Ficus benjamina - Fikus benjamin |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 89101112 16> |
Korisnik | |
strada ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 19 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 140 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
e pa ja sam vec luda od skupljanja lisca koje moj benjo odbacuje :(
Mislim da bi mu mozda moglo biti malcice vruce u dnevnom ali nemam ga gdje drugdje staviti da bude na sigurnom. Barem ne dok druga mica maca ne odraste i okani se igre po mojim biljkama ![]() Ima li nacina da ga spasim a da ostane u dnevom..vrata od balkona su uvijek otvorena na "kipu" i stvarno nije vruce kao recimo kod mojih.. Spricam ga svako jutro baj d vej. |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
lana2 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
mimar tvoj benjamin je zaista prekrasan, pravi kapitalac.
![]() strada kod benjamina je normalna pojava da počne odbacivati lišće kad ga se unese u kuću. Nakon prilagodbe počet će rasti novi listići. |
|
![]() |
|
strada ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 19 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 140 |
Vec vidim nove listice, ali oni taaaako sporo rastu u odnosu na koliko brzo on odbacuje ove velike ![]() ![]() Ne znam koliko vremena mu treba za adaptaciju kad je kod mene vec skoro dva mjeseca? Cak se i smrzavam u dnevnom jer drzim tu i tamo skroz vrata otvorena da mu ne bude prevruce i mislim se kako cu se prehladiti radi biiiljkeeee!!! |
|
![]() |
|
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
Možda ti zato i odbacuje lišće - možda mu je prehladno. I ne voli propuh i promjene temperature, isto kao i mjenjanje položaja.
|
|
![]() |
|
Gia118 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 19 Prosinac 2010 Status: Offline Bodovi: 1 |
Monk, moj Benji je star oko 2 godine za vrijeme ljeta se super oporavio i dobio puno listova, no sada je u 1 mj. izgubio oko 70% listova, ne smijem ga taknuti koliko ispada, očajna sam, ne znam što da radim, možda mu je vruće jer je stan mali i centralno je grijanje, ili ima malo svijetla jer sam ga morala maknuti od prozora radi radijatora
![]() ![]() |
|
![]() |
|
NiNe ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 09 Ožujak 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 6 |
Ovako, dobila sam benjamina od mame, dosta je velik, ali imam osjećaj da mi se stalno suši, istina izlaze novi listovi,ali i stalno otpadaju.
Mama mi je rekla da ga zalijevam svaki treći dan,i to ne u tanjurić nego ravno u zemlju. Par grana mu se osušilo, lišće mu stalno opada, ali i izlazi novo,pa ne znam šta mu smeta. Stoji pokraj prozora, koji ne otvaram, nije na propuhu, ne dira mu se često po listovima. Kako da se oporavi, jer bi mi bilo žao da propadne. |
|
![]() |
|
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
Po mom iskustvu, to mu je previše zalijevanja. Moji stoje u dnevnom boravku na temp. 22,5-23 stupnja (kada ložimo kamin temp.se digne i do 28), uz vrata koja su dio dana na suncu i zalijevam ih svakih 7-10 dana. Nemam neko određeno vrijeme, nego kada vidim da je zemlja već dosta suha onda ih dobro zalijem da ostane vode i u ukrasnoj tegli. Ne špricam ih nikada, nego ih potuširam samo povremeno da skinem prašinu sa listova.
Stavit ću slike nekih svojih benjamina da ih vidite. Uglavnom sam ih sama uzgojila iz malih grančica. |
|
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Jos uvijek je Benjo zgoljav..baca listice, medutim kako god koji maleni izbaci tako se vecina njih posusi odma u startu??
Zna li itko zasto je to tako?? ![]() |
|
![]() |
|
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
Lijepi primerci benjamina,kada sam ja dobila,benjamina,prije 3 godine bio 30 cm.visok,sada je ovakav,kada lagano sipi kišica nosim ga van.
![]() |
|
![]() |
|
NiNe ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 09 Ožujak 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 6 |
E baš tako je i kod mene ![]() Ne znam da li mu smeta ako ga stavim u kut? Nije mračno, nema propuha, ali nije ni na izravnom suncu? I da, da li može stajati vani, po ljeti, jer vidim da netko i to radi? |
|
![]() |
|
Evo još dva moja benjamina
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
lana2 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Pravi reprezentativni primjerci benjamina. Moj je još sasvim maleni. Zakorjenila ga od male grančice i već lijepo napreduje.
|
|
![]() |
|
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
Ja svoga benjamina stavim na kišicu van,ali onda opet na svoje mjesto.
kada je pustio korjenčiće staviti ga u zemlju, ne veliku vazu.
|
|
![]() |
|
Moji su uglavnom uzgojeni iz grančica, ali ja ih nikad ne zakorjenjujem u vodi. Uvijek ih stavim direktno u zemlju i napravim blato, znači uvijek su tako zaliveni da je u tegli doslovno blato i na taj način mi se svi s uspjehom zakorijene.
|
|
|
|
![]() |
|
zna li itko zasto se mladi listici na mom Benjiju cim izniknu osuse?? Prvo na samom vrhu pa postepeno skroz..
![]() Vec je jadnicak skroz ogoljen sa dosta na oko suhih grancica..Zaljevam jednom tjedno onako odoka..Mozda mu je malo vlage?? Stalno je na istom mjestu, nije na direkt suncu a ima dosta svjetla i nije na propuhu..Ima tko kakav savjet kako ga natjerati da dode sebi i pusti malo novih listova?? |
|
![]() |
|
panda ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Rujan 2010 Lokacija: Dalj ( Osijek ) Status: Offline Bodovi: 852 |
osisaj te suhe grane probaj ga stavit na sjevernu stranu na prozor tako je kod mene tj pred balkonskim vratima jel ne stane na prozor :) uopce ga ne prihranjujem zalijes ga kad je suho ja tako sve cvijece jel prije ce propast od vise vlage !!! eto kod mene je bio u jednom cosku u boravku i sav je otpado dosta grana se osusilo ja sve to osiso i stavio ga u kuhinju pred balkon i super napreduje cak ni ne otpada a vrata se stalno otvaraju i zimus isto :)
eto toliko od mene pa probaj :))) |
|
![]() |
|
Tanja 20 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 20 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 294 |
eh, kak je vama lijepo sa tolikim benjijima. Ja sam već upropastila 4 reznice benjija i nijedna mi se nije uhvatila. Ne znam u čemu joj je kvaka. Da li netko zna?
Prva je bila u zemlji, druga je bila u vodi pa u zemlji, treća je bila samo u vodi i upljesnivila se ???? a sad mi je zadnja opet u zemlji i bojim se da ni ona nema pomaka. šta radim krivo da li itko zna???? |
|
"Velika srca vole, dok mala traže da budu voljena"
|
|
![]() |
|
Ja ih stavljam direktno u zemlju i dobro zaljevam, tako da je stalno blato (posuda bez drenaže) i držim na svjetlom mjestu, ali ne na suncu. Reznice istog trena kad ih odrežem piknem u zemlju. I ne moraju biti skroz male, moje su bile i po 20-tak centimetara.
|
|
|
|
![]() |
|
Tanja 20 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 20 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 294 |
Aha...probat ću to napraviti pa ćemo vidjeti, ili stvarno kod mene neće nikako.Hvala ti na savjetu...
|
|
"Velika srca vole, dok mala traže da budu voljena"
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 89101112 16> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |