Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Balkonsko cvijeće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Surfinija - Surfinia
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Surfinija - Surfinia

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1819202122 46>
Korisnik
Poruka
gentian(a) View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Status: Offline
Bodovi: 119
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gentian(a) Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Travanj 2012 u 12:34
Pa sam si postavio dobro pitanje, "....u toj fazi korijen već mora biti razvijen,zar ne?" i ".....ona mora biti razvijena i u kondiciji...." 

Vidim da se baviš uzgojem i prodajom, tako mi je i samom (posao nam cvijeta Smile)!  Često se biljke prodaju da i nisu baš u dobroj kondiciji a onda kupac mora odradit ono što je trebalo napravit u plasteniku i zato mislim da ja nisam ništa krivo rekao a isto se neću složit s tobom da surfinija funkcionira na način daj što daš!

Surfinija je ustvari dosta zahtjevna (gladna) kad se razraste i počne cvatnju. Davanje prihrane "GABRIJELA", "ĐURĐA", "ŠTEFA" ili bilo koja druga sa formulacijom 6-6-6 ili slično nisu dovoljnja!

Ok, može svakih dan dva dodavat te tekuće prihrane ali to baš i nije isplativo, jel tako?
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gentian(a) Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Travanj 2012 u 13:19
I zaboravio sam, definitivno veliku razliku u kvaliteti rasta radi supstrat a svjestan si toga da u 80% slučajeva po centrima i cvjećarnama prodaju smeće..... 

Na vrh
viridarivm View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 224
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje viridarivm Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Travanj 2012 u 13:29
Originalno poslano od člana gentian(a) gentian(a) napisao:

Pa sam si postavio dobro pitanje, "....u toj fazi korijen već mora biti razvijen,zar ne?" i ".....ona mora biti razvijena i u kondiciji...." 

Vidim da se baviš uzgojem i prodajom, tako mi je i samom (posao nam cvijeta Smile)!  Često se biljke prodaju da i nisu baš u dobroj kondiciji a onda kupac mora odradit ono što je trebalo napravit u plasteniku i zato mislim da ja nisam ništa krivo rekao a isto se neću složit s tobom da surfinija funkcionira na način daj što daš!

Surfinija je ustvari dosta zahtjevna (gladna) kad se razraste i počne cvatnju. Davanje prihrane "GABRIJELA", "ĐURĐA", "ŠTEFA" ili bilo koja druga sa formulacijom 6-6-6 ili slično nisu dovoljnja!

Ok, može svakih dan dva dodavat te tekuće prihrane ali to baš i nije isplativo, jel tako?
stari moj mislim da se ne kužimo.Ja sam forumašici napisoa konkretno za njen slučaj.dakle ( naravno da je supstrat bitan,ali ona ih je već posadila i čemu sad ulaziti u tu temu) ima posađene surfinije,već su u zemlji,rastu i ona pita za gnojivo 6-6-6.Ja joj kažem da surfinijama da bilo što, pa čak i đurđa,gabrijela i štefa,nebitno,ali da pazi da ne daje dušik.čemu sada da idemo u priču što treba korijen?Po slikama vidim da su joj surfinije odlične.Ja napišem da biljka mora biti u kondiciji,ti napišeš:Često se biljke prodaju da i nisu baš u dobroj kondiciji.Koja ej poanta da se vrtimo u krug?.Moj diplomski rad bio je prihrana surfinija i u slučaju ove forumašice i njenih surfinija na slici stojim iza rečenice: surfinije vole papati,i daj imo što god,samo da nema dušika,ili minimalno dušika.Nadam se da je forumašici moj savjet dovoljno jasan, a mi se možemo raspravljati i teoretizirati u nekoj drugoj temi,jer mislim da je bitno ženi pomoći savjetom a ne pretjerivanjem podacima iz literature.
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje viridarivm Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Travanj 2012 u 13:39
Originalno poslano od člana gentian(a) gentian(a) napisao:

I zaboravio sam, definitivno veliku razliku u kvaliteti rasta radi supstrat a svjestan si toga da u 80% slučajeva po centrima i cvjećarnama prodaju smeće..... 

slažem se donekle,ali  mislim da ovdje uopće nije tema suptrati niti vrtni centri....
Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gentian(a) Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Travanj 2012 u 15:09
Podaci su iz prakse, ne literature! Knjige sam počeo kasnije čitat a praksa je cca. 10 godina....... 

Ok, ja sam se previše osvrnuo na tvoj tekst i možda izvadio stvari malo van konteksta ali još uvjek ne mislim da treba davat bilo što...... uostalom ovaj 6-6-6 ustvari nema malo dušika nego jednako kao fosfora i kalija i još nema ni mikroelemente! Sad u početku je to dobro ali bilo bi bolje nešto tipa 10+30+20 a kasnije 6+18+36 plus mikroelementi!

I nisu tema vrtni centri ali supstrati definitivno jesu jer u njih ipak sadimo cvijeće iz teme!
Na vrh
administrator View Drop Down
administrator
administrator
tata-mata foruma ©

Bodovi: 6910
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje administrator Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Travanj 2012 u 15:21
Dosta ovisi supstrat kod uzgoja biljaka, ovo bi ćek bila i jako dobra i korisna nova tema, koji supstrat daje kakve rezultate... iskustva i mišljenja. jer ljudi kupuju dosta jeftinog drloga od zemlje koji vise steti nego pomaže biljkama. ali trebali bi otvoriti novu temu za ovo.

moje je mišljenje da biljci. surfiniji treba dati bilo kakvo gnojivo... pogotovo kada bude velika biljka a mala posuda i malo zemlje.
10+30+20 a kasnije 6+18+36 su savršenstvo, ali većina ljudi nemože naći takvu prihranu tako da je i dobra 6-6-6  ako nema bolje ali stojim do ovoga da su tvoji podaci daleko bolji za biljku od 6-6-6

Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje viridarivm Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Travanj 2012 u 15:22
Originalno poslano od člana viridarivm viridarivm napisao:

Originalno poslano od člana administrator administrator napisao:

viridarivm jako lijepo i dobro napisano.
da li se baviš uzgojom i prodajom surfinija ili je ovo znanje sa faksa
pa oboje:)da mi bar druge stvari idu od ruke tako kao surfinije:)
Gabrijela je gnojivo za surfinije registrirano u registar mineralnih gnojiva.Pretpostavljam da to ima svoju težinu i forumašici sam rekao da je ok i da ga slobodno daje.Podsjećam da je to bilo njeno pitanje, a ne kako prihranjivati surfinije.Isto tako nije pitala ni za vrtne centre,ni za supstrat.Po slici sam vidio da su surfinije odlične i čemu ulaziti u priču dalje nego je ona pitala.Ako ti imaš druga saznanja ilid ruge informacije,slobodno ih iznesi,a ako misliš da netko napiše nešto krivo,ili se sa time ne slažeš,onda potkrijepi molim:)
Na vrh
administrator View Drop Down
administrator
administrator
tata-mata foruma ©

Bodovi: 6910
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje administrator Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Travanj 2012 u 17:22
Slazem se sa tvojim misljenjem.
I nije lose ako smo otisli malo dalje u raspravi. Jer jos uvjek raspravljamo o uzgoju surfinija.
A kao sto je i napisano surfinije su na slici super, zdrave i ljepo su krenule rasti... Tako da nema potrebe za stvaranjem nepotrebnog problema
:0))))
Na vrh
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gentian(a) Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Travanj 2012 u 21:13
Ma ok, sve pet i nije mi bila namjera pametovat ili komplicirat ali nisam se složio s nekim stvarima koje je viridarivm napisao!

Da zaključim što se prihranjivanja tiče, definitivno bolje išta nego ništa ali uvijek postoji bolje riješenje.......

Na vrh
24crogirl View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 59
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje 24crogirl Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Travanj 2012 u 23:02
Hvala na iscrpnim odgovorima,a ja cu naci malo bolje gnojivo cim pocne cvijece cvjetati smile106
Na vrh
Fiorella View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 118
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fiorella Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Travanj 2012 u 15:46
Pozdrav svima!
Ja sam friško posadila surfinije. Sad mi se čini da sam možda pogriješila jer sam dvije stavila u malu žardinjeru.
Negdje sam pročitala da njima treba više prostora.
Treba li micati/otrgnuti ocvale cvijetove ili ih ostaviti?
Svaki savjet je dobrodošao jer ne znam puno o njima, a čitam da su dosta zahtjevne .
Na vrh
malaplava View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 1
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje malaplava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Travanj 2012 u 15:58
pozdrav ...
molim vas da mi date nekoliko saveta u vezi surfinija ......
trenutno imam biljke od 10 ...cm...od 5 kom dve su se osusile.
zemlja u kojoj su posadjenje je Floragard.od prihrane koristim gvozdje (tecno)..

svaki savet i iskustvo su dobro dosli ......:-*
Na vrh
bugic View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 337
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugic Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2012 u 09:35
Ja sam isto posadila svoje surfinije, ali cim sam sadila zemlja mi je bila nekako cudna.....pod rukom sipka i lagana, crna kao ugljen, a kad sam je zalila.....kao blato. Kupila sam je u jednom trg. centru i sad mi je zao....valjda ce mi uspijeti surfinije. Moje pitanje strucnjacima: dali preporucujete kupiti zemlju u poljoprivrednoj apoteci i koja bi bila idealna za surfinije.
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje viridarivm Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2012 u 09:42
Originalno poslano od člana bugic bugic napisao:

Ja sam isto posadila svoje surfinije, ali cim sam sadila zemlja mi je bila nekako cudna.....pod rukom sipka i lagana, crna kao ugljen, a kad sam je zalila.....kao blato. Kupila sam je u jednom trg. centru i sad mi je zao....valjda ce mi uspijeti surfinije. Moje pitanje strucnjacima: dali preporucujete kupiti zemlju u poljoprivrednoj apoteci i koja bi bila idealna za surfinije.
1. ne razumijem ljude koji ne stave sliku problema
2. pitaš koju zemlju da kupiš,a ne napišeš koju si kupila,samo da ti je bila nekako čudna.kakav odgovor očekuješ?

Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje viridarivm Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2012 u 09:43
Originalno poslano od člana malaplava malaplava napisao:

pozdrav ...
molim vas da mi date nekoliko saveta u vezi surfinija ......
trenutno imam biljke od 10 ...cm...od 5 kom dve su se osusile.
zemlja u kojoj su posadjenje je Floragard.od prihrane koristim gvozdje (tecno)..

svaki savet i iskustvo su dobro dosli ......:-*
floragard je odličan supstrat,stavi sliku zdravih i osušenih surfinija pa će netko i znati odgovorit,ja bez slike ne mogu...Tečno gvozdje je odlična stvar za surfinije
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje viridarivm Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2012 u 09:46
Originalno poslano od člana Fiorella Fiorella napisao:

Pozdrav svima!
Ja sam friško posadila surfinije. Sad mi se čini da sam možda pogriješila jer sam dvije stavila u malu žardinjeru.
Negdje sam pročitala da njima treba više prostora.
Treba li micati/otrgnuti ocvale cvijetove ili ih ostaviti?
Svaki savjet je dobrodošao jer ne znam puno o njima, a čitam da su dosta zahtjevne .
1 surfinija ako želiš da se ne pati treba imati prostora volumena barem 2 litre,pa sad procijeni dalje sama.cvjetove ne moraš trgati,ako ih trgaš -to je dobro da biljka bude uredna i da bolje cvate.Ako je zemlja svježa i dovoljno se zalijeva,surfinija nije zahtjevna uz minimalnu gnojidbu
Na vrh
Fiorella View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 118
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fiorella Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2012 u 10:29
1 surfinija ako želiš da se ne pati treba imati prostora volumena barem 2 litre,pa sad procijeni dalje sama.cvjetove ne moraš trgati,ako ih trgaš -to je dobro da biljka bude uredna i da bolje cvate.Ako je zemlja svježa i dovoljno se zalijeva,surfinija nije zahtjevna uz minimalnu gnojidbu

Viridarivm, hvala ti na odgovoru
Do sada nisam imala iskustva s balkonskim cvijećem, a stvarno bih voljela da mi se lijepo rascvijetaju.
Mislim da će im ta žardinjera onda biti dovoljna. Za sada lijepo izgledaju, nadam se da će se fino razgranati.
I još sam jednu sadnicu kombinirala zajedno s pelargonijama, nadam se da im to ne smeta ?
Kad malo narastu, stavim fotkicu, da se veselite skupa sa mnom   
Na vrh
bugic View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugic Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2012 u 11:59
Originalno poslano od člana viridarivm viridarivm napisao:

1. ne razumijem ljude koji ne stave sliku problema
2. pitaš koju zemlju da kupiš,a ne napišeš koju si kupila,samo da ti je bila nekako čudna.kakav odgovor očekuješ?

1.Sliku nisam stavila jer trenutno fotic nije kod mene
Na vrh
bugic View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugic Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2012 u 12:05
2.Kupila sam zemlju u Metrou Aro-univerzalni supstrat. Viridarivm, nisi me dobro razumio....trenutno nemam nikakvih problema sa surfinijom, ali prvi put sam ju posadila i bas sam sad naisla na takvu zemlju. Mozda joj nece smetati. Zanima me samo kakva je najidealnija za nju.
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje viridarivm Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Travanj 2012 u 12:52

2.Kupila sam zemlju u Metrou Aro-univerzalni supstrat. Viridarivm, nisi me dobro razumio....trenutno nemam nikakvih problema sa surfinijom, ali prvi put sam ju posadila i bas sam sad naisla na takvu zemlju. Mozda joj nece smetati. Zanima me samo kakva je najidealnija za nju.
vjerujem da je Aro primjer supstrata koji nikada ne bih kupio.Kupujem samo profesionalne sustrate njemačkih firmi,kod nas ih čak i ima u boljim trgovinama.
Kada bih sadio u Aro dodao bih treseta,pijeska i vrtne zemlje,samo da nije čista zemlja iz vreće jer je to doslovno škart.Surfinije će opstati,bez brige,ali uz puno više njege,zalijevanja i prihrane.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1819202122 46>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,250 sekundi.