Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Spremanje kaktusa i sukulenata
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Spremanje kaktusa i sukulenata

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1213141516 26>
Korisnik
Poruka
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Prosinac 2012 u 07:44
kamenjar, mislim da je određena količina štete za očekivati tijekom zimovanja

aeonium pospi neopitroidom, mali adenium treba na toplo i zimi, ako sad nije zaliven, sigurno je bio mokar određeno vrijeme

ma baš sam rekla jednoj dragoj forumašici na pp - ne može propasti više biljaka nego što mi možemo nabaviti  Wink

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
mali kaktus View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Bodovi: 9133
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Prosinac 2012 u 08:21
Negdje sam pročitala da su aeoniumi skloni napasti vunenim ušima.Dakle treba ih češće kontrolirati i po potrebi pošpricati nekim insekticidom.Ja svoje držim na toplom na kuhinjskom prozoru i mogu reči da sam zadovoljna kako napreduju.Onu jesen kad sam ih unijela su jako lijepo rasli.
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Prosinac 2012 u 11:23
Moji aeoniumi su bili u kući i stalno su im otpadali donji listovi....
Pa sam ih premjestila na hladnije.....
I sad ti budi pametan ?
Ma ja sam najsretnija sa kaktusima, s njima znam baratati, al sukulenti me ubijaju, neću ih više nabavljati !
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Prosinac 2012 u 16:24
To što opadaju donji listovi, ako je sve ostalo kako treba je normalno. Aeonium tako raste, naime, oni su počeli rasti čim su se ljetne temperature počele spuštati i tijekom jeseni su dobili više listova. Opadanjem listova stabljika raste, tako da je to sve ok. Moji su sad u negrijanoj sobi na prozorskoj dasci od kad je kod mene bilo jako jugo koje donosilo veliku vlagu na sve dijelove terase, tako da sam ih zbog vlage morala maknuti unutra, a ne zbog zime, jer kod mene još nije bilo minusa, no propali bi od vlage.
Mojima također opadaju donji listovi, no stabljika i ostali listići su za sad ok.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Prosinac 2012 u 16:35
@kamenjar, ako bi prilikom kasno jesenskog zalijevanja tretirala svoje sukulente sa Captanom i Confidor SL 200 možda ne bi bilo slabo. 100 g. Captana (fungicid) u prahu košta 16 kn. Imaš ga dovoljno za narednih 10 god. Confidor (insekticid) je skuplji. Ali svejedno bolje je spriječiti nego liječiti.
Na vrh
kamenjar View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3340
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kamenjar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Prosinac 2012 u 05:55
dobro pišete valja mora biti i stete ,kako je ono jednom natalija napisala gdje ima blaga ima i stete ...nisam znala da aeonium treba na toplo ..a sljedecu sezonu cu ih posteno naspricat prije zime ,mada mislim da je njh sredila ona bura ,kad mi je otvorila prozor a ja par dana nisam vidla ..
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...

Vir
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Prosinac 2012 u 19:17
kamenjar....kako to misliš da aeonium mora na toplo? Aeonium, ovisno o vrsti, podnosi i do -8°C kraći period, samo je potrebno osigurati uvjete kao što su: moraju biti na suhom i zaklonjenom od vjetra.
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Prosinac 2012 u 21:02

Evo što sam ja našla na netu o aeoniumima.Oni potječu s Kanarskih otoka,ne vole niske temperature,ali ni ljeti previsoke,vole vlagu u zraku,ali ne previše vode za zalijevanje.Stavit ću slike svojih u njihovu temu.

Na vrh
kikach View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 497
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kikach Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Prosinac 2012 u 21:11

prosle godine sam svog crnca ostavila preko zime vani (isto na Viru) ispod natkrivene terase, zaklonjenoj od bure, nije bio zaljevan i prezivio je..izduzili su mu se listovi i pozelenio je naravno, a na ljeto je bio divan i dao nekoliko malenih..Smile

Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Prosinac 2012 u 21:52
Originalno poslano od člana kikach kikach napisao:

prosle godine sam svog crnca ostavila preko zime vani (isto na Viru) ispod natkrivene terase, zaklonjenoj od bure, nije bio zaljevan i prezivio je..izduzili su mu se listovi i pozelenio je naravno, a na ljeto je bio divan i dao nekoliko malenih..Smile

Najbolja su ova potvrđena iskustva. Čitajući po netu upravo sam i pisala o ovom načinu prezimljavanja, naravno u Primorju i Dalmaciji, gdje stvarno nema potrebe unositi one sukulente i kaktuse koji mogu u popisanim uvijetima biti vani. Za tzv. crnoglavca je navedeno da može do -4°C, a kiwi -8°C.

U kontinentalnom dijelu naravno da treba biti adekvatno smješten da bi preživio zimu. Sad da li je to u toplom ili negrijanom prostoru, to je pitanje. Vjerojatno može i u jednom i u drugom preživjeti, no koji od ta dva načina je bolji moći ćemo ponovno vidjeti na proljeće kad razmijenimo iskustva.

MK...vidjela sam slike tvojih postavljenih na temu aeoniuma i jako lijepo zgledaju.

Stavit ću slike mojih aeoniuma na zimovanju u temu aeoniuma (negrijana soba 11°C trenutna temp.).
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Siječanj 2013 u 13:51
Gledam u Baumaxovom katalogu prekrasan staklenik......jeste vidjeli ?
Baš mi se sviđa. Taman za spremiti kaktuse.

Na vrh
kamenjar View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kamenjar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Siječanj 2013 u 14:00
Cryne ulazim više u moj brlog gdje su mi kaktusi i sukulenti Cry
danas sam pokopala veliki adenium ,jedan prelijepi kaktus ,i jos par sukulenata mi je na samrti Cry
kaktus me zabrinjava ,kad sam ga opipala substrat je mokar hm a nije zaljevan od jesenas ,vise se ne usudim trazit i pipkat ,
staklenik ,e da,to ja moram imat ,ovako ne ide ...uopce mi nisu sukulenti onako kako bi trebali biti ,jedino su krassule predivne

Vir
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Siječanj 2013 u 14:19
Joj Kamenjar baš mi je žao, daj vidi kaktuse, ako su jako mokri izvadi ih van, otresi zemlju i ostavi tako na suhom. Oni tako mogu prezimiti i bez zemlje, ništa im neće biti. Na proljeće ih posadiš u suhi supstrat i po malo opet počinješ zalijevati.
Na vrh
kamenjar View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kamenjar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Siječanj 2013 u 14:50
jos jedan kaktus je vlaznog substrata,za danas dosta ,nemogu vise ,previse mi je tuzno..ono sto mene zanima je ZASTO JE SUBSTRAT MOKAR..ja kaktuse nisam zalila niti sa kapi vode od one kiše krajem 10 mjeseca ..hm,tad sam ih unijela vlazne,mislila sam ima vremena da se isuše do zime,prostorija je bila prilicno topla i sunce su je obasjavalo..zar je moguće da nije uspilo isušit kaktuse..znači od sad pa nadalje kaktusi moraju biti suhog substrata prije unošenja ,jer evo dokaz da se u prostoriji nije substrat isušio

Vir
Na vrh
ania View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 23
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ania Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Siječanj 2013 u 15:12
Originalno poslano od člana Glikica Glikica napisao:

Joj Kamenjar baš mi je žao, daj vidi kaktuse, ako su jako mokri izvadi ih van, otresi zemlju i ostavi tako na suhom. Oni tako mogu prezimiti i bez zemlje, ništa im neće biti. Na proljeće ih posadiš u suhi supstrat i po malo opet počinješ zalijevati.

Slažem se s ovime Glikice! Kada ih izvadiš iz mokre zemlje ostavi ih koji dan u toploj prostoriji da se prosuši korjenje, a tek onda dalje na zimovanje. Da, zaista kaktusi moraju imati suh supstrat kod unošenja. Mislim da je skoro svatko tako izgubio poneki. Najbolje se uči na greškamaWink Što im ja sve nisam pogrešno učinila...Dead
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Siječanj 2013 u 16:20
Kamenjar, plačeš nad njima pa ih natapaš suzama, draga ! Ajde hrabro u koštac sa vlagom, počupaj te što su mokri, lagano otresi zemlju sa njih, umotaj svaki u papir ( obične novine) i posloži ih u neku kašetu. Odloži i negdje , može i u mrak, samo da ne smrznu ili da im nije pretoplo. Na proljeće onako kako sam već rekla. Imam i ja nekoliko njih koji su ostali neposađeni, eno ih onako samo bez ičega stoje mi na nekoj tacni i čekaju proljeće.
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Siječanj 2013 u 18:25
Glikica,vidjela staklenik,baš bi mi odgovaraoWink

Kamenjar,poslušaj Glikicu i sve kaktuse izvadi iz mokre zemlje i ostavi na novinski papir da se dobro,dobro osuše,ako to ne učiniš tek onda ćeš imati razloga za plakati.

Evo kako izgledaju moji kaktusi na zimovanju,za sada se ne žale

Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Siječanj 2013 u 19:12
mali kaktus....što bi se žalili kad im je ovako lijepo Thumbs%20Up
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Siječanj 2013 u 19:37
Odlično MK.
Ma sviđa mi se ova tvoja kraljica, kakve je to pipke pružila ? Jel to nešto kao zračno korjenje ?
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Siječanj 2013 u 19:42
Glikice,izgledaju kao zračni korijeni,ali mislim da su to obični korijeni,na jesen je tegla s kaktusom bila na zemlji i to je njegov pokušaj da se ukorjeni.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1213141516 26>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.