Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Orhideje i mesožderke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Falenopsis - Phalaenopsis
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Falenopsis - Phalaenopsis

Odgovori Odgovori Stranica  <1 910111213 58>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Status: Offline
Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Listopad 2014 u 14:31
To ti je keiki ili beba orhideja. Da bi keiki samostalno mogao rasti mora imati najmanje dva lista i nekoliko centimetara dugo korjenje. Bolje je da je keiki što veći jer su mu onda i veće šanse da sam uspješno raste, ali u pravilu se ne pušta da mu krojenje izraste preko desetak centimetara dužine. Kada keiki odvajaš od mame onda čistim škarama odrežeš stabljiku i njega posadiš u posebnu posudu.
Neki prakticiraju da još dok je keiki na stabljici ispod njega žicom pričvrste mini teglicu sa vlažnim supstratom na koji polože (ili u njega stave ako ide) malo korjene od keikija. Nakon nekog vremena korjenčići od keikija sami počnu ulaziti u supstrat koji treba držati stalno vlažnim. Ako se na nekom keikiju niti nakon dužeg vremena ne stvaraju korjenčići, onda se na bazu keikija treba pričvrstiti malo mahovine koju treba držati stalno vlažnom i to će  stimulirati da se pojave korjenčići.

Ako je stabljika na kojoj su izrasli tvoji keikiji već suha, onda odmah trebaš posaditi keikije u supstrat jer će ti na suhoj stabljici uginuti s obzirom da količina vlage i hrane koje povuku iz zraka im nije dovoljno niti za preživljavanje, a dakamoli za daljnji rast. Mladi novoposađeni keiki treba češće prskati vodenom maglicom.
Danas postoje i neke paste sa kojima se neko vrijeme treba mazati spavajuće oko na cvjetnoj stabljici neke orhideje i ta pasta onda bi trebala pospješiti da tu izraste keiki (što nitko ne garantira da će se i dogoditi).
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 437
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Listopad 2014 u 12:45
Moje dvije orhideje su na suhoj stapci od cvijeta potjerale na jednom mjestu listiće i zračno korijenje. I što sad s tim?! Nisam to nikada vidjela. Možda odrezati i zasaditi, ali nema korijen za u zemlju.Unhappysmile127
Na vrh
purple View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 6
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje purple Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Listopad 2014 u 07:59
Hvala vam puno!Heart stavila bi ja slike mojih ljubimica,al od njih 14 ni jedna nije u cvatu još,sve se tek pripremaju Big smile
da se pohvalim,onaj savjet u borbi protiv uši je stvarno koristan! alkoholom sam očistila cijelu,naprašila cimetom,sve isprala i nanovo posadila i sad su ko nove! Thumbs Up
Na vrh
Anastazija_ View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
1. Najljepši vrt - Proljeće 2014

Bodovi: 6004
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anastazija_ Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Listopad 2014 u 16:51

purple, baš sam ti i ja htjela napisati ovo kaj je Cimi gore spomenula.
Rubove listova koje si odrezala umoči u cimet, tako i ja uvijek radim.
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Listopad 2014 u 14:15
Zaboravila sam pohvaliti sve orhideje koje ste nam pokazale na ovoj temi. Zdrave i prekrasnih cvijetova! Bravo curke!!!
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Listopad 2014 u 14:09
Kada ja orezujem list sa oštećenjem, onda ga odrežem ravno preko cijelog lista i uvijek mi je ostatak lista normalno dalje živio. Ako mi je oštećenje negdje uz rub lista, onda to ne diram.

Ali, ako je orhideji istrunulo korjenje u supstratu, onda će brzo uginuti.
Ja sam svoje visoke, stare orhideje kojima je korjenje u supstratu bilo sve odumrlo, a puno korjenja je bilo u zraku bila podrezala i ponovo posadila. Naime, te orhideje su bile stare i visoke pa sam cijeli donji dio ispod zračnog korjenja odrezala: prerezala stabljiku orhideje, zaštitila rez sa cimetom (protiv gljivica) i posadila gornji ostatak tako da sam svo zračno korjenje stavila u supstrat. Orhideje su odlično izgledale i nastavile bujno rasti.
Imala sam slučaj sa jednom mladom miltonijom kojoj je na jednoj bulbi sve korjenje istrunulo i bulbica je bila sva smežurana. Druga bulba je imala dva mala zračna korjenčića, a ostali su joj svi istrunuli. Obim bulbama sam potpuno orezala ostatke tih trulih korjena, dobro četkicom oprala i umočila u cimet. Zatim sam ih pažljivo posadila i iza toga ih malo više pazila od ostalih tako da im nisam dozvolila da se supstrat osuši - stalno sam ga držala malo vlažnim. Obje bulbe su nakon nekoliko tjedana pustile korjenje i dalje je išlo kao da im se ništa nije dogodilo.
Evo kako su izgledale bulbe kada sam im orezala korjenje i umočila u cimet:
Na vrh
gute Fee View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 7699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gute Fee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Listopad 2014 u 13:32
Tocno to sam ja ucinila i nisam uspjela spasiti ali tebi zelim od  Heart  suprotno , da ju spasis !

PS
Ach so , oprosti , zaboravila sam : dobrodosla i puno puno zelenila i sarenog cvijeca ti zelim !
Na vrh
purple View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje purple Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Listopad 2014 u 12:08
dio jednog lista sam odrezala jer je dio bio u jako lošem stanju i sad vidim da je dio koji je ostal bolje! :) smijem možda i ostale oštećene dijelove odrezat? Ermm
Na vrh
majcka View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 447
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje majcka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Listopad 2014 u 10:53
Originalno poslano od člana purple purple napisao:

...presađena je,na provjereno dobrom mjestu je... heelp 

Ako si sve to napravila i na dobrom je mjestu, onda je na biljci, da se odluči, dali če živjeti ili ne.
Eksotika je kul
Na vrh
gute Fee View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 7699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gute Fee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Rujan 2014 u 22:01
Sve orhideje su mi predivne ! I ja sam ih imala nekoliko , medjutim u pitanju je moja
lokacija "tu i tam" kad bi otisla i ostavila ih , bile su lijepe , kad bi se vracala , nalazila
bi ih u groznom stanju . Kad odem , ovisna sam o njihovim "cuvarima" , a svi u kuci
nisu stvoreni za rad sa tako osjetljivim biljkama , ili ih osuse ili ih potope !
Na vrh
purple View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje purple Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Rujan 2014 u 20:32
nedugo sam dobila par orhideja na čuvanje,sve su se super privikle osim jedne. naime,nedugo ju je vlasnica ostavila na prozoru(kojem nije smjela) i sunce je napravilo ogromne flekove na par listova.. ta orhideja ima negdje 8 listova,svi su uglavnom mlohavi(jer je sve sunce dotalko Ouch ) jedino 2 koje nije su normalni.. čim sam ju dobila sam ju presadila,te sam otkrila da joj je svo korjenje skroz trulo Shocked jadna ima samo 3 zračna korjenčića koje sad svaki dan polako vlažim.. 
da ne duljim,toj osobi je ta orhideja jaaaako draga i trebam savjet dal postoji uopće nešto što mogu napraviti da se orhideja oporavi :/ presađena je,na provjereno dobrom mjestu je... heelp Cry
Na vrh
Alma.M. View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 214
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Alma.M. Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Kolovoz 2014 u 08:29
Kamelia predivno, odlične boje! Clap
Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 437
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Kolovoz 2014 u 12:30
Što je Bauhaus spram ovoga - nula obična! Ah odmor za oči!
Imam i ja 4 orhideje, trenutno su u mirovanju. Cvjetne grane počinju tjerati u studenom, procvjetaju u veljači i cvatu do lipnja-srpnja, pa opet ispočetka. Takav im je bioritam već nekoliko godina.
Na vrh
kamelia View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1016
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kamelia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Kolovoz 2014 u 22:07

Na vrh
temzi View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1316
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje temzi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Kolovoz 2014 u 09:31
Bugic, Mandevila, Pčelica, prekrasne su vam orhideje, raskoš boja i cvjetova!!!
Na vrh
pčelica7 View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 1966
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pčelica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Kolovoz 2014 u 09:05
mandevila, prekrasne su ti orhideje Clap

ovo su moje

Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
Na vrh
mandevila View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 341
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mandevila Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Kolovoz 2014 u 08:45
evo malo dejicaorhideja
orhideja
orhideja
orhideja
Na vrh
lena89 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lena89 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Kolovoz 2014 u 10:47
super hvala na savjetu, nisam bila sigurna gdje točno odrezati, e sad sam i to napravila, još da nabavim gnojivo i nadam se da će uspijeti i ponovno cvjetati....ma cijeli skoro forum sam pročitala i imate stvarno prekrasne orhideje, jako su lijepe nadam se da će i ova moja jedna biti bar upola lijepa :D
Na vrh
Anastazija_ View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
1. Najljepši vrt - Proljeće 2014

Bodovi: 6004
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anastazija_ Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Kolovoz 2014 u 22:32

Odreži samo suhi dio grane, drugo nemoj dirati jer često potjera novu cvjetnu granu na staroj.
Listovi joj super izgledaju, samo ju malo okreći prema izvoru svjetla da joj se novi listić poravna.
Ja svoje potapam svaka dva tjedna na sat ili dva i gnojim sa specijalnim gnojivom za orhideje.
Vrati se malo unatrag na ovoj temi i naći ćeš puno korisnih savjeta.
Sretno !
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
Na vrh
lena89 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lena89 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Kolovoz 2014 u 21:18
hvala na savjetu, još da nađem gnojivo gdje kupiti gledala sam u konzumu kod nas no nema specijalno za orhideje ali imaju za zelenolistne biljke pa sam mislila možda to uzeti neznam dali baš mora biti striktno za orhideje ili može ići tako neko
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 910111213 58>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.