Tamjan - Plectranthus sp. |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Korisnik | |
Zelena_oaza ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 04 Srpanj 2012 Status: Offline Bodovi: 421 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Moon, prelijepo izgleda, svaka cast. Ovaj moj kao da poludi kada ga zasadim. Za desetak dana preraste citav sanducic. U zardinjeri ispred kuce mi je cak poceo i thuju da gusi. Mozda sam bas ove godine naletjela na neki prvoklasan hibrid, ali sisala sam ga nekoliko puta do sada a on naraste jos brze, pa opet puze po podu. Ja njega stalno sisam, on kao meni u inat jos jace i brze raste. Ja sam htjela njega u sanducicu sa bijelim biljkama, petonijama, impatiensom, ledenim begonijama, ali nije bilo sansi. Iduce godine cu pokusati u vec dosta izraslo cvijece da ubacim njega kao tek oziljenu reznicu. On je u kombinaciji sa drugim biljkama prelijep, sto se vidi i na tvojim slikama.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() |
|
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
![]() |
|
Zelena_oaza ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 04 Srpanj 2012 Status: Offline Bodovi: 421 |
Plectranthus je jednogodisnja biljka. I u toplijim krajevima gdje moze da prezimi on se vremenom "ofuca" pa ne bude tako lijep. Narocito nakon cvatnje, biljka stari pa biljka stvara vise tamnozelenih listova, lisce se susi i opada i nije dekorativno ni malo. Nema potrebe biljku iscrpljivati toliko kada se iz reznica moze proizvesti mnostvo maldih biljaka. Ja uzmem dva rasada na proljece i uspijem od njih napuniti 12 sanducica. Brzo raste, prekriva sanducic za vrlo kratko vrijeme i jako je zahvalna biljka. Oprostice nam i ako ga zaboravimo zaliti i ako ga zalijemo previse. Treba ga orezivati s vremena na vrijeme jer onda pospjesujemo rast mladih grancica. Idealan je za neke stare sanducice i saksije koje nisu lijepe na izgled jer nakon kratkog vremena se uopste nece vidjeti u sta smo ga posadili. Dobar je i za pokriti neki ruzan zid, fasadu, a od odsijecenih grancica mozemo imati lijepe aranzmane jer dugo opstaje u vodi. Jedina mana mu je sto se ne moze saditi u sanducice sa drugim biljkama. Ja sam pokusala sa bijelim petonijama, ali za kratko vrijeme on je petoniju potpuno "ugusio".
|
|
![]() |
|
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
Meni je sada u vrtu,ali mi ne prezimi.
|
|
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj
|
|
![]() |
|
martab ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 29 Kolovoz 2012 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 114 |
Hvala Zelena Oaza ,nesta cu vec smisliti da je uvet u vrtu,bas je dakorativna i zahvalna....
![]() |
|
![]() |
|
Martab, tesko moze da prezimi vani a i ako prezimi ne bude lijepa biljka na proljece. Najbolje je kupiti biljku, dvije na proljece i onda od nje mozes dobiti mnostvo reznica.
|
|
![]() |
|
martab ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 29 Kolovoz 2012 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 114 |
super biljka,ovaka mi bas treba da popuni prazninu na ogradi.znaci..prezimi u vrtu
|
|
![]() |
|
Ksan ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Siječanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 1303 |
Zelena oaza ovi tvoji su prekrasni
![]() Upravo sam uzela nekoliko reznica i zapiknula ih u zemlju, možda prežive zimu a ako ne definitivno kupujem ![]() |
|
''Nema ljepše nade od one što je nikla iz tuge i nema ljepših snova od onih što ih rađa bol.'' - IVAN CANKAR
|
|
![]() |
|
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
![]() |
|
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj
|
|
![]() |
|
Dijana, to i ja kazem. Uzmem dvije, tri biljke u saksiji, sve grancice izrezem, one se ozile za par dana, a on kako brzo raste, mogu za mjesec dana imati na desetine biljaka.
Martab...raste izuzetno brzo. Zasadim ga u sanducic, za par nedjelja sanducic se vise ne vidi. Samo mu treba obezbijediti dovoljno visine da moze da pada. Ja sam pokusala da ga uzgajam uspravno, ali ako ga ne vezem dva dana za pritku, vrhovi vec pocinju da padaju. |
|
![]() |
|
dijana7566 ![]() Neukroćena biljka ![]() DONATOR Pridružen: 25 Veljača 2011 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 3643 |
Cijena mu je toliko mala da se neisplati gnjaviti s njim u zimi jer, iz vlastitog iskustva znam da ako uspije prezimiti ne liči ninašta. Brzo raste i svake godine kupim 2 i od njih si razmnožim 4-5 novih i uživam u njima cijelo ljeto
|
|
Pozdrav iz Osijeka
|
|
![]() |
|
pre3ljepa trajnica,da li brzo raste?
![]() |
|
![]() |
|
Ja sam vec pisala o tome da imam velike probleme ako nesto mora da prezimi u mojoj kuci tako da sa ovim tamjanom necu ni pokusavati. On ce biti ovako zelen do prvih mrazeva, necu ga dirati a onda mi ne presotaje nista drugo nego da ga pobacam. Ustvari, pred kraj jeseni uzecu par reznica, zakorjeniti, posaditi i skoloniti u garazu cisto da vidim da li moze tako da prezimi. Na kraju krajeva, tamjan je ovdje nesto manje od jednog eura a ja od dva mogu da ozelenim kompletnu terasu i jos da mi ostane. Tako sam i ovo proljece, uzela dva, isjekla ga, ozilila, posadila i za vrlo krako vrijeme ja sam dobila citave slapove. Njegova dobra osobina i jeste brz rast, lako oziljavanje pa s toga ne znam da li se isplati unositi ga negdje i citavu zimu raditi oko njega.
|
|
![]() |
|
Fiorella ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 118 |
zelena oaza, prekrasan balkon i tamjan
![]() Ovog proljeća sam i ja posadila tamjan. Htjela bih ga sačuvati za sljedeću godinu, ali ne znam što napraviti. Trebam li ga skratiti prije spremanja? Čitam da nekima ne uspije prezimiti. |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Posto sam se uvjerila da lijepo raste na mojoj terasi koja je bukvalno vrela, jer je cijeli dan osuncana i jos prekrivena lexanom, koji povecava temperaturu, iduce godine su da kombinujem tamjaniku sa bijelim cvijecem. Ona ce biti na ogradi, ipsred bijele begonije a na zidu bijele petonije.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |