavi ne micati ga ako se ne mora. Pupovi 90% otpadnu ako mu se u vrijeme pripreme za cvjetanje promjeni mjesto. Jednom sam tako prošla i više ne eksperimentiram, previše je čekati cijelu godinu za takvu ljepotu. |
|
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
pupa 031, tvoj božićni kaktus je posebno lijep. Već sada krasno cvijeta. Zbilja je lijepo kada vidim zdrave biljke pune cvijeća. A kada se pridruže još ona dva žuta iz pozadine imati ćeš pravi urnebes od cvijeća.
Ne mogu a da još malo ne prokomentiram i tvoj Pachypodium. Vidim da je još u vegetaciji i on ti je za čistu peticu. Kapa dolje, sve što nam pokažeš je takvo kakvo mora biti. zribal, hvala za post. Ponovno sam nešto naučio. Klimatis, vidim da je i tvoj počeo cvjetati. Toliko ste me zapalili za božićni kaktus da ću kupiti jednog. Vidim da ih prodaju od 19 Kn pa sve do 120 Kn, odvisno od veličine. (Baumax) Kako to čudo brzo raste ? |
|
![]() |
|
U svakoj sezoni rasta (koliko sam ja pratila) dobije 1 - 2 nova koljenca (zgloba), dakle dva nova reda listova. Listovi su cca 1,5 - 2 cm. Dakle tebao bi narasti svake godine od oko 4 cm. Takva su moja iskustva i svakako ne predstavljaju pravilo.
|
|
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Zribal, hvala. Kako je sa novim grančicama ? Dali se brzo zagusti ?
|
|
![]() |
|
Nisam baš shvatila pitanje, ali nisam ni primjetila nove grančice. Dok sam ih sama razmnožavala (što je izuzetno lako) obično bih 2-3 zakorjenjene grančice posadila zajedno u istu saksiju i on bi kad naraste bio dovoljno gust. Postrane grane dobio bi svakako, ali teže. Dakle, ako je od korijena gust tako dalje raste samo se širi. Pogledajet sliku mog kaktusa, nije pregust, a nisam ništa činila s njim, dobila sam ga na poklon dok je bio jako mali, a kupljen je u Baumaxu.
|
|
|
|
![]() |
|
Mislio sam dali sa vremenom tjera nove izboje (grane)direktno iz supstrata ?
|
|
![]() |
|
Mislim da ne, samo raste u visinu. Možda sam u krivu, iskreno nisam pratila, moj je poprilično gust, a nove nisam već dugo uzgajala. Iz većine sistova dobija po jedan par novih i tako se širi.
|
|
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2324252627 41> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |