Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Adenium obesum - Pustinjska ruža
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Adenium obesum - Pustinjska ruža

Odgovori Odgovori Stranica  <1 169170171172173 407>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 2 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 12672
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2012 u 00:39
Originalno poslano od člana moon moon napisao:

Pinus...bravo

bebolina.....jel' to pijandura procvjetao
Nije, nije to moja pijanduraLOL on će za tjedan dana biti okićen kao božićna jelkaTongue
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Najljepši vrt pod kišom 2014

Bodovi: 3306
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2012 u 00:40
Glikice, čestitam na cvetekima. Za početak uopće nije loše. 
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik)
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2012 u 00:45
Originalno poslano od člana Glikica Glikica napisao:

Sjećate li se ovog jadnika ? E pa odlučio je da me ipak malo usreći

Odličan je! Clap
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2012 u 00:53
@Pinus, isto je reagirao onaj moj veliki iz reznice, ispod svakog reza nekoliko novih grana.
Stavila sam fotke na str.167
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2012 u 13:44
Poučan video o tome kako maknuti "kapicu" s tek proklijalih sjemenki adeniuma:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aseA63P_ldk#!
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2012 u 14:10
Ne mogu vjerovati da je pustio u supstratu svaku skinutu sjemenu ljusku. Organski materijal je odlična podloga za razvoj gljivica. Inače je pedantan i lijepo to skida a i glazba je za 5.
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2012 u 16:10
Originalno poslano od člana Pinus Pinus napisao:

Organski materijal je odlična podloga za razvoj gljivica

Vidiš, ja na to uopće nisam obratila pažnju, a mislim da je jako bitno. Naime, na donjoj slici je jedan od adeniuma koje sam prihranjivala kokošjim gnojem, a u njemu je bilo sasušene trave na kojoj su kokoši spavale. Mislim da sam prekasno uočila bolest i da mu nema pomoći.

Možda je i to razlog zbog kojega su se moji malci razboljeli. Jedan od njih se dosta oporavio kad sam ga presadila u čisti supstrat i nastavila prihranjivati gnojivom za kaktuse, no još nije potpuno zdrav. Znatno je zaostao u rastu i ostala mu je deformacija kaudeksa. Na donjoj slici je među sijancima koji su od njega mlađi četiri mjeseca.

Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2012 u 17:07
Andina,uvijek mi je zadovoljstvo kada se nešto novo naučim. Skidao sam i ja ljuske nakon klijanja, pincetom bez pomoći čačkalice. Vidim da uz pomoć čačkalice to ide lakše. Samo puštati ljuske nakon skidanja u supstratu to nema smisla.

Dobro je i sterilizirati supstrat u koji se sije. Navlažiti ga pa u pećnicu sa njime. To nije zahtjevna operacija, a riješiš se problema sa bolešću sijanca barem u početku kada su najosjetljiviji.
Na vrh
Wolfsbane View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 708
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Wolfsbane Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2012 u 20:15
daaa to sa ljuskama, NIKAKO ih ostaviti na supstratu, odma se nasade gljivice i krenu napadati biljcice.
sad kad sijem, cim puste korijencic skidam ljuske, i nakon tri cetiri dana ako nisu proklijali otvaram rucno ljusku. imam sa faxa pribor sto smo koristili za sekcije, zapravo obicne zubarske pincete i onu zavijenu iglu. bilo koja tanka pinceta i iglica bi posluzile, ali preporucam metalne da se mogu sterilizirati.
jos ih pri sijanju prskam previcurom, posebno sad kad je jako toplo bilo.
ako im se ljuska zasusi pocnu trunuti unutra, ako se usprave ljuska ce se zasusiti pa isto, ako pri skidanju ljuske ostane ona unutarnja opna onda se ona osusi i neda im otvoriti kotiledone pa krepaju...
velika gorica
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Kolovoz 2012 u 20:41
Wolfsbane, dali si sijala koju drugu vrstu adeniuma osim obesuma i arabikuma ?

Htio bi probati sijati i druge vrste. Zanima me isto kako bi izgledalo sijanje adeniuma u jesen ili preko zime ? Znam da bi sjeme proklijaloi samo kako bi sijanci izgledali u proljeće ? Ima li tko pozitivna iskustva sa jesensko/zimskim sijanjem?
Na vrh
bromelija View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
No.3 Najljepše orhideje2014

Bodovi: 3292
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bromelija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2012 u 08:24
Pinus ja sam sijala moje preko zime i dosta je nezgodno zbog manjka svijetlosti, tako da sam im preko noći palila lampu onu običnu neonsku.
Dobro su ispali ali više nebi sijala preko zime  bilo je to prvo sjeme i moralo se to odmah odradit.

Na vrh
mali kaktus View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Bodovi: 9133
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2012 u 11:16
Toliko da znate,svaki dan sam tu,pogledam sve prekrasne adeniume i ostanem bez riječiTongue.
Samo jedno pitanje,danas ujutro je kod mene bilo samo 7 st.moram li ih preko noći unositi unutra?
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2012 u 12:32
@mali kaktus,hladno jutro je bilo i kod mene. Magla    do pola 9. Jučer oblačno.
Danas ujutro nisam zalijevao adeniume, niti sijance ne. Smanjiti ću zalijevanje ali ih neću unositi preko noći u kuću nadam se još bar do sredine rujna. (recimo da je +5 C noćne temperature neka granica)   
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2012 u 12:46
napokon :

...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
Na vrh
marsha View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 576
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje marsha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2012 u 12:48
Pinus, koliko često prignojavaš svoje sijance?
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2012 u 13:05
Vrlo često, za vrijeme velikih vrućina skoro svaki dan prilikom zalijevanja. Sada ću smanjiti prihranu na 2 -3 puta tjedno. Kada ću unijeti adeniume u kuću NEĆU više prihranjivati. Prihranjujem malom koncentracijom gnojiva. (Čep coca cole na 2 litre vode)
Vidim da adeniumi odlično reagiraju na prihranu debljajući svoj kaudeks.
Na vrh
Wolfsbane View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 708
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Wolfsbane Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2012 u 13:13

Wolfsbane, dali si sijala koju drugu vrstu adeniuma osim obesuma i arabikuma ?

Htio bi probati sijati i druge vrste. Zanima me isto kako bi izgledalo sijanje adeniuma u jesen ili preko zime ? Znam da bi sjeme proklijaloi samo kako bi sijanci izgledali u proljeće ? Ima li tko pozitivna iskustva sa jesensko/zimskim sijanjem?

nisam, vec i arabicumi su nekako njurgavi za klijanje mislim da njima pase malo manje vlage nego kaj ja inace stavljam.

moj najstariji sijanac je sijan u jesen, nikad vise. i proljece cak je bzvz za sijanje, tek kad dodje dugi dan onda se isplati. gledam danas sijance stare niti mjesec dana, vecina ima kotiledone i tri para pravih listica, a nista nisu otisli u visinu. sunce i toplina, biljcice sretne.
a ovaj jadnik od prosle jeseni, cudo da je uopce prezivio zimu, sva sreca nisam ga zalijevala puno. bio je tanak i mrsav, i izduzen vise nego je trebalo.

moze se doduse to lako rijesiti, kupis timer, neku jacu lampu za uzgoj bilja i svijetlis ih po 12 sati dnevno. al kosta.

velika gorica
Na vrh
aralija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7070
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aralija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2012 u 15:27
Sijanci adeniuma stari su oko 25 dana imaju dva listica, visoki oko 4 cm, kad ih presaditi i početi prehranjivati, napominjem da su sijani u zemlju za kaktuse. Držim ih na jutarnjem suncu, nastojim da u podne su u polusjeni a popodne ih ponovo vraćam na sunce, zalijem malo ujutro i malo popodne, da li je to ispravno??????? Molim znalce za odgovor.
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
Na vrh
marsha View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje marsha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2012 u 16:08

Vrlo često, za vrijeme velikih vrućina skoro svaki dan prilikom zalijevanja. Sada ću smanjiti prihranu na 2 -3 puta tjedno. Kada ću unijeti adeniume u kuću NEĆU više prihranjivati. Prihranjujem malom koncentracijom gnojiva. (Čep coca cole na 2 litre vode)
Vidim da adeniumi odlično reagiraju na prihranu debljajući svoj kaudeks.

Znači samo više napreduju ako se češće gnoje. Ja sam svoje na početku gnojila svakih 10 dana duplo razrijeđenim gnojivom. I tako mjesec dana. Onda sam prešla na tjedno gnojenje normalnom dozom gnojiva kako piše na uputama gnojiva za kaktuse i sukulente.
Sad si me zainteresirao kad vidim koliki su ti pa se mislim uvest 2-3 puta tjedno barem mjesec dana dok je još donekle toplo vrijeme. Možda sa malo ojačaju prije zime.
Na vrh
marsha View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje marsha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2012 u 16:11
Originalno poslano od člana aralija aralija napisao:

Sijanci adeniuma stari su oko 25 dana imaju dva listica, visoki oko 4 cm, kad ih presaditi i početi prehranjivati, napominjem da su sijani u zemlju za kaktuse. Držim ih na jutarnjem suncu, nastojim da u podne su u polusjeni a popodne ih ponovo vraćam na sunce, zalijem malo ujutro i malo popodne, da li je to ispravno??????? Molim znalce za odgovor.

Ne znam jel ti ja mogu kako pomoći, budući da sam isto nova u svemu. Obično kažu presađivati ih i početi gnojiti kada imaju barem 2 para listića.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 169170171172173 407>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,422 sekundi.