Limun |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 910111213 35> |
Korisnik | |
eastcoast ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hvala na odgovoru. Ovaj drugi kojemu su otpali listovi su napale uši jer sam malo istraživao i našao sam na stabljici one male kukuljice koje sam odstranio. Sada sam u dvojbi čime da pošpricam limun ? Vidim da postoje razne metode. Imam sušene koprive, mogu li od nje napraviti neki pripravak za špricanje ? Ili da jednostavno uzmem to bijelo ulje ?
Počeo sam ćešće prozračivati prostor u kojem se nalazi limun, nadam se daće pomoći, inače si u zadnjih nekoliko dana u Slavoniji bile zaiste visoke temperature za ovo doba godine. |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Terezija ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 233 |
Greška je što si ga previše zalijevao. Nisi napisao da li su oba limuna iste sorte,jer se različito ponašaju. Sadnica koja je izgubila listove je vjerojatno imala previše vlage. Nastoj da u podlošku nema vode ili ga sasvim ukloni.Cvjetanje u siječnju je znak da mu nešto nedostaje odnosno škodi. Dobro si skinuo cvjetove. Budući si u kontinentalnoj klimi, možeš ih početi prihranjivati u trećoj dekadi ožujka. Ovaj limun s otpalim listovima će nadoknaditi lišće ukoliko mu nije istrulilo korjenje.
Ako sam dobro shvatila, drugom, dobro prezimjelom limunu su se počeli uvijati listovi koji su ljepljivi. Da, to bi mogle učiniti lisne uši koje napadaju biljke koje su slabo prozračene. Znam da se vodi kampanja protiv kemijskih preparata za zaštitu bila, ali ponekad je potrebno. U poljo-ljekarnama postoje i organski preparati kao pr. oni na bazi buhača ili slično. Sredstvo treba upotrebiti prema uputstvu. Kad prođu rizici od niskih temperatura, iznesi sadnice na prozračno ali ipak zaštićeno mjesto. |
|
![]() |
|
eastcoast ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
Pozdrav dragi limunoljupci
![]() |
|
![]() |
|
keeka ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 04 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 252 |
Terezija, hvala na brzom odgovoru, da u kontinentalnoj sam u Zagrebu a tu je ova zima stvarno bila duga i jos je, nadam se da ce se oporavit, drzim mu fige
![]() |
|
![]() |
|
Terezija ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 233 |
Keeka, šaljem ti link pa pročitaj kako se uzgajaju agrumi u loncima.
http://www.gospodarski.hr/Publication/2012/3/uzgoj-agruma-u-loncima/7580#.USVa1zeqU0k Po načinu pisanja ( ak ), pretpostavljam da si u kontinentalnoj Hrvatskoj. Mislim da je tvoj limun pretrpio temperaturni šok. Moraš znati da je limun vrlo osjetljiv na niske temperature i bojim se da je izgubio listove u tom hodniku u kojem su bile niske temperature. Listovi će krenuti ali još je rano. U južnoj Dalmaciji kreće tek sredinom ožujka. Budi strpljiva i u ožujku ( pred kretanje ) ga pognoji s onim specijalnim gnojivom za agrume. U ovoj godini nećeš imati rod jer će limun obnavljati lisnu masu. Limun može izgubiti lišće i od pretjeranog navodnjavanja, osobito ako ima podložak u kojem se zadržava voda. U tvom slučaju je vjerojatnije da se radi o niskoj temperaturi. |
|
![]() |
|
keeka ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 04 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 252 |
Pozdrav, imam problem sa mojim mladim limunom pa ak mi netko moze pomoc savjetom bila bi jako zahvalna. Dakle, limun je kupljen prosle god, ljepo rastao cak imao oko 5 plodova, prefinih,mmmm. Medutim kako je dosla jese, pa zima, pomalo je izgubio sve listove i sad su ostale samo grane. Primjetila sam male tockice na jedoj grani kao jajasca u paucini pa sam posipala cimeta i tako sprijecila daljnje sirenje(ne zelim koristiti insekticide ni akaricide). Bio je u hodniku gdje je susjeda znala ostavit prozor na kip pa ga je i zima malo dohvatila. Prije mj dana sam ga prebacila kod sebe u stan u sobu gdje se negrije cesto, al je konstantna temp oko 18 stupnjeva. Grane su zelene, zive al nikako mi nece potjerat listove. Sad neka mi netko kaze u cemu grijesim i kako da ga spasim.
|
|
![]() |
|
pupa265 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 18 Veljača 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 4 |
hvala na savjetima...iskreno ovo su moji roditelji sadili limune i ja sam od ove godine preuzeo brigu o vrtu na sebe...ovi limuni su bili zarasli i gušći pa sam ih zato malo prorijedio iako moji doma tvrde da sam napravio grešku te da ove godine neće biti plodova ![]() što se tiće boje listova moguće je da bi ih tribalo pognjojiti jer mi već godinama ispod njih bacamo prirodni humus ( sve što se može razgraditi od hrane pa do trava ) i ništa drugo.... |
|
![]() |
|
Gledajući slike limuna, mislim da su dosta visoka stabla, kao da se bore da dođu do svjetlosti zbog guste sadnje a, usput, imaju tanka debla i skeletne grane. Znam da sad nije popularno gnojenje s mineralnim gnojivima ali ja bih svakako u kasnu jesen gnojila s NPK-5:20:30 ili sličnom kombinacijom koja ima što manje dušika (N) u količini od cca 1kg raspoređeno oko stabla.Na proljeće se gnoji s KAN 27% N ili, ako želiš izbjeći mineralno gnojivo, možeš dodati organsko gnojivo prema uputstvu koje je istaknuto na vreći. Rezidba treba biti takva da se uklone grane koje čine suncobran, suhe grane i grane koje se križaju. Naglasila sam gnojidbu jer vidim grane s požutjelim listovima.
|
|
![]() |
|
pupa265 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 18 Veljača 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 4 |
Pozz ekipa...Novi sam na forumu...Iz Splita sam te se nadam da ću ovdje naći dobrih savjeta...
Uglavnom ovaj vikend sam orezao svoje limune jer ih nismo 2 godine nikako rezali...E sad u kući imamo diskusiju da li sam napravio dobru stvar ili ne ![]() ![]() upload photos ![]() image donji dio nisam orezivao, a gornji dio sam skratio malo po vrhu, malo u sredini i na dijelu koji se naslanjao na kuću...slike nisu baš najbolje ali poslužit će ![]() |
|
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Evo ja ću ti pokušati pomoći na način kako je Terezija savjetovala meni...Moraš prvo provjeriti da li je živ, naravno kad ga uneseš u neki zatvoreni negrijani prostor..Rezuckaj ga da to provjeriš, a onda ga malo zalij. Za obnovu lisne mase treba ti dušično gnojivo..Od cvjetanja se oprosti jer prvo treba obnoviti lisnu masu..Moj je limun ogroman i raste u vrtu i pred tri godine preko noći je ostao bez limuna i bez lišća...Na ovaj način kako sam ti napisala sam ga spasila i on je i dalje u vrtu. Sad je zaštićen sa bijelom folijom i svi su mu listovi na broju. Nadam se da ću ove godine možda imati i limune..Ako pregledaš temu unazad naći ćeš i postove kojima smo se ja i Terezija dopisivale i spasile moj limun, što želim i tebi... ![]() ![]() ![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Vjerojatno će Terezija primijetiti post pa će ti pomoći, no do tada pogledaj malo prethodne stranice, možda pronađeš neki odgovor. Dok čekaš Tereziju, fotkaj limun da se vidi kako sad izgleda, to će te prvo tražiti i dakako dobrodošla/ao |
|
![]() |
|
Sunshine32 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2013 Status: Offline Bodovi: 6 |
Ja imam limun u ogromnoj saksiji koja je proteklih 15 godina preko zime bila u stanu i savršeno opstala bez obzira na vremenske uvjete i klimu u našim predjelima (nisam na moru, ni blizu).
Nažalost, ove zime iz nekih razloga nismo stigli da ga unesemo na vrijeme i totalno je nastradao, svo mu se lišće u jednom danu osušilo. Čini mi se da se neće oporaviti :( Ima li neko iskustva s ovim da pomogne? Pozdrav |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
![]() |
|
ljiljus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3244 |
Belica, moon, hvala vam baš ću pogledati kad budem išla u Zg.
![]() |
|
Lipik
|
|
![]() |
|
ljiljus...vidjela sam neki dan sadnice lmuna u Bauhau..., sad ih vjerojatno ima u vrtlarijama ili većim trgovačkim centrima, jer jesen je, vrijeme je sadnje
|
|
![]() |
|
belica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 2763 |
LJiljus, ovaj sam kupila proljetos u rasadniku Zrinjevca u Zg. Ali bude ih na proljeće i u bauhausu i po rasadnicima.
|
|
belica,zagreb
|
|
![]() |
|
ljiljus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3244 |
Belica, ako smijem pitati gdje si nabavila limun?
Moon, prekrasan limun, nikako da dođem do jednoga.....
|
|
Lipik
|
|
![]() |
|
belica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 2763 |
prekrasan ti je moon, inače je moj san već godinama ogromno stablo limuna, ali mi ne ide i ne ide. Zima mi uvijek bude kritična. Ali ove godine sam ponovo tvrdoglavo kupila još jedan, i za sad se drži dobro .
Ovaj tvoj mi je prelijep! ![]() |
|
belica,zagreb
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Belica...drago mi je da ti se oporavio, a plodova će biti nagodinu. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 910111213 35> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |