Slavujev vrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 118119120121122 282> |
Korisnik | |
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Ako je perovskija dobro ukorijenjena, svakako je posadi u vrt, na potpuno sunce i suho tlo. Da bi se na ljeto pokazala u svojoj pravoj ljepoti, u proljeće, prije pupanja ju oreži do zemlje. Ako ju orežeš na 20 cm, kao što sam ja napravila ove godine, grančice će joj biti tanke i savijati će se po zemlji. |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Lantana ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Prekrasne slike cvijeća okovanog mrazom.
![]() Uvijek nešto naučim kod tebe i to me veseli, vidim da si opisala puno biljaka koje kod nas rastu na divlje kao Fratarski papar, koji kod mene, pored jedne plaže, raste kao drvo od 2-3 metra i pred kraj ljeta kad je sve sprženo na njemu je bezbroj plavih cvjetova. |
|
život je more
|
|
![]() |
|
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
Ruta ![]() RUTVICA ruta graveolens Rutvica je zimzeleni polugrm visok do 1 m. Cvjeta od početka ljeta pa sve do kasne jeseni, žuto zelenim cvjetićima. Posebno je lijepa u jesen kada na grančicama ima i cvjetove i osušene čahurice sa sjemenkama. Rutvica je i ljekovita i otrovna i treba biti vrlo pažljiv kod korištenja. Njezini listovi sadrže eterično ulje neugodna, oštra mirisa i gorkastog okusa. Otrovna je ako se uzima u velikim količinama jer djeluje na živčani sustav. Branje listova po suncu može izazvati iritaciju kože i stvaranje velikh plikova. Rutvica je od davnina korištena u liječenju i bila cijenjena kao protuotrov a zbog posebnog mirisa je dobila mjesto među biljkama koje štite od uroka i čarolija. Grci su je poznavali u doba prije Krista i koristili je protiv infekcija. Travari u 17. st. su je upotrebljavali protiv svake vrste otrova.William Coles je zapisao: "Lasica nakon okršaja sa zmijom jede rutvicu." U današnje vrijeme se manje upotrebljava u ljekovite svrhe a više kao lijepa i ukrasna vrtna biljka. Raste na suhom i siromašnom tlu. Razmnožava se sjemenom i reznicama u proljeće. Zimi joj ponekad izmrznu vrhovi grančica, koje u proljeće treba orezati, ali nikada u stare drvenaste stabljike. |
|
![]() |
|
Rutvica ![]() |
|
![]() |
|
Ajuga reptans 'Multicolor'
![]() IVICA ajuga reptans Ajuga je zanimljiva trajnica, pokrivačica tla, lijepa u svim godišnjim dobima. Visoka je 10-30 cm. Voli puno sunce ili polusjenu. Dobro će rasti i u potpunoj sjeni ali je na takvim mjestima često napadne pepelnica. Ako je na punom suncu, treba joj omogučiti vlažno tlo i češće zalijevanje tokom velikih vručina. Cvjeta u proljeće lijepim plavim klasastim cvjetovima. Vrlo brzo se širi dugačkim korjenovim izdancima koji na krajevima stvaraju prave formirane biljke sa korjenčićima. Lagano se razmnožava odvajanjem korjenovih izboja tokom cijele godine. Ajuga se stoljećima cjenila kao ljekovita biljka koja se koristila za liječenje rana. Culpeper je o njoj zapisao: 'Ako zavolite ovu biljku zbog njezinih odlika (a sigurno hoćete ako ste pametni), uvijek držite kod sebe sirup, pomast i melem.' Za liječenje se upotrebljavala cijela biljka. Danas se više ne koristi u ljekovite svrhe, ali je čest stanovnik ukrasnih vrtova, nezahtjevna biljka koja svojim šarenim, zimzelenim listovima popunjava praznine, puže preko kamenja, a u vrt unosi živost i vedrinu tokom cijele godine. Ajuga reptans 'Atropurpurea' ![]() |
|
![]() |
|
Camellia ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 23 Siječanj 2012 Lokacija: Dugo selo Status: Offline Bodovi: 6620 |
Prošetah opet tvojim prekrasnim vrtom i lijepo se osjećam kad po ovom tmurnom vremenu pogledam slike rute i ajuge.Mislim si,eto skoro proljeća.
![]() |
|
![]() |
|
Cvjetni pup crvenog kukurijeka
![]() Smrznuta kućna sreća ![]() ![]() Smilje ![]() ![]() Arabis procurens "Variegata" ![]() ![]() ![]() Pupoljak čapljeza ![]() Opuntia compresa ![]() Pupoljak sadarke ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Free ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 5914 |
![]() Prelijep slikice iz tvog vrta !! A tvoje slike opet odskaču, urežu se u sječanje...kao i tvoje rijeći ! Iako nisam u tvom vrtu svakodnevno ti u mojim mislima jesi !!I s užitkom pročitam sve zaostatke !! ![]() |
|
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
slavujev vrt je prekrasan i u ovom zimskom, "zašećerenom" ruhu
|
|
![]() |
|
"... po jednoj legendi, kukurijek, zvani 'božična ruža' je anđeoskog porijekla, a nastao je kada se rodio Isus. Djevojka po imenu Madelon došla je u Vitlajem pozdraviti tek rođenog Isusa i rastužila se kada je vidjela zlato, tamjan i mirtu koje su donijela tri mudraca a ona nije imala ništa. Tada je anđeo ugledao uplakanu djevojku, došao do nje i krilima dodirnuo zemlju a na tom mjestu su iznikli krupni bijeli cvjetovi božične ruže koje je Madelon ubrala i poklonila tek rođenom Bogu. Bio je to cvijet kukurijeka. ![]() |
|
![]() |
|
Nisa ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši cvijet u cvijetnjaku 2017 Pridružen: 16 Ožujak 2013 Lokacija: Drinovci Status: Offline Bodovi: 3089 |
Lijepa legenda za Badnji dan
![]() |
|
Samo Bog može činiti nemoguće, ali ti možeš činiti moguće.
|
|
![]() |
|
![]() Fratarski papar mi je posebno drag i sretna sam što je u mom vrtu preživio prošlu zimu, cvjetao i donio plodove. I ove zime sam ga, za svaki slučaj, 'ušuškala', iako mislim da bi prezimio i bez zaštite. Voljela bih vidjeti drvo koje raste kod tebe na plaži. |
|
![]() |
|
A proljeće... brzo će i ono doći! ![]() |
|
![]() |
|
drago mi je Free da ti se svidjela, drago mi je i ostalo... ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Mislim da je svaki lik iz takvih priča zaslužio da se spominje kroz stoljeća i tisućljeća, baš kao i kukurijek iz ove božične legende. ![]() |
|
![]() |
|
kacunak ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
SlavujVk, fenomenalno!!!
![]() |
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Najljepsa mi je ova ruza koja se jednostavno "neda" !
![]() |
|
![]() |
|
miska ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 10 Travanj 2013 Lokacija: Kvarner Status: Offline Bodovi: 8574 |
![]() |
|
Retriver Sara ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
...jako lijepo
![]() |
|
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...
zagreb |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 118119120121122 282> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |