Falenopsis - Phalaenopsis |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 910111213 58> |
Korisnik | |
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To ti je keiki ili beba orhideja. Da bi keiki samostalno mogao rasti mora imati najmanje dva lista i nekoliko centimetara dugo korjenje. Bolje je da je keiki što veći jer su mu onda i veće šanse da sam uspješno raste, ali u pravilu se ne pušta da mu krojenje izraste preko desetak centimetara dužine. Kada keiki odvajaš od mame onda čistim škarama odrežeš stabljiku i njega posadiš u posebnu posudu.
Neki prakticiraju da još dok je keiki na stabljici ispod njega žicom pričvrste mini teglicu sa vlažnim supstratom na koji polože (ili u njega stave ako ide) malo korjene od keikija. Nakon nekog vremena korjenčići od keikija sami počnu ulaziti u supstrat koji treba držati stalno vlažnim. Ako se na nekom keikiju niti nakon dužeg vremena ne stvaraju korjenčići, onda se na bazu keikija treba pričvrstiti malo mahovine koju treba držati stalno vlažnom i to će stimulirati da se pojave korjenčići. Ako je stabljika na kojoj su izrasli tvoji keikiji već suha, onda odmah trebaš posaditi keikije u supstrat jer će ti na suhoj stabljici uginuti s obzirom da količina vlage i hrane koje povuku iz zraka im nije dovoljno niti za preživljavanje, a dakamoli za daljnji rast. Mladi novoposađeni keiki treba češće prskati vodenom maglicom. Danas postoje i neke paste sa kojima se neko vrijeme treba mazati spavajuće oko na cvjetnoj stabljici neke orhideje i ta pasta onda bi trebala pospješiti da tu izraste keiki (što nitko ne garantira da će se i dogoditi).
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Moje dvije orhideje su na suhoj stapci od cvijeta potjerale na jednom mjestu listiće i zračno korijenje. I što sad s tim?! Nisam to nikada vidjela. Možda odrezati i zasaditi, ali nema korijen za u zemlju.
![]() ![]() |
|
![]() |
|
purple ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 24 Siječanj 2014 Lokacija: varaždin Status: Offline Bodovi: 6 |
Hvala vam puno!
![]() ![]() da se pohvalim,onaj savjet u borbi protiv uši je stvarno koristan! alkoholom sam očistila cijelu,naprašila cimetom,sve isprala i nanovo posadila i sad su ko nove!
![]() |
|
![]() |
|
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
purple, baš sam ti i ja htjela napisati ovo kaj je Cimi gore spomenula. Rubove listova koje si odrezala umoči u cimet, tako i ja uvijek radim. |
|
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Zaboravila sam pohvaliti sve orhideje koje ste nam pokazale na ovoj temi. Zdrave i prekrasnih cvijetova! Bravo curke!!!
|
|
![]() |
|
Kada ja orezujem list sa oštećenjem, onda ga odrežem ravno preko cijelog lista i uvijek mi je ostatak lista normalno dalje živio. Ako mi je oštećenje negdje uz rub lista, onda to ne diram.
Ali, ako je orhideji istrunulo korjenje u supstratu, onda će brzo uginuti. Ja sam svoje visoke, stare orhideje kojima je korjenje u supstratu bilo sve odumrlo, a puno korjenja je bilo u zraku bila podrezala i ponovo posadila. Naime, te orhideje su bile stare i visoke pa sam cijeli donji dio ispod zračnog korjenja odrezala: prerezala stabljiku orhideje, zaštitila rez sa cimetom (protiv gljivica) i posadila gornji ostatak tako da sam svo zračno korjenje stavila u supstrat. Orhideje su odlično izgledale i nastavile bujno rasti. Imala sam slučaj sa jednom mladom miltonijom kojoj je na jednoj bulbi sve korjenje istrunulo i bulbica je bila sva smežurana. Druga bulba je imala dva mala zračna korjenčića, a ostali su joj svi istrunuli. Obim bulbama sam potpuno orezala ostatke tih trulih korjena, dobro četkicom oprala i umočila u cimet. Zatim sam ih pažljivo posadila i iza toga ih malo više pazila od ostalih tako da im nisam dozvolila da se supstrat osuši - stalno sam ga držala malo vlažnim. Obje bulbe su nakon nekoliko tjedana pustile korjenje i dalje je išlo kao da im se ništa nije dogodilo. Evo kako su izgledale bulbe kada sam im orezala korjenje i umočila u cimet: ![]() |
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Tocno to sam ja ucinila i nisam uspjela spasiti ali tebi zelim od
![]() PS Ach so , oprosti , zaboravila sam : dobrodosla i puno puno zelenila i sarenog cvijeca ti zelim ! |
|
![]() |
|
purple ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 24 Siječanj 2014 Lokacija: varaždin Status: Offline Bodovi: 6 |
dio jednog lista sam odrezala jer je dio bio u jako lošem stanju i sad vidim da je dio koji je ostal bolje! :) smijem možda i ostale oštećene dijelove odrezat?
![]() |
|
![]() |
|
majcka ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 30 Prosinac 2011 Lokacija: Vače, Slovenija Status: Offline Bodovi: 447 |
Ako si sve to napravila i na dobrom je mjestu, onda je na biljci, da se odluči, dali če živjeti ili ne. ![]() |
|
Eksotika je kul
|
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Sve orhideje su mi predivne ! I ja sam ih imala nekoliko , medjutim u pitanju je moja
lokacija "tu i tam" kad bi otisla i ostavila ih , bile su lijepe , kad bi se vracala , nalazila bi ih u groznom stanju . Kad odem , ovisna sam o njihovim "cuvarima" , a svi u kuci nisu stvoreni za rad sa tako osjetljivim biljkama , ili ih osuse ili ih potope ! |
|
![]() |
|
nedugo sam dobila par orhideja na čuvanje,sve su se super privikle osim jedne. naime,nedugo ju je vlasnica ostavila na prozoru(kojem nije smjela) i sunce je napravilo ogromne flekove na par listova.. ta orhideja ima negdje 8 listova,svi su uglavnom mlohavi(jer je sve sunce dotalko
![]() ![]() da ne duljim,toj osobi je ta orhideja jaaaako draga i trebam savjet dal postoji uopće nešto što mogu napraviti da se orhideja oporavi :/ presađena je,na provjereno dobrom mjestu je... heelp
![]() |
|
![]() |
|
Alma.M. ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 02 Lipanj 2014 Lokacija: HR Status: Offline Bodovi: 214 |
Kamelia predivno, odlične boje!
![]() |
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Što je Bauhaus spram ovoga - nula obična! Ah odmor za oči!
Imam i ja 4 orhideje, trenutno su u mirovanju. Cvjetne grane počinju tjerati u studenom, procvjetaju u veljači i cvatu do lipnja-srpnja, pa opet ispočetka. Takav im je bioritam već nekoliko godina.
|
|
![]() |
|
kamelia ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1016 |
![]() |
|
temzi ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 01 Travanj 2013 Lokacija: Zagreb,Croatia Status: Offline Bodovi: 1316 |
Bugic, Mandevila, Pčelica, prekrasne su vam orhideje, raskoš boja i cvjetova!!!
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
pčelica7 ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
|
|
![]() |
|
mandevila ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 341 |
evo malo dejica
|
|
![]() |
|
lena89 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 07 Kolovoz 2014 Lokacija: Sisak Status: Offline Bodovi: 3 |
super hvala na savjetu, nisam bila sigurna gdje točno odrezati, e sad sam i to napravila, još da nabavim gnojivo i nadam se da će uspijeti i ponovno cvjetati....ma cijeli skoro forum sam pročitala i imate stvarno prekrasne orhideje, jako su lijepe nadam se da će i ova moja jedna biti bar upola lijepa :D
|
|
![]() |
|
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
Odreži samo suhi dio grane, drugo nemoj dirati jer često potjera novu cvjetnu granu na staroj. Listovi joj super izgledaju, samo ju malo okreći prema izvoru svjetla da joj se novi listić poravna. Ja svoje potapam svaka dva tjedna na sat ili dva i gnojim sa specijalnim gnojivom za orhideje. Vrati se malo unatrag na ovoj temi i naći ćeš puno korisnih savjeta. Sretno ! |
|
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
|
![]() |
|
lena89 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 07 Kolovoz 2014 Lokacija: Sisak Status: Offline Bodovi: 3 |
hvala na savjetu, još da nađem gnojivo gdje kupiti gledala sam u konzumu kod nas no nema specijalno za orhideje ali imaju za zelenolistne biljke pa sam mislila možda to uzeti neznam dali baš mora biti striktno za orhideje ili može ići tako neko
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 910111213 58> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |