palcica - kolači, torte |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1718192021 29> |
Korisnik | |
palcica ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 15 Svibanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 687 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
CRNI RIŽOT
reka bi stari svit "U po' marča sipa i komarča".....a eto marč (ožujak) je proša a ja tek prvi put ove godine imala susret sa sipom... 1 kg sipe 1 veća glavica kapule malo maslinovog ulja 4 režnja češnjaka petrusimula sol papar 1/2 dcl crnog vina 7 dag riže po osobi 3 juš žl maslinova ulja 1 juš žl kvasine vode (količina ovisi o riži) Sipu očisti, ne zaboravi skinut oči i pažljivo otkinut mjehurić sa crnilom pa ga spremit u mlaku vodu pomiješanu sa malo ulja. Zatim sipu operi i izreži na male komade ... ja izrežem sitnije zbog dice (ionako je izdvajaju iz rižota). ![]() Lisnato izreži kapulu i malo je prodinstaj dok ne uvene na maslinovom ulju. ![]() Dodaj meso od sipe i pirjaj dok ne omekša. ![]() Nadodaj nasjeckani češnjak i petrusimul, potom crno vino pa zatim crnilo. Dolijevaj pomalo vode, kad je sipa skoro skuhana uspi rižu. Ja stavim 7 dag po osobi, znači za 6 nas cca 45 dag riže. ![]() Rižu par minuta pirjaj na suho uz stalno miješanje, jer bi se vrlo lako zalijepila i zagorila...tako 2-3 minuta i onda nadodavat pomalo vodu, također uz stalno miješanje....vode dodam 1:3, znači rižu stavim u prikladnu posudu i koliko je riže toliko pripremim vode al 3x ravnajući se prema toj posudi u kojoj je bila riža. Posoli, popapri. ![]() Pripazit da se riža ne prekuha, minut prije nego je rižot kuhan, dodaj 3 žlice maslinova ulja i žlicu kvasine. Nek rižot malo odstoji prije posluživanja. moram napomenut da od navedenih sipa samo mi je jedna imala kvalitetno crnilo, eto ipak je stari svit dobro govorija...."u po marča sipa i komarča...", a marč je na koncu, pa i crnilo i štađun od sipe adio .... hehehe...još je i dobro ispa sa mizernim crnilom .. ma još samo da nadodam kako nas ima doma 4-vero , al ja računam rižota za 6 ljudi, neka se nađe i za večeru mrvicu. :) ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
palcica ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 15 Svibanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 687 |
MUSAKA
500-600 dag junećeg mljevenog mesa 1 veća glavica kapule 2 kom mrkve malo ulja fetu sitno narezane pancete 3-4 režnja češnjaka malo petrusimula šalše ili konšerve sol vegeta papar muškatnog oraščića 2 lista lovora 2 dcl vrhnja za kuhanje 4 kom jaja 1/2 l mlika 1/2 l bešamela 5-6 većih krumpira Na ulju pirjaj kapulu, sitno narezanu pancetu i naribanu mrkvu, malo posoli, dodaj lovorov list....zatim meso dinstaj uz mješanje...nakon par minuta stavi komadić šalše ili konšerve, vegete, muškatnog orašćića, popapri. Nek se pirja nekih 10-tak min i umiješaj sitno nasjeckani češnjak i petrusimul. Promiješaj pa ulij vrhnje za kuhanje....sad neka prokuha dva tri minuta i skini sa vatre. ![]() Očisti krumpir operi i izreži na tanke ploške. U namašćen lim posloži red krumpira, posoli ga i na njega rasporedi dinstano mljeveno meso. Prekrij meso sa narezanim krompirom. Jaja umuti sa mikserom i dodaj mliko...-ja odmah prelijem po mesu i krumpirima i pospem sa malo petrusimula. Stavi peć na 200°. Kad se već musaka lagano zapeče...kad nema tekućeg sloja na vrhu prelij sa bešamelom i zapeci do kraja. ![]() naravno može i bez bešamela i vrhnja za kuhanje, al ovako je zaista sočna .. puna okusa...a i kalorija hehe :) ![]() ![]() ![]() a ovo je od prošlog puta bez bešamela ![]() ![]() |
|
![]() |
|
proljeće ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Draga nisam ti bila par dana na temi.
Ovaj rižoto je tako sočan preko ekrana.
![]() Nego, kako uskoro ide Uskrs daj nam nekih prigodnih recepata ili prijedloga.
![]() |
|
![]() |
|
Rezanci za juhu, recept vam je isti kao i za torteline (per str natrag)
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Proljeće a primjetila ja da tebe nema, moje stalne gošće
![]() |
|
![]() |
|
sarajka ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 3644 |
e rižoto je super,ali na žalost sipe kod mene u ribarnicama nema.no kad stignem u tvoje krajeve probaću ga,divno izgleda
|
|
![]() |
|
Fažol sa svinjskim bržolicama
30-40 dag fažola (graha) 7-8 kom svinjskih bržolica 4-5 kom većih mrkvi malo korijena selena komad suhe pancete 1 glavica kapule 3-4 veća krumpira sol papar vegeta slatke crvene paprike 2-3 lista lovora malo masti malo ulja žlica brašna žlica konšerve Fažol namoči večer prije. Ujutru ga skuhaj u dosta vode i tu vodu kad prokuha baci. U obilniji lonac stavi čistu vodu, fažol, mrkvu, korijen selena, suhu pancetu, kapulu, krompire i lovorov list. Pri kraju kuhanja posoli, popapri i stavi na vrh noža crvene slatke paprike. Posebno na ulju napravi zapržak od brašna i u njega dodaj konšervu, samo nek proključa pa stavi u lonac sa fažolom i povrćem, nek još tako sve skupa prokuha 10 minuta. U pećnici zapeci posoljene i malo posute vegetom svinjske bržolice, ja sam ih popekla na domaćoj masti....s jedne i s druge strane. Kad su skoro bržole gotove izlij sve iz lonca u tepsiju i zapeci još nekih 15-20 minuta. Ne miješat nego samo protrest tepsiju. Ja sam napravila i malo fažola "u gusto" jer to mmmm volimo, al nije bilo potriba jer je šug (umak) koji se pekao sa bržolama prefin, gust, pun okusa, ma odlično zimska spiza. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
prvi put sam ovdje .Krasna tema.Navraćat ću
|
|
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Lijepo i za vidjeti a kamoli jesti,.....
![]() |
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
|
Cikas ![]() Mladi grm ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 20 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 499 |
![]() |
|
Cikas ![]() Mladi grm ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 20 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 499 |
Po tvom receptu
![]() ja je nabadam velikim penjurom prije pećenja da pare mogu izlazit ![]() ![]() presjeka nema jer ide u dubinski, ja nemam kad za Uskrs peć, sve mora bit spremno. |
|
![]() |
|
Sarajka, Ajama, Milica7 hvala na posjeti, navratite opet .. uvik se imate s čim poslužit.
Cikas a danas je baš dan za fažol ![]() Orahnjače su odlične za vidit i bez presjeka...ajme a kako možete odolit ne kušat ... makar jednu štrucu? ![]() |
|
![]() |
|
ja sam danas napravila njoke za u nedilju, idu u zamrzivač ko i tvoja orahnjača
![]() a onda nam je pa cukar pa sam nabrzinu ispekla malo palačinki ![]() |
|
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Njoke su zanimljive za vidjeti....Jesi li to valjala na ribežu?
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
|
proljeće ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Ma ja sam svakako mislila napraviti makovnjaču za mm ali i za mene, i još neki kolač...jučer mi je na pamet pala žarbo pita!!! To mi je također super kolač.
Inače, kod tebe više neću navraćati kada sam gladna.
![]() ![]() |
|
![]() |
|
klara46 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 772 |
palčice,
da te nema - trebalo bi te izmislit... ![]() ![]() navraćam redovito u tvoj kutak i uživam... ![]() |
|
učiniti dobro, a zatim otići bez buke...
![]() |
|
![]() |
|
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
danas sam malo navratila,ali to je opasno jer sam na poslu-ogladnila sam,a nije još vrijeme za kući
|
|
![]() |
|
Milica7 .. jest na ribežu sam ih dekorirala
![]() Proljeće, moji i ja ni u kom slučaju ne volimo ništa sa makom, a žarbo pita je isto fin kolač.... ![]() Klara46, hvala ti..samo ti navrati i isprobaj koji receptić ![]() Ajama, hahaha....onda navrati kad dođeš doma ![]() |
|
![]() |
|
![]() savijača sa jabukama i karamelom |
|
![]() |
|
Super izgleda ali prvi puta čujem za ovo " i karamelom".
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1718192021 29> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |