Kaloper -vratić -Tanacetum baslamita |
Odgovori ![]() |
Stranica 123> |
Korisnik | |
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 06 Kolovoz 2012 u 09:23 |
A tako. Ma dobro,ovog crvenog i Balsamitu želim samo za ukras ,a bijeli originalni ću valjda već negdje naći.
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
dado_84 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
taj "buhac" sa crvenim cvijetovima je malo slabiji u odnosu na originalni jer ima manje aktivnih tvari. Isto to vrijedi za T. balsamita.
|
|
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
|
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Oooo joooj Puno,puno ti Hvala Dado!
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
imas buhac (Chrysantemum cinerarifolium ili sinonim Tanacetum cinerarifolium) po etiketi no samo sto pravi buhac ima bijele cvijetove a ne crvene, tak da mozda se radi o T. coccineum koji ima crvene cvijetove od kojeg se isto moze dobiti piretrin.. Termin Piretrum oznacava ne samo buhac nego i druge biljke tog roda (T. balsamita, T. coccineum) - genericno ime za nekoliko vrsta. |
|
|
|
![]() |
|
Da Natalija,vidim da je to što si ti stavila Kaloper (Tanacetum balsamita) biljka koja je meni dugo bila velika misterija,nisam do jučer znala kako se zove,a tražim ju već jako dugo.....
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
lovro ovo na slici je vratić - Tanacetuma vulgare,
monstera mislim da ti imaš buhač a kaloper ima drugačije listove ![]() |
|
![]() |
|
Lovro ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 18 Rujan 2010 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 4174 |
...ja sam ovo lani donesla s polja...jel to vratić ili kaloper?
...miriše mi...jednostavno ...na krizanteme... ![]() |
|
Varaždin, stari moj grad!
|
|
![]() |
|
Ufffff da,baš prava zbrka!
|
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Slice si jer pripadaju istom rodu Asteraceae. Za neke buhac spada u krizanteme (ivancice) pa mu je sinonim Chrysanthemum cinerarifolium a za druge spada u vratice pa se jos naziva Tanacetum cinerarifolium dok neki treci svrstavaju cijeli rod tanacetum pod krizanteme-ivancice i obrnuto. Ugl velika zbrka :)
|
|
|
|
![]() |
|
Nisam sigurna ,ali meni ovaj Mirin Tanacetum sliči na ovaj buhač,ja sam ga nedavno kupila.
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Naglasila bih da se u ovoj temi govorilo o Tanacetumu balsamina, a
postavljene su slike Tanacetuma vulgare. Nebi bilo uputno zamijeniti te
dvije biljke jer Tanacetum vulgare sadrži neke otrovne tvari koje bi kod
neadekvatne primjene mogle biti škodljive za zdravlje.
Mirin Tanacetum je opet nešto treće... |
|
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
A koja je ovo vrsta: Tanacetum coccineum, sliči mi na margarete. Kakvo je iskustvo sa njma?Slika je sa neta
![]() |
|
Rijeka
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
vratica ima puno vrsta, pa tako imaju i drugacije zahtjeve. Tanacetum balsamita - kaloper voli suncano mjesto i umjereno zalijevanje a kad se zakorijeni moze izdrzati i susu kao i njegov brat Tanacetum vulgare. Tanacetum parthenium vise voli polusjenu - sumski rub kao ambijent, di je malo vlaznija zemlja. Meni vratici nikako ne mirisu na metvicu, meni mirisu na neki mix tamjana, pelina i melisse :)
|
|
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
nedavno sam na tržnisi naišla na malecki kaloper, i sad sam opet pročitala ovu temu,
list mu ima skroz drugačiji oblik i miris od vratića kaloper listovi mirišu slično pepermintu, ne baš kao metvica, ali nešto slično nema cvjetova, ali nadam se da će ih imati sad samo moram smisliti gdje ću ga posaditi, dado sigurno mu paše sunčano i suho mjesto? |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
to i je jedna vrsta vratica jer i spada u taj rod, lat. tanacetum (vratici) balsamita ili prevedeno balzamski vratic. Cvijetovi su doista slicni i zato i spadaju u isti rod. :) |
|
|
|
![]() |
|
Nadicab ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 5 |
Ako nekoga zanima, ja imam KALOPER ili Božju plahticu, ali vidim da je neki mješaju sa vratićem zbog sličnosti rozete cvijeta...uglavnom se uzgaja sa korjenčićima, malo teže iz sjemena...to je biljka naših vrtova iz vremena starijih domačinstava i sve se više nepravedno zatire...ja imam još neke stare biljke kao što je Božje drvce, miriše na CocaColu iz porodice pelina...(moj vrt je u Zagorju a ja u ZGu)
|
|
![]() |
|
gioiaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
ufff,meni se svidja kako izgleda,al bi ga volela imati zbog leka:)
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Ispravak netočnog navoda
![]() vratić - tanacetum vulgare kaloper - tanacetum balsamita obje biljke imaju jako slične cvijetiće, a slične cvijetiće ima santolina. Oprez - vratić je ljekovit, ali i jako otrovan. |
|
Budi promjena koju želiš vidjeti.
|
|
![]() |
|
josipa ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Prosinac 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 992 |
Jeli moguće da ima više vrsta kalopera.Ja imam dvije različite biljke sa različitim lišćem a sličnim cvijetom. Za obe mi je rečeno da je to kaloper.
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Moj vratić je ove godine narastao i preko 1 metra, a baš mi ugodno miriši
![]() Probala sam na proljeće posijati i nešto sjemenja, uspjelo je, imam i par malih biljčica. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |