Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 169170171172173 407> |
Korisnik | |
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Glikice, čestitam na cvetekima. Za početak uopće nije loše.
|
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
@Pinus, isto je reagirao onaj moj veliki iz reznice, ispod svakog reza nekoliko novih grana.
Stavila sam fotke na str.167
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Poučan video o tome kako maknuti "kapicu" s tek proklijalih sjemenki adeniuma:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aseA63P_ldk#! |
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Ne mogu vjerovati da je pustio u supstratu svaku skinutu sjemenu ljusku. Organski materijal je odlična podloga za razvoj gljivica. Inače je pedantan i lijepo to skida a i glazba je za 5.
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Vidiš, ja na to uopće nisam obratila pažnju, a mislim da je jako bitno. Naime, na donjoj slici je jedan od adeniuma koje sam prihranjivala kokošjim gnojem, a u njemu je bilo sasušene trave na kojoj su kokoši spavale. Mislim da sam prekasno uočila bolest i da mu nema pomoći. ![]() Možda je i to razlog zbog kojega su se moji malci razboljeli. Jedan od njih se dosta oporavio kad sam ga presadila u čisti supstrat i nastavila prihranjivati gnojivom za kaktuse, no još nije potpuno zdrav. Znatno je zaostao u rastu i ostala mu je deformacija kaudeksa. Na donjoj slici je među sijancima koji su od njega mlađi četiri mjeseca. ![]() |
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Andina,uvijek mi je zadovoljstvo kada se nešto novo naučim. Skidao sam i ja ljuske nakon klijanja, pincetom bez pomoći čačkalice. Vidim da uz pomoć čačkalice to ide lakše. Samo puštati ljuske nakon skidanja u supstratu to nema smisla.
Dobro je i sterilizirati supstrat u koji se sije. Navlažiti ga pa u pećnicu sa njime. To nije zahtjevna operacija, a riješiš se problema sa bolešću sijanca barem u početku kada su najosjetljiviji. |
|
![]() |
|
Wolfsbane ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
daaa to sa ljuskama, NIKAKO ih ostaviti na supstratu, odma se nasade gljivice i krenu napadati biljcice.
sad kad sijem, cim puste korijencic skidam ljuske, i nakon tri cetiri dana ako nisu proklijali otvaram rucno ljusku. imam sa faxa pribor sto smo koristili za sekcije, zapravo obicne zubarske pincete i onu zavijenu iglu. bilo koja tanka pinceta i iglica bi posluzile, ali preporucam metalne da se mogu sterilizirati. jos ih pri sijanju prskam previcurom, posebno sad kad je jako toplo bilo. ako im se ljuska zasusi pocnu trunuti unutra, ako se usprave ljuska ce se zasusiti pa isto, ako pri skidanju ljuske ostane ona unutarnja opna onda se ona osusi i neda im otvoriti kotiledone pa krepaju... |
|
velika gorica
|
|
![]() |
|
Wolfsbane, dali si sijala koju drugu vrstu adeniuma osim obesuma i arabikuma ?
Htio bi probati sijati i druge vrste. Zanima me isto kako bi izgledalo sijanje adeniuma u jesen ili preko zime ? Znam da bi sjeme proklijaloi samo kako bi sijanci izgledali u proljeće ? Ima li tko pozitivna iskustva sa jesensko/zimskim sijanjem? |
|
![]() |
|
bromelija ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() No.3 Najljepše orhideje2014 Pridružen: 09 Svibanj 2009 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3292 |
Pinus ja sam sijala moje preko zime i dosta je nezgodno zbog manjka svijetlosti, tako da sam im preko noći palila lampu onu običnu neonsku.
Dobro su ispali ali više nebi sijala preko zime bilo je to prvo sjeme i moralo se to odmah odradit. |
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Toliko da znate,svaki dan sam tu,pogledam sve prekrasne adeniume i ostanem bez riječi
![]() Samo jedno pitanje,danas ujutro je kod mene bilo samo 7 st.moram li ih preko noći unositi unutra?
|
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
![]() |
|
@mali kaktus,hladno jutro je bilo i kod mene. Magla
![]() Danas ujutro nisam zalijevao adeniume, ![]() |
|
![]() |
|
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
napokon :
![]() |
|
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
|
![]() |
|
marsha ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 17 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 576 |
Pinus, koliko često prignojavaš svoje sijance?
|
|
![]() |
|
Vrlo često, za vrijeme velikih vrućina skoro svaki dan prilikom zalijevanja. Sada ću smanjiti prihranu na 2 -3 puta tjedno. Kada ću unijeti adeniume u kuću NEĆU više prihranjivati. Prihranjujem malom koncentracijom gnojiva. (Čep coca cole na 2 litre vode)
Vidim da adeniumi odlično reagiraju na prihranu debljajući svoj kaudeks. |
|
![]() |
|
Wolfsbane ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
nisam, vec i arabicumi su nekako njurgavi za klijanje ![]() moj najstariji sijanac je sijan u jesen, nikad vise. i proljece cak je bzvz za sijanje, tek kad dodje dugi dan onda se isplati. gledam danas sijance stare niti mjesec dana, vecina ima kotiledone i tri para pravih listica, a nista nisu otisli u visinu. sunce i toplina, biljcice sretne. a ovaj jadnik od prosle jeseni, cudo da je uopce prezivio zimu, sva sreca nisam ga zalijevala puno. bio je tanak i mrsav, i izduzen vise nego je trebalo. moze se doduse to lako rijesiti, kupis timer, neku jacu lampu za uzgoj bilja i svijetlis ih po 12 sati dnevno. al kosta. |
|
velika gorica
|
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Sijanci adeniuma stari su oko 25 dana imaju dva listica, visoki oko 4 cm, kad ih presaditi i početi prehranjivati, napominjem da su sijani u zemlju za kaktuse. Držim ih na jutarnjem suncu, nastojim da u podne su u polusjeni a popodne ih ponovo vraćam na sunce, zalijem malo ujutro i malo popodne, da li je to ispravno??????? Molim znalce za odgovor.
|
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
marsha ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 17 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 576 |
Znači samo više napreduju ako se češće gnoje. Ja sam svoje na početku gnojila svakih 10 dana duplo razrijeđenim gnojivom. I tako mjesec dana. Onda sam prešla na tjedno gnojenje normalnom dozom gnojiva kako piše na uputama gnojiva za kaktuse i sukulente. Sad si me zainteresirao kad vidim koliki su ti pa se mislim uvest 2-3 puta tjedno barem mjesec dana dok je još donekle toplo vrijeme. Možda sa malo ojačaju prije zime. |
|
![]() |
|
Ne znam jel ti ja mogu kako pomoći, budući da sam isto nova u svemu. Obično kažu presađivati ih i početi gnojiti kada imaju barem 2 para listića. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 169170171172173 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |