Hortenzija - Hydrangea |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1112131415 38> |
Korisnik | |
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
moram staviti sliku moje okupatorice ionako male gredice pred vratima
![]() ![]() lani, u jesen je nisam orezivala pa je viša od mene (gredica je niža od trotoara i dijela gdje se nalaze parkirani auti) a cvjetne glave su ogromne... s lijeve strane se vidi roza, ona je tek od lani u vrtu (nakon tegle), i ona se raširila, ali nije robusna ko ova crvena |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Hvala moon, poslušat ću te.
|
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Zribal...nikako ti nebih preporučila da zasadiš na onu gredicu koja je na poslijepodnevnom suncu, biljka će se mučiti, a i ti sa mnogo zalijevanja. Tu bolje stavi nešto što će se veseliti suncu. Da sam na tvom mjestu, posadila bih na taj dio gdje kažeš da ćeš moći postići kompromis sa susjedom, mislim da bi tu u toj hladovini uživale, a i ti s njima
|
|
![]() |
|
KARMEN ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1443 |
Zribal, da li si pomišljala da ih možda držiš u posudama. Barem dok su manje biljke. Ako kupiš one podloške s kotačićima može ti ih netko bez problema prebaciti u hlad. Moja 40 godina stara hortenzija, koja je dobivala hladovinu od isto toliko stare kajsije, koju smo na žalost, prije dvije godine morali odrezati sada je na suncu. Vidim da se mući i cvjetovi su joj obješeni tako da ju svako jutro moram prvo dobro zaliti i ponekad pomaže i suncobran. Ovog proljeća ju je i mraz zahvatio tako da nikada do sada nije imala manje glavice cvjetova. S obzirom na godine, nadam se da će se ipak oporaviti.
Evo i slike
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
|
|
![]() |
|
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
|
|
![]() |
|
Carol ![]() Trajnica ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Zima 2013/14 Pridružen: 14 Lipanj 2011 Lokacija: Zagorski breg Status: Offline Bodovi: 2208 |
Otok, hortenzije su ti prekrasne, posebno bijela.
Moram sliknuti svoje, jer ja sam kupila u Bot.vrtu u Zgb. bijelu, ima cudan cvat (nije bogzna kakav), ali jako lijepo mirisi. Crvenu mi je po noci polomila neka zivina, pa je sada na oporavku, a roze su ove godine nastradale od mraza, taman kad su potjerale listice, onda je naglo zahladilo i sve ih ofurio, pa sam ih prilicno podrezala,tako da za ovu godinu cvijet izostaje.
|
|
Vu plavem trnaci mi hiža stoji
od zelenih veja je videti ni.. |
|
![]() |
|
Hm, hm, hm, a kako to postići? Jedino da ih posadim kod susjeda jer on ima duboki hlad od moje kuće, a on na toj parceli nema kuću niti ju obrađuje. Međašni dio suprug i ja okopavamo kako nam ne bi rasla korov koji bi bio izvor zmija. No, ja baš nisam neki srećković što se tiče njihova uzgoja pa sad jako strepim.
Ulaz u kuću okrenut je istoku. Tu imam posađenu jednu hortenziju koju zalijevvam svako poslijepodne, ali uvijek prije podne ima obješene listove. Imam jedan mali digo južne gredice koji zaklanja drvena šupa drugog susjeda i tu imam jednu hortenziju koja se solidno drži. Gredica u kojoj imam najviše cvijeća, a smještena je na relaciji jugozapadne strane kuće i djelomični hlad joj pravi garaža, po cijeli dan smjenjuje sunce - hlad i u njoj imam posađene dvije hortenzije koje se sasvim lijepo drže. Sad ćeš s pravom reći: Pa šta ti hoćeš? Koliko hortenzija trebaš? Vođena svojim lošim iskustvom bojim se da ću do idućeg proljeća opet ostati bez ijedne. Ove nove hortenzije (10 kom) za koje tražim utočište poslala mi naša natalija iz Zadra, kao reznice. Nisam mogla svojim očima vjerovati kad sam primjetila da su se zakorjenile. Od kraja travnja stje u svojim posudicama i korjenje već izviruje iz rupica na dnu. Dakle, za njih mi je preostala jedna gredica sa zapadne strane kuće koja je kroz cijelo jutro i sve do 14 sati u potpunom hladu. Tada dolazi jako poslijepodnevno sunce i traje sve do 19 sati. Gredica je dugačka cca 8 metara i bilo bi divno kad bi od njih tu napravila ogradicu. I, ili , na kraju ostaje ova susjedova sjeverna strana koja je u hladovini cijeli dan. Ukrašavala bi mi taj dio kuće, a ako jednom odluči graditi vjerojtno ćemo moći naći kompromis. Ovaj dugi post sam za sebe govori koliko mi je stalo i koliko su mi drage hortenzije. |
|
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Otok , prekrasne su. I moje iskustvo - doduše kratko, no ipak sam vidjela razliku, govori o tome da je hortenziji najvažnije da je u hladu, a ako baš mora biti u dotiaju sa suncem, onda neka je to rano jutarnje ili kasno poslijepodnevno, no ipak je bolje jutarnje - ako se između dva loša mora birati. Meni na plavu dolazi više sunca, pa ju moram češće zalijevati, a ove crvene sve su u nizu i u vrtu i u cvijetnjacima i na njih dođe smo malo jutarnjeg i to im je ok.
|
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Zribal, tu su 3 hortenzije, dvije roza i jedna bijela.
Skoro su cijeli dan u hladovini. Jedna, koju ne pokriva potpuno krošnja stabla (posađene su ispod paulovnie) je ipak dio dana na suncu i ona ponekad objesi lišće ako je ne zalijevam. Sada u ljeti, kada su velike vrućine zalijevam ih svaka dva do tri dana, ali onako usput kada zalijem i drugo cvijeće na toj gredici. Ove hortenzije su stare više od dvadeset godina, odrežem im cvjetove kada se osuše, a na proljeće grane koje su suhe. Tu gdje raste nije ni duboka ni kvalitetna temlja, a nikada nisu ni gnojene. Ukratko, iz mog iskustva, za hortenzije je najvažnije da su u hladovini. |
|
Lošinj
Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja... |
|
![]() |
|
Super moon, idu one danas sve u zemlju, a ja ću se riješiti kaljeva i kaljića i rasute zemlje kod zalijevanja.
OTOK, ja sam tvoje slike morala sebi kopirati da ih ne tražim po forumu kad poželim vidjeti ovu ljepotu. Jesu li oone po cijeli dan u hladovini i koliko često ih zalijevaš. Ma, ja samo sanjam, nikad to neću uspjeti uzgojiti, ali hvala Bogu ima kod tebe pa mogu gledati. |
|
|
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Moje uživaju u hladovini
![]() ![]() |
|
Lošinj
Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja... |
|
![]() |
|
Neće se smrznuti., ako se meni kod mame nije smzla vani u cvijetnjaku, neće niti ebi u vrtu gdje je puno više zaštićenija.
Presadi ju u vrt odmah Danas već (29.6. i 30.6. do 19 sati ) imaš idealno vrijeme za presađivanje cvjetnica (po mjesečevom kalendaru)
|
|
![]() |
|
Znam da ona podnese velike minuse, ali eto nekako me strah za ove male koje su se tek zakorijenile. Visoke su tek e10 cm. Imam mjesto u sjeni za njih i mogle bi tu lijepo rasti, samo da ne smrznu na zimu.
|
|
|
|
![]() |
|
zrbal...ako imaš mjesto u vrtu za njih, mogla si ih odmah direktno bocnuti u vrt, a kako nisi, a ako želiš dati rastu u vrtu posadi ih u vrt, možeš i sad ili na jesen. Ja bi s njima odmah u vrt. To je biljka koja prezimljava vani bez problema. Ako ti ostane u cvijetnjaku, nemoj unositi, stavi ju samo na neko zaklonjenije mjesto, no nije potrebno unositi ju. |
|
![]() |
|
Danas sam od prijateljice dobila buket zelenih hortenzija. Ogromne cvijetne lopte imaju istu boju kao i list. Vrlo zanimljivo. Ipak, više mi se sviđaju ove crvene, plave, roze. Zaista, biljka kojoj ne mogu odoljeti. Trenutno ih imam nekoliko posađenih na različitim lokacijama u vrtu i sve su mlade. imam i desetak zakorjenjenih reznica. lagano i lijepo rastu, ali sam već u dilemi što raditi s njima kad dođu hladni dani. Posaditi ih u vrt prije zime, presaditi ih u veću saksiju i unijeti u kuću ili unijeti u kuću u ovim malim saksijama kako su sada posađene, a na proljeće s njima van u vrt. Imate li savjet.
|
|
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Monna ![]() Trajnica ![]() ![]() 3. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 13 Travanj 2008 Lokacija: Pozega Status: Offline Bodovi: 2376 |
|
|
![]() |
|
11111 ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 2457 |
MONNA..DOBRO NAM DOSLA :)Ja san kupila ove god hortenziju u cvatu i prije 2-3 tjedna otkinila cvijet izmedju prva dva listica ispod cvijeta..to sam napravila prije nego su poceli venuti zato da mlada biljka ne izgubi snagu na cvijet nego da mi malo ojaca pred zimu jer stoji vanka...ona sad tamo di san je kidala pusta nove cvijetove i znatno je ojacala.
|
|
što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže
|
|
![]() |
|
Monna ![]() Trajnica ![]() ![]() 3. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 13 Travanj 2008 Lokacija: Pozega Status: Offline Bodovi: 2376 |
pitanjce....hortenzija u cvatu posadjena proljetos, sada cvjetovi napola suhi, da li cvjetove uklanjati, kako bi biljka dobila "zraka", i ako da, ima li posebno mjesto na kojemu odrezati ocvao cvijet?...hvala! |
|
![]() |
|
Antonija, ovo se zove raskoš. Svaka čast oduševljena sam.
|
|
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1112131415 38> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |