Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt u slikama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Slavujev vrt
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Slavujev vrt

Odgovori Odgovori Stranica  <1 118119120121122 282>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 5 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt - Ljeto 2013

Status: Offline
Bodovi: 5466
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Prosinac 2013 u 21:37
Originalno poslano od člana Mira K Mira K napisao:

Draga Slavujčice, i mene nije dugo bilo a eto kada sam uhvatila malo više vremena najprije sam došla u tvoj vrt.
Zima je ali je tvoj vrt živ i lijep kroz teme bilja koje obrađuješ i svega drugog poučnog, lijepo od tebe, hvala ti.
Imam ponešto u svom vrtu što opisuješ pa rado čitam i učim o tome.
Zanimljiva je perovskija, imam je od nedavno i baš razmišljam kako je kod nas dosta toplo da je zasadim u vrt da se prilagodi do proljeća, neznam smijem li to sada, kakva je tvoja preporuka?

Šaljem ti veliki pozdrav i
hvala Miro!

Ako je perovskija dobro ukorijenjena, svakako je posadi u vrt, na potpuno sunce i suho tlo.
Da bi se na ljeto pokazala u svojoj pravoj ljepoti, u proljeće, prije pupanja ju oreži do zemlje. Ako ju orežeš na 20 cm, kao što sam ja napravila ove godine, grančice će joj biti tanke i savijati će se po zemlji.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Lantana View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6857
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lantana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Prosinac 2013 u 22:30
Prekrasne slike cvijeća okovanog mrazom. Clap
Uvijek nešto naučim kod tebe i to me veseli, vidim da si opisala puno biljaka koje kod nas rastu na divlje kao Fratarski papar, koji kod mene, pored jedne plaže, raste kao drvo od 2-3 metra i pred kraj ljeta kad je sve sprženo na njemu je bezbroj plavih cvjetova. 
život je more
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Prosinac 2013 u 22:37

Ruta

RUTVICA     ruta graveolens

Rutvica je zimzeleni polugrm visok do 1 m.
Cvjeta od početka ljeta pa sve do kasne jeseni, žuto zelenim cvjetićima.
Posebno je lijepa u jesen kada na grančicama ima i cvjetove i osušene čahurice sa sjemenkama.
Rutvica je i ljekovita i otrovna i treba biti vrlo pažljiv kod korištenja.
Njezini listovi sadrže eterično ulje neugodna, oštra mirisa i gorkastog okusa.
Otrovna je ako se uzima u velikim količinama jer djeluje na živčani sustav.
Branje listova po suncu može izazvati iritaciju kože i stvaranje velikh plikova.

Rutvica je od davnina korištena u liječenju i bila cijenjena kao protuotrov a zbog posebnog mirisa je dobila mjesto među biljkama koje štite od uroka i čarolija.
Grci su je poznavali u doba prije Krista i koristili je protiv infekcija.
Travari u 17. st. su je upotrebljavali protiv svake vrste otrova.William Coles je zapisao: "Lasica nakon okršaja sa zmijom jede rutvicu."

U današnje vrijeme se manje upotrebljava u ljekovite svrhe a više kao lijepa i ukrasna vrtna biljka.
Raste na suhom i siromašnom tlu.
Razmnožava se sjemenom i reznicama u proljeće.
Zimi joj ponekad izmrznu vrhovi grančica, koje u proljeće treba orezati, ali nikada u stare drvenaste stabljike.
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Prosinac 2013 u 22:40

Rutvica

Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Prosinac 2013 u 08:53
Ajuga reptans 'Multicolor'

IVICA      ajuga reptans

Ajuga je zanimljiva trajnica, pokrivačica tla, lijepa u svim godišnjim dobima.
Visoka je 10-30 cm.
Voli puno sunce ili polusjenu. Dobro će rasti i u potpunoj sjeni ali je na takvim mjestima često napadne pepelnica.
Ako je na punom suncu, treba joj omogučiti vlažno tlo i češće zalijevanje tokom velikih vručina.
Cvjeta u proljeće lijepim plavim klasastim cvjetovima.
Vrlo brzo se širi dugačkim korjenovim izdancima koji na krajevima stvaraju prave formirane biljke sa korjenčićima.
Lagano se razmnožava odvajanjem korjenovih izboja tokom cijele godine.

Ajuga se stoljećima cjenila kao ljekovita biljka koja se koristila za liječenje rana.
Culpeper je o njoj zapisao: 'Ako zavolite ovu biljku zbog njezinih odlika (a sigurno hoćete ako ste pametni), uvijek držite kod sebe sirup, pomast i melem.'
Za liječenje se upotrebljavala cijela biljka.

Danas se više ne koristi u ljekovite svrhe, ali je čest stanovnik ukrasnih vrtova, nezahtjevna biljka koja svojim šarenim, zimzelenim listovima popunjava praznine, puže preko kamenja, a u vrt unosi živost i vedrinu tokom cijele godine.

Ajuga reptans 'Atropurpurea'

Na vrh
Camellia View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6620
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Camellia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Prosinac 2013 u 09:48
Prošetah opet tvojim prekrasnim vrtom i lijepo se osjećam kad po ovom tmurnom vremenu pogledam slike rute i ajuge.Mislim si,eto skoro proljeća.
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Prosinac 2013 u 12:31
Cvjetni pup crvenog kukurijeka

Smrznuta kućna sreća

Smilje

Arabis procurens "Variegata"

Pupoljak čapljeza

Opuntia compresa

Pupoljak sadarke

Na vrh
Free View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5914
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Free Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Prosinac 2013 u 13:17

Prelijep slikice iz tvog vrta !!   A tvoje slike opet odskaču, urežu se u sječanje...kao i tvoje rijeći ! Iako nisam u tvom vrtu svakodnevno ti u mojim mislima jesi !!I s užitkom pročitam sve zaostatke !!

Hug i puno pozdravčića ti ostavljam !!
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode

Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Prosinac 2013 u 05:43
slavujev vrt je prekrasan i u ovom zimskom, "zašećerenom" ruhu
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Prosinac 2013 u 08:18

"... po jednoj legendi, kukurijek, zvani 'božična ruža' je anđeoskog porijekla, a nastao je kada se rodio Isus.
Djevojka po imenu Madelon došla je u Vitlajem pozdraviti tek rođenog Isusa i rastužila se kada je vidjela zlato, tamjan i mirtu koje su donijela tri mudraca a ona nije imala ništa.
Tada je anđeo ugledao uplakanu djevojku, došao do nje i krilima dodirnuo zemlju a na tom mjestu su iznikli krupni bijeli cvjetovi božične ruže koje je Madelon ubrala i poklonila tek rođenom Bogu.
Bio je to cvijet kukurijeka.

Na vrh
Nisa View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Najljepši cvijet u cvijetnjaku 2017

Bodovi: 3089
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Prosinac 2013 u 08:24
Lijepa legenda za Badnji dan Heart
Samo Bog može činiti nemoguće, ali ti možeš činiti moguće.
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Prosinac 2013 u 21:53
Originalno poslano od člana Lantana Lantana napisao:

Prekrasne slike cvijeća okovanog mrazom. Clap
Uvijek nešto naučim kod tebe i to me veseli, vidim da si opisala puno biljaka koje kod nas rastu na divlje kao Fratarski papar, koji kod mene, pored jedne plaže, raste kao drvo od 2-3 metra i pred kraj ljeta kad je sve sprženo na njemu je bezbroj plavih cvjetova. 
hvala Lantana

Fratarski papar mi je posebno drag i sretna sam što je u mom vrtu preživio prošlu zimu, cvjetao i donio plodove.
I ove zime sam ga, za svaki slučaj, 'ušuškala', iako mislim da bi prezimio i bez zaštite.
Voljela bih vidjeti drvo koje raste kod tebe na plaži.
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Prosinac 2013 u 21:57
Originalno poslano od člana Camellia Camellia napisao:

Prošetah opet tvojim prekrasnim vrtom i lijepo se osjećam kad po ovom tmurnom vremenu pogledam slike rute i ajuge.Mislim si,eto skoro proljeća.
drago mi je Camellia.
A proljeće... brzo će i ono doći!
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Prosinac 2013 u 22:09
Originalno poslano od člana Free Free napisao:

Prelijep slikice iz tvog vrta !!   A tvoje slike opet odskaču, urežu se u sječanje...kao i tvoje rijeći ! Iako nisam u tvom vrtu svakodnevno ti u mojim mislima jesi !!I s užitkom pročitam sve zaostatke !!

Hug i puno pozdravčića ti ostavljam !!
ova smrznuta, ili optimističnije rečeno, ušečerena ruža je postala simbol ove jeseni,
drago mi je Free da ti se svidjela, drago mi je i ostalo...
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Prosinac 2013 u 22:11
Originalno poslano od člana natalija natalija napisao:

slavujev vrt je prekrasan i u ovom zimskom, "zašećerenom" ruhu
hvala ti Natalija
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Prosinac 2013 u 22:34
Originalno poslano od člana Nisa Nisa napisao:

Lijepa legenda za Badnji dan Heart
hvala Nisa,obožavam legende iako su sve takve priče većinom izmišljene i pomalo fantastične.
Mislim da je svaki lik iz takvih priča zaslužio da se spominje kroz stoljeća i tisućljeća,
baš kao i kukurijek iz ove božične legende.
Na vrh
kacunak View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1086
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kacunak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Prosinac 2013 u 22:51
SlavujVk, fenomenalno!!!smile55
Na vrh
gute Fee View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 7699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gute Fee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Prosinac 2013 u 00:28
Najljepsa mi je ova ruza koja se jednostavno "neda"   !
Na vrh
miska View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje miska Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Prosinac 2013 u 18:12
I meni je ova šećerna ruža najslađa!
Na vrh
Retriver Sara View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8979
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Retriver Sara Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Prosinac 2013 u 19:01
...jako lijepoSmile...
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...

zagreb
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 118119120121122 282>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,457 sekundi.