izrasla iz komposta... |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Korisnik | |
Hannah87 ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 25 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 107 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 17 Ožujak 2009 u 22:00 |
Predivna je biljka, da li ima još koja mladica slučajno?
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bacila je one gomoljčiće na slici, pošalji adresu na pp, imam jedan viška
![]() |
|
![]() |
|
Brbe ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
Ehhh meni se čini da je tu ponajveći problem da biljka u prirodi nema veze sa biljkom iz uzgoja...
![]() nažalost ima i previše sličnih šta po listu, šta po obliku, šta iz kuta gledanja/slikanja da je praktički neizvedivo točno prepoznavanje.... da osnujemo mi neku CSI udrugu pa da provjeravamo DNA biljaka? ![]() a ako baci koju mladicu dal se mogu ogrebati za jednu? ![]() |
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
I ja sam spazila da neke vrste imaju jestive gomolje, baš sam ostala bez riječi, ne bi mi to nikad palo na pamet...ali mislim da xanthosoma nije, mislim da bi bila prije alocasia ili colocasia.
|
|
![]() |
|
Brbe ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
alocasia robusta...
ali ova je uzgojena... one slikane u prirodi nemaju veze sa tom... a pogledaj i ovu sliku: ![]() Xanthosoma violaceum Schott Engl.: purplestem taro, black malanga, blue ape, blue taro, primrose malanga. Suom.: kaakaotaaro. Sven.: purpurtannia, violettbladig kalla. Port.: batata de taxola. Span.: otó, tiquisque morado. Bot. syn.: Xanthosoma nigrum Stellf. Ova mi je upala zbog mogućeg "jestivog" gomolja... ![]() |
|
![]() |
|
Istina, slična je jako. Brbe, koja je to vrsta?
|
|
![]() |
|
užasno sliči i na ovu:
http://www.asiaticgreen.com/MyPhotoArchive_Aroids.htm Alocasia robusta ![]() |
|
![]() |
|
Eliminirala sam xanthosoma sagittifolium, prema ovoj slici nije to, nema takve gomolje:
http://www.fao.org/docrep/T0646E/T0646E0U.GIF a slična je ovoj colocasiji http://keys.lucidcentral.org/keys/aquariumplants2/Aquarium_&_Pond_Plants_of_the_World/key/Aquarium_&_Pond_Plants/Media/Images/New2_Factsht_large/Colocasia_esc_dr_FD.jpg |
|
![]() |
|
Moja biljčica počela se je slabo držati u tegli, tj polijegati, pa sam odlučila ju presaditi. Kad sam ju izvadila iz tegle, imala sam što vidjeti - ona bi se razmnožavala:
![]() Pronašla sam u dnu tegle 3 gomolja i još je pustila korijenje kao rizome gdje su se na vrhu rizoma isto počeli formirati "gomolji" s pupom na vrhu. Stvarno mi je zanimljivo od ove vrste što listovi rastu samo na sredini, odnosno svaki novi list izraste iz najmlađeg, pokraj nikad ne rastu novi listovi ili mlade biljčice, a za pomladak formira rizome koji se formiraju u gomolje. |
|
![]() |
|
antun007 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 1709 |
1 000 000% adam
![]() |
|
![]() |
|
antun007 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 1709 |
Vjerojatno Adam
|
|
![]() |
|
Baš sam pregledavala slike alocasia, calocasia, xanthosoma sagittifolium...sve bi moglo biti, a opet...jednostavno neznam
![]() ![]() Evo današnje slike, nije baš u naj stanju jer joj vani baš i nije odgovaralo i izgubila je svo lišće, sad je počela tjerati novo lišće, a kako nije direktno na prozoru malo se je izdužila ![]() ![]() A ove godine mi izrasla još jedna malecka u tegli s smokvom, dakako, izrasla iz komposta ![]() |
|
![]() |
|
tropi ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 745 |
Oprosti SilveK mislim da sam krivo napisao Xanthosoma sagittifolium a ne sagitattum
![]() može i pretraga na http://www.aroid.org |
|
izbalansiranu dijetu čini po jedan kolač u svakoj ruci!
|
|
![]() |
|
Hvala Tropi na trudu
![]() ![]() |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
.....meni je iz kupljene zemlje niknuo oxalis koji cvjeta liličasto....imam ga u svakom pitaru...širi se malim kao gomoljčićima...
|
|
![]() |
|
tropi ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 745 |
već dugo me mući tvoja zagonetka........jako me vuće na Xanthosoma sagittatum.Provjeri jel bi to moglo biti jer ti ipak imaš zagonetku pored sebe za usporedbu
|
|
izbalansiranu dijetu čini po jedan kolač u svakoj ruci!
|
|
![]() |
|
sonora ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 30 Rujan 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 22 |
mislim da je adam-neki kažu ženska vrsta ako se tako može nazvati
|
|
![]() |
|
hobotnica ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 15 Listopad 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 52 |
![]() ![]() Ali, lijepa je biljčica
![]() |
|
![]() |
|
SLAVONKA ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Listopad 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1489 |
![]() |
|
![]() |
|
ines ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Možda je malo mutirani adam, ipak je izrasla iz komposta.
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |