Slavujev vrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 96979899100 282> |
Korisnik | |
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() KUKURIJEK HELLEBORUS Kukurijek je biljka koja godinama oduševljava i plaši ljude.O ovoj krasnoj biljci, čiji cvjetni pup ima snagu da se probije kroz snijeg i procvjeta usred zime, stvorene su mnoge legende i pripisivana mnoga svojstva- od anđeoskih do magičnih. Cijela biljka je otrovna a u malim količinama se, u homeopatij, koristi kao lijek. Neke vrste kukurijeka procvjetaju za Božić i zbog toga je dobio ime božična ruža. Cvjetovi ostaju na biljci i do dva mjeseca. Nakon cvjetanja, latice se pretvaraju u drvenaste tobolce pune sjemena koje pucaju i ispuštaju sjeme oko matične biljke. Da bi sjemenka kukurijeka proklijala, mora biti izložena hladnoći. Uzgoj iz sjemena je dugotrajan i mora proći i do tri godine da bi biljka procvjetala. Puno lakše ga je razmnožiti djeljenjem korjena u proljeće. Ako sadite kukurijek u svoj vrt, posadite ga na mjesto gdje može ostati godinama, jer ne voli premještanje. Kukurijek dobro uspjeva u polusjeni, a uz češće zalijevanje za vrijeme ljeta, i na punom suncu. Biljke na sunčanim položajima, puno bolje cvjetaju. Zbog svoje visine od 30-50 cm, lijepo će se uklopiti i u kamenjar. Pocetkom jeseni, orežite mu sve stare listove, za dva tjedna će narasti novi a kukurijek će puno bolje cvjetati |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Leona31 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 23 Prosinac 2012 Status: Offline Bodovi: 3106 |
samo sam videla kukurek i nista ni citala ni gledala dalje..dobro da sam sedela inace bih pala ...pa odakle ti ovo ...pamet pomera
![]() |
|
Nije isto covek u pustinji
i pustinja u coveku |
|
![]() |
|
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
![]() GUŠARKA ARABIS CAUCASICA Gušarka je zimzelena pokrivačica tla, koja cvjeta među prvim proljetnicama i unosi bjelinu u proljetni vrt. Visina ove skromne biljke je od 12- 20 cm. Gušarka voli sunčana mjesta ili polusjenu . Postoje varijeteti ružičaste, crvene, šarenolisne, bijele sa duplim cvjetovima i šarenolisne. Gušarku poslije cvjetanja orežite za polovinu, da bi se pomladila i izbjeglo stvaranje golih grana. Mokro tlo zimi, može izazvati trulež korjena. Arabis caucasica "Plena"-visine do 30 cm, dvostruki bijeli cvijet. Arabis procurrens variegata- šarenolisni arabis, žuto zelenih puzavih listova, poleglih po tlu. cvjeta bijelim cvjetovima. |
|
![]() |
|
arabis caucasica "plena"
![]() |
|
![]() |
|
miska ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 10 Travanj 2013 Lokacija: Kvarner Status: Offline Bodovi: 8574 |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
arabis caucasica, obična bijela gušarka
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Karli ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() 2. Najljepši vrt - Zima 2013/14 Pridružen: 22 Lipanj 2013 Lokacija: Gospić Status: Offline Bodovi: 1352 |
Draga Slavuj obožavam čitati tvoja objašnjenja i upute. Iz toga se da puno naučiti. Moram ti reći hvala jer uz tvoj vrt sam shvatila da trajnice nisu ružne i da imaju one svojih prednosti. Što ja prije nisam znala. Zaobilazila sam ih u punom krugu.
Moram se pohvaliti imam i ja jedan kukurjek, kupila ga proljetost i on jadan procvjetao u nedoba, sada super izgleda mali grmić sa hrpicom lišća, možda se i meni posreći koji cvjetić ispod snijega. ![]() |
|
"Tuga gleda unatrag, briga gleda oko sebe, a vjera gleda gore"
|
|
![]() |
|
Dobila sam ga jedne jeseni, zajedno sa zimskim jasminom, lukovicama kraljevskog ljiljana i grmićem mini jasmina, kojem još ne znam ime. Sve te krasne biljke sam dobila od jedne bake, koja je obožavala cvijeće a odlazila je u starački dom. Rekla je da ih ostavlja meni jer je sigurna da će kod mene preživjeti i živjeti. ona više nije živa, ali njezine biljke jesu, i rastu u puno vrtova. O kukurijeku nisam ništa znala a ona mi nije ništa htjela reći, htjela je da me iznenade njegovi cvjetovi pod snijegom. i jesu! kako si napisala "skoro sam pala!" |
|
![]() |
|
LeoNata ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 22 Veljača 2011 Lokacija: Dugo Selo Status: Offline Bodovi: 278 |
Prekrasna priča o tome kako su neke biljkice stigle kod tebe... Jako lijepo i sjetno,njena duša sigurno živi i kroz to cvijeće. Moj pokojni kum je obožavao cvijeće,a kuma nam i dan danas poklanja cvijeće,od njega,i to cvijeće ima posebno mjesto u mom domu i srcu,i on je tu,u svakom novom listiću koji uzraste...posebna priča.
Kukurjeci su ti prekrasni,ja imam jednog zelenog i stvarno je cvijet borac,čemu sve odolijeva,a zimski jasmin jedva čekam da se i moj razraste. A što se tice iznude pohvale :) samo ti upozori na detalje,jam uvijek u brzini,pa mi nesto i promakne :) |
|
...budi u miru sa Bogom, bez obzira kako Ga zamišljaš, i bez obzira čemu težiš u bučnom komešanju života, zadrži mir u svojoj duši... ovo je ipak divan svijet, teži da budeš sretan...
|
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Večeras šetam tvojim vrtom i čitam savjete o uzgoju biljaka
![]() |
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
![]() |
|
što se tiče uputa, njih ćeš pronači dok budeš sadila, zalijevala, premještala, gledala kako biljka propada jer nije na pravom mjestu, jer joj je malo ili puno vode, sunca ili vjetra. i tako godinama. ![]() |
|
![]() |
|
dadinica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
Pozdravljam ideju da opisuješ biljke redom kako cvjetaju. Dobro kaže Miska - škola cvijeća.
Pozdravljam i što drugima prenosiš svoja iskustva, a kroz njih do nas dopire i ljubav prema cvijeću i prirodi. A savjeti o uzgoju iz prve ruke uvijek dobro dođu!
|
|
Pozdravi iz Baranje!
|
|
![]() |
|
![]() PAHISANDRA pachysandra terminalis Još jedna nenametljva pokrivačica tla, zimzelenih listova i neuglednih bjeličastih klasova, još jedna biljka koju morate dva puta pogledati, da bi vidjeli ljepotu njezinih kožastih listova i cvjetnih klasova, koji u rano proljeće proviruju ispod grmova i stabala, u dubokoj sjeni. Visoka je 20-30 cm, vrlo brzo se širi i pogodna je za sjenovita mjesta na kojma raste korov, jer ga svojim širenjem guši. Voli suho siromašno tlo a dobro uspjeva i na kiselom tlu. Razmnožava se djeljenjem korjena. |
|
![]() |
|
a ja se tebi moram pohvaliti da imam kukurijek iz tvoje lijepe Like. ima sitnije lišće i jako sporo raste, čini mi se da je listopadna vrsta. A što se tiče trajnica, vidjela si moj vrt, uvijek nešto cvjeta a od jednogodišnjih biljaka imam samo nekoliko vrsta. ![]() |
|
![]() |
|
LeoNata
mali kaktus ![]() |
|
![]() |
|
duga je zima i daleko ožujak, treba to preživiti. mislim da će uz slike cvijeća i prisjećanja na njihovu ljepotu biti lakše, a i zima će biti toplija. pisat ću isključivo o biljkama koje imam u vrtu i sa kojima imam iskustva, sa nekima manje, sa nekima više. ![]() |
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
duga je zima i daleko ožujak, treba to preživiti.
mislim da će uz slike cvijeća i prisjećanja na njihovu ljepotu biti lakše, a i zima će biti toplija. pisat ću isključivo o biljkama koje imam u vrtu i sa kojima imam iskustva, sa nekima manje, sa nekima više. ![]() ovako ćemo zajedno lakše prošetati kroz zimu ![]() ![]() |
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
![]() |
|
ovu sliku poklanjam Leoni!
dobro je što je klupica u blizini. ![]() |
|
![]() |
|
vijolica ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 02 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 1265 |
Hvala ti na ovim opisima biljaka
![]() svaki dan svratim do tebe da nešto naučim,pa se opet vratim pasti oči... ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 96979899100 282> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |