Bolesne orhideje |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 18> |
Korisnik | |
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a šta je to varekin?
|
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Ovo o DRIN je stvarno zakon, poroguglala sam i kupila ga direktno do poljoapoteke CEDAR agro stiglo u rekordnom roku a što se tiče truleži riješavam je običnom varikinom i 1 dcl na litru vode , nemojte me pitati od kud mi to , pročitala sam( ili od Bešlića ili od Bojčića koji se bavi uzgojem hibiskusa) i stvarno djeluje na trulež korjena.Kao preventivu svaki put kad presađujem a korjen ogolim malo pošpricam
|
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
sarajka ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 3644 |
draga Mina i ja sam imala problema ,moje orhideje je napala vunasta uš,bile su skoro gotove,ali zahvaljujući našim cvjetoljupcima ja sam ih vratila iz mrtvih,posebno zahvalnost ide našioj Bebolini koja mi je poslala DRIN,e ja sam ovako uradila,izvadila ih iz zemlje,kupila novu zemlju za orhideje,njih lijepo pod mlaz vode oprala i korijenje ,onda makazama odrezala sve trulo,pa ih onda alkoholom dobro našpricala i ostavila na novinu da se tako osuše,onda ih fino posadila i napravila rastvor DRIN_a i dobro ih poprskala i po njima i po zemlji,i ostavila tako,svakih 10 dana ih potopim u vodu i kad ih izvadim poprskam DRIN-m i tako radim,oporavile su se i ponovo počele da cvjetaju,listove koji su u međuvremenu požutili sam odrezala
|
|
![]() |
|
Mina986 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 26 Prosinac 2012 Status: Offline Bodovi: 7 |
Hvala, pokusat cu s tim. danas je jos losije,poceli su se cvjetovi susit i otpali su preostali pupovi
![]() |
|
![]() |
|
Mihi ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 05 Prosinac 2012 Status: Offline Bodovi: 115 |
a nemreš više puno tog napraviti..jedino još kupiti Drin (malo progooglaj o njemu ;)) u poljoapoteci (super bio-gnojivo..nazovimo ga tako) puno pomaže biljkama koje su bolesne..tretira se biljka svakih 7-10 dana..šrpica se po listovima ,pupovima,zračnom korijenju,čak se može cijela biljka pošpricati prije sadnje u novi substrat..1ml Drina na 1l vode..ja ga koristim od projeća i prezadovoljna sam ;)
|
|
![]() |
|
Mina986 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 26 Prosinac 2012 Status: Offline Bodovi: 7 |
Pozdrav
dobila sam na poklon phalenopsis.prvi dan mi se cinila ok,prelijepa je. vec sam sutradan primjetila plijesan na korijenu i dosta pupova se smezuralo. krenila sam jucer u akciju spasavanja,al nisam neki strucnjak pa neznam hoce jadna to prezivit. nasla sam joj u korijenu povelik komad spuzve,a korijenje je oko toga potpuno strunilo.i ostalo korijenje je izlomljeno i dobilo je zuckastu i crvenkastu boju. sve sam to izrezala,oprala od plijesni,supstrat takoder.ispekla sam ga u rerni kako sam procitala,posto jucer nisam mogla nigdje kupit novi. sta mislite koliko ima sanse da to prezivi i da se oporavi? jel mogu jos nesto napravit? |
|
![]() |
|
arii ![]() Pustio korijenje ![]() Pridružen: 16 Listopad 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 452 |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
arii ![]() Pustio korijenje ![]() Pridružen: 16 Listopad 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 452 |
važi...tnx još jednom...
|
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Fotni je i postavi na temu cymbidium, jer ovaj tvoj zasigurno ne spada na temu bolesne orhideje
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
neznam...dobila sam tak zasađenu a nisam previše čačkala da ne oštetim...bilo me frka...bila je ogromna kopanja oko 100x50cm s jako puno njih,pa su ih rasadili u manje teglice jer nisu više mjesta imale unutra,a kolko su stavili pojma nemam...ali znam da će imati sitne bijele cvijetiće sa rozim...jednog dana...
|
|
![]() |
|
Nakon rasađivanja cymbić štrajka po godinu dana, nekad i više....
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
ajoj,ja sam se prepala da umire ili tak nekaj...puno hvala...
![]() ![]() |
|
![]() |
|
@arii, dobro nam došla
![]() Neka su listovi tvog cymba svijetliji, oni trebaju biti svijetlo zeleni, ne tamno zeleni, a to što su vrhovi suhi znaći da si dobro brinula o njemu i da mu nisi dala previše vode. S preobilnim zalijevanjem strada korijen, tada cymb vene, bulbe se suše i tu više pomoći nema.
Fotni nam tog cymba
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
poz svima,ja sam nova ovdje i molila bih za pomoć...nešto se događa sa mojom cimbidium orhidejom a neznam kako joj pomoći...mama je svoje razdijelila jer ih je bilo previše u kopanji(neznam kak da to drugačije nazovem) pa sam ju dobila...to je bilo u 2.mj ove god...i bila je ok do prije 2 mj...brinem se za nju isto kao i ona za svoje ali mojoj su listovi posvijetlili i neki skroz na vrhu kao da se lagano suše...mamine su super,ali moja nije...malo sam pročačkala zemlju da vidim korijen i čini mi se sve ok...možda je treba presaditi?...ali opet,da je do zemlje i mamine bi bile ovakve...molila bih nekakav savijet jer mi je žao da umre radi mog neznanja...i velika hvala unaprijed...
|
|
![]() |
|
pčelica7 ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
kikachu, dobrodošla na CIF....joj ja ti ne mogu pomoći oko tvoje vande, nikad ih nisam imala, a prelijepe su...ajde pogledaj ovdje (klik) i vidit ćeš kako ih je naša bebolina smjestila, možda pomogne, ona ima ispunjenu košaricu s nečim, pretpostavljam da je to mahovina ili kora za orhideje....možda to tvojoj fali
|
|
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
|
|
![]() |
|
kikachu ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 08 Studeni 2012 Status: Offline Bodovi: 3 |
Bok svima, prvi put sam ovdje i imam problem sa vandom. Mislim da se ne radi o bolesti al sam stavila u ovu temu...dakle..biljkica je stigla iz vana i bila na putu 7 dana..kad je dosla bilo je malcice plijesni po korijenju dio korijena se osusio a ima samo 2 korijena..stabljika je odozdo pocela zutiti i par listova je otpalo ..lijepo molim ako ima netko da mi savjetuje sto da napravim jer mi je receno da biljka nece prezivjeti al ja ocu barem pokusati..
Za sad je u drvenoj kosarici u sobi temperature do 26 a ne spusta se ispod 21, vlagomjer mi mjeri oko 70% vlage a kraj nje u kosarici je u posudici voda da isparava, na zapadnom je prozoru. danas je drugi dan otkad je stigla i lagano i dalje zuti. mozda da odrezem posuseni dio korijena ili skroz do zdravog dijela?
evo slika
ovdje se vidi zuti dio i korijeni:
vanda i njeno korijenje:
jedan korijen kad se namoci:
drugi korijen kad je mokar:
Mozda se jadna smrznula putem pa se zato to desilo...ili zbog svjetla...?
hvala svima ko oce pomoc
|
|
![]() |
|
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
Prozirnih teglica imaš za kupiti u Kalii, isto kao i supstrata za orhideje. Kada prestanu cvjetati onda ih izvadi iz tegliva i otresi staru zemlju. Pregledaj korijen i sve kaj je posušeno ili trulo odreži. Stavi u novu teglicu, s jednom rukom drži orhideju na željenoj visini, a sa drugom lagano dodaj supstrat i malo protresi teglicu da se bolje rasporedi. Lagano utisni supstrat da ne potrgaš korijenje. Ja ih ne stiščem previše, ali ipak toliko da se, kad primim za orhideju, sve ne iščupa iz tegle. Stvarno je jednostavno, nadam se da si me skužila. Miltonije nemam, pa to neznam, ali imaš teme za svaku vrstu orhideja posebno pa probaj pogledati tamo. Sretno! |
|
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
|
![]() |
|
Seny ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 02 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 21 |
Hvala vam puno cure...samo mi recite na koji nacin da ih presadim...ne bih htjela da ozljedim korjenje a do sada jos ni jednu orhideju nisam presadjivala pa nemam iskustva s time. I da, one jesu u nekim malim najlon teglicama, da kupim plasticne...samo ne znam gdje da nabavim tako male i da budu prozirne. I kad je najbolje vrijeme za njih da ih presadim? HVALA VAM
I daaa...ne znam ako ste vidjele i sliku moje miltonije...imate li iskustva s tom vrstom orhideje...moja ima sve listove nekako zute i onako naborane...i odnikud ni znakova za neki novi cvijet :(( Kako da je spasim i natjeram da procvijeta ??? :)) ![]() |
|
![]() |
|
Zvjezdana ![]() Trajnica ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
čini mi se da je u sfagnumu posađena on dosta vode upije pa ne treba tako često zalijevati..najbolje ju presadi u koru i potapaj svakih 10-ak dana kad vidiš da je suho unutra..mahovinu nemoj niti stavljati
|
|
Per aspera ad astra.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 18> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |