Početna stranica Početna stranica > Hobistika - Forum za hobi > Ostala hobistika > Razni hobi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - palcica - kolači, torte
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


palcica - kolači, torte

 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1718192021 29>
Korisnik
Poruka
palcica View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 15 Svibanj 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 687
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje palcica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Ožujak 2012 u 22:36
CRNI RIŽOT
reka bi stari svit "U po' marča sipa i komarča".....a eto marč (ožujak) je proša a ja tek prvi put ove godine imala susret sa sipom...

1 kg sipe
1 veća glavica kapule
malo maslinovog ulja
4 režnja češnjaka
petrusimula
sol
papar
1/2 dcl crnog vina
7 dag riže po osobi
3 juš žl maslinova ulja
1 juš žl kvasine
vode (količina ovisi o riži)

Sipu očisti, ne zaboravi skinut oči i pažljivo otkinut mjehurić sa crnilom pa ga spremit u mlaku vodu pomiješanu sa malo ulja. Zatim sipu operi i izreži na male komade ... ja izrežem sitnije zbog dice (ionako je izdvajaju iz rižota).


Lisnato izreži kapulu i malo je prodinstaj dok ne uvene na maslinovom ulju.


Dodaj meso od sipe i pirjaj dok ne omekša.


Nadodaj nasjeckani češnjak i petrusimul, potom crno vino pa zatim crnilo.
Dolijevaj pomalo vode, kad je sipa skoro skuhana uspi rižu. Ja stavim 7 dag po osobi, znači za 6 nas cca 45 dag riže.


Rižu par minuta pirjaj na suho uz stalno miješanje, jer bi se vrlo lako zalijepila i zagorila...tako 2-3 minuta i onda nadodavat pomalo vodu, također uz stalno miješanje....vode dodam 1:3, znači rižu stavim u prikladnu posudu i koliko je riže toliko pripremim vode al 3x ravnajući se prema toj posudi u kojoj je bila riža. Posoli, popapri.


Pripazit da se riža ne prekuha, minut prije nego je rižot kuhan, dodaj 3 žlice maslinova ulja i žlicu kvasine.
Nek rižot malo odstoji prije posluživanja.

moram napomenut da od navedenih sipa samo mi je jedna imala kvalitetno crnilo, eto ipak je stari svit dobro govorija...."u po marča sipa i komarča...", a marč je na koncu, pa i crnilo i štađun od sipe adio .... hehehe...još je i dobro ispa sa mizernim crnilom ..

ma još samo da nadodam kako nas ima doma 4-vero , al ja računam rižota za 6 ljudi, neka se nađe i za večeru mrvicu. :)





Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
palcica View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 15 Svibanj 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 687
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje palcica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Travanj 2012 u 19:22
MUSAKA

500-600 dag junećeg mljevenog mesa
1 veća glavica kapule
2 kom mrkve
malo ulja
fetu sitno narezane pancete
3-4 režnja češnjaka
malo petrusimula
šalše ili konšerve
sol
vegeta
papar
muškatnog oraščića
2 lista lovora
2 dcl vrhnja za kuhanje
4 kom jaja
1/2 l mlika
1/2 l bešamela
5-6 većih krumpira

Na ulju pirjaj kapulu, sitno narezanu pancetu i naribanu mrkvu, malo posoli, dodaj lovorov list....zatim meso dinstaj uz mješanje...nakon par minuta stavi komadić šalše ili konšerve, vegete, muškatnog orašćića, popapri.
Nek se pirja nekih 10-tak min i umiješaj sitno nasjeckani češnjak i petrusimul. Promiješaj pa ulij vrhnje za kuhanje....sad neka prokuha dva tri minuta i skini sa vatre.




Očisti krumpir operi i izreži na tanke ploške. U namašćen lim posloži red krumpira, posoli ga i na njega rasporedi dinstano mljeveno meso. Prekrij meso sa narezanim krompirom.
Jaja umuti sa mikserom i dodaj mliko...-ja odmah prelijem po mesu i krumpirima i pospem sa malo petrusimula.
Stavi peć na 200°. Kad se već musaka lagano zapeče...kad nema tekućeg sloja na vrhu prelij sa bešamelom i zapeci do kraja.




naravno može i bez bešamela i vrhnja za kuhanje, al ovako je zaista sočna .. puna okusa...a i kalorija hehe :)







a ovo je od prošlog puta bez bešamela



Na vrh
proljeće View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 29 Veljača 2008
Status: Offline
Bodovi: 7005
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje proljeće Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Travanj 2012 u 19:29
Draga nisam ti bila par dana na temi.
 
Ovaj rižoto je tako sočan preko ekrana. Smile
 
Nego, kako uskoro ide Uskrs daj nam nekih prigodnih recepata ili prijedloga. Smile
Na vrh
palcica View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 15 Svibanj 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 687
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje palcica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Travanj 2012 u 21:16
Rezanci za juhu, recept vam je isti kao i za torteline (per str natrag)









Na vrh
palcica View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 15 Svibanj 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 687
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje palcica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Travanj 2012 u 21:18
Proljeće a primjetila ja da tebe nema, moje stalne gošće , a hm prigodni kolači za Uskrs, mi se tu držimo izričito sirnice i orahnjače....stvarno ne znam, a da rafiole napraviš, odlični su...a?
Na vrh
sarajka View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 28 Siječanj 2010
Status: Offline
Bodovi: 3644
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sarajka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Travanj 2012 u 21:45
e rižoto je super,ali na žalost sipe kod mene u ribarnicama nema.no kad stignem u tvoje krajeve probaću ga,divno izgleda
Na vrh
palcica View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 15 Svibanj 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 687
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje palcica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Travanj 2012 u 12:33
Fažol sa svinjskim bržolicama

30-40 dag fažola (graha)
7-8 kom svinjskih bržolica
4-5 kom većih mrkvi
malo korijena selena
komad suhe pancete
1 glavica kapule
3-4 veća krumpira
sol
papar
vegeta
slatke crvene paprike
2-3 lista lovora
malo masti
malo ulja
žlica brašna
žlica konšerve

Fažol namoči večer prije. Ujutru ga skuhaj u dosta vode i tu vodu kad prokuha baci.
U obilniji lonac stavi čistu vodu, fažol, mrkvu, korijen selena, suhu pancetu, kapulu, krompire i lovorov list. Pri kraju kuhanja posoli, popapri i stavi na vrh noža crvene slatke paprike.

Posebno na ulju napravi zapržak od brašna i u njega dodaj konšervu, samo nek proključa pa stavi u lonac sa fažolom i povrćem, nek još tako sve skupa prokuha 10 minuta.

U pećnici zapeci posoljene i malo posute vegetom svinjske bržolice, ja sam ih popekla na domaćoj masti....s jedne i s druge strane.
Kad su skoro bržole gotove izlij sve iz lonca u tepsiju i zapeci još nekih 15-20 minuta.
Ne miješat nego samo protrest tepsiju.

Ja sam napravila i malo fažola "u gusto" jer to mmmm volimo, al nije bilo potriba jer je šug (umak) koji se pekao sa bržolama prefin, gust, pun okusa, ma odlično zimska spiza.











Na vrh
ajama View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 30 Siječanj 2012
Lokacija: slavonija,
Status: Offline
Bodovi: 5957
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ajama Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Travanj 2012 u 12:50
prvi put sam ovdje .Krasna tema.Navraćat ću
Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 20 Listopad 2010
Lokacija: Slavonija
Status: Offline
Bodovi: 10300
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Travanj 2012 u 12:57
Lijepo i za vidjeti a kamoli jesti,.....smile50 mljac, mljac, mljac......
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
Na vrh
Cikas View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar
ZLATNI DONATOR

Pridružen: 20 Veljača 2011
Status: Offline
Bodovi: 499
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cikas Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Travanj 2012 u 14:10
U tebe fažol danas, u mene fažolete sa pancetom.
Zamisila sam tvoju orahnjaču, slikice budu, samo je neću
naćimat danas pa neće bit presjeka! Uskrs nam je na vratima!
Baška Voda
Na vrh
Cikas View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar
ZLATNI DONATOR

Pridružen: 20 Veljača 2011
Status: Offline
Bodovi: 499
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cikas Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Travanj 2012 u 15:01
Po tvom receptu


ja je nabadam velikim penjurom prije pećenja da pare mogu izlazit




presjeka nema jer ide u dubinski, ja nemam kad za Uskrs peć, sve mora bit spremno.
Baška Voda
Na vrh
palcica View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 15 Svibanj 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 687
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje palcica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Travanj 2012 u 16:54
Sarajka, Ajama, Milica7 hvala na posjeti, navratite opet .. uvik se imate s čim poslužit.

Cikas a danas je baš dan za fažol

Orahnjače su odlične za vidit i bez presjeka...ajme a kako možete odolit ne kušat ... makar jednu štrucu?
Na vrh
palcica View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 15 Svibanj 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 687
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje palcica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Travanj 2012 u 16:55
ja sam danas napravila njoke za u nedilju, idu u zamrzivač ko i tvoja orahnjača



a onda nam je pa cukar pa sam nabrzinu ispekla malo palačinki

Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 20 Listopad 2010
Lokacija: Slavonija
Status: Offline
Bodovi: 10300
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Travanj 2012 u 21:43
Njoke su zanimljive za vidjeti....Jesi li to valjala na ribežu? 
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
Na vrh
proljeće View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 29 Veljača 2008
Status: Offline
Bodovi: 7005
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje proljeće Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 09:42
Ma ja sam svakako mislila napraviti makovnjaču za mm ali i za mene, i još neki kolač...jučer mi je na pamet pala žarbo pita!!! To mi je također super kolač.
 
Inače, kod tebe više neću navraćati kada sam gladna. Tongue Sve mi rastu zazubice od onog fažola, pa i one njoke...kako ih samo tako lijepo napraviš? Džaba je morat ću ih i ja pokušati napraviti, valjda nije teško?! Smile
Na vrh
klara46 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar
ZLATNI DONATOR

Pridružen: 23 Studeni 2011
Status: Offline
Bodovi: 772
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje klara46 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 10:39
palčice,
da te nema - trebalo bi te izmislit... Wink  Heart

navraćam redovito u tvoj kutak
i uživam...

Smile





učiniti dobro, a zatim otići bez buke...
Na vrh
ajama View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 30 Siječanj 2012
Lokacija: slavonija,
Status: Offline
Bodovi: 5957
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ajama Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 12:24
danas sam malo navratila,ali to je opasno jer sam na poslu-ogladnila sam,a nije još vrijeme za kući
Na vrh
palcica View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 15 Svibanj 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 687
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje palcica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 14:34
Milica7 .. jest na ribežu sam ih dekorirala

Proljeće, moji i ja ni u kom slučaju ne volimo ništa sa makom, a žarbo pita je isto fin kolač....

Klara46, hvala ti..samo ti navrati i isprobaj koji receptić

Ajama, hahaha....onda navrati kad dođeš doma
Na vrh
palcica View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 15 Svibanj 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 687
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje palcica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 14:37


savijača sa jabukama i karamelom
Na vrh
proljeće View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 29 Veljača 2008
Status: Offline
Bodovi: 7005
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje proljeće Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Travanj 2012 u 13:11
Super izgleda ali prvi puta čujem za ovo " i karamelom". Tongue Tijesto si kupovala ili razvlačila?  Ja ga uvijek razvlačim kada pravim  pite.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1718192021 29>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.