Falenopsis - Phalaenopsis |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1415161718 58> |
Korisnik | ||
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Supstrat kupim na koji naiđem pa u njega dodam perlita i onu koru iz tegle orhideje koju presađujem. Veće poluprozirne tegle znaju imati u Baumaxu (promjer čini mi se 16 cm), a upotrebljavam i plastične bijele (od tanke plastike). Njima na dnu lemilicom napravim dodatno puno velikih rupa. Vanjske ukrasne tegle imam nešto šire, isto plastične. U biti do korjena dođe malo svjetla, ali kada se pogleda, i orhideje posađene u potpuno prozirne tegle, kada se stave u keramičke ukrasne tegle, tada isto korjen ne dobija svjetlo.
Najvjerojatnije je orhideja doživjela naglu promjenu temperature zbog otvaranja prozora ili vrata, a možda je bila izložena i propuhu. Zavisno od mjesta gdje stoji možda joj struji od prozora malo hladniji zrak po tegli ili je nagla promjena dnevne i noćne temperature. Možda je i noćna temperatura malo preniska. Nebi trebala padati ispod 16 - 17 st. c, a minimalno je 15 st. c. A možda si ju i premalo zalijevala - mada premalo zalijevanja prije prouzroči da listovi omekšaju, postaju kao mlohavi, a donji, najstariji cvijetovi se suše i otpadaju. Određeni poremećaji se javljaju i ako se stavi jača doza gnojiva u vodu, a supstrat prije zalijevanja bude jako suh. Kada se orhideje (a i sve drugo cvijeće) zalijeva sa gnojivom, supstrat ne smije biti nikada jako suh. Ja znam prije gnojenja prvo običnom vodom malo zaliti, a onda nakon sat - dva vremena sa gnojivom. |
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
|
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
||
![]() |
||
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
|
To se i meni sada događa, a neznam zašto. Nikada prije mi se to nije događalo ![]() |
||
|
||
![]() |
||
martincica ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 30 Studeni 2010 Lokacija: zagreb Status: Offline Bodovi: 12 |
|
orhideja mi je nakon par mjeseci napokon pocela rasti, i sad na novoj stapci vec ima 3-4 pupa, jedan se vec osusio i otpao i jos jedan zuti, zasto se to događa umjesto da raste i da se otvara u cvijet? nisam ju premještala i sve radim isto kao do sada.. vec mi je cvjetala jednom i sve je bilo u redu
|
||
![]() |
||
|
Ja ih ne presađujem kad ih kupim (možda je u tome greška?). Ako fali supstrata samo malo dodam, a presađujem kad mi se čini loš. Pročitala sam negdje da ih treba presađivati svakih jedno dvije godine. Koristim supstrat za orhideje koji kupim u Bauhausu ili Kalii. Koji supstrat ti koristiš i da li koristiš prozirne tegle ili obične, s obzirom na to da ja teže nađem prozirne veće ? |
||
|
||
![]() |
||
blue sky ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3013 |
|
joj cure predivne su vam
![]() |
||
![]() |
||
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
|
Neznam u kakvom supstratu ih imaš posađene. Ja svoje odmah poslije kupnje presađujem u veće teglice i bogatiji supstrat koji nije sama kora. Možda iz toga dobiju više hranjiva pa stvore više cvijetova? Nisam do sada imala nikakve nametnike na njima, jedino se povremeno pojavi nešto onih sitnih mušica.
|
||
![]() |
||
pčelica7 ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
|
Anastazija pokaži nam svoje... eeee ovo kod Cimi je prekrasno!!!![]() |
||
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
|
||
![]() |
||
|
Cimi, prekrasne su ti, moje nikad nemaju toliko cvjetnih grana i cvjetova. Jel imaš kad problema sa ušima ? |
||
|
||
![]() |
||
|
Orhideje ti baš lijepo cvjetaju, a ona minica je simpa. Kako sam već negdje napisala, ja sam sve svoje cvijeće (osim adeniuma i nekih najnovijih poklona) podijelila i orjentirala se samo na orhideje. Ta me ljubav drži evo već par godina, a vidjet ćemo kako će završiti. U zadnje vrijeme više u goste ne nosim rezano cvijeće, već obavezno orhideju. I ja sam počela širiti tu zarazu pa moja kuma ima već nekoliko komada.
|
||
![]() |
||
|
![]() |
||
|
pčelice, prekrasne su! I većina mojih počinje cvjetati. |
||
|
||
![]() |
||
pčelica7 ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
|
|
||
![]() |
||
|
|
||
![]() |
||
|
|
||
![]() |
||
|
|
||
![]() |
||
|
|
||
![]() |
||
|
Ma normalno, ako se stapka potpuno osušila, onda se cijela odreže.
|
||
![]() |
||
maximilian ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Listopad 2013 Status: Offline Bodovi: 23 |
|
Ali ako se stapka posušila do kraja onda neće potjerati ništa iz trećeg koljena,ja mislim da bi ju trebala odrezati do kraja da ne crpi biljku.Jedino nemoj ako na njoj još ima znakova života.
A listove će već jednom potjerati,najčešće nakon cvatnje u fazi mirovanja. |
||
![]() |
||
|
Phalaenopsisu se ocvala stapka odreže iznad trećeg "koljenca" jer najčešće iz trećeg ili/i drugog koljenca nakon nekog vremena potjera cvjetnu granu. Idem poslikati pa ću pokazati kako to izgleda.
|
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1415161718 58> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |