Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 172173174175176 407> |
Korisnik | |
ljiljus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3244 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pinus kao što vidiš "posudila" sam tvoj izum
![]() ![]() Moon da sam tvoj post ranije pročitala, možda bi ih i ostavila do ponedjeljka, ali sad je gotovo. Nadam se da će opstati. Znači bar 2 dana da ih ne zaljevam.... |
|
Lipik
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Samo da dodam svoje iskustvo - naime sjećate se da je moj bebolinac imao jedan trul korjen pa sam ga izvadila iz supstrata, očistila trulež, oprala i nisam imala fungicid pa sam ga dobro posula s cimetom i kako je imao ranicu od čišćenja truleži sušio se tjedan dana izvan supstrata (coudex mu je mali) i onda sam ga tek posadila u sterilan supstrat za kaktuse pomiješan s perlitom i usitnjenom ciglom. Posadila sam ga u suh supstrat i nisam ga zalila još naredna dva dana. Za sad se još uvijek drži. Ukratko i mali coudex može opstati na zraku više dana.
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Lijepo si ih smjestila. Dopada mi se ovaj stiropor ispod tegli. Adeniumi dobe više svjetla a tegle grije zrak a ne hladna prozorska polica. Dobra ideja.
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
ljiljus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3244 |
Lipik
|
|
![]() |
|
hvala ti ajama tako ću i ja.valjda će izdržati do proljeća.
![]() |
|
Lipik
|
|
![]() |
|
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
ljiljus ja sam u nedostatku zemlje za kaktuse stavila dio obične zemlje za cvijeće,dio pjeska ,sve ispekla u pečnici da ne bude crvića dodala i malo perlita sve pomješala i nisu se bunili.sada im već po malo ispada pijesak u tanjurić,ali izdržat će do proljeća kad ću pripremiti zemlju za kaktuse.
|
|
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
|
![]() |
|
Hvala ti Pinus, moram smisliti već nešto.....
|
|
Lipik
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Ne znam odgovor. Vjerojatno mogu biti bez supstrata dan ili dva. Ali 5 – 6 dana !? @bebolinini adeniumi su putovali poštom mjesec dana ? Ali su imali puno veći kaudeks od dvojih sijanaca.
|
|
![]() |
|
Da, to sam i ja mislila, bili su u zemlji za kaktuse, samo je ovdje kod mene više nema, a bojim se da mi ne mogu ovako vani stajati 5-6 dana dok se ne snađem. Ili možda mogu?????
![]() ![]() ![]() |
|
Lipik
|
|
![]() |
|
Na slici je zemlja za cvijeće. Osnova za nju je treset. Treset se ponaša kao spužva. Adeniumi vole vodu ali nakon što se napiju vode žele imati suhe noge (korijen). Bolje bi bilo da kupiš neku kvalitetnu zemlju za sukulente. (kaktuse)
|
|
![]() |
|
Pinus, hvala puno na odgovoru, u zadnji čas sam našla Captan, ali i samo ovaj supstrat. Mislite da bude ok?
![]() Uploaded with ImageShack.us |
|
Lipik
|
|
![]() |
|
Mislim da bi bilo dobro tretirati adeniume sa kombinacijom kontaktnog fungicida (Captan) i sistemskog Previcura.
Predlažem ti da adeniume posadiš u steriliziran, hranom bogat i propustan supstrat. |
|
![]() |
|
Evo poslikala sam da ih vidite, ova tri imaju nekako smežuran kaudeks, isprala sam im stari supstrat sa korjenčića, ostavila ih da se suše. Ne znam da li trebam u nabavku kakvog fungicida ili ih mogu poprašiti možda s neopitroidom, pošto sam u supstaru vidjela neke sitne bijele točkice, ne mogu odrediti što je to. Uglavnom jako, jako sitno, jedva primjetno. Problem mi je što je subota, pa ne znam da li ću stići do poljoapoteke.
![]() Uploaded with ImageShack.us dok mi ova tri izgledaju dobro za sada ![]() Uploaded with ImageShack.us |
|
Lipik
|
|
![]() |
|
Bebolina lijepo si nam demonstrirala dizanje iz supstrata.
Cimi, dobar posao si napravila. Sada ti ne preostaje ništa nego čekati da formira krošnju pa vidjeti kako dalje. A što se tiče dizanja iz supstrata svoje adeniume dižem samo toliko koliko korijen raste u konus. Drugim riječima želim da kaudeks ima oblik piramide. Najdeblji dio u razini supstrata a najtanji na vrhu. Pogriješio sam što sam od početka forsirao uske tegle „V“ oblika. Po meni je najbolje vrijeme za dizanje iz supstrata onda kada je to potrebno i kada imam vremena. Kod dizanja ili presađivanja ne gledam na godišnje doba. Svejedno dali presađujem kaktuse ili sukulente, svi su se do sada „primili“. |
|
![]() |
|
belica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 2763 |
Divan je, a i sviđa mi se jako kako si ga lijepo kronološki prikazala. i ja ću svog tek na proljeće orezati, za sad ga ne diram.
|
|
belica,zagreb
|
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Cimi,prekrasan ti je,sad znam kako ću ja moje na proljeće orezati,sad se ne usudim,nek mi samo zimu prežive.
|
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
![]() Ja sam jedan kultivar orezala u ranu jesen, taj je razvio podzemni dio da je milina, obzirom da je kao i svi ostali dobivao redovitu prihranu a nadzemni je dio tad pauzirao.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
I ja sam se dvoumila da li da orezujem adenium ili ne jer sam se bojala da ga ne izgubim, a žao bi mi bilo jer samo njega jednog imam. A sada ću vidjeti u buduće kako će se razvijati dalje.
Primijetila sam da mu se coudex više debljao dok su mu grane bile orezane. Kada su izrasle i kada je cvjetao tada je došlo do zastoja u debljanju coudexa |
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Samo nastavi kako si započela, bez milosti orezuj grane koje se izduže, tako ćeš imati gustu krošnju s bezbroj cvjetova na svakom vrhu. Ja moje kultivare nisam redovito orezivala, bojala sam se u prvoj godini to raditi, jer su oni k meni stigli bez korijena, jadni i bijedni. Na proljeće svi idu pod nož, svakom ću formirat gustu krošnju, pa makar i kasnije cvatu.
Sijance isto nisam orezivala, njih sam cijepila, a oni koji još nisu stigli na red, stignem na proljeće. Neki sijanci koji su formirali nove izboje, njih sam skoro pa sve orezala, samo kako bi dobila snažan coudex za cijepljenje.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Bebolina, da li da i ubuduće ovako skraćujem izdanke ili imaš neki drugi prijedlog kako da formiram krošnju?
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 172173174175176 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |