Bolesne orhideje |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 910111213 18> |
Korisnik | |
Mihi ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 05 Prosinac 2012 Status: Offline Bodovi: 115 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a nemreš više puno tog napraviti..jedino još kupiti Drin (malo progooglaj o njemu ;)) u poljoapoteci (super bio-gnojivo..nazovimo ga tako) puno pomaže biljkama koje su bolesne..tretira se biljka svakih 7-10 dana..šrpica se po listovima ,pupovima,zračnom korijenju,čak se može cijela biljka pošpricati prije sadnje u novi substrat..1ml Drina na 1l vode..ja ga koristim od projeća i prezadovoljna sam ;)
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Mina986 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 26 Prosinac 2012 Status: Offline Bodovi: 7 |
Hvala, pokusat cu s tim. danas je jos losije,poceli su se cvjetovi susit i otpali su preostali pupovi
![]() |
|
![]() |
|
sarajka ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 3644 |
draga Mina i ja sam imala problema ,moje orhideje je napala vunasta uš,bile su skoro gotove,ali zahvaljujući našim cvjetoljupcima ja sam ih vratila iz mrtvih,posebno zahvalnost ide našioj Bebolini koja mi je poslala DRIN,e ja sam ovako uradila,izvadila ih iz zemlje,kupila novu zemlju za orhideje,njih lijepo pod mlaz vode oprala i korijenje ,onda makazama odrezala sve trulo,pa ih onda alkoholom dobro našpricala i ostavila na novinu da se tako osuše,onda ih fino posadila i napravila rastvor DRIN_a i dobro ih poprskala i po njima i po zemlji,i ostavila tako,svakih 10 dana ih potopim u vodu i kad ih izvadim poprskam DRIN-m i tako radim,oporavile su se i ponovo počele da cvjetaju,listove koji su u međuvremenu požutili sam odrezala
|
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Ovo o DRIN je stvarno zakon, poroguglala sam i kupila ga direktno do poljoapoteke CEDAR agro stiglo u rekordnom roku a što se tiče truleži riješavam je običnom varikinom i 1 dcl na litru vode , nemojte me pitati od kud mi to , pročitala sam( ili od Bešlića ili od Bojčića koji se bavi uzgojem hibiskusa) i stvarno djeluje na trulež korjena.Kao preventivu svaki put kad presađujem a korjen ogolim malo pošpricam
|
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
a šta je to varekin?
|
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Varikina je ono s čim izbjeljuješ rublje
|
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
ma znam šta je varikina,ali za cvijeće???
|
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
MK...nemam pojma o tome, samo sam napisala da je to varikina...možda netko objasni što i kako s njom se tretira
|
|
![]() |
|
pčelica7 ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
Možda se varam, ali mislim da varikina u cvjećarstvu može jedino poslužiti za dezinfekciju cvjetnjaka prije sadnje biljaka, za sve drugo mi je nespojivo....
|
|
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
|
|
![]() |
|
Mihi ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 05 Prosinac 2012 Status: Offline Bodovi: 115 |
i ja sam čula savijete o tretiranju orhideja s varikinom..od ljudi koji se u to kuže ;) očito pomaže..
|
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Cure, ipak se varikina koristi u cvjećarstvu i to ne samo za dezinfekciju cvjetnjaka. Evo šta naša korisnica Nina savjetuje kao vatrogasnu mjeru kod utapanja hibiskusa
Meni je taj savjet bio zlata vrijedan
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
E pa sad i ja malo da pojasnim a isprobala sam i imam uvijek spremu bocu razrijeđenu s varekinom ( da to je izbjeljivač rublja i kod nas se prodaje kao Cekin varekina one talijanske s mirosom nisu pogodne)Kad je korjen u rasulu (čitaj istrulio) očistiti sve do zdravog i pošpricati omjerom jedan decilitar na litru vode , ostaviti desetak sati i onda ponovo zasaditi. Ja imam običaj da kad sukulente i kaktuse operem pod mlazom vode i neka su zdravog korjena malo pošpricam ostavim par sati i zasadim , neće im naškoditi . ISPROBANOČitajući post od naše Beboline sad znam(nisam bila sigurna) da je to preporuka gdin. Bojčića našeg najvećeg hibiskusara a on i naša Nina su povezani, oni su u internacionalnom udruženju hibiskusara . Mislim da svaki savjet je vrijedan pa ako netko dođe u bezizlanu situaciju a nezna što će neka isproba nema što izgubiti
![]() |
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
sweetheart ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 02 Siječanj 2013 Status: Offline Bodovi: 5 |
Pozdrav svima. Nadam se da mi neko može pomoći. Naime, imam 3 phala koje sam nabavila prošle godine nekako u proljeće. Od tada su sva 3 ocvjetala, javile su se nove stapke,pupoljci, ali je potom došlo do problema. Dosta pupoljaka mi je požutjelo i opalo, samo se na jednoj uspio otvoriti tek jedan cvjetić. Držim ih na sjeveroistočnom prozoru,često ih prskam,ali u zadnje vrijeme kako je hladnije to radim rjeđe. Mogu reći da su bile savršene sve do sada. Čitala sam da problem može biti dim( roditelji su mi strastveni pušači), velika promjena temperature, te sam ih stoga premjestila u sobu gdje temperatura bude najčešće konstantna (oko 22 stepena) i nema dima, iako znam da orhideje ne vole baš da mijenjaju mjesto. Spremila sam i neke sličice pa ću pokušati da ih stavim.Molim vas pomozite, ne bih voljela da izgubim i preostale pupoljke!
|
|
![]() |
|
goran44 ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 18 Listopad 2012 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 128 |
I moje orhideje su napale vunaste uši i muku sam mučio sa alkoholom, sredstvima za pranje suđa, kombinacijama raznim da ne spominjem. Nakon nekog vremena s jedne orhideje su prešle na drugu pa treću i već sam gubio nadu i strpljenje da ću ih se riješiti. Jedan dan prolazim pored poljoprivredne ljekarne i svratim unutra jer sam čuo da se jedna gospodična dobro razumije u biljke. I onako iskreno joj kažem što me muči i pitam jer bi moglo pomoći crveno ulje, a ona mi preporuči BIJELO ULJE. Pa ajde da probam jer ionako sam već skoro odustao. Pošpricao sam orhideje toliko da je sve curilo s njih i nakon možda sat vremena ponovio isto. Danas mogu biti sretan što sam to napravio jer su orhideje žive i zdrave, cvjetaju punom parom, a jedna od njih je izbacila i mladicu. Znači, ako je problem sa vunastim ušima probajte s BIJELIM ULJEM, ono uništava uši i njihova legla i jajašca! |
|
![]() |
|
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
Imaš pravo gorane, tako sam se i ja riješila vunastih ušiju i to sa samo jednim špricanjem ![]() |
|
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Bijelo ulje ima još bolji učinak pomiješan s nekim akaricidom, ali postupak treba poniviti nakon osam dana, i što je još važnije, koncentracija bijelog ulja mora biti blaga, u protivnom na lišću stvori sloj koji deji ne dozvoljava disanje
![]() Ja sam danas obavila zimsko špricanje ukrasnog bilja u dvorištu s bijelim uljem i confidorom, isto tako sam tretirala svo cvijeće u kući, uključujuć deje. Na 10 l vode stavila sam 0.5 ulja i dozu confidora
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
Jel to može i za sukulente napadnute svim vrstama uši kojih se nikak ne mogu riješiti ? Možeš mi još preciznije (oprosti kaj te gnjavim) napisati doze da nekaj ne fulam? |
|
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
|
![]() |
|
To mi je lani savjetovao agronom, inače stručnjak za zaštitu bilja
Kako crveni pauk, vunasta uš i ostala gamad nije jedini neprijatelji naših deja, povremeno im je dobro dati dozu sistematičnog insekticida (ja koristim RAPID) jer to biljka upije u sebe i svaka napast od insekta koja se nastani, sisanjem soka ugiba!
Malo sam Vas udavila s kemijom, sorry, ali to nam je u opisu posla, ili nemamo sretne i cvjetne biljke
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
na sreću nisam imala većih problema s tim beštijama ali daj mi reci di u kući sad špricaš deje?? u kupaoni?? mislim ipak su to otrovi a ja imam 60-ak deja pa..i hvala na savijetu ;)
|
|
![]() |
|
Jednu po jednu izbacim kroz otvoreni prozor i špric, špric |
|
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 910111213 18> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |