Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Orhideje i mesožderke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Bolesne orhideje
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Bolesne orhideje

Odgovori Odgovori Stranica  <1 910111213 18>
Korisnik
Poruka
Mihi View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Status: Offline
Bodovi: 115
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mihi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Prosinac 2012 u 16:03
a nemreš više puno tog napraviti..jedino još kupiti Drin (malo progooglaj o njemu ;)) u poljoapoteci (super bio-gnojivo..nazovimo ga tako) puno pomaže biljkama koje su bolesne..tretira se biljka svakih 7-10 dana..šrpica se po listovima ,pupovima,zračnom korijenju,čak se može cijela biljka pošpricati prije sadnje u novi substrat..1ml Drina na 1l vode..ja ga koristim od projeća i prezadovoljna sam ;)
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Mina986 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 7
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mina986 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Prosinac 2012 u 21:23
Hvala, pokusat cu s tim. danas je jos losije,poceli su se cvjetovi susit i otpali su preostali pupovi Cry
Na vrh
sarajka View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3644
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sarajka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Prosinac 2012 u 17:39
draga Mina i ja sam imala problema ,moje orhideje je napala vunasta uš,bile su skoro gotove,ali zahvaljujući našim cvjetoljupcima  ja sam ih vratila iz mrtvih,posebno zahvalnost  ide našioj Bebolini koja mi je poslala DRIN,e ja sam ovako uradila,izvadila ih iz zemlje,kupila novu zemlju za orhideje,njih lijepo pod mlaz vode oprala i korijenje ,onda makazama odrezala sve trulo,pa ih onda alkoholom dobro našpricala i ostavila na novinu da se tako osuše,onda ih fino posadila i napravila rastvor DRIN_a i dobro ih poprskala i po njima i po zemlji,i ostavila tako,svakih 10 dana ih potopim u vodu i kad ih izvadim poprskam DRIN-m i tako radim,oporavile su se i ponovo počele da cvjetaju,listove koji su u međuvremenu požutili sam odrezala
Na vrh
aralija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7070
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aralija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Prosinac 2012 u 21:16
Ovo o DRIN je stvarno zakon, poroguglala sam i kupila ga direktno do poljoapoteke CEDAR agro stiglo u rekordnom roku a što se tiče truleži riješavam je običnom varikinom i 1 dcl na litru vode , nemojte me pitati od kud mi to , pročitala sam( ili od Bešlića ili od Bojčića koji se bavi uzgojem hibiskusa) i stvarno djeluje na trulež korjena.Kao preventivu svaki put kad presađujem a korjen ogolim malo pošpricam
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
Na vrh
mali kaktus View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Bodovi: 9133
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Prosinac 2012 u 21:49
a šta je to varekin?
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Prosinac 2012 u 22:09
Originalno poslano od člana mali kaktus mali kaktus napisao:

a šta je to varekin?

Varikina je ono s čim izbjeljuješ rublje 

Na vrh
mali kaktus View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Bodovi: 9133
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Prosinac 2012 u 22:13
ma znam šta je varikina,ali za cvijeće???
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Prosinac 2012 u 22:22
MK...nemam pojma o tome, samo sam napisala da je to varikina...možda netko objasni što i kako s njom se tretira
Na vrh
pčelica7 View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 1966
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pčelica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Prosinac 2012 u 11:22
Možda se varam, ali mislim da varikina u cvjećarstvu može jedino poslužiti za dezinfekciju cvjetnjaka prije sadnje biljaka, za sve drugo mi je nespojivo....
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
Na vrh
Mihi View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mihi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Prosinac 2012 u 13:33
i ja sam čula savijete o tretiranju orhideja s varikinom..od ljudi koji se u to kuže ;) očito pomaže..
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 12672
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Prosinac 2012 u 18:33
Cure, ipak se varikina koristi u cvjećarstvu i to ne samo za dezinfekciju cvjetnjaka. Evo šta naša korisnica Nina savjetuje kao vatrogasnu mjeru kod utapanja hibiskusa
Meni je taj savjet bio zlata vrijedanThumbs%20Up
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić
Na vrh
aralija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7070
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aralija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Prosinac 2012 u 20:35
E pa sad i ja malo da pojasnim a isprobala sam i imam uvijek spremu bocu razrijeđenu s varekinom ( da to je izbjeljivač rublja i kod nas se prodaje kao Cekin  varekina one talijanske s mirosom nisu pogodne)Kad je korjen u rasulu (čitaj istrulio) očistiti sve do zdravog i pošpricati omjerom jedan decilitar na litru vode , ostaviti desetak sati i onda ponovo zasaditi. Ja imam običaj da kad sukulente i kaktuse operem pod mlazom vode i neka su zdravog korjena malo pošpricam ostavim par sati i zasadim , neće im naškoditi . ISPROBANO
Čitajući post od naše Beboline sad znam(nisam bila sigurna) da je to preporuka gdin. Bojčića našeg najvećeg hibiskusara a on i naša Nina su  povezani, oni su u internacionalnom udruženju hibiskusara . Mislim da svaki savjet je vrijedan pa ako netko dođe u bezizlanu situaciju a nezna što će neka isproba nema što izgubitiWink
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
Na vrh
sweetheart View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 5
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sweetheart Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Siječanj 2013 u 19:08
Pozdrav svima. Nadam se da mi neko može pomoći. Naime, imam 3 phala koje sam nabavila prošle godine nekako u proljeće. Od tada su sva 3 ocvjetala, javile su se nove stapke,pupoljci, ali je potom došlo do problema. Dosta pupoljaka mi je požutjelo i opalo, samo se na jednoj uspio otvoriti tek jedan cvjetić. Držim ih na sjeveroistočnom prozoru,često ih prskam,ali u zadnje vrijeme kako je hladnije to radim rjeđe. Mogu reći da su bile savršene sve do sada. Čitala sam da problem može biti dim( roditelji su mi strastveni pušači), velika promjena temperature, te sam ih stoga premjestila u sobu gdje temperatura bude najčešće konstantna (oko 22 stepena) i nema dima, iako znam da orhideje ne vole baš da mijenjaju mjesto. Spremila sam i neke sličice pa ću pokušati da ih stavim.Molim vas pomozite, ne bih voljela da izgubim i preostale pupoljke!
Na vrh
goran44 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 128
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje goran44 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Siječanj 2013 u 21:20

I moje orhideje su napale vunaste uši i  muku sam mučio sa alkoholom, sredstvima za pranje suđa, kombinacijama raznim da ne spominjem. Nakon nekog vremena s jedne orhideje su prešle na drugu pa treću i već sam gubio nadu i strpljenje da ću ih se riješiti. Jedan dan prolazim pored poljoprivredne ljekarne i svratim unutra jer sam čuo da se jedna gospodična dobro razumije u biljke. I onako iskreno joj kažem što me muči i pitam jer bi moglo pomoći crveno ulje, a ona mi preporuči BIJELO ULJE. Pa ajde da probam jer ionako sam već skoro odustao. Pošpricao sam orhideje toliko da je sve curilo s njih i nakon možda sat vremena ponovio isto. Danas mogu biti sretan što sam to napravio jer su orhideje žive i zdrave, cvjetaju punom parom, a jedna od njih je izbacila i mladicu. Znači, ako je problem sa vunastim ušima probajte s BIJELIM ULJEM, ono uništava uši i njihova legla i jajašca!

Na vrh
Anastazija_ View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
1. Najljepši vrt - Proljeće 2014

Bodovi: 6004
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anastazija_ Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Siječanj 2013 u 23:40

Imaš pravo gorane, tako sam se i ja riješila vunastih ušiju i to sa samo jednim špricanjem  Smile.
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Siječanj 2013 u 23:48
Bijelo ulje ima još bolji učinak pomiješan s nekim akaricidom, ali postupak treba poniviti nakon osam dana, i što je još važnije, koncentracija bijelog ulja mora biti blaga, u protivnom na lišću stvori sloj koji deji ne dozvoljava disanjeWink
Isti je postupak za svo cvijeće u kući kao i za biljke u dvorištu, ili pak voćke.
Ja sam danas obavila zimsko špricanje ukrasnog bilja u dvorištu s bijelim uljem i confidorom, isto tako sam tretirala svo cvijeće u kući, uključujuć deje. Na 10 l vode stavila sam 0.5 ulja i dozu confidora
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić
Na vrh
Anastazija_ View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
1. Najljepši vrt - Proljeće 2014

Bodovi: 6004
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anastazija_ Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Siječanj 2013 u 23:52

Jel to može i za sukulente napadnute svim vrstama uši kojih se nikak ne mogu riješiti ?
Možeš mi još preciznije (oprosti kaj te gnjavim) napisati doze da nekaj ne fulam?
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2013 u 00:03
Originalno poslano od člana Anastazija_ Anastazija_ napisao:

Jel to može i za sukulente napadnute svim vrstama uši kojih se nikak ne mogu riješiti ?
Možeš mi još preciznije (oprosti kaj te gnjavim) napisati doze da nekaj ne fulam?
S tim možeš tretirat SVE! Na 10 l vode ide 1/2 dcl bijelog ulja i jedna cijela doza Confidor akaricida. Ako spremiš svih 10 l, pošpricaj sve što je zeleno, dejama i po supstratu (tamo se beštije zavuku) a s ostatkom ponovi gradivo za osam dana. Tako si sigurna da si se riješila gamadi (vunastih, štitastih uši i grinja) za narednih godinu dana. Špricanje se obavlja u zimskim mjesecima kad je hladno, jer ulje i jako sunce ne idu zajedno, spale listove.
To mi je lani savjetovao agronom, inače stručnjak za zaštitu bilja
Kako crveni pauk, vunasta uš i ostala gamad nije jedini neprijatelji naših deja, povremeno im je dobro dati dozu sistematičnog insekticida (ja koristim RAPID) jer to biljka upije u sebe i svaka napast od insekta koja se nastani, sisanjem soka ugiba!
Malo sam Vas udavila s kemijom, sorry, ali to nam je u opisu posla, ili nemamo sretne i cvjetne biljkeEmbarrassed
Na vrh
Mihi View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mihi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2013 u 11:00
na sreću nisam imala većih problema s tim beštijama ali daj mi reci di u kući sad špricaš deje?? u kupaoni?? mislim ipak su to otrovi a ja imam 60-ak deja pa..i hvala na savijetu ;)
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2013 u 11:11

Jednu po jednu izbacim kroz otvoreni prozor i špric, špricTongue i tako sat vremena. Odmah ih vraćam na svoje mjesto, tako da im to kratko vrijeme na otvorenom ništa ne naškodi. Ne špricam nikad u zatvorenom prostoru, ovako dobije samo cvijeće, ne i okolni prostor u stanu

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 910111213 18>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,187 sekundi.