Difenbahija - Diffenbachia |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 11> |
Korisnik | |
maculi ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 8 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Samo da javim da sad moju difenbahijicu češće orošavam i da više nema suve vrhove. Tera novo lišće i super izgleda!
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
alkemicar ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Kolovoz 2007 Lokacija: suncani jug :) Status: Offline Bodovi: 1384 |
ja sam konačno jučer svoju stavila u zemlju pa u Božje ruke
|
|
![]() |
|
savana ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 25 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 47 |
Traži li ona dosta vode ili kako? ja sam je uzela za neku jeftinjavu u Konzumu i sad vidim da su joj počeli žutit vrhovi listova. Prskam ju svaki dan malo jer je dosta suh zrak, a neki dan sam joj dala malo željeza...Možda malo pretjerujem s tim prskanjem i zalijevanjem ili???
|
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Meni su isto u zimi počeli žutiti vrhovi listova.To je od suhog zraka.Prskala sam je i ok je sad.A zaljevam je svakih 10ak dana.Ja to ne zaljevam onako svako malo pa po par kapi vode nego jednom pošteno.Nakon par sati izlijem vodu ako je ima u podlošku.Ne prihranjujem je.Ako se brisanje listova korom banane ne računa ko prihrana.
|
|
![]() |
|
ines ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Ja sam svoju dobila prije cca 4 mj. od curka s posla i za sada je promijenila 3 lokacije u stanu, jedno 2-3 puta sam je zaboravila zaliti
![]() |
|
![]() |
|
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Bergenija, ako sam dobro razumela, ti zelis svoju difenbahiju da obnovis, da je razmnozis, jer je previse otisla u visinu i vise nije tako lepa.
Nikada nisam radila razmnozavanje dife, ali se spremam ovog proleca, pa sam prikupila neke informacije. Nadam se da ce i tebi koristiti. Vodicu se tvojim pitanjima. Prvo, interesuje te sta sa delom koji ce ostati u saksiji. Ja mislim da ga tu mozes i ostaviti i on ce poterati. Bitno je samo da mu ostavis najmanje jednu 'kvrzicu' ili 'pup'. Iz njega ce krenuti novi list. Drugo, duzinu svakog dela stabla koji ces iseci odredjuje taj pup. Svaka reznica, dobijena secom stabla na komadice, mora da ga nosi. I trece, a tice se vrha dife. Ja bih postupila ovako - odstranila bih sve ostecene listove, listove koje su poceli da zute, a onda bih se vodila 'pravilom' da vrsni deo stabla bude dugacak najmanje 10-15 cm. Reznice mozes zastititi voskom. Pregledaj malo ovu temu, nesto je vec pisano o tome. Neko ih stavlja u vodu na oziljavanje, neko ih sadi u cist pesak, neko u mesavinu - pesak/zemlja. Mozes da kombinujes i sva tri nacina buduci da ces dobiti veliki broj reznica. Neko ih prekriva plasticnim flasama, teglama, najlonskom folijom, neko ne. Bitno je da konstasntno imaju nesto visu temperaturu i da se odrzava vlaznost. Zbog toga ti savetujem da ne brzas, da pricekas jos malo. Takodje, ne treba ih drzati na direktnom suncu, ali moraju imati dosta svetla. poz. |
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
bergenia ![]() Trajnica ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 17 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 2776 |
![]() ![]() Probat ću i javiti kako napreduje!
Pozdrav!
|
|
![]() |
|
ines ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
O već znam idealno mjesto za svoju slatkicu
|
|
![]() |
|
Pupsy ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 40 |
Bok svima!
Da se i ja nadovežem sa pitanjima;ja sam prije 15 dana dobila difu kao što ima skitnica pa me zanima da li da ju presađujem sada ili čekam drugo prolječe? Za drugo cviječe nema problema ali nju bih voljela sačuvati jer znam da je s njima teško odnosno da je osjetljiva..bit ću vam zahvalna na odgovorima ![]() |
|
![]() |
|
macuhica ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 26 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 75 |
Diffenbachia
Difenbahija je vrlo dekorativni sobni cvijet koji se sadi u posude sam ili sa drugim cvjetnim biljkama kao aranžman. Dobila je ime po vrtlaru koji je radio u Bečkom botaničkom vrtu a zvao se I. Dieffenbachu (1796-1863. godine). Tek polovinom 19. stoljeća Difenbahija dolazi u Europu, a donjeli su je engleski i belgijski istraživači iz tropskih dijelova Južne Amerike. Prepoznatljiva je po svojim listovima koji su duguljasti i ovalni, koji su miješani bijele i zelene boje. Ovisno o vrsti razlikuju im se šare po listovima tako da neki imaju skoro sjeli list bijel dok neki imaju pjegasto žućkaste boje ili pak prugaste linije po sebi.
Zemlja u koju sadite svoju biljku neka bude mekana, humusna, bogata zemlja. Voli također da bude vlažna ali opet ne da stoji cijelo vrije u vodi. Tako da nakon zalijevanja kada se ocijedi suvišna voda stavite je u njeni suhi podmetač za cvijetnjake. Postupak zalijevanja ponovite opet kada se zemlja sasuši ali ne do kraja, kada se bude mrvila pod prstima možete je polijevati ponovo. I uz to možete ju i poprskati i mlakom vodom ponekad. Iako budite oprezni jer prečesto orošavanje može dovesti do razvoja gljivica.
Upozorenje:
Biljka posjeduje otrovni sok i pri tome pripazite kada rukujete s njim
da imate rukavice i da nakon trganja suhih listova, skidanja prašine sa
njih ili bilo kake druge radnje dobro operete ruke!!!! I stavite je na
mijesto izvan dohvata dječjih ruku!!! |
|
tatjana
|
|
![]() |
|
macuhica ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 26 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 75 |
presadi je ipak...bude bolje napredovala za prst veci kalj od te u kojoj je kupljena...ti za ovu godinu bude dovoljan.. nemoj sav taj treset u kojem je skunuti,ja sam je imala no previse zaljevanja pa propuh i nemam je vise...no mozda je i meni netko pokloni...
![]() |
|
tatjana
|
|
![]() |
|
Brbe ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
Bok svima!!!!
Ljepi pozdrav i ako može pitanjce....
Imam podosta problemčića oko mojih difenbahijica....
Naime ne žele mi više rasti....
![]() jednostavno su obustavile bacanja novih listića u vrh i stalno mi bacaju mladice...
od dvije vazice u kojima je bilo po 3 diffe sada sam došao na 12 diffenbahija....
isti problem imam i sa Calatheom... imao sam ih 3 u vazi sada ih imam 7!!!
![]() ja ih presadim a one bezobrazne umjesto da rastu bacaju mladice!!!
![]() radim ja nekaj tu krivo ili je normalno da tako luduju i divljaju???
a ja bi samo htio da dobim visoko stabalce
![]() |
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Brbe, ako imaš grmoliku Difenbahiju, a najvjerojatnije imaš jer pušta mladice sa strane, tada je to normalno. Krupno lisne Dife rastu u visinu i ne puštaju mladice iz korijena.
|
|
![]() |
|
Brbe ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
Zar oba dvije vrste da su grmolike????
kako se vidi u ovoj smeđoj duguljastoj vazi imam onu sa skroz bijelim u sredini i onu špricanu....
![]() hmmm sada sam tužan....
![]() no hajde rastu na divlje... bude za pelcanje i poklanjanje....
![]() ali vidi i onu slikicu koju sam postao malo više gore...
ona stara diffa kod moje mame pustila je mladice iz zemlje...
ja bi da moje isto tako rastu....
![]() ![]() |
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Vidjela sam. Ali kao što i sam vidiš, samo je jedna mladica, i vjerojatno je izašla iz stabljike, konkretnije iz spavajućeg pupa na donjem, podzemnom dijelu stabljike.
|
|
![]() |
|
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Brbe, obe tvoje difenbahije spadaju u nize, grmolike vrste dife i nikada nece rasti poput difenbahije tvoje mame. Prva je varijetet 'Camilla', a druga 'Compacta'. One rastu u sirinu, zbunoliko, dok difenbahije kakvu ima tvoja mama rastu u visinu, odbacujuci donje listove i formirajuci ovo vitko stablo.
poz. |
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
Hvala na podrobnim informacija....
![]() sada znam za drugi put koju diffu ić ganjat
![]() |
|
![]() |
|
vera4 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2008 Lokacija: American Samoa Status: Offline Bodovi: 2922 |
Brbe ja ih znam nekoliko koji bi voljeli imati tvoje probleme sa difom a pogotovo calatheom. Nije njih lako dovesti do stupnja gdje stalno izbacuju mladice i prekrcavaju pod u dnevnom boravku
|
|
![]() |
|
Hehehehe pa vjerojatno im pogoduje to što ih držim na balkonu...
imam zatvoren balkon u staklu na južnoj strani pa je kao staklenik...
danas sam iz čiste znatiželje stavio termometar i u hladu na terasi je 33 stupnja....
o vlazi ehh neću ni da razmislim... vjerojatno je jako velika kad imam dosta vazica i na direktnom suncu...
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 34567 11> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |