Vilac - Cobaea scandens |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 89101112 14> |
Korisnik | |
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
baš je krasna
![]() |
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
maslacak7 ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Ožujak 2009 Lokacija: Betina Status: Offline Bodovi: 2828 |
I meni
![]() |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Meni vilac puno ljepše izgleda na slikama nego li je to u prirodi. Uzgajala sam ga par godina i onda odustala. Naime, ako ljeto nije toplo i ako nema idealan položaj stvara jako kasno i jako malo cvijetova, tako da je cijele sezone u biti dosta neugledan.
U slučaju da je ljeto toplo i da ima dobre uvjete za rast ni tada nije neznam kako bujan i nema baš puno cvijetova. Pokušala sam ga posaditi u ogromnu teglu tako da sam napravila preko dva metra visok stožac (kao nosač biljkama) i posadila jedno dvadesetak biljaka unutra. Očekivala sam daleko više nego sam dobila. Biljke su bile zdrave ali nisu bujne. Rastu u vis tako da u donjem dijelu ne bude cvijetova. Sve u svemu, pojedinačni cvijetovi su lijepi, ali po mome ukusu biljka mi nije dekorativna - niti po habitusu, niti po broju cvijetova. Ali, kako sam već napisala, pojedinačni cvijetovi su zaista lijepi - zato si ja povremeno pogledam ove svoje na slikama, ali ih više ne sijem. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Predivno izgledaju.I ja sam ih sijala u saksiju ,više komada.Nažalost,cvijeta nisam dočekala pa sam ih ostavila napolju i smrzle su se..Planirala sam opet sjeme da kupim pa da pokušam,a više nisam sigurna u to..Ako nešto teško hoće u mojoj klimi,bolje da uzgajam ono što ide lakše..Ih,kad bi tako moglo,a gdje je izazov ? :D
|
|
Jupiiiiiiiiiii
|
|
![]() |
|
ivna ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Danas sam kupila cobeu ,mada sam nakon čitanja ovdje i savjeta drugih koji imaju s njom iskustva rekla da neću, nisam mogla odoljeti...E sad, posadila sam ju u veeeliku teglu i ostavila vani.Da li je ovo rano da bude vani ili ne? Mislim kad je već imam da ne zeznem stvar u startu...
|
|
![]() |
|
azriela ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 14 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 384 |
niknule su moje cobee..doduše od 2 vrećice sjemena niklo mi je za sada 6 biljčica.Trebalo im je stvarno dosta dugo tako da se ne obeshrabriš Ivna..ja sam skoro odustala i prekopala tegle;)
|
|
dosadna ko tekut
|
|
![]() |
|
azriela ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 14 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 384 |
dosadna ko tekut
|
|
![]() |
|
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
i meni niklo par komada
![]() |
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
cure sretno, ja odustajem od ove biljke
a ove godine još nigdje nisam ni vidjela sjeme |
|
![]() |
|
Natalija meni je ovo prvi put da je sadim pa evo valjda početnička sreća to što su nikle..zašto odustaješ?kakva su tvoja iskustva?Ja imam balkon na južnoj strani i cobeu sam posadila isključivo zato jer se nadam hladu
|
|
dosadna ko tekut
|
|
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Ne bih vas htjela razočarati, no nema smisla sada sijati, trebalo je to učiniti koncem 2. početkom 3. mjeseca. Nekog velikog hlada ne treba očekivati, pogotovo ako raste u posudi.
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
azriela ja sam je par puta sijala i samo je jednom bilo uspješno, a lani sam dobila sijance
razlog zbog kojeg odustajem je jer jako kasno počne cvjetati, cvjetovi jesu prekrasni, ali ima i drugih prekrasnih biljaka - penjačica pa se možda okušam s njima ![]() |
|
![]() |
|
stefica.n ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 09 Ožujak 2012 Lokacija: Sl.Brod Status: Offline Bodovi: 1443 |
meni od tri sjemenke nikla jedna, sada je visoka oko 20 centimetara,posto je stalno kisa i hladno sporo raste
|
|
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Moje su nikle i sada su oko 5 - 6 cm visoke. Bila bih sretna da dočekam cvijet.....
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
|
Natalija imaš li možda koju sliku svojih lanjskih cobea?Baš me zanima kako izgleda cijela biljka jer uglavnom tu na forumu svi fotkaju samo biljke iz velike blizine pa ne mogu dobiti neku pravu sliku..Baka Bea ja sam ih sijala sredinom 3. mjeseca al tek su sad prije par dana nikle..bilo im je prehladno valjda jer sam ih odmah sijala van u tegle.Inače i u teglama se može gotovo sve uspješno uzgajati što možete vidjeti po slikama mog vrta na balkonu:)
|
|
dosadna ko tekut
|
|
![]() |
|
bromelija ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() No.3 Najljepše orhideje2014 Pridružen: 09 Svibanj 2009 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3292 |
![]() |
|
bromelija ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() No.3 Najljepše orhideje2014 Pridružen: 09 Svibanj 2009 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3292 |
evo ovdje imaš cijelu biljku, jako dugo treba dok procvijeta.....vjerujem da bi bila veličanstvena kada bi je sačuvali preko zime pa da se kao dvogodišnja biljka pokaže u punom izdanju...ipak sam je sijala jer sam dobila sijeme od drage prijateljice pa čemo vidjeti.......
|
|
![]() |
|
hvala Bromelija
![]() ![]() |
|
dosadna ko tekut
|
|
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
|
stefica.n ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 09 Ožujak 2012 Lokacija: Sl.Brod Status: Offline Bodovi: 1443 |
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 89101112 14> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |