Lavanda |
Odgovori | Stranica <1234 14> |
Korisnik | |
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vjerujem ti shasha ni moje
|
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
Sponzorirani linkovi | |
katruža
Mladi grm Pridružen: 12 Kolovoz 2007 Status: Offline Bodovi: 787 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Shasha, jel ti to ispod lavande, ukrasni timijan?
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Je katružo(šta sve pravo oko ne zamjeti)
|
|
aglaja
Mladi grm Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja imam Lavandu, kupila sam je proletos na pijaci. Posadila sam je u kalj (kao i ruzmarin), zato sto se cesto selim, i drzim je vani. Lepo je napredovala, narasla je, rasirila se i imala je nekoliko klasova. Zanima me sta sa njom preko zime, kao i sta sa ruzmarinom. Da ih negde sklonim, na neki nacin zastitim? Da li Lavanda i Ruzmarin imaju neke posebne potrebe, kako sa njima?
Hvala. |
|
Aglaja
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nešto smo raspravljali već o tome i zaključili da ga možeš staviti u kuću ili ostaviti vani.
Ne znam za lončanicu,no ja i lavandu i ružmarin imam godinama vani u vrtu i ne zaštićujem ih ničime preko zime(u kontinentalnom sam djelu pa su jake zime) i dobro im je.
Drugi vele da se,ako nisi na jadranu,moraju spremiti u kuću preko zime.
Možda bi ga trebala spremiti kad je ko lončanica,ili samo jutenom vrećom ili granama bora,zaštititi lončanicu i ostaviti vani
|
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aglaja, ako si u kontinentalnom djelu Hr i zima bude jako hladna, gotovo sam sigurna da će ti biljke izmrznuti u tegli. Lavande ima više vrsta. Neke su tzv. kontinentalne koje podnose i -30, ali većina ih je osjetljivija i trebaju zaštičeno mjesto u vrtu. Neke vrste trebaju zimovanje u hladnim prostorijama jer su toliko osjetljive na hladnoću da ih je problem u vrtu zaštititi.
|
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lavandu sam presadila u vecu saksiju i odlucila(za sad) da je ostavim vani preko zime. Ko i ruzmarin. Pitala sam i jutros na pijaci zenu od koje sam je nabavila. Ona kaze da je ostavim vani, na svetlom i suncanom mestu, i da je mozda kasnije samo uvezem, ako bude snega, da se grane ne poviju i slome pod teretom.
Hvala svima na odgovorima. Ciao! |
|
Aglaja
|
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Samo da ti pokažem kolika je moja na zagorskim bregima gdje često ima mraza... malo je zaštićenija od ove ruže iza nje, ali već par godina bez ikakvih većih problema opstane... Ako je i tvoja takve vrste onda neće biti problema!!! Cvjetove sam obrezala i svuda su po stanu, u jastučićima mirišljavim... jedino je to nešto što napravim obavezno, a zadnji put kad sam je vidjela je imala opet mlade pupoljke! Od ove sam i sebi u Samobor donjela ovog proljeća grmiće i nadam se da će i ovdje opstati!
Ažurirao andrea01 - 14 Listopad 2007 u 22:34 |
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kod tebe je kao u bajci!
Vidim samo ljubicasto, ne mogu da poredim! |
|
Aglaja
|
|
andrea01
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, da, već je dosta stara... ćak joj je tegla bila na dnu pukla, pa je pustila korjenje u zemlju... mi nadodali još zemlje da prikrijemo teglu... A umjesto štapa, dobila je onaj blok ispod (malo se vidi) da joj pomogne držati grane...
Ovako je izgledala nakon jednog burnog vjetra... ja je zovem "rašćupana lavanda"!!! Ažurirao andrea01 - 14 Listopad 2007 u 22:50 |
|
TeaK
Neukroćena biljka Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
stvarno je rašćupana
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i ko onda veli da kod nas ne može lavanda rasti
|
|
andrea01
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako netko želi nek javi da ih probam još zakorijeniti!!! Pa, da vam baš tu "kontinentalku" razmnožim ili da probate same to učiniti!!!
|
|
oceana
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje Pridružen: 10 Studeni 2007 Status: Offline Bodovi: 405 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zanimljivo mi je kako biljke iz iste obitelji počnu različito reagirati kad promijene klimu, tj. prilagode se novim uvjetima.
Za vrijeme Špancir festa u Varaždinu o.g. kupila sam dvije teglice lavande iste veličine. Jednu sam ostavila sestri u Zagrebu, drugu donijela sa sobom u Split. Njena stoji na prozorskoj klupici (iznutra) na južnoj strani. Moja je na balkonu (južna strana), s tim da sam je prije nekoliko dana unijela unutra jer sam išla na duži put a u stanu mi je lakše osigurati biljkama dovoljnu vlagu. Njena lavanda je u dva mjeseca narasla više od 10 cm, listovi su joj vodenastiji, dok moja više ide u širinu, u grm, listovi su mesnatiji i kraći, a u dva mjeseca narasla je tek 4,5 cm. I jedna i druga dobivaju vodu kad se zemlja pri vrhu prosuši, jedino ja svoju katkad orošavam, što sestra nema običaj. Obje lavande su divne, zdrave, ali eto, sada vjerojatno jedna drugu ne bi prepoznale iako su od iste majke Ažurirao oceana - 11 Studeni 2007 u 13:09 |
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
evo moje lavande koja cvate cijelu godinu, ova slika je od nedjelje - 27. sijecnja i kao sto vidite sva je rascvjetana
ima drugacije listove od "obicne" lavande, cvijet je manji i svjetliji, ali stvarno cijelu godinu cvjeta prije par godina kad je bio snijeg i led cak i kod nas u Dalmaciji, jos je bila u pitaru, na balkonu i cak je i u te snjezne i hladne dane cvjetala ma ko je ne bi volio |
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Natalija za tebe i tvoju lavandu, koja je zaista posebno.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ju! Da ju vidi moja žena....
|
|
Hele
Mladi grm Pridružen: 28 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 684 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Na lavandu sam slaba i dobro da nemam slabo srce jer bi mi prepuklo od zavisti.
|
|
DON´T WISH FOR IT,
WORK FOR IT. |
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lavanda je predivna biljka i kod nas nema dvorišta u kojem ne raste. Moja je bila lijepa, ali mi je kćerka uzela cjelu, pa sam sada posadila novu.
Evo što mi je prijateljica napravila od lavande još pred tri godine. Kad približite nos, još uvijek ima blagi miris.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
proljeće
Cvjetni guru Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sve pohvale za vaše prelijepe lavande!!!!
A sada slijedi slika moje lavande, koja je kupljena prošle godine (nije uopće procvjetala), a narasla je neznatno.Preko zime je ostala na terasi u tegli ali ispod krova, znači nije kisla!!!
Prije par dana sam je presadila u veću teglu ali mi svejedno izgleda jadno!Što mislite da li se može spasiti???
|
|
Odgovori | Stranica <1234 14> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |