Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt > Moj povrtnjak
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Povrtlarska brbljaonica
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Povrtlarska brbljaonica

Odgovori Odgovori Stranica  <1 218219220221222 381>
Korisnik
Poruka
magadan View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Status: Offline
Bodovi: 141
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje magadan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 11:45
Hvala na dobrodoslici Embarrassed!

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 18:17

:::: NAŠE SUNCE UMIRE ::::

Naše Sunce, koje svijetli od kad znamo za sebe, jedna je od zvijezda galaktike Mliječni put. Za nas, životinje sa Zemlje, Sunce oduvijek izgleda isto i nepromjenjivo, međutim, to ne znači da je uvijek tako bilo i da će tako ostati. Kod života Sunca, radi se o nezamislivo dugačkom vremenskom periodu, da je naš život samo zraka svjetlosti u Sunčevu sjaju, samo kapljica u moru, samo treptaj oka, prema životu Sunca. Naš život, premda mnogo bogatiji i raznovrsniji, u biti se na razlikuje mnogo od života jedne prosječne zvijezde kao što je naše Sunce. Zvijezde se također rađaju, kreću i okreću, spavaju, hrane se, umiru. Neke čak i rađaju djecu (nove zvijezde, planete ili neke druge objekte). Sve to ovisi o uvjetima u kojima je zvijezda rođena i o okolnostima u kojima živi, pa je to identično kao i sa svim životnim oblicima na Zemlji. Vjerojatno vam još ništa nije jasno o čemu ja to pričam, pa krenimo od početka.

I Bog reče neka bude svjetlost i bi svjetlost. Ne možemo to opovrgnuti, ali oni koji ne žele dalje misliti i slažu se s tim ne trebaju dalje čitati (njima je sve već jasno). Mi ostali, malo slobodnijeg uma i sa nešto skepticizma, te koji želimo znati više, prijeđimo na posao. Rodilište zvijezda nalazi se u dubinama golemih oblaka plina i prašine. Takvi oblaci ispunjavaju veći dio ravnine naše galaktike, a jedan od najpoznatijih je Orionova Maglica. Sam međuzvjezdani oblak sam za sebe prilično je stabilan jer je tlak plina koji želi raširiti oblak tako da postane rjeđi uravnotežen vlastitom silom gravitacije koja čestice plina drži na okupu. Međutim, ta se ravnoteža može lako poremetiti bilo da oblak zađe među plinske oblake u jednom od spiralnih krakova Galaktike, bilo zahvaćanjem materije iz neke obližnje eksplozije supernove. Uglavnom, plinski oblak se spljošti i gravitacija počinje djelovati, te se oblak plina razdijeli na nakupine plina koje se djelovanjem gravitacije smanjuju te se sve brže vrte, što je u skladu s očuvanjem momenta količine gibanja. Tako se unutar ostataka početnog oblaka plina počne stvarati cijeli skup protozvijezda.

Unutrašnjost Sunca

Kako se protozvijezde stežu, kao posljedica, u njihovu središtu raste temperatura. Kada temperatura jezgre poraste na desetak milijuna stupnjeva, počnu nuklearne reakcije fuzije. Četiri vodikove jezgre stope se te nastaje jezgra helija. Da bi se to ostvarilo jezgre moraju raspolagati sa dovoljno energije da se savlada odbijanje koje nastaje zbog pozitivnih naboja jezgri (istoimeni naboji se odbijaju), a kako je temperatura mjera za brzinu čestica plina, dovoljno visoka temperatura će to osigurati. Fuzijom vodika u helij oslobađa se velika količina energije u obliku novih čestica i gama zraka. Zahvaljujući Einsteinovoj jednadžbi E = mc2 znamo da je masa samo oblik energije, te emitiranjem energije koju mi uglavnom vidimo kao svjetlost, zvijezde gube masu. Tako naše Sunce gubi četiri milijuna tona svoje mase svake sekunde. Ipak, ne moramo se bojati da će ostati bez goriva barem još toliko koliko već sija i sada je u najboljim godinama svog dugog životnog vijeka od preko 10 milijardi godina. No, jednoga dana jezgra helija zagrijati će se dovoljno da započne fuziju u ugljik. Taj novi proces podignuti će temperaturu i vanjski slojevi Sunca početi će se drastično širiti. Sunce će narasti u tzv. crvenog diva i promjer će mu se povećati više od stotinu puta. Progutati će Merkur i Veneru, a možda i Zemlju. Vremenom, i taj proces završava, ostavljajući jezgru od ugljika. S nedovoljnom gravitacijom da fuzionira ugljik, Sunce umire, a vanjski slojevi se raspršuju u obliku planetarne maglice, a jezgra postaje jako komprimirani bijeli patuljak, koji će se vremenom ohladiti i ugasiti. ( posuđeno s net-a... )

Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
Pustolovka View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3162
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pustolovka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 19:09
Monstera tebeje pravo dotuklo nedostatak sunca hehe.Sve i da ce biti tako kako pise sta mozemo mi tu.
Meni nikli neki dajzeci u saksijama pa sam isto u zvjezdama Kako su slatki malci da mi hoce svi tako iviriti.
Trud je uzaludan, ako se priroda protivi.

Seneka
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 20:06
Često se pitam, možda bolje nismo ni zaslužili... Nismo ni mi ljudi dobri...
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pustolovka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 20:31
Imal mi povrtlarki mojih veceras?

Seneka
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 20:35

Na vrh
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pustolovka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 20:37
a tu ste barem jedna,jos da Viz se javi vidim tu je.

Seneka
Na vrh
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pustolovka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 20:38
Imal Mons umora mene glava boli od vjetrova vani i kucnih obaveza
Gdje je Fiki

Seneka
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 20:54
Nemam pojma gdje je Fiki....kod mene vlada neka dosada...
Na vrh
wizardica View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2140
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje wizardica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 21:37
0_72968_c17e5b0d_XL%20%28700x598,%20351Kb%29
pozdrav curke...evo jedne rojžice za vas..svratih na kratko, da vidim jel ste sve na broju i u komadu4278666_961b76b14ebfed4406e5b6586b331e6e_b%20%28455x550,%2080Kb%29
Lažna prijateljica: Zlo koje vam tapše po ramenu
Na vrh
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pustolovka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 21:40
Tu su vIZ. dezurni povrtlarci ne brini.hvala na ruzici.

Seneka
Na vrh
wizardica View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje wizardica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 21:44
aloha Pustili moja, eo posluži se. toplo je još??????????%20?%20???????????!
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 21:45
Eeeeeejjj Wiz, Hvala ti za ružice, krasne su!
Na vrh
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pustolovka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 21:45
Starina koja nostalgija me puca za tim.

Seneka
Na vrh
wizardica View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje wizardica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 21:47
Na vrh
wizardica View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje wizardica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 21:47
??????????%20?%20???????????!
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 21:49
Aaaaaj Wiz gdje samo nađe ovu ljepotu?
Na vrh
wizardica View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje wizardica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 21:51
kad se već pitate di je Fickili, izgleda da je odjurio put dajzeka...glavom bez obzira..ihiihihiii
Na vrh
wizardica View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje wizardica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 21:52
??????????%20?%20???????????!
Na vrh
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pustolovka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2013 u 21:52
Fino Viz.sve bih o starina volila da imam i ponosno bih to koristila,na vrh glve mi sve od plastike.

Seneka
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 218219220221222 381>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,859 sekundi.