Slavujev vrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 183184185186187 282> |
Korisnik | |||
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
što se tiče uputa, njih ćeš pronači dok budeš sadila, zalijevala, premještala, gledala kako biljka propada jer nije na pravom mjestu, jer joj je malo ili puno vode, sunca ili vjetra. i tako godinama. ![]() |
|||
![]() |
|||
Sponzorirani linkovi | |||
![]() |
|||
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
||
Večeras šetam tvojim vrtom i čitam savjete o uzgoju biljaka
![]() |
|||
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|||
![]() |
|||
LeoNata ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 22 Veljača 2011 Lokacija: Dugo Selo Status: Offline Bodovi: 278 |
||
Prekrasna priča o tome kako su neke biljkice stigle kod tebe... Jako lijepo i sjetno,njena duša sigurno živi i kroz to cvijeće. Moj pokojni kum je obožavao cvijeće,a kuma nam i dan danas poklanja cvijeće,od njega,i to cvijeće ima posebno mjesto u mom domu i srcu,i on je tu,u svakom novom listiću koji uzraste...posebna priča.
Kukurjeci su ti prekrasni,ja imam jednog zelenog i stvarno je cvijet borac,čemu sve odolijeva,a zimski jasmin jedva čekam da se i moj razraste. A što se tice iznude pohvale :) samo ti upozori na detalje,jam uvijek u brzini,pa mi nesto i promakne :) |
|||
...budi u miru sa Bogom, bez obzira kako Ga zamišljaš, i bez obzira čemu težiš u bučnom komešanju života, zadrži mir u svojoj duši... ovo je ipak divan svijet, teži da budeš sretan...
|
|||
![]() |
|||
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
||
Dobila sam ga jedne jeseni, zajedno sa zimskim jasminom, lukovicama kraljevskog ljiljana i grmićem mini jasmina, kojem još ne znam ime. Sve te krasne biljke sam dobila od jedne bake, koja je obožavala cvijeće a odlazila je u starački dom. Rekla je da ih ostavlja meni jer je sigurna da će kod mene preživjeti i živjeti. ona više nije živa, ali njezine biljke jesu, i rastu u puno vrtova. O kukurijeku nisam ništa znala a ona mi nije ništa htjela reći, htjela je da me iznenade njegovi cvjetovi pod snijegom. i jesu! kako si napisala "skoro sam pala!" |
|||
![]() |
|||
Karli ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() 2. Najljepši vrt - Zima 2013/14 Pridružen: 22 Lipanj 2013 Lokacija: Gospić Status: Offline Bodovi: 1352 |
||
Draga Slavuj obožavam čitati tvoja objašnjenja i upute. Iz toga se da puno naučiti. Moram ti reći hvala jer uz tvoj vrt sam shvatila da trajnice nisu ružne i da imaju one svojih prednosti. Što ja prije nisam znala. Zaobilazila sam ih u punom krugu.
Moram se pohvaliti imam i ja jedan kukurjek, kupila ga proljetost i on jadan procvjetao u nedoba, sada super izgleda mali grmić sa hrpicom lišća, možda se i meni posreći koji cvjetić ispod snijega. ![]() |
|||
"Tuga gleda unatrag, briga gleda oko sebe, a vjera gleda gore"
|
|||
![]() |
|||
||
![]() |
|||
![]() |
|||
||
arabis caucasica, obična bijela gušarka
![]() |
|||
![]() |
|||
miska ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 10 Travanj 2013 Lokacija: Kvarner Status: Offline Bodovi: 8574 |
||
![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
||
arabis caucasica "plena"
![]() |
|||
![]() |
|||
||
![]() GUŠARKA ARABIS CAUCASICA Gušarka je zimzelena pokrivačica tla, koja cvjeta među prvim proljetnicama i unosi bjelinu u proljetni vrt. Visina ove skromne biljke je od 12- 20 cm. Gušarka voli sunčana mjesta ili polusjenu . Postoje varijeteti ružičaste, crvene, šarenolisne, bijele sa duplim cvjetovima i šarenolisne. Gušarku poslije cvjetanja orežite za polovinu, da bi se pomladila i izbjeglo stvaranje golih grana. Mokro tlo zimi, može izazvati trulež korjena. Arabis caucasica "Plena"-visine do 30 cm, dvostruki bijeli cvijet. Arabis procurrens variegata- šarenolisni arabis, žuto zelenih puzavih listova, poleglih po tlu. cvjeta bijelim cvjetovima. |
|||
![]() |
|||
Leona31 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 23 Prosinac 2012 Status: Offline Bodovi: 3106 |
||
samo sam videla kukurek i nista ni citala ni gledala dalje..dobro da sam sedela inace bih pala ...pa odakle ti ovo ...pamet pomera
![]() |
|||
Nije isto covek u pustinji
i pustinja u coveku |
|||
![]() |
|||
||
![]() ![]() KUKURIJEK HELLEBORUS Kukurijek je biljka koja godinama oduševljava i plaši ljude.O ovoj krasnoj biljci, čiji cvjetni pup ima snagu da se probije kroz snijeg i procvjeta usred zime, stvorene su mnoge legende i pripisivana mnoga svojstva- od anđeoskih do magičnih. Cijela biljka je otrovna a u malim količinama se, u homeopatij, koristi kao lijek. Neke vrste kukurijeka procvjetaju za Božić i zbog toga je dobio ime božična ruža. Cvjetovi ostaju na biljci i do dva mjeseca. Nakon cvjetanja, latice se pretvaraju u drvenaste tobolce pune sjemena koje pucaju i ispuštaju sjeme oko matične biljke. Da bi sjemenka kukurijeka proklijala, mora biti izložena hladnoći. Uzgoj iz sjemena je dugotrajan i mora proći i do tri godine da bi biljka procvjetala. Puno lakše ga je razmnožiti djeljenjem korjena u proljeće. Ako sadite kukurijek u svoj vrt, posadite ga na mjesto gdje može ostati godinama, jer ne voli premještanje. Kukurijek dobro uspjeva u polusjeni, a uz češće zalijevanje za vrijeme ljeta, i na punom suncu. Biljke na sunčanim položajima, puno bolje cvjetaju. Zbog svoje visine od 30-50 cm, lijepo će se uklopiti i u kamenjar. Pocetkom jeseni, orežite mu sve stare listove, za dva tjedna će narasti novi a kukurijek će puno bolje cvjetati |
|||
![]() |
|||
desert rose ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
||
Malo sam se zamislila kada sam vidjela zimski jasmin pod bijelim pokrivačem... još malo i imati ćeš tu sliku uživo... nešto sam se u svome životu nagledala snijega i nije mi to baš drago ali takve sličice zasigurno ublaže surovost zime... u svakom slučaju, pažnje vrijedna biljka... kada je vani hladno, toplije je duši i
![]() |
|||
![]() |
|||
||
![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
||
Zimski jasmin ![]() Zimski jasmin ![]() Kada sam dobila ovu biljku, željela sam što više o njoj naučiti, i čitajući, naišla sam na jednu rečenicu koja je puno ispričala o ovoj prekrasnoj biljci: "...stoga ga posadite na mjesto gdje zimi često prolazite" JASMINUM NUDIFLORUM je grm, povijuša. Ako ga pustite da slobodno raste, doseći će visinu oko 1 m i sve će grane poviti prema tlu, stvarajući oblik gustog zelenog vodoskoka. Ako ga privežete za oslonac, može narasti i preko tri metra a svoje će bočne grane povijati prema tlu, baš kao u svojoj domovini Kini, gdje raste na stjenama i preko njih pruža svje mnogobrojne i guste grane. Zimski jasmin je grm koji cvjeta u zimi, ali se nikada ne zna u koje vrijeme. Cvjetanje mu ovisi o pojavi mraza i niskih temperatura koje mu odgađaju cvatnju. U jesen , u kontinentalnom djelu odbacuje svoje kožaste listiće a u njihovim pazušcima stvara cvjetne pupove. Na blažoj klimi ostaje zimzelen. Odgovara mu sunce ili polusjena, nije zahtjevan u izboru tla i dobro podnosi sušu. Razmnožava se reznicama a i granama koje se u dodiru sa tlom lagano ukorjenjuju. Podnosi snažno orezivanje jer cvjeta na starim granama. Orezuje se u proljeće, nakon cvatnje. Ostarjeli grm, koji slabije cvjeta, možete orezati do zemlje, ubrzo će se pomladiti i potjerati mnoštvo grana iz korjena. Žuti cvjetovi zimskog jasmina su radost u zimskim danima, i nama i pčelicama kojima je on prvi izvor hrane kada se ohrabre i izlete iz košnica. Na dan Svete Lucije, odrežite grančice zimskog jasmina, stavite u vodu, za Božić ćete imati buket žutih grančica. |
|||
![]() |
|||
LeoNata ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 22 Veljača 2011 Lokacija: Dugo Selo Status: Offline Bodovi: 278 |
||
Evo pohvaljujem i majstoricu krojacicu! :) Tko zna-zna,prava umjetnica u svemu!
|
|||
...budi u miru sa Bogom, bez obzira kako Ga zamišljaš, i bez obzira čemu težiš u bučnom komešanju života, zadrži mir u svojoj duši... ovo je ipak divan svijet, teži da budeš sretan...
|
|||
![]() |
|||
||
|
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Ovih dana vrt polako odlazi na zasluženi odmor.
Većina astera je ocvala a sa njima završava još jedna cvjetna sezona. Jesen se u vrtu udomaćila a zima čeka pred vratima. Poželjet ću i njoj dobrodošlicu, jer i ona je dio čudesne prirode i podneblja u kojem živim. Dok se nad mojom ravnicom vuku jutarnje magle i tmurni kišoviti dani, radovat ću se svakom sunčanom danu i vjerovati da ipak nije nestalo bablje ljeto, pokušat ću ponovo proživjeti ovu godinu kroz opise biljaka i njihove slike. Nadam se da ćete uživati u bojama moje cvjetne ogrlice a možda i pročitati nešto što niste znali. Šetnju kroz moj vrt ću započeti sa dva najsjajnija bisera koji su najhrabriji i koji imaju toliku snagu da procvjetaju pod snijegom i simboliziraju pobjedu nad tamom i svim nedaćama. ![]() |
|||
![]() |
|||
||
mislim da u ovim godinama, kada je prošla mladost, moramo sami sebi stvoriti zrnce ljepote, pronači mir i zadovoljstvo, ako ne u onome što moramo raditi, onda u onome što radimo a ne moramo. to zrnce ljepote je za mene moj vrt. a biljke to znaju, osjete jer su žive i vračaju, sedmerostruko i više. |
|||
![]() |
|||
||
|
|||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 183184185186187 282> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |