Živi kamen - Lithops |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234 10> |
Korisnik | |
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pinus,jel si nabavio staklenik,sve mi se čini da će ti trebati
![]() |
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() |
|
mememe ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: ZG / PU Status: Offline Bodovi: 578 |
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() |
|
mememe ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: ZG / PU Status: Offline Bodovi: 578 |
Vidiš Pinus, to sam pročitao na nekakvim američkim stranicama. Kad uhvatim malo vremena opet ću proguglati pa ti pokažem te linkove. I meni se čini malo ludim i rizičnim.
Bit će da sam kod gospodina Baljkasa kupio, prodavao ih je jedan jako simaptičan gospodin koji je osim sukulenata i kaktusa imao nešto sadnica ljutih paprika. Super mi je što su lithopsi posijani u visokim plastičnim posudama, zaboravio sam ga pitati gdje se mogu kupiti pa da ostatak posadim u takve pošto lithopsi imaju dug korijen (s obzirom na dužinu cijele biljke). Što se tiće ovih savjeta, točno tako se pridržavam, svejedno koji ode a da nemam pojma zašto točno.
|
|
![]() |
|
Lijepe lithopse si kupio!
mememe, ovo se vjerojatno šališ ? Na Flori sam vidio da lithopse prodaju Bešlić i Baljkas. Tvoji su vjerojatno od gosp. Baljkasa. Evo par njegovih savjeta o zalijevanju lithopsa: U proljeće se lithopsi počinju špricati. Počinju se zalijevati sredinom travnja pa sve do kraja rujna kada se prestanu zalijevati. Preko zime se ne zalijeva. Preko zime lithopse držimo u svijetlom i hladnom prostoru do 10 C. Ciklus zalijevanja počinje opet u proljeće tek kada se vanjski omotač unutar kojega raste nova biljka skoro osuši. |
|
![]() |
|
marsha ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 17 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 576 |
mememe, prekrasno!!!
može bit da su i moji kupljeni kod istog kaktusara (na flori) barem mi tako izgledaju. Također je upala i jedna lapidaria. Nemam fotić jer je posuđen pa ih ne mogu slikati al čim uspijem stavit ću slike. Svi su mi prethodni propali. Sad sam iščitala forum od susjeda gdje se dosta piše o njima i uzgoju pa se nadam da ću ih uspjeti održati. Uz dva kupljena sam našla sjeme pa sam dio ubacila u teglicu, pod foliju i lampu jer je vrijeme nikakvo. Iskustva nemam s sijanjem al ću probat po onom pročitanom. |
|
![]() |
|
Evo što sam dobio sa floraarta :)
I lapidaria margaretae, x2 ![]() |
|
![]() |
|
Još malo pa će svi moji lithopsi dobiti novi par listova i tad sam imao namjeru ih presaditi u veliku zajedničku teglu. Sad, na više mjesta gdje sam čitao preporuča se kraćenje korijena prilikom presađivanja. Da li je tko imao iskustva s tim?
|
|
![]() |
|
nisam uopce pretjerivao sa zalijevao posto sam citao o njoj i vidio da je osjetljivija na visak vode od ostalih lithopsa. Neznam sto je poslo po zlu.
|
|
![]() |
|
Miss M. ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 603 |
ne znam što si joj radio no moja koju sam kupila kod Bešlića je živa i presvukla se u dva komada. I moja je je u
istoj zemlji to je ilovača pomješana s kvarcnim pijeskom kad se površina stvrdne malo razrahlim čačkalicom. Dok god preatiš njihov ritam ne bi ti trebali propadati, dok imaju rezervni par listova ne zalijevaš. Kad sasvim potroše vanjske listove ja moje zalijem tek kad primjetim da su se malo smežurali. |
|
![]() |
|
Imam namjeru presaditi sve svoje lithopse u jednu veću terakotnu posudu u kojoj se nalazi već dio njih, ali nisam nimalo zadovoljan smjesom koju koristim je izgleda da se korijen muči u sitnom kvarcnom pijesku i malo komposta.
Sad malo sam gledao po netu i ima sve i svakakvih bučkuriša od supstrata i mali milijon mišljenja. Na više mjesta sam naletio da najbolje rastu u zemlji za bonsai (!?), Dok neki rade smjesu te zemlje za bonsai, pumice malo veće granulacije (tipa šljunak) i kvarcnog ŠLJUNKA. Neki i u čistu pumicu ali sa tim se ne bi igrao. Sad, kvarcni šljunak ima u pet shopovima, pumicu sam dobio jučer, sad me zanima što je točno bonsai zemlja, mislim da sam neki kupovni mix vidio po centrima za kupiti. Tu se spominje taj bonsai mix http://mrbrownthumb.blogspot.com/2010/12/how-to-repot-lithops-living-stones.html to je ovo na slici ![]() Svi lithopsi koje sam od Bešlića nabavio došli su u ovakvom mixu i još uvijek ih držim u to i super su zasad. Jedino je optica rubra bila u nekakvoj žućkastoj zemlji, možda je takva zemlja u Petrinji, zna li tko? Nije baš bilo neko sretno riješenje jer je takva zemlja napravila koricu na vrhu i mučio sam se sa zalijevanjem istog. Nažalost je optica rubra u međuvremenu propala ali ju moram svakako ponovo nabaviti. |
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Pinus,držim fige da si ih se riješio,a sam isti problem imala na aeoniumu.
|
|
|
![]() |
|
Lithopse sam imao napadnute vunastim ušima. Nekoliko puta sam špricao Lithopse otopinom Confidora i mospana ali nije pomagalo. Mislim da je problem bio u onim vunastim ušima koje su bile sakrivene u samome supstratu. Na kraju sam uradio ono što sam morao na samome početku. Lithopse sam izvadio iz supstrata oprao pod jakim mlazom vode posušio i takve golog korijena pošpricao insekticidima. Prošlo je nekoliko dana a uši više ne vidim. |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
aralija...dobro da ti nije pukla....krasno izgledaju
![]() |
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Nije kao Pinusova sličica ali sam se bar potrudila probušiti vatrostalku vjerujte bilo je teško
![]() ![]() |
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Pinus
![]() |
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Pinus..ooobaš ti je bilo lijepo, najprije obilazak kaktusa, a onda i pokloni, bravo, ovi sijanci su preslatki, lijepo ih je vidjeti ovako brojne na jednom mjestu, više dolaze do izražaja
|
|
![]() |
|
Uh,moja jedina kaktusarka ima ohoho godina,ne mogu te s njom primamiti,ali kaktusi su joj super.Jedva čekam proljeće da mogu opet do nje.
|
|
|
![]() |
|
Mali kaktus, ništa nemam protiv kaktusara ali hm, kaktusarke su mi slađe.
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234 10> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |