Kim crni - Nigella Sativa |
Odgovori ![]() |
Stranica <123> |
Korisnik | |
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Monstera, molim te, kad pišeš o jednoj biljci, nemoj je nazivati sad jednim, pa drugim , trećim imenom.....Zbunjuješ nas...kim, kumin, ćurekot, kalinji...
Trebalo mi je vremena dok sam shvatila da je ćurekot ( ili ćurukut ) i kalinji zapravo crni kim( Nigella sativa ). Našla sam na BH forumima da je u Bosni tako zovu. Mi smo na ovom forumu već raspravljali o nazivima bilja i uglavnom se dogovorilo da navedemo hrvatski naziv uz obavezan latinski.Latinski nam pomaže da ne dođe do zabune koja u ovoj struci može biti i - smrtonosna. Dodala bih, prilikom predstavljanja biljke mogu se navesti i drugi nazivi ali u daljnjem tekstu se držimo jednoga.Da ne dođe do ovoga: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2209&PN=1 |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Oprosti Fermi,ja sam samo skinula ovaj tekst gdje sam ga našla,ne znam tko je ovo pisao ,ja sam bila isto malo zbunjena,ali sam brzo shvatila da se zapravo radi o istoj biljci.Nije mi se dalo sve prepravljati,sad trenutno nemam baš mnogo vremena pa sam tako i stavila,mislila sam da će i drugi shvatiti kao što sam i ja brzo shvatila da su zapravo ti svi isti nazivi za jednu biljku.Oprosti još jednom i ne zamjeri mi,htjela sam samo pomoći.
Još nešto,Kalinji je originalno ime za ulje crnog kima,proizvedeno u svojoj domovini,Egiptu. |
|
![]() |
|
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Danas mi stiglo sjeme crnog kima,još da mi uspije niknuti i izrasti u lijepe biljke,nitko sretniji od mene!
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Monstera, hvala ti što si editirala tekst o crnom kimu.
![]() Znam da si htjela pomoći. Svi to ovdje želimo. Odakle si nabavila sjeme crnog kima i je li sigurno Nigella sativa? Ima na amazonu ulje crnog kima 100% prirodno, hladno prešano 480 ml košta oko 30 $ sa shippingom. Mislim da je to dosta povoljno. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
Hvala tebi draga što si me tako lijepo upozorila na moje nepravilnosti,ja sam takva osoba,nema ljutnje kod mene,rado ispravim učinjene pogreške.Sjeme sam nabavila od jednog gospodina na aukcijama,Da sigurno je Nigella sativa,ima i kartončić sa slikom i latinskim nazivom biljke u pakiranju.Znam da mi nikad nitko prilikom takve kupnje nije podmetnuo nešto drugo.Gospodin je i lijepo opisao predmet tako da sa 100% sigurnošću znam da je to Nigella sativa.
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Evo slikica crnog kima koji sam kupila:
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
ljiljus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3244 |
Ja sam koristila ulje crnog kima neko vrijeme...
|
|
![]() |
|
Što ga više ne koristiš?
|
|
![]() |
|
![]() |
|
prepelica ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Pozdrav dragi biljkoljupci.
Ljetos mi je prijatelj, pričao o crnom kimu, koji raste na stazama kojima smo išli u njegov maslinik. Čudo od biljke. zgrizao sam par sjemenki i osjetio zanimljiv okus. Nadam se da će izrasti i kod mene na kontinentu, jer sam si ostavio malo sjemena. Pozdrav. |
|
![]() |
|
A jesi li siguran da se radi o crnom kimu ( Nigella sativa )?
Ja ne znam da on baš raste kod nas u prirodi. |
|
|
|
![]() |
|
prepelica ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Ni mi nismo znali ni vjerovali, ali uvijek temeljito provjeravam izvore, nikad ne vjerujem samo jednoj knjizi, ni internetu. Definitivno je crni kim.
Moj je prijatelj zaljubljenik u prirodu, pa je posebno sretan kad otkrije neku ovako zanimljivu. Usput, nisam baš pratio forum i dugo nisam bio na ovoj stranici, pa je čudo i to, što me odjednom privuklo da potražim podatke o "nigellama". Jedna mi je žena nedavno dala sjeme mačjih brkova, pa sam primjetio sličnost sa kimom i išao sam malo pronjuškati u kakvom su srodstvu. I eto - naišao na ekipu koja upravo raspravlja o toj temi. Ma svi smo mi povezani mislima, pogotovo mi zeleni. |
|
![]() |
|
Prepelica,crnog kima kod nas nema,ako i jesi naišao na nešto slično,možda je to neka divlja biljka ,nikako crni kim.Malo sam čitala razne stranice na internetu,gdje god sam tražila da li te biljke postoji kod nas ,odgovor je bio negativan.Možda ga je samo moguće posijati,no ni sjemena mu nema tu nigdje za kupiti,a i ako ga se negdje nađe to je prava rijetkost.Tek nedavno sam ugrabila priliku kupiti sjeme te biljke,nakon godinu dana traganja za istom, onda znaš da baš i nije rasprostranjen na ovim prostorima.To što sam kupila, bila je samo jedna jedina ponuda i ne znam kad će je opet biti.Kad sam išla provjeravati ima li ga još,više ga nije bilo.Mislim da ga nije moguće naći nigdje tako kako ti navodiš,jer mu je domovina daleki Egipat i ta biljka definitivno nije još baš najbolje poznata na našim prostorima niti je uopće ima kod nas.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Fermi potpuno si u pravu,te biljke kod nas nema ni posijane u vrtovima,a kamoli da bi rasla u divljini. Vjerojatno se radi o divljem kimu koji ima isto jak i specifičan miris i okus.A raste baš kao što Prepelica kaže uz kojekakve poljske puteljke i stazice. |
|
![]() |
|
![]() |
|
ljiljus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3244 |
Oprosti, sada sam vidjela post.
Ne, ne koristim ga više. Mislila sam da ću uspjeti riješiti problem, ali nisam, a koristila sam ga par mjeseci.
|
|
![]() |
|
Sumnjam da se radi o crnom kimu (nigella sativa ). To nije biljka našeg podneblja. Vjerujem da se radi o kimu (Carum carvi ) divlji kim, livadni kim, kumin, čije sjeme ima intezivan miris koji služi kao začin ( ja ga stavljam kad kiselim ciklu ).On nije čak ni iz iste porodice kao crni kim koji je iz porodice žabljaka a kim iz porodice štitarki. Šteta da ga niste slikali.Ko zna možda je kojem faraonu ispalo sjeme crnog kima iz džepa kad je jahao prema Visokom. ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Slažem se s Fermi!
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Volim kad se stvar zakuha.
Dakle, stvari stoje ovako: 1. Na internetu je sva sila gluposti i dezinformacija. (i, naravno mnogo toga istinitog). Ako želite istinu (Monstera) treba više ići u prirodu. 2. Kim (carum carvi) o kojem Fermina priča je štitarka (volim štitarke, neke koristim), ali ni blizu izgledom crnom kimu (nigelle sativa) - a nisam toliko slijep da ne bih primjetio ogromnu razliku 3. Crni kim (nigella sativa) stvarno raste u zaleđu Trogira, jučer sam zamolio prijatelja koji tamo živi da mi nabere sjemena i pošalje za sve vas, nevjerne Tome, s kojima ću ga rado podijeliti. 4. Zamolit ću ga da ga i poslika. |
|
![]() |
|
Da Prepelica to si već trebao poslikati i staviti ovdje da se vidi,a ne da se stvari bespotrebno zakuhavaju,ja se ne želim ni sa kime prepucavati niti svađati,nije mi to namjera,vjerujem da i drugi tako misle,ali radi opće sigurnosti i dobrobiti svih bilo bi dobro da staviš te slike da ljudi vide radi li se doista o toj biljci.Tako ćeš prije riješiti ovo zakuhavanje. Još nešto koliko god sam išla u prirodu,ovdje ga nigdje nisam vidjela,no dobro ja sam iz kontinentalnog dijela zemlje,pa ga tu sigurno neću ni naći,osim ako ga posijem u svom vrtu.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
A i to će se, daj Bože, dogoditi na proljeće...Voli suhu klimu i pjeskovitu zemlju.
|
|
![]() |
|
E sad kod mene je i pjeskovito i ilovasto tlo,tako da ne znam kako će to uspjeti kod mene.
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |