Povrtlarska brbljaonica |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 218219220221222 381> |
Korisnik | |
magadan ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 16 Studeni 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 141 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hvala na dobrodoslici
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() :::: NAŠE SUNCE UMIRE :::: Naše Sunce, koje svijetli od kad znamo za sebe, jedna je od zvijezda galaktike Mliječni put. Za nas, životinje sa Zemlje, Sunce oduvijek izgleda isto i nepromjenjivo, međutim, to ne znači da je uvijek tako bilo i da će tako ostati. Kod života Sunca, radi se o nezamislivo dugačkom vremenskom periodu, da je naš život samo zraka svjetlosti u Sunčevu sjaju, samo kapljica u moru, samo treptaj oka, prema životu Sunca. Naš život, premda mnogo bogatiji i raznovrsniji, u biti se na razlikuje mnogo od života jedne prosječne zvijezde kao što je naše Sunce. Zvijezde se također rađaju, kreću i okreću, spavaju, hrane se, umiru. Neke čak i rađaju djecu (nove zvijezde, planete ili neke druge objekte). Sve to ovisi o uvjetima u kojima je zvijezda rođena i o okolnostima u kojima živi, pa je to identično kao i sa svim životnim oblicima na Zemlji. Vjerojatno vam još ništa nije jasno o čemu ja to pričam, pa krenimo od početka. I Bog reče neka bude svjetlost i bi svjetlost. Ne možemo to opovrgnuti, ali oni koji ne žele dalje misliti i slažu se s tim ne trebaju dalje čitati (njima je sve već jasno). Mi ostali, malo slobodnijeg uma i sa nešto skepticizma, te koji želimo znati više, prijeđimo na posao. Rodilište zvijezda nalazi se u dubinama golemih oblaka plina i prašine. Takvi oblaci ispunjavaju veći dio ravnine naše galaktike, a jedan od najpoznatijih je Orionova Maglica. Sam međuzvjezdani oblak sam za sebe prilično je stabilan jer je tlak plina koji želi raširiti oblak tako da postane rjeđi uravnotežen vlastitom silom gravitacije koja čestice plina drži na okupu. Međutim, ta se ravnoteža može lako poremetiti bilo da oblak zađe među plinske oblake u jednom od spiralnih krakova Galaktike, bilo zahvaćanjem materije iz neke obližnje eksplozije supernove. Uglavnom, plinski oblak se spljošti i gravitacija počinje djelovati, te se oblak plina razdijeli na nakupine plina koje se djelovanjem gravitacije smanjuju te se sve brže vrte, što je u skladu s očuvanjem momenta količine gibanja. Tako se unutar ostataka početnog oblaka plina počne stvarati cijeli skup protozvijezda. Unutrašnjost Sunca Kako se protozvijezde stežu, kao posljedica, u njihovu središtu raste temperatura. Kada temperatura jezgre poraste na desetak milijuna stupnjeva, počnu nuklearne reakcije fuzije. Četiri vodikove jezgre stope se te nastaje jezgra helija. Da bi se to ostvarilo jezgre moraju raspolagati sa dovoljno energije da se savlada odbijanje koje nastaje zbog pozitivnih naboja jezgri (istoimeni naboji se odbijaju), a kako je temperatura mjera za brzinu čestica plina, dovoljno visoka temperatura će to osigurati. Fuzijom vodika u helij oslobađa se velika količina energije u obliku novih čestica i gama zraka. Zahvaljujući Einsteinovoj jednadžbi E = mc2 znamo da je masa samo oblik energije, te emitiranjem energije koju mi uglavnom vidimo kao svjetlost, zvijezde gube masu. Tako naše Sunce gubi četiri milijuna tona svoje mase svake sekunde. Ipak, ne moramo se bojati da će ostati bez goriva barem još toliko koliko već sija i sada je u najboljim godinama svog dugog životnog vijeka od preko 10 milijardi godina. No, jednoga dana jezgra helija zagrijati će se dovoljno da započne fuziju u ugljik. Taj novi proces podignuti će temperaturu i vanjski slojevi Sunca početi će se drastično širiti. Sunce će narasti u tzv. crvenog diva i promjer će mu se povećati više od stotinu puta. Progutati će Merkur i Veneru, a možda i Zemlju. Vremenom, i taj proces završava, ostavljajući jezgru od ugljika. S nedovoljnom gravitacijom da fuzionira ugljik, Sunce umire, a vanjski slojevi se raspršuju u obliku planetarne maglice, a jezgra postaje jako komprimirani bijeli patuljak, koji će se vremenom ohladiti i ugasiti. ( posuđeno s net-a... ) ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Pustolovka ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
Monstera tebeje pravo dotuklo nedostatak sunca hehe.Sve i da ce biti tako kako pise sta mozemo mi tu.
Meni nikli neki dajzeci u saksijama pa sam isto u zvjezdama ![]() |
|
Trud je uzaludan, ako se priroda protivi.
Seneka |
|
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Često se pitam, možda bolje nismo ni zaslužili...
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Pustolovka ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
Imal mi povrtlarki mojih veceras?
![]() ![]() |
|
Seneka |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
a tu ste barem jedna,jos da Viz se javi vidim tu je.
![]() |
|
Seneka |
|
![]() |
|
Imal Mons umora mene glava boli od vjetrova vani i kucnih obaveza
![]() ![]() Gdje je Fiki ![]() |
|
Seneka |
|
![]() |
|
Nemam pojma gdje je Fiki....kod mene vlada neka dosada...
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
wizardica ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 21 Ožujak 2011 Lokacija: od vamo...tamo Status: Offline Bodovi: 2140 |
Lažna prijateljica: Zlo koje vam tapše po ramenu
|
|
![]() |
|
Tu su vIZ. dezurni povrtlarci ne brini.hvala na ruzici.
|
|
Seneka |
|
![]() |
|
wizardica ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 21 Ožujak 2011 Lokacija: od vamo...tamo Status: Offline Bodovi: 2140 |
|
|
![]() |
|
Eeeeeejjj Wiz, Hvala ti za ružice, krasne su!
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Starina koja nostalgija me puca za tim.
|
|
Seneka |
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Aaaaaj Wiz gdje samo nađe ovu ljepotu?
|
![]() |
|
![]() |
|
kad se već pitate di je Fickili, izgleda da je odjurio put dajzeka...glavom bez obzira..
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Fino Viz.sve bih o starina volila da imam i ponosno bih to koristila,na vrh glve mi sve od plastike.
|
|
Seneka |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 218219220221222 381> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |