Ciklame - Cyclamen |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1415161718 37> |
Korisnik | |
dmirce12 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3162 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Martincica provjeri dali je lukovica zdrava i ostavi je da se odmori uz povremeno zaljevanje.Kad potjera mlado lišće onda ju malo više zaljevaj,a to je negdje u jesen i uživaj u ljepim cvjetovima tvoje ciklame.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Martincica ovako kako si opisala vjerojatno je u stanju mirovanja.Otkini sve zute i suhe listove ali pazi na gomolj.Nemoj je puno zaljevati jer dok je u stanju mirovaja ne treba puno vode.Ako ti je vec dugo u istoj zemlji mozes ju presaditi i najbolje vrijeme za to je dok miruje.Kad pocne pustati nove listove samo pojacaj zaljevanje.
Bez brige i sretno ![]() |
|
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
|
|
![]() |
|
martincica ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 30 Studeni 2010 Lokacija: zagreb Status: Offline Bodovi: 12 |
jel ima šanse da mi se oporavi ciklama, svi su se listovi osušili i sad tako stoji..ne izgleda baš najbolje.. sad sam ju zalila i da samo čekam ili ju je pametno presaditi?
|
|
![]() |
|
dmirce12 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3162 |
Tea nisam siguran,ali mislim odprilike oko mjesec dana.Zna mi se desiti da se čahurice i same raspadnu pa sjemena posvuda i tako mi niknu kraj starih.
|
|
![]() |
|
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
dmirce onda samo treba malo pažljivije kidati te žute listove
koliko uopće treba ciklami da proizvede sjeme nakon cvatnje? |
|
|
|
![]() |
|
Moguće je i to,ali kod mene ciklame znaju imati po nekoliko listova i tako i cvjetova,a list koji je počeo propadati on će i tako biti odstranjen.Moguče i da se desi usljed kidanja da se odkinu i odcvali cvjetovi koji imaju sjema pa se pitamo kako nema sjemena.
|
|
![]() |
|
Silvestra ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
Stvar je u tome što neki puta ima puno listova i treba ih često pročistiti od suhih i žutih jer je ciklama lukovičasta i ako nema dost
![]() |
|
![]() |
|
dmirce ja se moram složiti sa Silvestrom. Meni su oduvijek svi govorili da se listovi otkidaju čim požute,a bolje je odmah na početku jer tako lukovica ne hrani i taj žuti list već one zdrave.Stvar je u tome što žuti listovi ne obavljaju više fotosintezu, što sigurno znaš a ako ne obavljaju fotosintezu znači i da su nepotrebni.Biljka će biti zdravija i vitalnija ako se suvišni (žuti) listovi uklone u startu.
|
|
|
|
![]() |
|
Pa nadam se da hoče,a ima ga još za sijati kasnije i još sad ostaje sjeme kod ovih što cvjetaju.A što se tiče listova ja njih otrgnem tek kad se osuše skroz jer dok su ovako na pola zelene uvjek postoji mogučnost da se s njima povuče i koji zdravi list ili cvjet,a ovako napola uvel neče baš puno hrane uzimati.
|
|
![]() |
|
Silvestra ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
Biće super ta ciklama,samo uvjek svaki list koji je malo žut i suho ako ima kaj između sa pincetom odma čupni van,pa će biti lijepše i neče žuti listovi uzimati bespotrebno hranu ciklami.
![]() |
|
![]() |
|
Mutno je al se donekle vide.Izgledaju super i držim fige da ovog puta uspije do kraja
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Tea evo neke su mi nikle,a imam još sjemena,a i slikica mi je malo mutna.Nadam se da ću ih uspjeti odgojiti.Preostalo sjeme čeka na sjetvu.Lorica netreba ih pokrivati ničime samo ih normalo održavaj kao i sve biljke,a evo i sad moje miknute moram bolju sliku staviti
|
|
![]() |
|
Ne brini se lorica,dobro je da je na svijetlom mjestu ali bez direktne svijetlosti.Prozirnu foliju je pozeljno stavit al ako nemas ili ne zelis ne trebas.Mislim da ce ti prije isklijati ako ju stavis.Samo odrzavaj zemlju vlaznom i sve 5.Jedino bi bio problem ako si sjeme preduboko zakopala.Sve ostalo ok.Drzim Ti fige....
|
|
|
|
![]() |
|
lorica10 ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 21 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 740 |
ja sam svoje bas danas posijala, prvi puta se upuštam u tu avanturu, bas i mene samu interesira kako će se to odvijat, daj Bože da bude uspjeha. samo da pitam još ja sam ih stavila na mjesto gdje nema direktnog sunca, znači samo svjetlosti i to ne prejake, jel to ok? jel trebam pokriti sa najlonom prozirnim, il kakvim staklom, il samo ostavim otvoreno teglu??
|
|
![]() |
|
dmirce kako napreduje sjeme ?Jesi ga posijao ?
|
|
|
|
![]() |
|
Lorica javi nam rezultate,a ja ću isto kad moje niknu.
|
|
![]() |
|
lorica10 ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 21 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 740 |
hvala dmirce
|
|
![]() |
|
O naravno Tea:Lorica slobodno ga posij u neku posudicu zavisno koliko imaš sjemena.Naravno prije toga sjeme malo prosuši i nemoraš duboko posijat prekrij sjeme sa zemljom tek toliko da se nevidi i normalno zaljevaj.Ja imam isto sjeme i stoji mi već mjesec dana sad ga namjeravam posijati.Lorica želim ti puno sreče u uzgoju.
|
|
![]() |
|
lorica ja nažalost nemam nikakvog iskustva sa sjemenom ciklame pa se nadam da će Ti odgovorit neko ko ima...dmirce možda Ti?
|
|
![]() |
|
pozdrav, može li mi netko reći dali je sada vrijeme da posadim sjeme ciklame, imam nesto sjemena sto sam uzela ove godine od ciklama, pa da probam sa uzgojem, dali da posadim u teglicu malenu, srednju??? kako da zalijevam dali samo prskanje odozgora???
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1415161718 37> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |