Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3031323334 407> |
Korisnik | |
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na jednom stranom webu pročitala sam da adeniume treba zalijevati uz rub tegle jer se tada korijen širi u stranu (u potrazi za vodom i hranjivima), a tada se i grane šire u stranu. Uglavnom tako i radim, ali moji su još premaleni da se vidi rezultat (iako su neki također stari dvije godine
![]() ![]() |
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Andina, oba dva adeniuma su dvije godine stari
sijanci. Desnom sam grane rezao na polovici dužine.
Prije
rezanja je dobro izgledao u toj velikoj tegli. Veliki adenium - velika tegla.
Tegla je ostala ista a on je za pola manji i to me sada malo bode u oči. Prvom
prilikom ću ga presaditi u za broj manju teglu. Na rezanje grana je dobro reagirao. Na mjestu reza je iz svake grane potjerao i do
tri nove grane. Tako da je to bila dobra investicija u cvjetanje. U budućnosti
će cvjetati obilnije. Kod lijevog sam optimalno pogodio veličinu i
oblik tegle. Kako ga sada preko ljeta forsirano prihranjujem tako mu raste
kaudeks i on sam bez moje pomoći izlazi iz supstrata-tegle. Vidim to jer mu često radim novi prostor po
vrhu supstrata u koji zalijevam. Pisao sam da su mi sada nakon što su dvije
godine stari svi adeniumi više manje slični. No, po veličini cvjeta nije teško uočiti da
je lijevi arabicum a desni obesum. |
|
![]() |
|
Alma.M. ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 02 Lipanj 2014 Lokacija: HR Status: Offline Bodovi: 214 |
Andina, na 1. stranici teme su iskopirani neki Pinusovi i Bebolinini postovi, mislim da je sve obuhvaćeno o uzgoju adeniuma, tako da se ne mora baš sve čitati iako je gušt proći cijelu temu, posebno zbog fotografija.
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Hm, da... treba temu čitati od početka, a puno je stranica...
![]() Trebalo bi napraviti stalni post na vrhu svake stranice o uzgoju adeniuma. Pinus, a zašto misliš da je ovome tegla prevelika - zbog stabilnosti, ukupnog dojma ili zbog nećeg trećeg? Je li to onaj kojemu si iz reznice dobio kaudeks? Inače, habitus im je fenomenalan, meni čak malo ljepši ovoga lijevog.
|
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
dea78 je
napisala u pp:
Oprosti sta
ti pisem pp al vidim da si veliki ljubitelj i kolekcionar adeniuma pa ako bi mi
mogao pomoci.Naime imam sijance adeniuma( mozes ih vidjeti i u temiadeniumi i u
mojoj deino skromno cvijece) ovo su mi prvi sijanci pa ako bi mi mogao kao
lajku objasniti kada i kako pincirati ih.I jos nesto dobila sam sjeme sijanaca
pa kako ih posaditi i da li se zaljevaju odmah ili da samo rosim povrsinu
zzemlje?
Adeniumi nisu lagani za uzgoj. Ako želiš da uopće imaš
šansu da iz sjemena uzgojiš lijep adenium prvo i osnovno je da izabereš pravi
trenutak kada siješ. U našim klimatskim uvjetima optimalno vrijeme za sijanje
adeniuma je proljeće. |
|
![]() |
|
dea78 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Ožujak 2014 Lokacija: zagreb Status: Offline Bodovi: 661 |
Meni se bas svida.I u prirodi kako izraste izraste zar ne?
|
|
Pozdrav iz Zagreba!
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Alma.M. ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 02 Lipanj 2014 Lokacija: HR Status: Offline Bodovi: 214 |
Ja sam svoje držala na internet modemu koji je stalno grijao sjeme odozdo i četvrti dan je većina proklijala, možda da probaš tako, meni je proklijalo 16 od 17 posijanih. Šteta je da odustaneš prekrasne su ove biljčice
![]() |
|
![]() |
|
Pinus hvala! ![]() ![]() Prije tjedan dana sam kod presađivanja poprskala i adeniume i supstrat Previcurom (Captan se navodno ne proizvodi više - tako su mi rekli i poljoapoteci), ne znam da li smijem opet? Ovo za zamjenu površinskog sloja supstrata je odlična ideja, ja se toga sama nikad ne bih dosjetila, hvala
![]() |
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Necu plakati vishe , pomirila sam se s tim da u Adenium obesumu nemam srece ! Sjeme koje sam narucila i dobila ni ne pomislja izaci ! ![]() |
|
![]() |
|
Alma. M adeniumi su ti prva liga.
![]() Gljivica
pljesni se možeš riješiti Captanom ili nekim drugim fungicidom. Ako cimet ne
pomaže. A možeš zamijeniti površinski
sloj supstrata, to je u stvari najjednostavnije rješenje. Poslije sa njima na sunce. Mislim
da na suncu plijesan ne uspijeva.
|
|
![]() |
|
Danas se je na mojim adeniumima odnosno na supstratu pojavila plijesan uffff
![]() Inače su preživjeli moje pinciranje, lijepo su se razgranali, presađivanje isto tako, na slici od prekjučer se sunčaju a istovremeno kiša pada po njima. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Auuu, koliko pupova!!! Nije čudo što adeniumi malo kasne sa cvjetanjem, ova godina je baš nikakva. Vidim da pupa i ovaj šarenolisni. Lijepo od njega, no on mi je posebno lijep i bez cvjetova.
|
|
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
![]() |
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Ništa osim toga što ih držim u zajedničkoj teglici i u vodu za zalijevanje, uz gnojivo NPK 15:15:15, dodajem i otpadni bioenzim.
|
|
|
![]() |
|
Ove godine sam sijao: a. boehmianum
i adenium swazicum prošle godine: a. swazicum,
a. somalense, a. somalense nova i a. socotranum. Ako uspijem nabaviti sjeme na
proljeće bi sijao još oleifolium, crispum i multiflorum i to bi bilo to. Mislim
da više osnovnih vrsta adeniuma ne
postoji?
Obesum i arabicum zadnje dvije proljetne sezone
nisam sijao da bi mogli usporediti. No zato su ovi tvoji ovogodišnji sijanci iz
veljače bez greške. U boljoj su
kondiciji nego prošlogodišnji sijanci adenium
hibrida sa prve tvoje slike zadnji post. Vidim da nisu veći ali svejedno ostavljaju
bolji dojam. Nešto si radila bitno
drugačije ? |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Hvala, Pinus! Samo da sva trojica požive do ocjene umjetničkog dojma.
![]() Unatoč kišnim danima, ovaj tvoj cvate i cvate!!! Prema brojnosti i rasporedu grana te kratkom i širokom kaudeksu također mislim da se radi o arabicumu. A kako ti napreduju ostali sijanci? Kladim se da su bar trostruko veći od mojih: sijani u svibnju i lipnju 2013. ![]() sijani u veljači 2014. ![]() |
|
|
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3031323334 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |