Oleandar |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910> |
Korisnik | |
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zelena oaza....bili su ti prekrasni
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Zelena_oaza ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 04 Srpanj 2012 Status: Offline Bodovi: 421 |
Bili Moon, bili...
![]() |
|
![]() |
|
ifigenija ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 04 Veljača 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 29 |
Molim za savjet: imam oleander star 2 godine, posađen u teglu. Obzirom da mi raste na balkonu, voljela bih da mi više formira grm, da ne ide previše u visinu. Sad izgleda kao na slici, nema naznaka cvjetnih pupova. Visok je oko 80 cm. Zanimam me kad i kako da ga orežem da ne raste previše visoko...hvala!
![]() |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Za formiranje grma trebala si ga nakon što se zakorijenio ili ako si ga zakorijenjenog kupila, orezati čim si ga posadila ino kako nisi, nije niti sad kasno. Oezuje se od studenog do ožujka i to iznad trečeg pršljena ga orezi i tu će ti se već iduće godine lijepo razgranati i početi formirati grmolik oblik. Potom ga sljedeće godine ponovno oreži iznad trećeg pršljna i to one najdulje, a one sa strane, u podnožju možeš iznad četvrtog pršljena i već ćeš imati pravi grmić, a za daljnje orezivanje imaš još vremena.
![]() Da li si razmišljala o tome da ga formiraš kao stabalce? Ako jesi samo ga skrati na željenu visinu, odstrani mu bočne listiće koje ćeš redovno uklanjati čim se budu pojavljivali, a na vrku pusti da ti se razgrana i dalje sve isto. Malo deblo neka ti raste uz taj štap tako da se ne savija.
![]() |
|
![]() |
|
Zelena_oaza ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 04 Srpanj 2012 Status: Offline Bodovi: 421 |
Koliko ja vidim na slici, olijander nema sve potrebne uslove pa zato izgleda njezan i ne cvjeta. On mora da bude vani, na suncu, nedostatak sunca izazvace i nedostatak pupoljaka. Drugo...zemlja mora biti blago alkalna, sto se postize dodavanjem par kasicica gipsa u zemlju jer kisela zemlja izaziva rast u visinu ali sa tankim grancicama i bez cvjetova. Drenaza na dnu saksije mora biti dobro uradjena jer on ne trpi odstajalu vodu oko korijena. I treba ga redovno djubriti jednom u sedam dana komplexom tecnog djubriva za cvatuce biljke. Ovaj olijander ja bih temeljno osisala i to sada da se uspije oporaviti i stvoriti nove grancice do zime. Kad pocne da cvjeta onda ce on sam stvarati bocne grane. Moras imati jedno na umu...kod olijandera samo nove grane cvjetaju, cim ne procvjeta makar do juna znaci da nesto nije u redu sa uzgojem.
|
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
@Zelena_oaza |
|
![]() |
|
![]() |
|
ifigenija ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 04 Veljača 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 29 |
Hvala vam puno na savjetima. Odlična ideja da ga formiram u stabalce. Pokušat ću tako...
|
|
![]() |
|
White ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 23 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 207 |
zelena oaza hvala na savjetu,pričekat ću ja i na cvijet ako treba godinu dana samo da ih očuvan,razbolili su se pa ni ovako ne izgledaju lijepo:(
|
|
![]() |
|
White...kako razboljeli? Imaju li bijele musice na nalicju lista ili kolonije lisnih usiju koje naprave u malim lopticama po stablu i liscu? Uvrce li se lisce i susi na vrhu?
|
|
![]() |
|
katruža ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 12 Kolovoz 2007 Status: Offline Bodovi: 787 |
Evo i mog oleandra, formiran kao drvce
![]() ![]() |
|
![]() |
|
ifigenija....drago mi je da sam ti pomogla
katruža...krasan je ovako formiran u stabalce
|
|
![]() |
|
White ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 23 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 207 |
oaza sve to nažalost [IMG]smileys/smiley19.gif" align="middle" />
|
|
![]() |
|
morena ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 30 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 193 |
katruža prekrasa oleander a i ona datura pored njega je prekrasna
![]() |
|
Josipovac,Osijek
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Moon, odlican je olijander. Lisnat je i sto je najvaznije ne ma golih grana nego lisce ide skoro iz same zemlje. Sad ce se on granati sam, jer nakon svakog cvijeta na tom mjestu ce se stvoriti nove grane. Cuvaj ga samo zimi da mu donje lisce ne opadne. Ja sam ih znala tako sacuvati da ni jedan list ne otpadne i lisce zadrzi onu pravu, svjezu zelenu boju.
|
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Moj oleander :
![]() |
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Evo i mojeg većeg, uspomena na baku...
![]() |
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Prekrasan ti je ! Mi smo naseg kupili u mbm-u kao malog za 45 kuna !
![]() |
|
![]() |
|
morena ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 30 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 193 |
Koliko treba Oleanderu da počne cvjetati?Dobila sam na poklon mali,mali, bio je visine nekih 20-tak cm.Dosta je narastao ali još uvijek nigdje ne primjećujem naznake za pupove........
|
|
Josipovac,Osijek
|
|
![]() |
|
Olijander nekad cvjeta odmah po pustanju zilica. Meni se desilo da mi je olijander procvjetao jos iz grane koju sam ubacila u flasu vode da se ozili. Da bi olijander cvjetao mora biti na suncu, djubriti ga svake nedjelje i napraviti krecnjacku zemlju. Cim ne cvjeta znak je da s njim nesto nije u redu.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |